باغ ایرانی عباس آباد | شاهکار دوره صفوی

مجموعه تاریخی باغ ایرانی عباس ‌آباد از آثار به یاد ماندنی و تاریخی در استان مازندران واقع شده است. باغ عباس آباد از مجموعه ای باغ‌ عباس ‌آباد تشکیل شده است که در فاصله ی ۹ کیلومتری از جنوب شرقی شهرستان بهشهر واقع شده است. گسترش باغ عباس ‌آباد در دامنه ی رشته کوه‌ های البرز است که باغ عباس ‌آباد در میان جنگل‌ های متراکم قرار گرفته و از جمله ارزشمند ترین و معتبر ترین باغ ‌های قدمت دار در کشور عزیزمان ایران بوده است که به دلیل همین پیشینه ی تاریخی که دارد به عنوان یکی از باغ‌ های ایرانی در ثبت جهانی یونسکو قرار گرفته است.

همان طور که گفته شد باغ عباس ‌آباد  از مجموعه ای تشکیل یافته است که شامل سد عباس‌ آباد، مخزن و دریاچه سد عباس آباد، گل‌ باغ عباس آباد، کاخ عباس آباد، حمام عباس آباد، آسیاب آبی و دو برج آجری واقع در عباس آباد می‌شود. باغ عباس ‌آباد بدلیل طبیعت بکر و دوست داشتنی و همچنین به دلیل قدمت تاریخی که در گذشته های دور از آن خود کرده است چه اهل گردشگری و طبیعت گردی باشید و علاقه­مند به ماجراجویی در طبیعت بکر باشید و چه طرفدار تاریخ و یادواره های گذشتگان باشید باغ عباس آباد مطمئنا شما را به این سمت هدایت می کند.

برای خرید بلیط هواپیما، خرید بلیط قطار و رزرو هتل به الی گشت مراجعه کنید

باغ عباس آباد در گذشته نام زیادی را از آن خودکرده است. در قدیم نام دیگر باغ عباس آباد  ” اشرف البلاد ” بوده است. داستان نام‌گذاری اشرف البلاد به این دلیل بوده است که شهر مادری شاه‌عباس یکم در بهشهر بوده است و این مکان به دلیل موقعیت خوش‌آب‌وهوایی و جاذبه‌های دیدنی فراوانی که داشته را به نام مادر خود یعنی اشرف الملوک معرفی کرده است.

قابل‌ذکر است باغ عباس آباد به دستور شاه‌عباس یکم احداث شده است بنابراین قدمت این باغ عباس آباد رؤیایی به دوران صفوی برمی‌گردد. نام امروزی باغ عباس آباد بعدها به دلیل این که به دستور شخص شاه‌عباس یکم در دوره صفوی بوده مجدداً نام‌گذاری شد. گسترش باغ عباس آباد در مساحتی به میزان ۶۰۰ هکتار بوده است که این مساحت از باغ عباس آباد مملو از تنوع گونه‌ای در بین گیاهان و درختان به‌وفور دیده می‌شود و جزو بزرگ‌ترین باغ غیر کویری در ایران بوده است.

 به دلیل پوشش گیاهی متنوع و درختان انبوه در باغ عباس آباد تا ساعت‌ها می‌توانید در جنگل بکر و دوست‌داشتنی باغ عباس آباد قدم بزنید و در هر ثانیه از لحظات خود عکس فیلم‌برداری کنید.

اگرچه باغ های ایرانی همیشه مورد بحث و گفتگو در داخل و خارج از کشور بوده است که این آوازه و معروفیت را مرهون خلاقیت‌های بشری در دوران صفوی بوده است. از طراحی باغ عباس آباد تا کاشت و ایجاد سرسبزی در این باغ بر اساس زاویه‌بندی‌های مناسب و خلاقانه و همچنین راه‌حل‌های هوشمندانهٔ مهندسی صحیح و به جا برای سیستم‌های بغرنج و درهم مدیریت آب انجام پذیرفته است که باعث گردیده است باغ عباس آباد به نام باغ چهارباغ معروف و مشهور گردد.

