آشنایی با معماری باستانی در معبد کنفسیوس پکن

تنشهر پکن پایتخت کشور چین یکی از شلوغ‌ترین و بزرگ‌ترین شهرهای دنیا و همچنین یکی از پرجاذبه‌ترین و توریستی‌ترین آنهاست. هر ساله گردشگران زیادی از سراسر دنیا به این شهر پرجمعیت می‌آیند تا از دیدنی‌های متنوع و متفاوت آن دیدن کنند. یکی از این جاذبه‌های گردشگری تاریخی معبد کنفوسیوس پکن یا همان The Beijing Temple of Confucius است. کنفوسیوس یکی از حکیمان و فیلسوفان چینی است که مکتب فکری آن نه‌تنها در چین که در باقی مناطق جهان هم تا همین امروز تأثیرگذار بوده است. اگر دوست دارید درباره معبد کنفوسیوس پکن بیشتر بدانید در این مقاله با الی گشت همراه باشید.

 

معبد کنفوسیوس پکن یا همان Beijing Temple of Confucius دومین معبد بزرگ کنفوسیوس، پس از معبدی که در شهر کوفو زادگاه کنفوسیوس واقع شده، در چین است. در این معبد در طول سال‌ها مراسم یادبود کنفوسیوس در زمان سلسله‌های یوان، مینگ و چینگ برگزار می‌شد و از این طریق به کنفوسیوس احترام گذاشته می‌شد. این معبد در حال حاضر به موزه‌ای تبدیل شده است که سنگ‌ها و استوانه‌های حکاکی شده، ظروف برنزی و یشمی، نقاشی‌ها و آثار خوشنویسی، آلات موسیقی عتیقه و پول‌های باستانی چین در آن به نمایش گذاشته می‌شود. گفتنی است سپتامبر هر سال، مراسم جشن تولد کنفوسیوس در این مکان برگزار می‌شود. در این مراسم موسیقی و رقصی متعلق به سلسله چینگ اجرا می‌شود.

معبد کنفوسیوس پکن و کالج امپراتوری در خیابان گوزیجیان ناحیه دونگ چنگ واقع شده است. این محوطه از دو گروه ساختمان تشکیل شده: معبد در سمت چپ و دانشکده در سمت راست.

اما شاید بخواهید قدری درباره خود شخص کنفوسیوس بدانید. کسی که معبد کنفوسیوس پکن به افتخار او ساخته شده. به کنفوسیوس در زبان چینی: “kongzi” گفته می‌شود. او در کشور «لو» به دنیا آمد. او متفکر، حکیم و فیلسوفی بزرگ و بنیان‌گذار آیین کنفوسیوس بود. افکار او تأثیر زیادی بر مردم چین و حتی مردم سایر ملت‌ها گذاشت. حتی امروزه هم از تعلیمات او استفاده می‌شود. شاید بخواهید بدانید مبانی فکری او چه بود؟

 

کنفوسیوس خود گفته است: «در ۱۵ سالگی تصمیم گرفتم یاد بگیرم». در دوره او، جامعه در هرج و مرج به سر می‌برد. پس او شروع کرد به فکر کردن درباره این که چگونه می‌تواند این هرج و مرج را در جامعه تغییر دهد. او به دوران باستانی که امپراتورهای بزرگ یائو و شان بر کشور حکومت می‌کردند، فکر می‌کرد و سرانجام تصمیم گرفت تا با فراگیری علم و دانش، جامعه‌ای که در آن می‌زیست را به جامعه‌ای دارای هارمونی تبدیل کند. او دانش خود را از افراد مختلف فرا گرفت، به باور کنفوسیوس هر کس می توانست به او چیزی یاد بدهد.

هنگامی که کنفوسیوس ۳۰ساله شد، دست به تأسیس مدرسه خصوصی برای افراد عادی زد. او باورداشت که یادگیری مهم‌ترین مسئله‌ای است که باید به آن پرداخت چرا که دستیابی به استانداردهای اخلاقی برای افراد تحصیل‌کرده آسان‌تر است. به باور کنفوسیوس همه حق آموزش‌دیدن را داشتند، او اولین کسی در چین بود که ایده‌ی آموزش همگانی و برابر را در تاریخ این کشور مطرح کرد.

