از فراز قلعه های تاریخی به تماشای ارمنستان بنشینید!

یکی از جاذبه های دیدنی ارمنستان قلعه های مشهور آن است که در این مقاله به بررسی قلعه های ارمنستان و آشنایی با ویژگی های آن می‌پردازیم.

ارمنستان کشوری زیبا و تاریخی در شمال غربی ایران است که زمانی از مناطق تحت سلطه ایران به شما می ‌رفت و در زمان حکومت قاجار در ایران طی دو قرارداد ننگین گلستان و ترکمانچای از ایران جدا شده و تحت سلطه شوروی قرار گرفت که پس از فروپاشی حکومت شوروی به صورت کشوری مستقل درآمد.

این کشور به واسطه موقعیت جغرافیایی و سابقه تاریخی و فرهنگی غنی که دارد، جاذبه‌ های طبیعی و تاریخی دیدنی و زیبایی دارد که این کشور را به یکی از محبوبت ترین مقاصد گردشگری در منطقه غرب آسیا تبدیل کرده است.

آشنایی با کشور ارمنستان

ارمنستان کشوری در منطقه قفقار جنوبی بوده که پایتخت آن شهر ایروان نام دارد؛ در واقع نام رسمی این کشور جمهوری ارمنستان است؛ این کشور از لحاظ موقعیت جغرافیایی، در منطقه قفقاز جنوبی، که به آن ماورای قفقاز نیز گفته می‌شود واقع شده است.

کشور ارمنستان بین دریای خزر و دریای سیاه قرار گرفته است.

از لحاظ جغرافیایی کشور ارمنستان مرز میان آسیا و اروپا به شمار می‌آید؛ این کشور از سمت غرب با ترکیه، سمت شمال با کشور گرجستان، از سمت شرق با جمهوری آذربایجان و از سمت جنوب با ایران و جمهوری خودگردان نخجوان (که جزئی از جمهوری آذربایجان است) همسایه است.

در زبان بومی ارمنی نام این کشور هایک است؛ در قرون میانه نام این کشور با اضافه شدن پسوند “ستان” که در زبان فارسی کاربرد دارد و معنای آن سرزمین است، به هایاستان تغییر پیدا کرد.

برای خرید آنلاین ارزان ترین بلیط هواپیما ایروان اینجا کلیک کنید 

تاریخچه ارمنستان

هایک در واقع نام بنیان گذار افسانه ای ملت ارمنی است؛ هایک بر اساس افسانه‌ها نتیجه نتیجه‌ی حضرت نوح پیامبر بوده که بر اساس متون تاریخی بنیان گذار ملت ارمنی در این منطقه بوده است.

بر اساس نوشته های موسی خورنی، تاریخ نویس ارمنی، هایک در حدود ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح موفق می‌ شود که پادشاه بابل به نام بل را شکست داده و ملت ارمنی را در منطقه آرارات بنیان گذارد؛ زبان رسمی مردم در کشور ارمنستان، زبان ارمنی است.

کشور ارمنستان تقریبا در یک منطقه کوهستانی (منطقه آرارات و قفقاز) واقع شده که با توجه به قدمت تاریخی که برخوردار است، قلعه های متعددی در این کشور به یادگار باقی مانده که بر بلندای کوه ها ساخته شده‌اند؛ این قلعه های زیبا و تاریخی قدمت زیادی دارند که برخی از آن ها در اثر جنگ و یورش بیگانگان از بین رفته ‌اند.

با تمام این فراز و نشیب ‌ها در طول تاریخ این سرزمین، همچنان قلعه های ارمنستان به عنوان نمادی از تاریخ و تمدن این کشور بر بلندای کوه ‌ها و دشت های این سرزمین کهن جلوی چشمان هستند و این روزها به جاذبه هایی دیدنی برای علاقمندان به تاریخ و تمدن تبدیل شده‌اند.

برای رزرو بهترین هتل های ایروان اینجا کلیک کنید.

قلعه های تاریخی ارمنستان

هر چند ارمنستان کشوری است که از لحاظ جاذبه های طبیعی و تاریخی کشوری غنی به شمار می‌آید و گزینه های متعددی برای گردشگران به منظور بازدید از این کشور وجود دارد، اما قلعه‌های تاریخی آن به عنوان نمادی از استقامت مردمان ارمنی در طول تاریخ به شمار می‌ آیند که دیدن آن ها خالی از لطف نیست؛ در ادامه با برخی از قلعه های ارمنستان آشنا خواهیم شد.

قلعه های ارمنستان | قلعه دشتادم 

این قلعه زیبا و باستانی تاریخ محصور شده در سنگ است؛ این قلعه که تصویرگر خوبی از تاریخ برای بازدید کنندگان از آن است بسیار شبیه به لوکیشن فیلم های قرون وسطایی است؛ این قلعه تاریخی در استان آراگاتسوتن به یادگار مانده است که به عنوان بلندترین نقطه ارمنستان در این منطقه شناخته می ‌شود.

گذشت زمان باعث شده است که قسمت های زیادی از این قلعه تاریخی از بین برود و تنها یادگاری های باقی مانده از آن؛ چند سازه هشت ضلعی با سنگ های ارمنی مخصوص به شکل استوانه بوده که در این منطقه باقی مانده است. این منطقه که قلعه دشتادم در آن واقع شده، منطقه‌ای پر رمز و راز است که جزئیات دقیقی از سازه های موجود و تاریخ و علل ساخت آن نصیب مورخان نشده است.

قلعه دشتادم یکی از قلعه های ارمنستان است که بهترین گزینه و انتخاب برای افرادی است که به جستجو و کاوش در دنیای پر رمز و راز علاقه دارند.

قلعـه آمبرد

قلعه آمبرد یکی از قلعه های ارمنستان است که به قلعه‌ ای در ابرها شهرت دارد؛ این شهرت به علت ارتفاع بسیار بالای مکان بنای این قلعه است که ۲۳۰۰ متر از سطح دریا بالاتر است و به همین دلیل قلعه ای در ابرها نام گرفته است.

این قلعه تاریخی و زیبا نمادی از هنر قلعه سازی در ارمنستان است؛ قلعه آمبرد این روزها به میعادگاه و مکانی برای گشت و گذار کاوشگران و کوهنوردانی است که به این منطقه سفر می‌کنند.


بزرگ ترین قلعه ایستاده در ارمنستان عنوان دیگری است که به قلعه آمبرد اختصاص دارد؛ این قلعه تاریخی و زیبا در دامنه جنوبی کوه آراگاتس واقع شده؛ قدمت این قلعه تاریخی به قرن هفتم میلادی بر می‌گردد که توسط خاندان نجیب زاده کامساراکان در این منطقه کوهستانی بنا شده است.

پس از ساخت، این قلعه در طول تاریخ دستخوش تغییرات زیادی شده است و به این ترتیب دیوارها و سازه های بسیاری به آن اضافه شده است؛ این مجموعه تاریخی که قسمت های مختلفی مانند کلیسا، نمازخانه، حمام و چندین دروازه دارد بهترین نمونه از قلعه های ساخته شده در ارمنستان است.

حمله سلجوقیان، مغول ها، تاتارها در طول تاریخ به این سرزمین باعث شده است که قسمت‌های بسیاری از این قلعه دستخوش نابودی و ویرانی شود.

قلعه کاکاوابرد

استان آرارات میزبان یکی دیگر از قلعه های ارمنستان است که در ارتفاع ۱۵۱۶ متری از سطح دریا واقع شده است؛ این قلعه که دیوارهای مستحکمی داشته جزء معدود قلعه های تاریخی در ارمنستان است که بنای آن تقریبا به طور سالم باقی مانده است.

افسانه ‌های متعددی مانند کشیشی که مردم را شفا داده و یا زندانی هایی را که به پرنده تبدیل کرده بود تا بتوانند آزاد باشند، از جمله افسانه هایی است که در مورد قلعه کاکاوابرد وجود دارد و آن را برای گردشگران و بازدیدکنندگان عجیب و مرموز کرده است.