 پیش‌تر گفته شد در مجموعهٔ باغ عباس آباد سازه‌ای به نام سد عباس آباد وجود دارد گنجایش سد عباس آباد برابر است با ۶۰۰ هزار مترمکعب که در خود آب نگه می‌دارد. بدنهٔ سد عباس آباد از جنس ساروج بوده است و باید ذکر کرد که سد عباس آباد جزو آثار تاریخی و فرهنگی در کشور عزیزمان ایران به ثبت رسانیده شده است.

مساحت اصلی دریاچه ی طبیعی عباس آباد در شهر بهشهر در حدود ۱۰ هکتار فراخی دارد و دارای ساختمانی اعیانی  نیز در وسط دریاچه عباس آباد قرار گرفته است. عمارت در دریاچه عباس آباد مشتمل بر ۷ متر قطر و ۱۴ متر ارتفاع  را از آن خود کرده است. دریاچه ی طبیعی عباس آباد در فصل های بهار که سرشار از ریزش باران  در سال است و سبب آبگیری در دریاچه ی طبیعی عباس آباد می شود، عمارت وسط دریاچه کاملا غرق در آب شده و در زیر آب فرو می رود به طوری که آثاری از آن دیده نمی شود و تنها درختچه هایی که در بالای آن واقع شده اند سر از آب بیرون نگه داشته اند.

 به شما قول نمی‌دهیم که همیشه این درختچه‌ها را بیرون از آب تماشا کنید زیرا اگر ارتفاع آب خیلی بیشتر شود به‌احتمال‌قوی این درختان در عباس آباد به زیر آب می‌روند و  در کنار عمارت این حجم از آب را تحمل می‌کنند. اگرچه  در فصل‌های گرم و کم‌باران از سال، قضیه کاملاً برعکس خواهد شد و آب دریاچه عباس آباد بسیار پایین‌تر می‌رود و به‌خوبی قادر به تماشای عمارت دریاچه عباس آباد خواهید شد و در آخر هم شاید در بدترین حالت در فصل خیلی گرم از سال مثلاً تابستان به حدی سطح آب دریاچه عباس آباد پایین می‌رود که گاهی کلاً خبری از نام و یاد دریاچه نیست و آن محله را تبدیل به زمینی بایر می‌کند که قطره‌ای آب هم در آن یافت نمی‌شود.

تمامی این فعل‌وانفعالات در آب دریاچه عباس آباد بهشهر به دلیل ذوب‌شدن کلیهٔ برف‌های زمستانی است که در همان دوره از زمان خودش این آب‌های ذوب شده به کمک آبراه‌های جمع‌آوری به دریاچه سراریز شده است و همچنین در فصل تابستان برای آبیاری به زمین‌هایی که برای محصولات آبی کشت شده است از جمله شالیزارهای برنج و قسمت مهم و عمدهٔ آن برای تأمین آب شرب روستاهای اطراف مورداستفاده قرار گرفته بود.

مطالب مرتبط

دریاچه ولشت مرزن آباد برگی دیگر از بهشت مازندران

آلاشت مازندران جاذبه ای تاریخی و دارای طبیعتی بکر

گفتی‌ها را باید گفت و آن این است که باغ عباس آباد باغی چند طبقه‌ای بوده است شاید تصور این‌گونه باغ در بهشهر برای شما ممکن نباشد اما باید گفت به دلیل موقعیت خاصی که باغ رؤیایی و خاطره‌انگیز عباس آباد دارد این باغ را به سه‌طبقه مجلل پر از شگفتی تبدیل کرده است که در هر گوشه‌وکنار باغ عباس آباد شاهد منظره‌ای جذاب و گیرا خواهید بود.

 به دلیل این که باغ عباس آباد در شهر بهشهر در شیب تپه‌ای خلق شده است کارشناسان و مهندسان در دورهٔ صفویه با مسطح و ترازکردن تپه و تشکیل پله با نماد پلکانی شمایی زیبا از جذابیت فوق‌العاده‌ای به همراه جلوه‌های ویژه در باغ عباس آباد ایجاد کرده است.

در قسمتی از تراس اصلی در باغ عباس آباد که مشرف به دریاچه عباس آباد است، حوض آبی زیبا و بزرگی قرار گرفته است که در ادامهٔ مسیر باغ عباس آباد حوض‌های کوچک‌تری واقع شده‌اند.