کنفوسیوس ایده‌هایی برای سیاست و حکمرانی داشت. او باور داشت که کشور باید با اخلاق اداره شود. از نظر او، اگر امپراطور کشور را با اخلاق اداره می‌کرد، در واقع تبدیل به ستاره‌ای قطبی می‌شد که ستارگان مختلف احاطه‌اش کرده باشند. جامعه ایده آل مورد نظر او جامعه «داتونگ» بود، جامعه‌ای که در آن تمام مردم در هماهنگی و هارمونی زندگی می‌کردند. در چنین جامعه‌ای مقامات باید به امپراتور کمک کنند تا هم از نظر اخلاقی و هم تحت حاکمیت قانون بر کشور حکومت کند.

ساختن جامعه هماهنگ یکی از ایده‌های اصلی کنفوسیوس است که در مورد رابطه انسان با طبیعت، انسان با انسان و حتی یک انسان تنها هم صدق می‌کند. از نظر او اگر انسان بتواند با هماهنگی کامل در طبیعت به سر ببرد، فضای زندگی خود را پیدا خواهد کرد. در حقیقت کنفوسیوس ایده ایجاد ارتباط متعادل و هماهنگ با طبیعت را مطرح کرد. مکتب فکری کنفوسیوس تا همین امروز هم در چین و بسیاری از نقاط دیگر دنیا تدریس و دنبال می‌شود.

Beijing Temple of Confucius در سال ۱۳۰۲ و در دوره یوآن ساخته شد و مقامات چینی تا سال ۱۹۱۱ از آن برای ادای احترام به کنفوسیوس استفاده می‌کردند. این محوطه دو بار، در زمان سلسله‌های مینگ و چینگ بازسازی شده و بزرگ‌تر شد. معبد کنفوسیوس پکن در حال حاضر مساحتی معادل با ۲۰۰۰۰ متر مربع دارد. گفتنی است از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۵ معبد کنفوسیوس پکن همچنین بخشی از مجموعه هنری موزه پایتخت را در خود جای داده. همانطور که گفته شد این معبد در خیابان گوزیجیان نزدیک آکادمی امپراتوری قرار دارد. اما شاید بخواهید بدانید این معبد از چه بخش‌هایی تشکیل شده و چگونه معماری‌ای دارد. با الی گشت همراه باشید تا با هم بیشتر درباره این محوطه تاریخی بدانیم.

معبد کنفوسیوس پکن از چهار حیاط تشکیل شده است. سازه‌های اصلی آن شامل دروازه Xianshi (دروازه اولین معلم)، دروازه Dacheng (دروازه دستاورد بزرگ)، Dacheng Hall (تالار دستاوردهای بزرگ) و Chongshengci (تالار عبادت) می‌شود. تالار داچنگ ساختمان اصلی معبد است که مراسم یادبود کنفوسیوس اغلب در آن برگزار می‌شده است. در داخل معبد ۱۹۸ لوح سنگی در دو طرف حیاط جلویی قرار گرفته‌اند که حاوی ۵۱۶۲۴ نام از جینشی (دانشمندان مهم) از سلسله‌های یوان، مینگ و چینگ هستند. همچنین ۱۴ سنگ‌نبشته بر نماهای سنگی این معبد مرتبط با سلسله‌های مینگ و چینگ، حاوی اطلاعات تاریخی گران‌بهایی از چین باستان هستند.

گفتنی است مجموعه‌ای از استوانه‌های سنگی حکاکی شده در معبد کنفوسیوس پکن وجود دارد که بین سال‌های ۱۷۳۶ تا ۱۷۹۵ در دوره کیان لونگ سلسله چینگ ساخته شده و در دروازه Dacheng واقع شده‌اند. همچنین مجموعه بزرگی از آلات موسیقی باستانی چینی در Dacheng Hall وجود دارند. در داخل محوطه Beijing Temple of Confucius حجاری‌های مختلفی دیده می‌شود. یکی از نمونه‌های قابل توجه، حکاکی معروف «دو اژدهای پرنده در حال نواختن مروارید در میان ابرها» است. گفتنی است این تصویر کمیاب به ندرت در معابد دیگر کنفوسیوس در چین یا شرق آسیا یافت می‌شود. این نقش اغلب در کاخ‌های امپراتوری استفاده می‌شده چرا که تصویر اژدها معمولاً فقط برای بازنمایی امپراتوران به کار می‌رفته است.

