معبد ایسکون دهلی، که با نام «سری سری رادا پارتاساراتی ماندیر» هم شناخته میشود، عبادتگاهی متعلق به آیین هندو از فرقه «وایشنا» است که به پرستش خدایان هندو، «کریشنا» و «رادهرانی» اختصاص دارد. این معبد یکی از بزرگترین مجموعه معابد در کل کشور هند است و همچنین یک مرکز فرهنگی ودایی بوده و دارای جاذبههای توریستی مختلفی مانند گالریهای هنری است.
در این مرکز فرهنگی همچنین بزرگترین نسخه چاپی «باگاواد گیتا» (یکی از متون مقدس مذهبی هندو) نگهداری میشود. ISKCON temple Delhi با یک کتابخانه، یک کتابفروشی، یک رستوران و بسیاری امکانات دیگر، مطمئناً شما را مشغول و سرگرم خواهد کرد! در این مقاله تمام اطلاعاتی را که پیش از بازدید از معبد ایسکون دهلی باید بدانید، در اختیارتان میگذاریم.
فهرست مطالب
معبد ایسکون دهلی تمام روزهای هفته باز است. تالار معبد با مراسم «منگالا آراتی» افتتاح میشود که صبح زود در ساعت ۴:۳۰ انجام میشود. این معبد تا ساعت ۹ شب باز است، اگرچه سالن اصلی آن بین ساعت ۱ تا ۴ بعدازظهر بسته میشود. اگر دوست دارید بهصورت رایگان به بازدید از مناطق دیدنی دهلی بروید، خبر خوشحالکنندهای برای شما داریم و آن این که برای بازدید از ISKCON temple Delhi نیازی نیست هزینهای پرداخت کنید. گرچه متولیان این عبادتگاه، برای اهدای کمکهای مالی قوانینی در نظر گرفتهاند که چه بخواهید بهصورت حضوری و نقدی، مبلغی پرداخت کنید چه بهصورت مجازی از طریق درگاه پرداخت و وبسایت، باید از آنها آگاه باشید.
گفتنی است چندین آراتیس یا همان مراسم مذهبی مخصوص هندوها در طول روز در معبد ایسکون دهلی برگزار میشود که میتوانید هرکدام که میخواهید تماشا کنید را انتخاب کرده و زمان بازدیدتان را بر اساس آن مشخص کنید. دارشان آراتی در ساعت ۷:۱۵ صبح، گورو پوجا در ۷:۳۰ صبح، راج بوگ آراتی در ساعت ۱۲:۳۰ بعدازظهر، اوستاپانا آراتی در ساعت ۴:۱۵ بعد از ظهر، ساندیا (غروب) آراتی در ساعت ۱۹ و در نهایت سایانا آراتی در ساعت ۸:۳۰ بعدا زظهر در این معبد برگزار میشود.
لازم به ذکر است علاوه بر عبادت آیینی خدایان، در این معبد همچنین مراقبهی جاپا (مانترا) در ساعت ۵:۱۵ صبح برگزار میشود که در آن آیاتی از Srimad Bhagavat Purana (کتابی که بهعنوان متن مقدس هندوها در نظر گرفته میشود) مکرراً خوانده میشود. همچنین در ساعت ۸ صبح و ۸ غروب هر روز سخنرانیای پیرامون «سریماد باگاواتام» در معبد ایسکون دهلی انجام میشود.
ISKCON مخفف International Society for Krishna Consciousness به معنی جامعه بینالمللی برای آگاهی کریشناست. این نهاد معنوی بخشی از فرقه گائودیا وایشناوا در آیین هندوئیسم است. جالب اینجاست که اگرچه در فرهنگ هندو مفهوم چندخدایی (حضور خدایان بیشمار) وجود دارد، اما فرقهی گائودیا وایشناوا یکتاپرست هستند. آنها در درجه اول به پرستش کریشنا اعتقاد دارند. این آیین از متن باگاواد گیتا (کتاب مقدس این فرقه) که قرنها پیش به زبان سانسکریت نوشته شده، گرفته شده است.