البته مکان‌های خاطره‌انگیز و جذاب دیگری با قدمت چندین ساله در باغ عباس آباد که در این دنیای امروزی، به‌تازگی کشف شده است می‌توان به آثاری از جمله برج‌های دیده‌بانی، محوطه شمالی و جنوبی، سد و برج کنترل جریان آب، کارگاه‌های پخت سفال و… را ذکر کرد که زیبایی و گران‌مایه بودن باغ عباس آباد در شهر بهشهر را چندین برابر کرده است.

نباید برخی کلام‌ها دربارهٔ زیبایی هزار برابری عباس آباد به فراموشی سپرده شود و گفته نشود و آن این است که به جز سازه‌های نام‌برده‌شده تاریخی و کهن در عباس آباد، کل محیط مجموعهٔ باغات عباس آباد هم جنگلی وبا طراوت و مملو از سرسبزی بوده است و همین موضوع نیز یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر بهشهر به حساب می‌رود. اگر کل محیط در بخش جنگلی عباس آباد را بخواهیم تخمین بزنیم قابل‌بیان است که این پارک جنگلی برابر با حدود ۱۳۸ هکتار است که در این وسعت از تنوع گونه‌ای در بین درختان جنگلی عباس آباد موجود بوده است و می‌توان به بلوط، گوجه وحشی، خرمندی، تمشک، توسکا، انار، ازگیل، راش، لرگ، انجیر، توت و شیردار اشاره کرد.

 نزدیکی و حوالی دریاچه عباس آباد از بهشهر که با جمعیت زیادی از درختان قامت راست کرده و در راستای یکدیگر ایستاده‌اند محصور شده است و در همین جوار به‌راحتی می‌توانید از شنیدن بانگ موج‌های ریز و گاهی درشت  دریاچه عباس آباد و آوازخواندن و صوت دلنشین و ناز پرنده‌های موجود در باغ عباس آباد لذت ببرید و از این موسیقی دل‌انگیز فیلم‌برداری کنید.

 ایام گرم تابستانی بازتاب و درخشش نور خورشید و سرسبزی و طراوت درختان در آب دریاچه عباس آباد، اگر می‌خواهید دغدغه‌های زندگی‌های شهری و آپارتمان‌نشینی و خستگی و استرس را از خود دور کنید همین‌الان سفر به مقصد عباس آباد را پسند کنید و بی‌اعتماد نباشید کافی است فقط چند روز را به خود اختصاص دهیم و دل از زندگی روتین خود برداریم و عازم رؤیایی‌ترین مکان در شمال کشور عزیزمان ایران باشیم.

در باغات عباس آباد شما شاهد بر هوای پاک و خنک و مطبوع که مایل هستید صدای نفس‌کشیدن عمیق را از عمق وجود خود احساس کنید، خواهید بود. از طرفی سکوت مطلق و آرامش‌بخش همراه با نجواهای پرندگان خوش‌آواز، منظره‌ای زیبا را برای شما در عباس آباد رقم می‌زند.

باید بدانید جنگل نوردی یکی از شاخه‌های اصلی و مهیج در ” طبیعت گردی ” است. چنانچه این جنگل یکی از باغات عباس آباد باشد به هیچ عنوان این ایام را از یاد نخواهید برد.

 البته گاهی اوقات حوادث طبیعی از جمله گم‌شدن در جنگل زیبا و سرسبز رؤیایی امکان دارد رخ دهد اما همین اتفاق شاید یکی از بهترین و شیرین‌ترین اتفاقات زندگی هر شخص در اعماق جنگلی بکر و دوست‌داشتنی در عباس‌آباد باشد که افتاده است.

در اطراف و حواشی دریاچه عباس آباد به‌راحتی می‌توانید کافه‌ای دوست‌داشتنی برای استراحت خود در کنار طبیعت دوست‌داشتنی انتخاب کنید

تنها کافه در عباس آباد یافت نمی‌شود بلکه رستوران، نمازخانه، سرویس بهداشتی و فروشگاه‌های مواد غذایی را به‌سادگی  شما می‌توانید پیدا کنید. این همان مکان‌های پربازدیدکننده برای زمان استراحت و میل وعده‌های غذایی مناسب در نظر گرفته شده است.

 

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد