لودی گاردن (Lodhi Garden) یا باغ لودی در اصل باغ حواس پنجگانه است که در قلب دهلی قرار گرفته. این پارک مقبرههای دو فرمانروا و دو سلطان دهلی با نامهای “محمدشاه” و “سیکاندر لودی” را در جایداده است. این باغ و سازههای قرار گرفته در آن شما را با یک معماری چشمگیر و زیبا در کنار یک طبیعت بینقص روبرو میکند. باغ لودی یک میراث معماری ۵۰۰ساله در محیطی بسیار آرام و سرسبز است که در حال حاضر به یکی از جاذبههای بسیار پرطرفدار و دوستداشتنی در دهلی تبدیل شده است. توصیه میکنیم که در زمان سفر به هند و دهلی حتماً هتل خود را در نزدیکی باغ لودی انتخاب کنید. چون بدون شک دوست دارید که در طول سفر خود چند بار از این باغ دیدن کنید.
Lodhi Estate, New Delhi, 144, 90 acres. :آدرس
لودی گاردن که به نام Lady Willingdon Park هم شناخته میشود، از سال ۱۴۴۴ میلادی داستان خود را آغاز کرد. زمانی که مقبره “محمدشاه” از حاکمان سلسله سید در دهلی، توسط پسر ایشان و آخرین حاکم سلسله، یعنی “علاءالدین علم شاه” در این مکان بنا شد. البته مقبره مهم دیگری هم در محوطه این باغ قرار دارد. مقبره “سیکاندر لودی” از سلسله لودی که در سال ۱۵۱۷ میلادی توسط پسر ایشان “ابراهیم لودی” در این باغ ساخته شد.
البته چندین بنای دیگر هم در زمان حکومت سیدها و لودیها در این باغ ساخته شده است. هنگامی که “امپراطور اکبر” تاجوتخت دهلی را از آن خود کرد، باغ لودی به عنوان یک رصدخانه مورداستفاده قرار گرفت و تمام اسناد و مدارک را در کتابخانهای که برای این منظور ساخته بودند، حفظ کردند. طی این دوران محیط اطراف مقبرهها به دو روستا تبدیل شد. سال ۱۹۳۶ میلادی زمانی که انگلیسیها اریکه قدرت را در این منطقه به دست گرفته بودند، به روستاییان اجازه ساخت باغ یا فضای سبز در این مکان داده نشد.
در همین زمان “لیدی ویلینگدون”، همسر “مارکس ویلینگدون” فرماندار کل وقت هند، این منطقه را محوطهسازی کرد و آن را به یک باغ جذاب تبدیل ساخت. این باغ به طور کامل در سال ۱۹۳۶ میلادی افتتاح شد و به پاس تلاشهای بیوقفه لیدی ویلینگدون و بهمنظور ارجنهادن به تلاشهای ایشان، نام لیدی ویلینگدون بر این باغ گذاشته شد.
پس از آن در سال ۱۹۴۷ کشور هندوستان استقلال کامل یافت و این باغ به “باغ لودی” تغییر نام داد. در سال ۱۹۶۸ هم باغ توسط “جوزف استاین” یک معمار آمریکایی، مورد بازسازی قرار گرفت و با احداث یک گلخانه در فضای باغ، تغییرات چشمگیر و جذابی در آن به وجود آمد.
شما در هر نقطه از شهر دهلی که باشید، میتوانید بهوسیله تاکسیها و وسایل حمل و نقل عمومی خود را به لودی گاردن برسانید. البته مترو یکی از راحتترین وسایل حمل و نقل در هند است که شما را بهسرعت به لودی گاردن میرساند.
۲ ایستگاه مترو با نام های Jorbagh Metro Station و Lok Kalyan Marg Metro Station از نزدیک ترین ایستگاه های مترو به باغ لودی محسوب می شوند.
لودی گاردن در زمینی به وسعت ۹۰ هکتار احداث شده است و بهراحتی توانسته لیست بلندبالایی از سازههای قرن پانزدهم میلادی را در خود جای دهد. زیبایی این بناها بهواسطه معماری تحسین برانگیزی که دارند، مثالزدنی و بسیار دیدنی است.
مقبره محمدشاه در این باغ با الهام از سبک معماری اسلامی هندی ساخته شده است. این مقبره ۸ سازه کوچک گنبدی یا چتری شکل که انتهای آنها شبیه به نیلوفر آبی است، دارد. همچنین از دیگر اجزای این مقبره میتوان به گوشههای تزیین شده گنبد مرکزی بزرگ و اتاقک ۸ ضلعی مزین شده، شاره کرد که همگی در کنار هم یک منظره زیبا و بدیع را خلق کردهاند.
مقبره سیکاندر لودی هم با الهام از مقبره محمدشاه ساخته شده است. این بنا هم سبک معماری هندی اسلامی دارد و با یک طراحی هشتضلعی با گنبد مرکزی، از مقبره سیکاندر لودی یک بنای شاهکار معماری ساخته است. این مقبره بهصورت یک عمارت محصور با ورودی گنبدیشکل طراحی شده که بر روی دیوارهای آن طرحهای معماری مغولی را هم میتوان مشاهده کرد. جالب است که بدانید که این مقبره اولین مقبره – باغ محصور در کشور هندوستان معرفی شده است.
مطالب مرتبط
امروزه لودی گاردن یکی از برترین و منحصربهفردترین مناطق تاریخی دهلی محسوب میشود. مکانی موردتوجه برای انجام فعالیتهای گوناگونی مثل پیادهرویها و دویدنهای صبحگاهی و عصرگاهی و همینطور مکانی بینظیر و برگزیده برای علاقهمندان به انجام ورزش یوگا!
همچنین این نقطه از دهلی به یک مکان جذاب برای برپایی پیکنیکها و دورهمیهای دوستانه، خانوادگی و عاشقانه هم تبدیل شده است. محیطی آرام که افراد خانواده و زوجها میتوانند بهترین لحظات دوستانه و عاشقانه خود را در کنار یکدیگر در این باغ سپری کنند.
علاوه بر مقبرههای قرار گرفته در محیط باغ که متعلق به قرن پانزدهم میلادی هستند، سازههای دیگری هم در محیط این باغ قرار دارند. بهجرئت میتوان گفت که بیشتر از ۵۰ گونه پرنده و پروانه و بیشتر از ۱۰۰ گونه درخت را میتوانید در این پارک پیدا کنید. در حال حاضر سازمان باستانشناسی هندوستان مسئول محافظت و نگهداری از این باغ بزرگ است. همچنین منطقه کوچکی از این باغ را به عنوان “پارک ملی بُنسای” مشخص و معرفی کردهاند. بسیاری از گروهها و سازمانها در دهلی در این باغ پیادهرویهای کارکنان خود را ترتیب داده و از دوره هم بودن هم در محیطی آرام و تاریخی بیشترین لذت میبرند. البته این یک فعالیت موروثی است که سالهاست اهالی بومی هند با الهام از پیشینیان خود آن را انجام میدهند.
وقتی وارد لودی گاردن شدید حتماً از سایر دیدنیها و جاذبههای مستقر در محیط این باغ تاریخی و منحصر به فرد هم دیدن کرده و از آنها غافل نشوید. در واقع علاوه بر مقبره دو سلطان، چندین بنای دیگر هم در محیط این باغ مستقر شدهاند که ارزش وقتگذاشتن و دیدن را دارند.
- بارا گنبد یا گنبد بزرگ، یک گنبد برجسته و عظیم است که پژوهشگران تصور میکنند این گنبد در سال ۱۴۹۰ میلادی توسط سیکاندر لودی ساخته شده است.
- مسجد سه گنبدی واقع در مجموعه بارا گنبد
- بنای شش گنبد یا شش گنبد لعابدار که گمان میرود مقبرهای ساخته شده توسط ابراهیم لودی باشد. این مقبره گنبد دار را با کاشیهای آبی میناکاری شده تزیین کردهاند.