این معبد دارای درختان قدیمی بسیاری است. از جمله این درختان، درخت سروی ۷۰۰ساله است که با نام چو جیان بای به معنای «سرو شیطانی را لمس کن» شناخته می‌شود. جالب است بدانید در طول اعصار متوالی نام این درخت با افسانه‌ای محلی گره‌خورده. این داستان از زمان سلسله مینگ می‌آید، زمانی که یکی از مقامات حکومتی بدنام و فاسد از زیر این درخت سرو عبور کرده و کلاهش به شاخه درخت گیرکرده و روی آن مانده است. از آن زمان به بعد مردم فکر می‌کنند این درخت خاص در معبد کنفوسیوس پکن می‌تواند انسان‌های خوب را از بد تشخیص بدهد!

حال که قدری با تاریخچه و معماری منحصربه‌فرد معبد کنفوسیوس پکن آشنا شدیم بهتر است کمی دقیق‌تر و جزئی‌تر درباره بخش‌های مختلف این معبد تاریخی بدانیم. با الی گشت همراه باشید تا به معرفی این بخش‌ها بپردازیم.

این دروازه، در حقیقت دروازه اصلی Beijing Temple of Confucius است. گفتنی است طاق‌های یادبود رنگی و لعاب‌دار و ستون‌هایی در مقابل این ورودی قرار دارند. دروازه شیانشی اگرچه در طول سلسله‌های مینگ و چینگ بارها بازسازی و مرمت شده اما ظاهر معماری سلسله یوان را حفظ کرده است.

جالب است بدانید در معبد کنفوسیوس پکن ۱۹۸ لوح سنگی جینشی (جینشی به کسی گفته می‌شد که در امتحانات امپراتوری بالاترین مقام را کسب کرده باشد) در قسمت‌های غربی و شرقی دروازه داچنگ به نمایش گذاشته شده است. از میان این لوح‌های سنگی، سه لوح مربوط به سلسله یوان، ۷۷ لوح از سلسله مینگ و ۱۱۸ لوح مربوط به سلسله چینگ هستند.

یکی دیگر از قسمت‌های Beijing Temple of Confucius دروازه داچنگ است که در واقع دومین ورودی معبد کنفوسیوس پکن است. این قسمت حاوی ۱۰ استوانه‌ی سنگی حکاکی شده است که از سده هشتم قبل از میلاد به‌یادگارمانده است.

۱۴ لوح سنگی در معبد کنفوسیوس پکن وجود دارند که متعلق به دوران سلطنت امپراتور کانگشی، امپراتور یونگ ژنگ و امپراتور کیان لونگ هستند و اطلاعات ارزشمندی را از آن دوران‌ها به یادگار دارند.

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که چاهی باستانی در قسمت غربی حیاط میانی معبد کنفوسیوس پکن وجود دارد که از سنگ‌فرش‌های آبی‌رنگ تشکیل شده است. طبق یک افسانه محلی، افرادی که برای امتحان امپراطوری به پایتخت می‌آمدند از آب این چاه برای تمیزکردن سنگ جوهرهای خود استفاده می‌کردند و باور داشتند که با این کار مقاله‌های خوبی در امتحان خواهند نوشت! محلی‌ها فکر می‌کنند دلیل رنگ آبی سنگ‌فرش‌های این چاه همین است.

یکی دیگر از قسمت‌های مهم Beijing Temple of Confucius تالار داچنگ است که به عنوان تالار اصلی این عبادتگاه نه تنها دارای سقفی استثنایی است؛ بلکه ساختار معماری باشکوهی دارد. گفتنی است پرتره و الواح یادبود کنفوسیوس در وسط تالار داچنگ به چشم می‌خورد.

چونگ‌شنگجی یکی دیگر از قسمت‌های معبد کنفوسیوس پکن است که به نام کیشنگجی هم شناخته می‌شود. این قسمت در سال ۱۵۳۰ برای بزرگداشت و عبادت والدین و اجداد کنفوسیوس ساخته شده است.

شاید شما هم پس از خواندن درباره شگفتی‌های معبد کنفوسیوس پکن ترغیب شده باشید از این بنای تاریخی دیدن کنید. اگر چنین است لازم است بدانید که هزینه‌ی ورودی برای هر نفر به این معبد ۳۰ یوآن است. ساعت کاری این معبد در ایام شلوغ یعنی ماه می تا اکتبر از ۸:۳۰ صبح تا ۶ عصر و در باقی ایام یعنی از ماه نوامبر تا آپریل از ۸:۳۰ صبح تا ۵ عصر است. بهترین موقع بازدید از این محوطه هم بهار و ماه‌های مارچ و آپریل و پاییز و ماه‌های سپتامبر و اکتبر هستند.

لازم به ذکر است معبد کنفوسیوس پکن عبادتگاه و مکانی مقدس برای چینی‌ها به‌حساب می‌رود؛ بنابراین، چنانچه لباس مناسب نپوشید، ممکن است از ورودتان خودداری کنند.

شما به راحتی می‌توانید با وسایل نقلیه عمومی از جمله مترو و اتوبوس خود را به Beijing Temple of Confucius برسانید. با استفاده از اتوبوس یا باید سوار اتوبوس شماره ۱۳ یا ۶۸۴ شده و در ایستگاه گوزیجیان پیاده شوید یا باید سوار اتوبوس شماره ۱۱۶ یا ۱۱۷ شده و در ایستگاه Yonghegong (Yonghe Lamasery) پیاده شوید. با استفاده از مترو هم می‌بایست قطار خط ۲ یا ۵ را سوار شوید و در ایستگاه Yonghegong پیاده شده و از خروجی G خارج شوید. حدوداً چهار دقیقه در امتداد خیابان Yonghegong به سمت جنوب پیاده‌روی کنید. سپس در امتداد خیابان گوزیجیان به سمت غرب بروید. از اینجا می‌توانید ورودی معبد کنفوسیوس پکن را ببینید.

معبد کنفوسیوس پکن یکی از جاذبه‌های گردشگری تاریخی شهر بزرگ پکن است. این محوطه که دومین معبد بزرگ کنفوسیوس در چین به‌حساب می‌رود در حقیقت عبادتگاه و مرکزی است برای بزرگداشت آموزه‌های کنفوسیوس فیلسوف و حکیم چینی. این معبد تاریخی امروزه تبدیل به موزه‌ای ارزشمند از آثار باستانی متعلق به سلسله‌های مختلف امپراطوری چین شده است و دارای معماری باشکوه و استثنایی و جاذبه‌های گردشگری مختلفی است و هر ساله گردشگران بسیاری را از سراسر دنیا به‌سوی خود می‌کشاند. اگر شما هم به تاریخ و فرهنگ چین این سرزمین اعجاب‌انگیز و به‌خصوص به آموزه‌های کنفوسیوس علاقه‌مند هستید بازدید از Beijing Temple of Confucius را از دست ندهید.

این سازه در شهر پکن، خیابان گوزیجیان و ناحیه دونگ چنگ واقع شده است.

Beijing Temple of Confucius در دوره یوآن و سال ۱۳۰۲ ساخته شد و دو بار، در زمان سلسله‌های مینگ و چینگ بازسازی شده و بزرگ‌تر شد.

بله شما می‌توانید با پرداخت هزینه ورودی معادل با ۳۰ یوان از این معبد دیدن کنید.

بهار و پاییز بهترین زمان برای بازدید از این معبد هستند.

بله با استفاده از مترو و اتوبوس می‌توانید خود را به این معبد برسانید.

 

مقالات مرتبط

آکواریوم اقیانوسی شانگهای، گشتی در بزرگ‌ترین آکواریوم تونل زیرزمینی دنیا

میدان تیان آن من یکی از نمادهای تاریخی چین

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد