دو فروند هواپیمای ایرباس A380 سوپرجمبو پس از اینکه نتوانستند خریدار جدیدی پیدا کنند بازنشسته شدند و اوراق خواهند شد. هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ ده سال است که وارد صنعت هواپیمایی شده اند و برای اولین بار است که دو فروند از این مدل هواپیما بازنشسته می شوند. مذاکرات با بریتیش ایرویز، ایران ایر و های فلای بی نتیجه بوده و این ایرلاین ها حاضر به خرید این دو هواپیما نشدند. در نهایت تصمیم بر بازنشستگی این دو هواپیما گرفته شد و قرار است قطعات آن ها از هم جدا شود. با الی گشت همراه باشید تا در مورد این خبر بیشتر بدانیم.
مطالب مرتبط: هواپیمایی امارات، مالک بزرگ ترین ناوگان ایرباس ای ۳۸۰ در دنیا! معرفی هواپیمای ایرباس آ ۳۸۰
دو فروند هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ در حال حاضر در دامته های رشته کوه پیرنه پارک شده اند. قرار است در طی ۲ سال آینده قطعات این دو هواپیما از هم جدا شود و به صورت جداگانه به فروش برسد. هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ ، هواپیمایی پهن پیکر و دو طبقه است و بزرگ ترین هواپیمای مسافربری در جهان محسوب می شود. بازنشستگی و اوراق شدن، پایانی نه چندان باشکوه و در خور برای این دو فروند هواپیما است. این دو هواپیما ده سال است که در صنعت هواپیمایی مشغول هستند و در ابتدا قرار بود به عنوان هواپیمای دست دوم به ایرلاین های دیگر فروخته شوند. اما پس از اینکه تمام مذاکرات فروش با ایرلاین های مختلف بی نتیجه ماند، تصمیم بر این شد که این دو هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ برای اوراق شدن فرستاده شود و قطعات آن به طور جداگانه فروخته شود.
موسسه سرمایه گذاری آلمانی دکتر پیترز که مدیریت این هواپیماها را بر عهده دارد در این مورد گفته است: «با توجه به قیمت بالای هواپیما و حجم بالای سرمایه گذاری، بسیاری از ایرلاین ها در مورد آینده سرمایه گذاری روی این هواپیماها مطمئن نبودند. همین امر باعث پیچیده شدن مذاکرات و در نهایت بی نتیجه ماندن آن ها شد.»
به گفته این شرکت، «در مورد بریتیش ایرویز، این شرکت قصد داشت از سال ۲۰۲۱ که برخی از هواپیماهای بوئینگ ۷۴۷ قدیمی می شوند این هواپیما را مورد استفاده قرار بدهد. برای شرکت دکتر پیترز این زمان بیش از اندازه دور بود و خرید و مهامله مناسبی محسوب نمی شد. به همین دلیل نتوانستیم با این ایرلاین به توافق برسیم.
در مورد شرکت ایران ایر هم محدودیت های سیاسی اقتصادی مانع از انجام این معامله شد و های فلای هم نتوانست زیرساخت های مناسب برای این معامله را ایجاد کند. در نتیجه نتوانستیم با هیچ ایرلاینی به توافق فروش برسیم و در نهایت، تصمیم گرفتیم دو فرند هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ را اوراق کنیم و از قطعاتش استفاده کنیم.»
هواپیماهای دوطبقه سوپرجمبو یک دهه قبل و هنگام فروش قیمتی معادل ۲۵۰ میلیون دلار داشتند. در حال حاضر قیمت آن ها چیزی بالغ بر ۴۴۵ میلیون دلار برآورد شده و به این ترتیب، این مدل هواپیما را به گران ترین مدل ایرباس تبدیل کرده است. اوراق کردن و فروش قطعات هواپیما می تواند حدود ۸۰ میلیون دلار بابت هر هواپیما برای شرکت درآمد داشته باشد. در ۲۸ ژوئن از سرمایه گذاران درخواست شد که با این اقدام موافقت کنند.
همان طور که گفتیم این دوفروند هواپیما، نخستین هواپیماهای ایرباس ای ۳۸۰ هستند که بازنشسته می شوند. قرار است قطعات مهم این هواپیما مثل موتور و … در معرض فروش قرار بگیرد. از آنجا که تاکنون هیچ هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ سوپرجمبو بازنشسته و اوراق نشده است قطعات دست دوم این هواپیما بسیار کمیاب و با ارزش هستند. به همین دلیل، فروش قطعات این هواپیما راه حل جایگزین مناسب و سودآوری به نظر می رسد. در حال حاضر، برخی ایرلاین درخواست خرید این قطعات را مطرح کرده اند و قرار است قطعات این دو هواپیما پس از اوراق شدن در معرض فروش جهانی قرار بگیرد.
این دو هواپیما متعلق به شرکت هواپیمایی سنگاپور ایرلاینز بوده و پس از ده سال این هواپیماها را مرجوع کرده است. شرکت دکتر پیترز از اواسط سال ۲۰۱۷ که این اتفاق افتاد به دنبال خریداران جدید بوده است. فروش هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ اخیرا کاهش پیدا کرده و ایرلاین ها بیشتر ترجیح می دهند هواپیماهای دو موتوره پهن پیکر که مصرف سوخت کمتری دارند را خریداری کنند.
شرکت سرمایه گذاری دکتر پیترز در ماه نوامبر اعلام کرده بود که دو هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ را در منطقه Tarbes در دامنه رشته کوه های پیرنه نگهداری خواهد کرد تا مالکان و خریداران جدیدی برای آن ها پیدا کند. اما پس از اینکه خریدار مناسبی برای هواپیماها پیدا نشد تصمیم بر اوراق کردن هواپیماها گرفته شد. شرکت هواپیماسازی ایرباس اما با اوراق کردن این دو هواپیما موافق نیست و همچنان به بازار دست دوم هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ و پتانسیل هواپیماها برای باقی ماندن در صنعت هواپیمایی اعتقاد دارد.
سفارش ۲۰ فروند هواپیمای جدید ایرباس ای ۳۸۰ که از سوی هواپیمایی امارات مطرح شده آینده این مدل هواپیما را تضمین کرده است. هواپیمایی امارات تنها ایرلاینی است که تمرکز اصلی خود را بر هواپیماهای ایرباس ای ۳۸۰ قرار داده است. این قرارداد ساخت این مدل هواپیما را تا سال ۲۰۲۹ تضمین کرده و علاوه بر این، ایرلاین اماراتی سفارش ۱۶ فروند هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ دیگر را نیز ارائه کرده است.
بر اساس وبسایت شرکت ایرباس، هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ در مجموع ۳۳۱ سفارش داشته و تاکنون ۲۲۶ فروند هواپیما به مالکانشان تحویل داده شده اند. به گفته مدیرعامل شرکت دکترپیترز، «زمانی که ده سال پیش هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ برای اولین بار عرضه شد شور و هیجان زیادی در صنعت هواپیمایی ایجاد کرد. تا به امروز من هیچ مسافری را ندیده ام که بگوید هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰، هواپیمای بدی است. شاید در چند سال آینده بازار دست دوم این مدل هواپیما هم رونق بهتری پیدا کند.» هواپیمای سوپرجمبو ایرباس ای ۳۸۰ بزرگ ترین هواپیمای مسافربری در جهان است و گنجایش جابجایی ۵۲۵ مسافر را در سه کلاس پروازی دارد. این هواپیما چهارموتوره، پهن پیکر و دوطبقه است و توسط شرکت هواپیماسازی ایرباس تولید و بازار عرضه شده است.
منبع: traveller.com.au