این قلعه تاریخی و زیبا که منظره ‌ای بی نظیر و خارق العاده مشرف به رودخانه آزات دارد، یک مکان فرهنگی مهم در ارمنستان به شمار می ‌آید؛ با اینکه این قلعه ۴ دروازه برای ورود و خروج دارد اما به دلیل شیب زیادی که زمین های اطراف قلعه دارند، تنها یکی از دروازه ها قابل دسترسی است و ورود از ۳ دروازه دیگر غیر ممکن و بسیار خطرناک است.

قلعه های ارمنستان | قلعه اختالا 

برجسته ترین معماری های بنا در ارمنستان به این قلعه تاریخی تعلق دارد؛ دلیل این موضوع این است که این قلعه به گونه‌ ای طراحی و ساخته شده است که برای دشمنان غیر قابل دسترسی باشد.

همچنین این قلعه تاریخی در مکانی بنا شده است که از لحاظ موقعیت جغرافیایی توسط دره‌های عمیق و کوه های صخره ‌ای احاطه شده که کاربرد آن ها به عنوان یک مانع طبیعی برای جلوگیری از نفوذ دشمنان به داخل قلعه بوده است.

این قلعه که در استان لوری ارمنستان قرار دارد در قرن دهم میلادی در این منطقه بنا شده است.

برای امنیت بیشتر قلعه فقط یک دروازه ورودی برای آن در نظر گرفته شده است که در قسمت شمالی قلعه قرار دارد؛ صومعه، ۳ کلیسا، برج ناقوس و خانه های متعدد از جمله قسمت های این قلعه تاریخی هستند.

تاریخ ساخت مجموعه صومعه موجود در قلعه به زمان رنسانس باز می ‌گردد که آن را به یکی از برجسته ترین بناها در معماری قلعه های ارمنستان تبدیل کرده است.

نقاشی های دیواری و نقش‌ های مربوط به عهد عتیق که در کلیسای این قلعه وجود دارد یکی از دلایل شهرت آن است؛ این تصاویر و نقاشی ها به حدی واضح و زیبا نقاشی شده‌ اند که چشمان بازدید کنندگان را به خود خیره می ‌کنند.

با توجه به موقعیت جغرافیایی که این قلعه در آن واقع شده است در صورت تمایل به بازدید، افراد باید نکاتی مانند آب و هوای منطقه را در زمان بازدید مدنظر قرار دهند؛ وضعیت آب و هوایی در این منطقه در تابستان ها، خنک و در زمستان ‌ها بسیار سرد است.

این قلعه که در استان لوری قرار دارد از ایروان به عنوان پایتخت ارمنستان در حدود ۴ ساعت فاصله دارد.

قلعه باغبرد

یکی از قلعه های ارمنستان در نزدیکی یک روستای کم جمعیت به نام آندوکاوان واقع شده است که قلعه افسانه‌ای باغبرد نام دارد؛ موقعیت بنای این قلعه از نظر جغرافیایی به شکلی است که دسترسی به آن تقریبا غیر ممکن است.

باغبرد که زمانی به عنوان پایتخت پادشاهی سیونیک (پادشاهی وابسته در قرون وسطی) شناخته می ‌شد، پس از حمله سلجوقیان توسط ترکان سلجوقی به تصرف درآمد؛ کاربرد قلعه در آن زمان این بود که مردم در صورت احساس خطر به آن پناه برده و خود را از خطر حفظ کنند.

بخش عمده‌ای از این قلعه تاریخی نیز در گذر زمان ویران شده  و تنها چند دیوار و برج از بنای این قلعه با شکوه باقی مانده است؛ ویژگی منحصر به فرد این قلعه، ساخت تونل های زیرزمینی در آن بود که از این تونل‌ ها در زمان محاصره باغبرد استفاده می‌شد.

یکی دیگر از ویژگی های این قلعه لوله های خاکی بود که با استفاده از آن آب شیرین به داخل قلعه منتقل می ‌شد.

مطالب مرتبط:
اطلاعات کامل برای ” سفر زمینی ” به ارمنستان
۶ دلیل برای سفر به کشور زیبا و تاریخی ارمنستان
با اپلیکیشن های کاربردی سفر به ارمنستان آشنا شوید!

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید