سفر به تالاب خورخوران، یکی از مناطق توریستی و حفاظت شده در نزدیکی بندر خمیر و بندر لافت، واقع در استان هرمزگان، همواره تجربهای به یاد ماندنی برای شما به همراه دارد. شما در این منطقه علاوه بر لذت بردن از زیبایی جنگلهای حرا، با جاذبههای طبیعی و تاریخی بسیاری آشنا میشوید. همچنین امکان مشاهده انواع گونههای گیاهی و جانوری منطقه بندر خمیر و تهیه مستند از آنها نیز برای شما فراهم است.
برای آگاهی بیشتر درباره تالاب خورخوران و ویژگیهای منطقه، مطالب زیر را مه توسط مجله گردشگری الی گشت تهیه شده، مطالعه فرمایید.
تالاب خورخوران، منطقهای با وسعت ۱۰۰ هزار هکتار است، که ۸۶ هزار هکتار آن را جنگلهای حرا تشکیل میدهند. این تالاب در جنوب غربی بندرعباس و شمال غربی جزیره قشم، در نزدیکی بندر خمیر و بندر لافت واقع در استان هرمزگان قرار گرفته است. بنابراین برای دسترسی به خورخوران، میبایست ابتدا خود را به بندر خمیر برسانید.
تالاب خورخوران، جایگاه بالایی از دیدگاه زیست محیطی در کشور داشته، بنابراین از سال ۱۳۵۱ به عنوان منطقه حفاظت شده حرا شناخته میشود. دلیل اهمیت این تالاب، علاوه بر وجود بخش عظیمی از جنگلهای حرا، به دلیل زیست گونههای گیاهی و جانوری متعدد و متنوع در این منطقه است.
لازم به ذکر است، تالاب خورخوران، علاوه بر رشد صنعت گردشگری منطقه، به درآمد مستقیم و غیرمستقیم ساکنان نیز کمک کرده است.
آب و هوای تالاب خورخوران، بیابانی و بسیار گرم است؛ به طوری که گرمترین ماه سال، تیرماه، با میانگین دمایی ۳۴ درجه سانتیگراد و سردترین ماه سال، دی ماه، با متوسط دمای ۱۸ درجه سانتیگراد است. بارش باران در این منطقه بسیار کم بوده و بیشترین میزان بارش را در ماه بهمن با ۲۴ درصد بارندگی، مشاهده میکنیم. همچنین کمترین میزان بارندگی حدود ۵.۳ درصد و در تیرماه گزارش شده است.
لازم به ذکر است، رطوبت در ماههای اسفند و شهریور به بیشترین و در ماههای آبان و آذر به کمترین حد خود میرسد. بنابرین با توجه به وضعیت آب و هوایی تالاب خورخوران، میبایست بهترین زمان را برای سفر به این منطقه انتخاب کنید.
برای رزرو هتل های بندرعباس اینجا کلیک کنید
با توجه به شرایط آب و هوایی گرم و شرجی تالاب خورخوران در اغلب ماههای سال، میبایست برای سفر به این منطقه، زمانی را انتخاب کنید، که شرایط آب و هوایی در بهترین حالت خود قرار داشته و بتوانید از شکوفههای درختان سرسبز مانگرو نیز دیدن کنید.
بنابراین بهترین زمان سفر به تالاب خورخوران، اواسط ماه آبان تا اواسط فروردین ماه است؛ زیرا در این بازه زمانی، میزان گرما و رطوبت هوا در کمترین مقدار ممکن بوده و همچنین شکوفههای درختان مانگرو نیز، در اوایل فصل بهار روییده و بوی آنها شما را سرمست خواهد کرد..
همانطور که گفته شد، این تالاب بینالمللی در نزدیکی بندر خمیر است. بنابراین ابتدا میبایست خود را به بندر خمیر رسانده و از آنجا به سمت تالاب خورخوران حرکت کنید. برای دسترسی به بندر خمیر نیز، میتوانید راهی بندرعباس شوید. برای سفر از تهران به بندر عباس راههای هوایی، ریلی و جادهای متنوعی وجود دارد؛ فاصله تهران تا بندر عباس با هواپیما، حدود یک ساعت و ۲۵ دقیقه، با خودرو شخصی و اتوبوس حدود ۱۹ ساعت و با قطار نیز حدود یک شبانه روز طول میکشد.
