زمینی که روی آن زندگی میکنیم پر است از جاذبههای دیدنی شگفتانگیز و اعجابآور که هوش از سر هر گردشگری میبرد. یکی از این مکانهای بسیار دیدنی و جالبتوجه، معابد آنگکور در کشور کامبوج هستند. با الی گشت در این مقاله همراه باشید تا با هم پرده از راز این معابد باستانی اسرارآمیز برداریم.
برای خرید بلیط هواپیما و رزرو تورهای خارجی از الی گشت روی عکس زیر کلیک کنید :
اما شاید بهتر باشد پیش از آن که به معرفی معابد آنگکور بپردازیم، قدری درباره خود آنگکور شهری که این معابد در آن قرار گرفتهاند بدانیم. آنگکور شهری در شمال غربی کامبوج است که بهعنوان پایتخت امپراتوری کهن خِمِر شناخته میشود.
در سال ۲۰۰۷ میلادی، محققان با استفاده از تصاویر ماهوارهای و دیگر روشهای مدرن، آنگکور را «بزرگترین شهر قبل از انقلاب صنعتی» نامیدند. در این شهر باستانی، حدود ۱۰۰۰ کیلومترمربع منطقه مسکونی پراکنده با مسیرهایی به معابدی که در مرکز واقع شدهاند، متصل شدهاند. این شهر امروزه به شهر معابد معروف است.
حال که قدری درباره شهری که معابد آنگکور در آن واقع شده دانستیم بهتر است برویم به سراغ بحث اصلی این مقاله یعنی آشنایی با معابد آنگکور. انگکور وات نام مجموعهای از معابد است که در اوایل سده دوازدهم برای شاه سوریاوارمان دوم در انگکور در کامبوج ساخته شد تا پرستشگاه حکومتی و پایتخت او باشد.
این معبد در ابتدا معبدی هندو بود و به ویشنو، خدای هندوها تقدیم شده بود. اما پس از ورود آیین بودا به معبدی بودایی تبدیل شد. انگکور وات که تا به امروز به خوبی حفظ شده هنوز هم تنها پرستشگاهی است که از زمان ساخت تاکنون به عنوان مرکزی مذهبی مورداستفاده است.
ساخت این مجموعه معابد در طول سالیان متوالی به دستور پادشاهان مختلف ادامه پیدا کرده است.
جالب است بدانید معبد انگکور وات واقع در معابد آنگکور با مجموع مساحت ۱۶۲٫۶ هکتار (۱٫۶۲۶ کیلومترمربع؛ ۴۰۲ جریب فرنگی) بزرگترین بنای مذهبی دنیا به شمار میرود.
معماری اصیل خمری را میتوان در این معبد مشاهده کرد. انگکور وات که از مهمترین جاذبههای گردشگری کامبوج به حساب میرود، نشان ملی کامبوج هم به شمار میآید و طرح آن بر روی پرچم کامبوج هم نقش بسته است.
اما شاید بخواهید بدانید چرا معابد آنگکور به این نام خوانده میشود؟ «انگکور وات» ترکیبی امروزی به معنای «پرستشگاه شهر» است. در واقع انگکور شکل بومی کلمه نوکور است که از واژه سانسکریت ناگارا (नगर) به معنی پایتخت یا شهر گرفته شده و «وات» هم کلمهای خمری برای معبد است.
در گذشته این معبد با نام Preah Pisnulok شناخته میشد که لقب پس از مرگ بنیانگذار آن شاه سوریاوارمان دوم بوده است. امروزه این مجموعه معبد در فهرست میراث یونسکو هم ثبت شده است.
مجموعه معابد آنگکور از بلوکهای ماسهسنگ ساخته شده که از کوه مقدس پنوم کولن، در فاصله بیش از ۵۰ کیلومتری استخراج شدهاند و روی قایقها در رودخانه سیم ریپ شناور بودهاند. جالب است بدانید هزاران نیروی کار با همکاری یکدیگر این عملیات را انجام دادهاند.
بر اساس اطلاعاتی که محققان از کتیبههای این معابد به دست آوردهاند، ساخت معابد آنگکور با کمک بیش از ۳۰۰ هزار کارگر و ۶ هزار فیل انجام شده است.
همانطور که گفتیم مجموعه معابد آنگکور شامل معابد مختلفی میشود که اگر قصد بازدید از این مجموعه را دارید بهتر است با تکتک آنها قدری آشنا شوید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به معرفی این مجموعه معابد دیدنی و باشکوه بپردازیم.
این مورد از معابد آنگکور به دستور پادشاهی به نام سوریاوارمان ساخته شده و بزرگترین هرم آسیا محسوب میشده است. ارتفاع این هرم بیشتر از ۶۱ متر است و به چندلایه تقسیم شده است. بخش مرکزی آن دارای ۴ برج به شکل گل نیلوفر آبی است.
آنگکور وات بزرگترین معبد این مجموعه به حساب میرود و نامش را از کل این مجموعه باستانی گرفته.
معبد مرکزی آنگکور وات نقشبرجستههایی از جنگهای معروف و صحنههای بودایی همچون نبرد «کوروکشیترا»، ارتش سوریاوارمان دوم، بهشت و جهنم، افسانه گردونه اقیانوس شیر، دروازه فیل، نبرد خدایان و شیاطین، جنگ لانکا و نبرد کریشنا و شاه دمون دارد. طول این نقشبرجستهها تا ۸ کیلومتر است.
این معبد هم از مجموعه معابد آنگکور است که توسط جایاوارمان هفتم در مرکز آنگکور تام بنا شده. بایون ۵۴ برج دارد که ۲۱۶ صورت در معماری آن ساخته شده. جالب است بدانید که این چهرهها بعد از طلوع آفتاب یا در انتهای بعد از ظهر که خورشید در حال درخشیدن است، بهتر دیده میشوند.
لازم به ذکر است که این معبد از دو سطح مستطیلی ساخته شده و سطح سوم آن دایرهایشکل است.
معبد تاپروم هم از دیگر معابد آنگکور است که به دلیل درختانی که به خرابههای آنجا تسلط دارد، بسیار مشهور است. نکته جالبتوجه این که از معبد تاپروم در فیلم تام رایدر استفاده شده و بارها در فیلمهای سینمایی از جمله «مهاجم مقبره» لوکیشن اصلی فیلمبرداری بوده است.
این معبد شگفتانگیز با ترکیب نور و روشنایی و فضای میان درختان درحالرشد و نزدیکی با جنگلی زیبا منظرهای بینظیر و چشمنواز پیش چشم بازدیدکنندگان مجسم خواهد کرد.
الفنت تراس ایوانی به طول ۳۰۵ متر در مجموعه معابد آنگکور است که از آن بهعنوان بلندایی برای تماشای مراسمهای عمومی همچون مراسم سلطنتی و مراسمهایی این چنینی استفاده میشود. نکته جالب این که شیرهای تزیینی بسیاری در مسیر ایوان بهکاررفته است.
هر ساله گردشگران بسیاری از این ایوان دیدن میکنند و دوربین به دست در اطراف این ایوان مشغول عکاسی میشوند. در حقیقت باید گفت الفنت تراس یکی از شلوغترین بخشهای این منطقه به شمار میرود.
معبد بانتی سری هم از جمله معابد آنگکور است که در ۱۲ کیلومتری شمال آنگکور واقع شده. بانتی سری به معنی «ارگ زنان» است. این نام بهاندازه و ظرافت دکوراسیون داخل مجموعه اشاره دارد.
لازم به ذکر است که برعکس دیگر بناهای بزرگ، این معبد از جمله بناهای سلطنتی بهحساب نمیرود. از دیگر ویژگیهای منحصربهفرد این معبد باید به حجاریهای تزیینی نفیس با رنگ صورتی و تصاویر مینیاتوری برجسته اشاره کرد.