مجمع ایسکون توسط A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada در جولای ۱۹۶۶ در شهر نیویورک تأسیس شد. پس از آن، جنبش آگاهی کریشنا شروع به کارکرد و طی چند دهه، ۱۰۸ معبد ایسکون در سرتاسر جهان و در زمان حیات سریلا پرابهوپادا ظهور کردند. گفتنی است در روزگار او این جنبش چیزی حدود ۱۰۰۰۰ نفر در سراسر دنیا را به خود جذب کرده بود.
جنبش ایسکون سالها پیش از ساختهشدن معبد ایسکون دهلی شکلگرفته بود و ISKCON temple Delhi سالها بعد از تأسیس این جنبش، در پنجم آوریل سال ۱۹۹۸ افتتاح شد. این معبد توسط Padma Shri Achyut Purushottam Kanvinde طراحی و ساخته شد. گفتنی این معمار عنوان پادما شری خود را در سال ۱۹۷۴ به دست آورد. ساخت معبد ایسکون دهلی با همکاری بنیاد «هندوجا» در دسامبر ۱۹۹۵ انجام شد. لازم به ذکر است هزینه کل پروژه ۱۲ کرور روپیه بود. این هزینه عمدتاً توسط افراد و بنیادهای مختلف در دهلی و دیگر نواحی هند تأمین شد.
معماری معبد ایسکون دهلی عمدتاً به سبک معابد هندوست که با عناصر معماری بروتالیستی و رویکردهای کارکردگرا در معماری ترکیب شده و سبک و سیاق خاص معمار بنا یعنی Padma Shri Achyut Purushottam Kanvinde را هم در خود جایداده است.
کل مجموعه ایسکون دهلی از شش بخش اصلی تشکیل شده که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
معبد اصلی ISKCON temple Delhi با برجهایی که دیوارهای مشبک دارند در بالای تپههای «هاره کریشنا» قرار گرفته. مصالح ساختمانی مورداستفاده در این معبد مرمر، چوب و سنگ تراشیده شده است. در همین محل است که تمثالهای اصلی کریشنا در طول روز با تشریفاتی خاص و در حین مراسمهای مذهبی برپا شده و پرستش میشوند.
این بخش معبد ایسکون دهلی دارای سالنهای مختلفی برای سمینارها، کلاسها و کنفرانسهای فلسفه ودایی است. این قسمت همچنین کتابخانهای به نام «کتابخانه تحقیقات ودایی» دارد. در این مجموعه، کتابهایی با موضوعات مربوط به ادبیات ودایی به زبانهای مختلف از جمله انگلیسی، هندی و سایر زبانها یافت میشود.
این قسمت از معبد ایسکون دهلی در حقیقت یک آمفی تئاتر روباز رو به معبد است و به اجرای موسیقی سنتی و رقص اختصاص داده میشود.
این موزه که «مرکز شکوه فرهنگ ودایی هند» هم نامیده میشود، به بازدیدکنندگان کمک میکند تا با متون مقدس هندو آشنا شوند. در این قسمت از ISKCON temple Delhi از انواع تکنولوژیهای چند رسانهای برای ارائه متون قدیمی مذهبی استفاده میشود. بهعنوان مثال در این موزه با بهرهگیری از تکنولوژی انیماترونیکز و با استفاده از المانهای روایت، درام، جلوههای لیزری و پروجکشن، پنج مفهوم اصلی بهاگاواد گیتا، یوگا و سه حالت اصلی طبیعت به مخاطبین نمایش داده میشود. The Mahabharata Experience یا همان تجربهی مهابهاراتا هم یک نمایش نور و صداست که داستان حماسه مهابهاراتا را به تصویر میکشد.
گالری هنری رامایانا هم در این قسمت از معبد ایسکون دهلی قرار دارد و مجموعهای از دهها نقاشی رنگروغن که توسط اعضای ایسکون از نقاط مختلف جهان کشیده شدهاند در آن به نمایش گذاشته میشود. بخش دیگر این موزه هم نمایشگاه «باگاوات پوران» است که آدابورسوم وایشناوا را برای بازدیدکنندگان به تصویر میکشد.
پارک کریشنا جایانتی بخش دیگری از معبد ایسکون دهلی هند است. فضاسازی این پارک از افسانههای روزهای اولیه کریشنا الهام گرفته شده، زمانی که او با شیردوشها در باغها و بیشهها میچرخید. پارک کریشنا جایانتی حوضها و آبشارهایی دارد که آرامش این فضا را دو چندان میکند.
آشرام هم بخشی از ISKCON temple Delhi بوده و در واقع یک مجتمع مسکونی است که دوستداران کریشنا میتوانند در آن بمانند و بر مطالعه و آموزش ادبیات و سبک زندگی ودایی تمرکز کنند.
معبد ایسکون دهلی بههیچعنوان عبادتگاهی حوصله سر بر نیست و کارها و فعالیتهای زیادی میتوانید در آن انجام بدهید که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
۱. در اطراف تپهی «هارا کریشنا» که معبد روی آن قرار گرفته، قدم بزنید.
۲. در یکی از آراتیها یا همان مراسمهای مذهبی متعددی که در معبد اصلی برگزار میشود، شرکت کنید.
۳. به کتابفروشی معبد ایسکون دهلی سر بزنید و بعد از گشتن در آنجا، یکی از کتابهای مربوط به ادبیات ودایی را بخرید.
۴. مدتی را در کتابخانه باکتیودانتا بگذرانید و نگاهی به بزرگترین گیتای چاپ شده در جهان بیندازید. بهغیراز آن، در این کتابخانه میتوانید بیش از ۲۰۰۰ کتاب نوشته شده توسط افراد مختلف از سراسر جهان را ورق بزنید. گفتنی است در این مجموعه نهتنها کتابهای مقدس، بلکه فیلمهای چندرسانهای و مستندهای معنوی هم در دسترس هستند.
۵. در رستوران داخلی «گوویندا» غذا بخورید. این غذاخوری، غذاهای خالص گیاهی سرو میکند که قبل از سرو در رستوران به کریشنا پیشکش میشود. در این رستوران در مجموع ۱۸ نوع غذا برای ناهار و شام سرو میشود. این غذاها علاوه بر گیاهی بودن، ساتویک هم هستند، یعنی در هیچکدام آنها از پیاز و سیر استفاده نمیشود. سرو ناهار در رستوران گوویندا از ظهر شروع شده و تا ساعت ۳:۳۰ بعد از ظهر ادامه پیدا میکند. شام هم از ساعت ۷ تا ۱۰ شب سرو میشود.
۶. اگر فرصتی برای بازدید از معبد ایسکون دهلی ندارید، میتوانید پخش مستقیم این مراسم را مستقیماً از وبسایت آنها تماشا کنید!
۷. از موزه فرهنگی ودایی که ترکیبی از دیوراما، نمایشگاهها و تجربیات تعاملی است دیدن کنید و لذت ببرید. برنامههای این موزه با تمرکز ویژه بر حماسههای رامایانا و مهابهاراتا شکلگرفته.
۸. اگر اهل غذا خوردن هستید یا به آشپزی علاقه دارید، میتوانید به یکی از برنامههای معبد بپیوندید که به بازدیدکنندگان امکان میدهد در فرآیند تهیه پراساد (غذای مقدس) شرکت کنند. در این برنامهها میتوانید در توزیع غذا هم کمک کرده و در نهایت خودتان هم از آن میل کنید.
۹. ISKCON temple Delhi همچنین دارای یک انجمن جوانان است که فعالیتهای جالب بسیاری را در طول سال سازماندهی میکند. چنانچه علاقهمند هستید میتوانید برای شرکت در اردوها، جشنوارههای جوانان، سمینارها و کارگاههای آموزشی، به تقویم رویدادهای این انجمن مراجعه کنید.
از آنجایی که ISKCON temple Delhi فضایی آیینی مذهبی است، نکات مهمی را باید به هنگام بازدید از آن در نظر داشته باشید:
۱. سعی کنید لباسی ساده و مناسب بپوشید. حتما شانه ها و زانوهای خود را بپوشانید. پوشیدن شورت و شلوارک یا دامن کوتاه یا تاپ در این معبد جایز نیست.
۲. عکاسی در داخل معبد مجاز نیست. با این حال، میتوانید از دوربین خود برای گرفتن عکس از تپهها و دریاچه استفاده کنید.
۳. چنانچه مایل به اقامت در مهمانسرای ایسکون آشرام هستید، باید از قبل هماهنگی لازم را انجام دهید.
۴. مجمع ایسکون تاکید دارد که برای پیروی از فلسفه ایسکون نیازی به تغییر مذهب خود ندارید و میتوانید پیرو هر دینی در جهان باشید و به جمع دوستداران کریشنا هم بپیوندید.
۵. اگر با گروهی خاص سفر میکنید، میتوانید بر اساس نوع گروهتان در برخی از سمینارهای خاص معبد ایسکون دهلی شرکت کنید. این سمینارها و برنامهها همگی بر اساس آموزههای وداها طراحی شدهاند.
۶. چنانچه نیاز به دستشویی داشتید، سرویس های بهداشتی کافی در محوطههای مختلف این معبد وجود دارد.
۷. با وجود این که ورود به ISKCON temple Delhi رایگان است، مجمع ایسکون هزینهای را برای میزبانی از بازدیدکنندگان تقبل میکند. به همین خاطر به خصوص اگر تصمیم دارید در مناسبتهای خاص از غذای رایگان معبد استفاده کنید بهتر است به صورت داوطلبانه مبلغی را به معبد اهدا کنید.
معبد ایسکون دهلی در شرق کایلاش قرار دارد و راههای زیادی برای رسیدن به آن وجود دارد. با وجود این که این معبد در بالای تپه بنا شده، هم میتوانید با پای پیاده و هم با ماشین خود را به آن برسانید. در زیر روشهای رفتن به این عبادتگاه راه آوردهایم:
متروی دهلی راهی فوقالعاده راحت و ایمن برای رفتن به ISKCON temple Delhi است. منطقه معبد ایسکون توسط خطوط ریلی Violet Line خدماترسانی میشود و میتوانید مسیر خود را طوری تنظیم کنید که به ایستگاه Nehru Place یا ایستگاه Colony Kailash برسید. نزدیکترین ایستگاه مترو به معبد، ایستگاه Nehru Place است که تنها چند دقیقه پیاده تا آن فاصله دارد.
نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به ISKCON temple Delhi، ورودی ماهالاکشمی (Mahalakshmi) است که در ۲ کیلومتری معبد قرار دارد. برای رسیدن به معبد، بهخصوص از ایستگاههای راهآهن، میتوانید از اتوبوس ارزانتر استفاده کنید. ایستگاه حضرت نظامالدین (HazratNizamuddin) نزدیکترین ایستگاه راهآهن به معبد بوده که در فاصله ۴.۵ کیلومتری آن واقع شده. پس از آن ایستگاه دهلینو نزدیکترین ایستگاه به معبد ایسکون محسوب میشود.
اگر میخواهید از فرودگاه بینالمللی ایندیرا گاندی به سمت ISKCON temple Delhi بروید، باید از جاده کمربندی خارجی به سمت کایلاش بزرگ بروید. ۱۷ کیلومتر فاصله از فرودگاه تا معبد ایسکون دهلی وجود دارد که میتوان آن را در ۴۵ دقیقه طی کرد. گفتنی است وضعیت جادهها در دهلینو به طرز شگفتانگیزی خوب است و تجربه رانندگی در آنها برایتان بسیار لذتبخش خواهد بود.
همچنین میتوانید بهعنوان مسیر جایگزین از مسیر مهاتما گاندی مارگ استفاده کنید، اما این مسیر ۲۱ کیلومتر طول دارد و تقریباً یک ساعت در راه خواهید بود. اگر نمیخواهید رانندگی کرده یا تاکسی اجاره کنید، میتوانید مترو را امتحان کنید. به هر ترتیب فرودگاه روی خط نارنجی قرار دارد و برای رسیدن به معبد ایسکون باید به خط بنفش بروید.
مقالات مرتبط