- آت پولا یا پل ۸ اسکله که یک پل سنگی بسیار زیبا متعلق به قرن شانزدهم است و آن را در زمان سلطنت امپراطور اکبر ساختهاند. این پل از ۷ طاق و ۸ ستون تشکیل شده است.
- دریاچه مجموعه
- گلخانه لودی گاردن
- و پارک ملی بُنسای که همگی از جمله جاذبهها و دیدنیهای باغ لودی در شهر دهلی کشور هندوستان هستند.
در ادامه حقایق پنهان لودی گاردن را با شما بررسی خواهیم کرد تا این باغ و محیط آن را بیشتر بشناسید.
- یکی از دروازههایی که در این باغ قرار دارد، متعلق به دوران حکومت انگلیسیها است که هنوز هم از آن استفاده میکنند.
- همچنین شورای شهر دهلی نو برای ۱۰۰ گونه متنوع درخت قرار گرفته در باغ لودی، کدهای QR تهیه کرده و با وصل این کدها به بدنه درختان، از قطعشدن آنها جلوگیری کرده است.
در زمان بازدید از لودی گاردن بد نیست که حتماً سری هم به جاذبههای اطراف آن بزنید و بازدید خود از این منطقه را تکمیل کنید. در ادامه لیستی از جاذبههای اطراف لودی گاردن را با هم مرور خواهیم کرد.
- بازار خان (۱.۲ کیلومتر)
- پورانا قیلا (۲.۶ کیلومتر)
- موزه ملی صنایعدستی و بافندگی (۲.۸ کیلومتر)
- Rashtrapati Bhavan (3.1 کیلومتر)
- مقبره همایون (۳.۱ کیلومتر)
- پارک ملی جانورشناسی هند (۳.۲ کیلومتر)
- آرامگاه صفدر جونگ (۳.۷ کیلومتر)
- دروازه هند (۳.۸ کیلومتر)
- Connaught Place (4.5 کیلومتر)
- جانتار مانتار (۴.۶ کیلومتر)
- دیلی هات (۵.۴ کیلومتر)
باغ های لودی در دهلی مکانی عالی برای گذراندن بهترین اوقات در یک محیط تاریخی محسوب میشود. بعد از بازدید و کاوش در میان جاذبههای پارک، به بازار خان که در فاصله کوتاهی از این باغ قرار دارد هم بروید و با خیال راحت و فراغبال، خرید کنید.
همچنین رستوران Lodi-the Garden که در نزدیکی دروازه شماره یک باغ لودی قرار گرفته هم یک جاذبه اضافی در اینجا محسوب میشود که در آن میتوانید از یک شام مجلل در فضای باز لذت ببرید. واقعیت این است که لذت خوردن غذاهای محلی و پرادویه در کشور هندوستان با هیچ لذتی در تمام جهان برابری نخواهد کرد.
واقعیت این است که شما تحت هیچ شرایطی حتی اگر هر ساله به کشور هندوستان و شهرها و ایالتهای گوناگون آن سفر کنید هم، نمیتوانید تمام زیباییها و دیدنیهای این کشور را به طور کامل مشاهده کرده و نام تکتک آنها را یاد بگیرید. هندوستان در گوشهگوشه شهرها، ایالات و روستاهای خود در هر قدمی که در آن برمیدارید، شما را شگفتزده میکند. در تمام کوچهها و خیابانهای آن معابد و مقابری ساختهشده که بدون درنظرگرفتن بزرگ یا کوچک بودنشان، نمونه بارزی از معماری منحصر به فرد، تاریخ غنی و فرهنگ جذاب مردمان ساکن این کشور است. هندوستان تاریخچه پرفراز و نشیبی دارد و زیباییهای آن خصوصاً بناهای تاریخی آن، گواه این فراز و نشیبهای متعدد و همیشگی در این سرزمین هستند.