پس از رسیدن به بندر عباس، حدود ۸۴.۱ کیلومتر با بندر خمیر فاصله دارید، که میتوانید با استفاده از تاکسیهای منطقه و یا خودروی شخصی خود را در ۲۰ دقیقه به آنجا برسانید. با رسیدن به بندر خمیر، قایقهای محلی را کرایه کرده و در کوتاهترین زمان ممکن به تالاب خورخوران دسترسی پیدا کنید.
با استفاده از قایقهایی که کرایه کردهاید، میتوانید قسمتهای مختلف جنگلهای حرا را نیز، مشاهده کنید که حدوداً نصف روز از شما زمان میبرد.
علاوه بر زیبایی تالاب خورخوران در منطقه بندر خمیر، جاذبههای طبیعی و گردشگری بسیاری در این منطقه وجود داشته که بازدید از آنها به تمام گردشگران توصیه میشود. تالاب بینالمللی خورخوران چشماندازهای بینظیری دارد و سالانه گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب میکند. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین دیدنیهای ین منطقه میپردازیم:
جنگلهای حرا از معروفترین و زیباترین جاذبههای طبیعی بندرخمیر بوده که ۸۰ درصد این منطقه را پوشش میدهند. جنگلهای حرا واقع در تالاب خورخوران، یکی از بزرگترین جنگلهای دریایی دنیا به شمار میروند و سالانه میزبان گردشگران بیشماری از سراسر دنیا هستند. هنگام سفر به این منطقه، بازدید از جزایر مرجانی آبراهههای خمرد، چیروو و گرمونو را از دست ندهید.
جزیره وارمی واقع در تالاب خورخوران، یکی از جزیرههای شگفتانگیز منطقه بندر خمیر است، که به جزیره مخفی شهرت دارد؛ دلیل این نام، پنهان بودن این جزیره در زمان مد زیر آب است. شما تنها زمانی میتوانید این جزیره را رویت نمایید که پدیده جزر اتفاق افتاده باشد.
یکی از شگفتیهای این جزیره پوشش آن است که بر خلاف سایر جزیرههای زیر آب که از جنس گلولای هستند، پوششی از شن و ماسهای تمیز و زیبا دارد. این جزیره میان بومیان منطقه، به جزیره نهنگ معروف است.
تالاب خورخوران شامل بیش از ۴۰ جزیره بوده، که یکی از زیباترین و معروفترین آنها، جزیره مردو است. این جزیره پ.شش گیاهی بسیار زیبا و حیرهکنندهای داشته و شما میتوانید به تماشای صید سنتی مُشتا ان شغل شده صید صدفهای استوانهای را تجربه کنید.
همچنین امکانات اقامتی در این جزیره فراهم است؛ گردشگران میتوانند کلبههای صیادان در جزیره مردو را اجاره کرده و در آن اقامت بهیادماندنی را تجربه کنند.
در تالاب خورخوران، انواع لنجها و کشتیها مشاهده میشود. یکی از بزرگترین و معروفترین لنجها، کشتی چوبی اقیانوسپیما عظیمی است که برای سفرهای طولانی مانند سفر به آفریقا استفاده میشود. گردشگران این اجازه را دارند، تا بر سکوی کشتی ایستاده، از زیباییهای اطراف لذت برده و عکسهای بینظیری به یادگار ثبت کنند.
در حوالی بندر خمیر، بقایایی از قلعهای بسیار بزرگ دیده میشود که معماری آن به معماری اروپایی شباهت دارد و از زمان پرتغالیها و هلندیها برجایمانده است. این قلعه دارای ۴ برج مدور در چهار گوشه آن، یک ساختمان دو طبقه در جنوب غربی قلعه به عنوان پایگاه نظامیان و یک آب انبار بزرگ برای ذخیره آب و غذا در گذشته، است.
این قلعه یکی از بزرگترین قلعههای استان هرمزگان و در منطقه تالاب خورخوران بوده و نام آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منطقه تالاب خورخوران، علاوه بر طبیعت بکر و زیبا، از انواع جاذبههای تاریخی نیز برخوردار است. یکی از معروفترین بناهای تاریخی در بخش رویدر بندر خمیر، خانه قاضی رویدر است، که محل اقامت خان رویدر در دوران قاجار بوده است. معماری این خانه، با بهرهگیری از معماری ساحلی منطقه خلیج فارس، از خشت و آجر ساخته شده است. بهتر است بدانید، خانه قاضی رویدر در دل نخلستانی بسیار زیبا و خیرهکننده در بندر خمیر بنا شده است.
درختان جنگلهای حرا در تالاب خورخوران، از نوع درختان مانگرو بوده که این درختان در آب شور به خوبی رشد میکنند و اگر شرایط برای رشد آنها مهیا باشد، ارتفاع آنها به ۱۰ متر نیز میرسد. درختان مانگرو عموماً زیر آب هستند و تنها زمانی که دریای عمان دچار پدیده جزر میشود، از زیر آب بیرون میآیند.
نحوه تکثیر درختان مانگرو در این منطقه، به این صورت است که ابتدا بذر گیاه روی درخت ماده رشد کرده و به نهال تبدیل میشود؛ سپس نهال از درخت جدا شده و داخل آب قرار میگیرد. پس از مدتی نهال درون آب ریشه داده و به درخت بالغی تبدیل میشود. گلدهی بافت گیاهی تالاب خورخوران در اوایل فصل بهار است.
یکی از دلایل محبوبیت منطقه تالاب خورخوران، وجود گونههای گیاهی و جانوری کمیاب و بینظیر در این منطقه است. شما میتوانید به سفر به تالاب، با بافت گیاهی و جانوری منطقه آشنا شوید و فیلم و عکسهای بینظیری در قالب مستند از آنها تهیه نمایید. از جمله گونههای جانوری موجود در منطقه تالاب خورخوران عبارتند از:
- آبزیان؛ لاک پشت پوزه عقابی، مار جعفری، مار دریایی، دلفین بینی بطری، دلفین گوژپشت، گربهماهی، ماهی حلوا، سفرهماهی
- انواع ماهی جنوب و خلیج فارس؛ سنگسر، لقمه، شانک، اشلمبو، شوریده، حلوا، کهور، بیاح و ساردین
- حیوانات خشکی؛ خرگوش، جربیل هندی، جربیل ایرانی، جربیل کراسوس، جربیل لیبی، جربیل بیابانی هندی، موش قهوهای
- پرندگان؛ پرنده حواصیل، حواصیل سبز و هندوستانی، پرنده صدف خوار، سلیم خرچنگ خوار، پرنده کفچه نوک، عقاب تالابی و عقاب شاهی
این تالاب در جنوب غربی بندرعباس و شمال غربی جزیره قشم، در نزدیکی بندر خمیر و بندر لافت واقع در استان هرمزگان قرار گرفته است.
برای دسترسی به بندر خمیر نیز، میتوانید راهی بندرعباس شوید. پس از رسیدن به بندرعباس، به سمت بندر خمیر حرکت کنید و در نهایت قایقهای محلی را کرایه کرده و در کوتاهترین زمان ممکن به تالاب خورخوران میرسید.
در نزدیکی تالاب خورخوران، در بندر خمیر و کمی آنطرفتر در بندرعباس میتوانید به انواع اقامتگاهها دسترسی یابید.
جاذبههای طبیعی و تاریخی از قبل جنگلهای حرا، جزیره مردو، جزیره لنج موزه بوم گوهری، قلعه خمیر و خانه قاضی رویدر از معروفترین جاهای دیدنی در اطراف تالاب خورخوران هستند.
در مطلب فوق به معرفی تالاب خورخوران واقع در بندر خمیر در استان هرمزگان، ویژگیهای آن و سایر جاذبههای دیدنی و گردشگری منطقه، پرداخته شده است. به گردشگرانی که به کشف طبیعت بکر و خیرهکننده و آشنایی با برخی بناها تاریخی علاقهمندند، توصیه میشود بازدید از منطقه بندر خمیر را از دست ندهند.
لازم به ذکر است، برای کسب تجربهای مفیدتر، بهتر است با یک راهنمای مجرب و حرفهای به این منطقه سفر کنید؛ بنابراین میتوانید برای کسب اطلاعات درباره برگزاری تورهای تالاب خورخوران، با کارشناسان ما در آژانس مسافرتی الی گشت در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط