معبد طلایی که با نام معبد هارمانیدر صاحب هند هم شناخته میشود، یک مکان مقدس و عبادتگاه برای هندوهای هندی در امیرتسار هند است. برای هندوهای هند، این معبد ارزش معنوی بسیار زیادی داشته و بسیاری از افراد آن را به عنوان مقدسترین مکان برای پیروان این دین میدانند. علاوه بر ارزش معنوی و دینی، معبد هارماندیر یکی از جاذبههای دیدنی و مکانهای بسیار جذاب هند هم محسوب میشود. اگر شما هم قصد سفر به هند را دارید یا تنها میخواهید با جاذبههای دیدنی این کشور بیشتر آشنا شوید، ادامه این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید. در ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت، قصد داریم تا معبد طلایی هارماندیر را به شما معرفی کنیم.
فهرست مطالب
معبد طلایی برای اولین بار به دست پنجمین گورو هندوها، گورو آرجان و در سال ۱۶۰۴ ساخته شد. هنگام طراحی و ساخت این معبد، گورو آرجان از قصد آن را در یک مکان کم ارتفاع ساخت. هدف وی از ساخت این معبد به این صورت این بود که به تمامی هندوها یادآوری کند، هر کسی در محضر خداوند باید خم شده و سر فروتنی پایین آورد.
پس از ساخت این معبد، گورو آرجان همواره برای پیشرفت و بهبود آن تلاش کرد. این رهبر بزرگ، نقش بسیار زیادی در مجهز ساختن معبد طلایی داشت. بسیاری از نسخه کتابهای دینی هندوها که در این معبد مشاهده میشود را خود گورو آرجان به معبد هارماندیر آورده است. همچنین از بسیاری از رهبرا و افرادی که پیرو این دین بودند دعوت کرد تا به امیرتسار نقل مکان کرده و در نزدیکی معبد طلایی زندگی کنند. این کار وی باعث شد تا معبد به طرز چشمگیری رشد کرده و پیروان بیشتری داشته باشد.
معبد هارماندیر در طول سالیان سال و جنگهای پی در پی، به ویژه حمله مغولها و افغانها، آسیبهای بسیاری دید. اما به محض پایان هر جنگ، هندوها این معبد را هم درست مانند خانههای خود بازسازی میکردند. در سال ۱۸۰۹ و زمانی که امپراطوری هندوها شکل گرفت، معبد به طور کلی با سنگ مرمر بازسازی شد و تمامی دیوارههای آن طلاکاری شد. به همین دلیل هم امروزه معبد هارماندیر را با نام معبد طلایی میشناسند. پس از آن، معبد طلایی تخریب سخت و جبران ناپذیری به خود ندیده است، اما همواره هندوها برای حفظ آن تلاش میکنند. از سالهای ۱۸۸۳ تا ۱۹۶۶، معبد هارماندیر صاحب هند، یکی از مهمترین محلها برای اجتماع و اعتراضات مردم هند بوده است.
معماری معبد طلایی هند به طور کلی یک ساختمان ۵۲ متری با پایه مکعبی شکل است که روی یک سکوی ۲۰ متری قرار گرفته. در ابتدا و زمانی که گورو آرجان این معبد را ساخت، ساختار آن بسیار ساده بود و خبری از سنگهای گران قیمت یا پوشش طلا در این ساختمان نبود. اما پس از آخرین بازسازی اساسی، طبقههای پایینی معبد طلایی با سنگ مرمر و قسمتهای بالاتر آن با مس ساخته شد. در طراحی ابتدایی این معبد، گورو آرجان در هر ۴ طرف معبد یک درب گذاشته بود. دلیل این کار، نشان دادن عدالت الهی بود. منظور از این طراحی این بود که همه در هر کجا که باشند نزد خدا برابر هستند. بنابراین از هر طرف معبد میتوان وارد آن شد. به دلیل اهمیت بسیار بالا و نمادین بودن این طراحی، در ساخت دوباره معبد هم طراحی اولیه آن را با ۴ درب حفظ کردند.
معبد مقدس اصلی آن در طبقه اول و در یک استخر ۱۲ در ۱۲ متر مکعبی به نام استخر مقدس واقع شده است. هنگام ورود به طبقه دوم، بازدید کنندگان با تالار آیینه معبد طلایی مواجه خواهند شد. آیینه کاری های این معبد با دقت انجام شده و در آن میتوان طراحیهایی به شکل گلهای زیبا هم مشاهده کرد.
در کل میتوان گفت که علاوه بر طراحی ساختمان و معماری کلی معبد هارماندیر، در آن از المانها و طراحیهای بسیار زیبایی استفاده شده است. بسیاری از افراد تنها برای دیدن این طراحیها به معبد طلایی میروند. بیشتر نقاشیهای قابل مشاهده در دیوارها و سایر نقاط معبد، طراحیهای گل، گیاه، حیوانات و سایر نمادهای مقدس در آیین هندوها هستند.
معبد طلایی یکی از مهم ترین بناهای موجود در هند است. این معبد از نظرهای مختلفی برای هندوها و در کل هند اهمیت دارد. یکی از مهم ترین این دلایل، اهمیت مذهبی و تقدس این معبد است. از زمانی که گورو آرجان معبد هارماندیر را ساخت، این معبد از نظر دینی و مذهبی، ارزش بسیار بالایی در بین مردم داشته است. تا همین امروزه هم این معبد به عنوان یک مکان برای تجمع و هم بستگی هندوهای هند محسوب می شود. علاوه بر این که هندوهای بسیاری در این معبد عبادت میکنند، افراد بسیاری از ادیان دیگر هم میتوانند با آیین هندوها در این معبد آشنا شده و جذب این دین شوند.
اما در کنار اهمیت مذهبی معبد هارماندیر، باید به اهمیت تاریخی آن هم اشارهای داشته باشیم. ساخت این معبد به قرن ۱۶ بازگشته و تاریخ بسیار کهنی دارد. با وجود این که بارها معبد به صورت کامل در جنگهای متعدد تخریب شده است، اما باز هم از نظر تاریخی، یکی از بناهای قدیمی هند محسوب شده و از این نظر برای مردم این کشور ارزش بسیاری دارد. در انتها، یک نکته دیگر که به اهمیت معبد طلایی میافزاید، معماری آن است. معماری امروزی معبد هارماندیر شباهت چندانی به معماری اصلی آن نداشته و تنها برخی از المانهای مهم مانند ۴ درب آن حفظ شده است. اما با این وجود، تلفیقی از معماری هندوها با مسلمانها در این معبد مشاهده شده که به اهمیت آن میافزاید.
اکنون که درباره معبد طلایی یک سری اطلاعات کلی ارائه شد، سؤال دیگری که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که بهترین روش دسترسی به معبد هارماندیر صاحب هند چیست؟ با وجود این که سیستم حمل و نقل عمومی در هند خیلی ایده آل نبوده و توریستها نمیتوانند به راحتی از آنها استفاده کنند، اما باید گفت که مدیریت معبد برای جذب هر چه بیشتر گردشگران و بازدیدکنندگان از این معبد، یک سرویس حمل و نقل رایگان در نظر گرفته است. تنها کافی است که افراد به ترمینال اتوبوس رانی هند در امیرتسار یا به اختصار ISBT رفته و سوار اتوبوسهای رایگان این معبد شوند.
این اتوبوسها به صورت مستقیم به معبد رفته و در راه توقف ندارند. بنابراین بیشتر افراد این روش را به روشهای دیگر ترجیح میدهند. اما در صورتی که خودرو شخصی یا تاکسی در دسترس باشد هم میتوان از آن ها برای رسیدن به معبد هارماندیر استفاده کرد.
آدرس دقیق: Golden Temple Rd, Atta Mandi, Katra Ahluwalia, Amritsar, Amritsar Cantt., Punjab 143006, India
اگر میخواهید در بهترین فصل و ایدهآلترین شرایط آب و هوایی هند به امیرتسار سفر کرده و از معبد طلایی بازدید کنید، به شما توصیه میکنیم که برنامه سفر خود را بین ماههای نوامبر تا مارس بچینید. میانگین دمای هوا در این ماهها بین ۱۰ تا ۲۵ درجه بوده و گرمای طاقت فرسایی ندارد. اما اگر میخواهید هنگام بازدید از معبد طلایی، از دو فستیوال مهم گورو ناناک جایانتی و بایساکی هم دیدن کنید، پیشنهاد میکنیم که در ماههای نوامبر تا آوریل به این شهر بروید. هنگام برگزاری این این فستیوالها، شهر حال و هوای متفاوتی داشته و بازدید از معبد هم هیجانانگیزتر خواهد بود. در آخر در نظر داشته باشید که تعطیلات و فستیوالهای مختلف، توریستها و گردشگران بسیاری را هم به معبد طلایی جذب میکند؛ بنابراین اگر خیلی طرفدار جمعیت زیاد نیستید، بهتر است که در روزهای عادی از معبد طلایی دیدن کنید.
ساعات کاری: همه روزه به صورت ۲۴ ساعته
در این مطلب سفری به هند داشتیم و با یکی از مقدسترین مکانهای این کشور، یعنی معبد طلایی یا معبد هارماندیر صاحب آشنا شدیم. این معبد از جهات مختلفی مانند مذهبی، تاریخی، گردشگری و معماری برای هند اهمیت دارد. بسیاری از افرادی که به هند سفر میکنند، حتماً بازدید از معبد طلایی را هم در لیست سفر خود قرار میدهند. اگر میخواهید با جاذبههای گردشگری، بهترین اقامتگاهها، بهترین غذاهای محلی و خیابانی هند و همچنین نکاتی برای داشتن سفری امن به این کشور بیشتر آشنا شوید، سایر مطالب الی گشت را به هیچ عنوان از دست ندهید. برای انجام کارهای سفر به هند از رزرو بلیت هواپیما تا رزرو هتل و خرید بیمههای مسافرتی هم میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید. از این که یک در یک مطلب دیگر همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم.
معبد هارماندیر که با نام معبد طلایی هم شناخته میشود، یکی از مهمترین مکانهای مقدس برای هندوهای هند در امیرتسار است.
این معبد از نظر تاریخی، مذهبی، معماری و همچنین جذب گردشگر به هند اهمیت زیادی داشته و یکی از مهم ترین معابد هند به شمار میرود.
بهترین زمان برای بازدید از معبد هارماندیر در ماههای نوامبر تا آوریل است. آب و هوای هند در این ماهها متعادل بوده و فستیوالهای مهمی برگزار میشود.
بهترین روش دسترسی به معبد طلایی یا معبد هارماندیر صاحب، استفاده از سرویس حمل و نقل رایگان این معبد است که در ایستگاه اصلی اتوبوس رانی امیرتسار آماده خدمت رسانی هستند.
مقالات مرتبط
مجسمه شیوا، بزرگ ترین مجسمه نیم تنه دنیا!