بازار کاپالی چارشی استانبول Kapali Çarşı) ) که در قرن پانزدهم ساخته شده، یکی از قدیمیترین بازارهای سرپوشیده استانبول است و با مساحت ۵۴۶۵۳ متر مربع، به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان شناخته میشود. این بازار بیش از ۴۰۰۰ مغازه را در خود جای داده و بهترین محل برای آشنایی با تاریخ غنی ترکیه و خرید سوغات است. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا با کاپالی چارشی بیشتر آشنا شوید.
بازار بزرگ کاپالی چارشی توسط سلطان محمود دوم پس از فتح استانبول توسط عثمانیها در سال ۱۴۵۳ برای تأمین منابع مالی ایاصوفیه ساخته شد. این بازار که در ابتدا یک سازه چوبی بود، در حال حاضر با سنگ و آجر بازسازی شده است. برای طاقهای آن از آجر، پایه طاقها از سنگهای تراشیده و دیوارها از گچبری روی آجر یا سنگ استفاده شده است.
قدیمیترین ساختمان Cevahir یا İç Bedesten و دومین ساختمان قدیمی Sandal Bedesten است. بخش طاقدار بازار بزرگ، با نام Bez که به معنی پارچه و بازار پارچهفروشان بود که در ابتدا بازار Cevahir با چهار دروازه از بقیه بازار بزرگ جدا و به بازار طلا و سنگهای قیمتی تبدیل شد.
Sandal Bedesten که به نام نوعی پارچه بافته شده از الیاف ابریشم و پنبه نامگذاری شده است، مساحتی معادل ۲.۴۳۵ متر مربع دارد و از ۲۰ گنبد سربی تشکیل شده است.
بنای اصلی بازار بزرگ با تاریخ غنی خود و تاریخ پرفرازونشیبی که دارد متعلق به سال ۱۴۶۱ است. تک تک سلطانهای عثمانی در ساخت این سازه باورنکردنی مشارکت داشتهاند و به مرور زمان وسعت بازار را افزایش داده تا به بازار بزرگ امروزی تبدیل شده است.
بازار کاپالی چارشی استانبول پس از مقابله با آتشسوزیهای عظیم که در گذشته اتفاق افتاده، در هر بازسازی تبدیل به بازاری جذابتر و زیباتر شده است. پس از عبور از آتشسوزیهای مختلفی که در طی سالها در این بازار اتفاق افتاد، تصمیم گرفته شد که ساختار آن را از چوب با سنگ و آجر تغییر دهند. اگر از بالا به بازار بزرگ نگاه کنید، منطقهای را میبینید که دقیقاً در وسط آن قرار دارد و ۱۵ گنبد دارد که قدیمیترین قسمت بازار است.
تمام سازههای بازار بزرگ با چوب ساخته شدند و پس از آتشسوزی سال ۱۷۰۰، با سنگ و آجرکاری بازسازی و پوشش داده شدند. تمام عمارتهای بازار، به جز بازار خزفروشان که بعدها دوطبقه شد، یکطبقه هستند. در بیشتر سقفها از کاشی استفاده شده است، درحالیکه در بخشی که در سال ۱۹۵۴ در آتشسوزی سوخته است، در حال حاضر پوشیده شده از آسفالت است. در بازار هیچ نورپردازی و چراغی برای جلوگیری از آتشسوزی استفاده نشده و استعمال دخانیات اکیداً ممنوع است.
اگر قصد خرید سوغات و صنایعدستی ترکیه را دارید، پیشنهاد میکنیم حتماً سری به بازار کاپالی چارشی استانبول بزنید.
در این بازار میتوانید محصولات متنوعی را باکیفیت بالا و قیمت مناسب بهعنوان هدیه و یادگاری خریداری کنید که از جمله آنها میتوان به فرشهای ترک اشاره کرد. فرشهای ترکیه به دلیل کیفیت و طرحهای متنوعی که دارند، معروف هستند و همین باعث شده تا در بین گردشگران پرطرفدار باشد. علاوهبر این، کاشیهای لعابدار، سفالها و انواع سرامیکها از جمله محصولات هنری غنی ترکیه هستند که میتوانید از این بازار خریداری کنید.
ظروف مسی و برنجی برای علاقهمندان به صنایع دستی سنتی و کالاهای چرمی و منسوجات متنوع که طیف وسیعی از لباسها و لوازم جانبی از آنها تولید میشوند، از دیگر صنایع پرطرفدار ترکیه هستند. اگر قصد خرید سوغاتیهای منحصربهفرد را دارید، پیشنهاد میکنیم محصولاتی مثل پیپ و جواهرات دستساز را بهعنوان هدیه یا یادگاری انتخاب کنید. اگر به عتیقهجات علاقمند هستید، استانبول مکانهای زیادی برای یافتن عتیقه دارد، اما به خاطر داشته باشید که صادرات آثار باستانی اکیداً ممنوع است.
سایر محصولاتی که میتوانید در بازار کاپالی چارشی استانبول پیدا کنید عبارتاند از قهوهترک، چای، انواع ادویه و کاری، ترشیجات، شیرینیهای ترکی و چراغهای رنگارنگ ترکی.
اطراف بازار کاپالی چارشی استانبول، مجموعهای از جاذبههای دیدنی و تاریخی قرار دارد که هر یک به تنهایی ارزش بازدید دارند. مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی با کاشیهای فیروزهایرنگ و معماری باشکوهی که دارد، مسجد ایاصوفیه که از کلیسا به مسجد و سپس به موزه تبدیل شده است، کاخ توپکاپی که اقامتگاه قدیمی سلاطین عثمانی، با باغهای زیبا و نمایشگاههای غنی از آثار تاریخی است، بازار ادویه که در نزدیکی بازار کاپالی چارشی قرار دارد و در نهایت آبانبار باسیلیکا که درست در کنار راه تراموا در سراسر میدان سلطان احمد قرار دارد.
بازار کاپالی چارشی استانبول در همه روزهای هفته از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۷ بعدازظهر باز است و فقط در ایام تعطیلات رسمی و اعیاد مذهبی مثل تعطیلات ماه رمضان و عید قربان، بازار تعطیل است.
بازار بزرگ کاپالی چارشی در منطقه فاتح و در محلهای به نام کاپالی چارشی واقع شده است. این بازار از غرب به شرق بین مساجد بیازیت و نوروسمانیه قرار دارد.
برای رفتن به بازار کاپالی چارشی میتوانید از سلطان احمد و سیرکجی سوار تراموا شده و در ایستگاه Beyazıt-Kapalıçarşı پیاده شده و با کمی پیادهروی به بازار برسید. همچنین از دیگر مسیرهای راحت برای رسیدن به این بازار استفاده از تراموا KabataşBağcılar است. به دلیل داشتن ورودیهای مختلفی که بازار دارد، میتوانید از نقاط مختلف وارد آن شوید. بااینحال، بهترین راه این است که در ایستگاه بیازیت/کاپالیچارشی یا ایستگاه چمبرلیتاش پیاده شوید.
اگر قصد رفتن به کاپالی چارشی با تاکسی را دارید، خیلی توصیه نمیشود و بدون شک هزینه آن هم ارزان هم نیست. با تاکسی شما باید در یک مسیر پرپیچوخم در اطراف خیابانهای یکطرفه سفر کنید که زمان زیادی هم طول میکشد و بسیار گران است. همچنین، برای رسیدن به بازار باید بیشتر مسیر را پیاده طی کنید، چون با ماشین قابلدسترسی نیست.
بازار کاپالی چارشی استانبول، یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای سرپوشیده جهان است که تاریخچه آن به قرن پانزدهم میلادی بازمیگردد. این بازار با بیش از ۴۰۰۰ مغازه، مکانی ایدهآل برای خرید انواع کالاها از جمله طلا، فرش، سفال و صنایعدستی ترکیه است. کاپالی چارشی با معماری سنتی و سراهای پیچدرپیچ خود، جاذبهای منحصربهفرد برای گردشگران داخلی و خارجی به شمار میآید و نمایانگر فرهنگ و تاریخ غنی ترکیه است. بازدید از این بازار نهتنها تجربهای خرید، بلکه سفری در دل تاریخ و فرهنگ استانبول محسوب میشود.
مقالات الی گشت