ایست مبون هم از دیگر معابد آنگکور است. دریاچه مصنوعی که پیرامون این معبد دیده میشود آن را به صورت یک جزیره نشان میدهد. گفتنی است که ایست مبون ۵ برج دارد که با بالارفتن از سکوی مرکزی این بنا، میتوان سنگکاری پیچیده آن را تماشا کرد.
درباره معبد پریه خان باید گفت که این معبد یکی از بزرگترین معابد آنگکور است و در گذشته دانشگاه بوداییان بوده و هزاران استاد بودایی در آن تدریس میکردهاند. اطراف این معبد دیدنی را درختان زیادی فراگرفتهاند و چشماندازی باشکوه به آن بخشیدهاند.
این مورد از معابد آنگکور در ۶۱۰ متری دریاچه مصنوعی «ایست بارای» قرار دارد و به دستور راجندروارمان بنا شده است. پری روپ در واقع در مرکز شهری قرار داشته که برای زمانی طولانی از بین رفته بوده است. در بازدید از این معبد میتوانید با استفاده از پلههای شیبدار آن از سه ردیف هرم بالا بروید.
پره کو در لغت به معنی بوفالوی مقدس است و اولین معبدی است که در شهر باستانی هاری هارا لایا ساخته شده و در ۱۶ کیلومتری جنوب شرقی معابد آنگکور قرار دارد. امروزه این معبد شامل سه برج آجری کوچک میشود که بر تکیهگاهی از جنس ماسهسنگ ساخته شدهاند.
بنای سرا سرنگ در مجموعه معابد آنگکور بیشتر بهعنوان «حمام سلطنتی» شناخته میشود و در گذشته هر جاندار زندهای از جمله فیلها در این سازه حمام میکردهاند. جالب است بدانید امروزه سرا سرنگ مکانی محبوب برای شنا کردن کودکان محلی این منطقه به شمار میرود.
تاسام از دیگر معابد آنگکور است که به سبک و ساختار تاپروم ساخته شده و برادر کوچک آن به حساب میرود. از ویژگیهای اصلی این مجموعه درخت بزرگ و تنومندی است که در مجاورت آن قرار دارد.
گفتنی است که این درخت به آرامی در حال تخریب ساختمان این معبد است. با این وجود چشمانداز بینظیری برای عکسبرداری فراهم کرده است.
در جاده میان آنگکور وات و آنگکور تام تک برجی به چشم میخورد که بین سالهای ۹۱۰ و ۹۲۲ میلادی به دستور هارشاوارمان اول ساخته شده و از جمله بناهای معابد آنگکور به حساب میرود. این شخص این بنا را به افتخار پدرش ساخته که مسئول ساختوساز شهر پنوم باکنگ بوده است.
این ایوان اسرارآمیز از دیگر سازههای موجود میان معابد آنگکور است که به صورت هفتلایه در قرن سیزدهم ساخته شده و نام آن برگرفته از مجسمه خدای مرگ است.
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از اسرارآمیزترین مجموعه معابد دنیا یعنی معابد آنگکور پرداختیم که در کشور کامبوج واقع شده. این مجموعه معابد متعلق به تمدن کهن خمر در کامبوج است و با بازدیدکردن از آن میتوانید با دنیای کهن کامبوج بیشتر آشنا شوید.
این معابد در آنگکور شهری در شمال غربی کشور کامبوج واقع شدهاند.
این مجموعه معابد شامل سازهها و معابد مختلفی از جمله معبد آنگکور وات، معبد بایون، معبد تاپرون و الفنت تراس میشود.
بله میتوان از این معابد بازدید کرد.
با بازدیدکردن از این مجموعه معابد میتوانید با دنیای کهن کامبوج بیشتر آشنا شوید.
مطالب مرتبط :
معبد آکشاردهام | یکی از بزرگترین معابد هند و نماد شکوه باستانی