آشنایی با دروازه هادریان و سفر به دوران روم باستان

دروازه هادریان یکی از جاذبه‌های گردشگری باستانی کشور ترکیه و شهر آنتالیاست که بازدید از آن بر هر گردشگر تاریخ‌دوستی واجب است! کشور ترکیه پر است از جاذبه‌های گردشگری مختلف. از مراکز خرید گرفته تا سواحل زیبا و اماکن تاریخی. این کشور که روزگاری بخشی از روم باستان بوده همچنان آثار و بناهای تاریخی مربوط به آن دوران را در خود جای داده. آنتالیا در قدیم شهری تاریخی بوده اما امروزه بیشتر به دریا و ساحلش معروف است. اگر قصد رفتن به آنتالیا را دارید و علاقه‌مند به اماکن تاریخی هستید در این مقاله از الی گشت با ما همراه باشید تا با هم به دوران روم باستان سفر کنیم و با دروازه هادریان آشنا شویم.

دروازه هادریان یا هادریانوس که به نام‌های دیگری از جمله اوچ قاپیلار و دروازه سه قوسه هم معروف است یکی از برجسته‌ترین و مهم‌ترین اماکن تاریخی کشور ترکیه و شهر آنتالیا متعلق به دوران روم باستان است که اگر قصد بازدید از آنتالیا را دارید حتماً آن را در لیست دیدنی‌هایتان قرار بدهید. این دروازه که در منطقه باستانی آنتالیا یعنی کالیچی واقع شده در حقیقت دروازه ورودی شهر بوده و آنتالیای جدید و قدیم را از هم جدا می‌کند. دروازه هادریان در حقیقت در گذشته قسمتی از دیوار بزرگی بوده که دورتادور شهر را پوشانده بوده است.

گفتنی است دروازه هادریانوس تنها دروازه باقی‌مانده از دوران روم باستان در شهر آنتالیاست و به‌این‌علت آن را دروازه هادریان می‌نامند که در ۱۳۰ بعد از میلاد به مناسبت ورود هادریانوس به شهر ساخته شده.

اسم بناهای باستانی و اماکن تاریخی مختلف همچون دروازه هادریان که به گوشمان می‌خورد کنجکاو می‌شویم هرچه بیشتر درباره تاریخچه آنها بدانیم. همان‌طور که گفتیم دروازه هادریانوس در ۱۳۰ پس از میلاد به‌افتخار ورود هادریانوس و در زمان امپراطوری روم باستان ساخته شد. اما داستان‌های دیگری هم برای ساخت این دروازه نقل می‌شود. یکی از این داستان‌ها مربوط به ملکه سباست! گفته می‌شود حدود ۱۰ قرن پیش از ساخت این دروازه ملکه سبا بلقیس برای دیدار با پادشاه سلیمان نبی راهی این سرزمین شده و در راه از دروازه هادریانوس عبور کرده. بر اساس این داستان او مدتی را هم برای استراحت در کاخ آسپندوس آنتالیا سپری کرده است.

 این داستان جالب و جذاب به نظر می‌رسد اما متأسفانه با شواهد تاریخی جور در نمی‌آید! اگر دوست دارید درباره زمان کشف و مستندات تاریخی پیرامون این بنا بیشتر بدانید در ادامه با الی گشت همراه باشید.

فرانسیس بوفور اولین کسی است که در نوشته‌های خود از دروازه هادریان حرف زد و جهان غرب را با این بنای مهم تاریخی آشنا کرد. او در سال ۱۸۱۷ شرح این دروازه را در دفتر خاطرات خود درباره سفر به امتداد سواحل جنوبی آسیای صغیر منتشر کرد. نوشته‌های او حاوی اطلاعاتی در مورد سطح بالاتر دروازه و طبقه دوم آن است. طبقه‌ای که احتمالاً بعداً در قرن ۱۹ تخریب شده باشد، چرا که دیگر بازدیدکنندگان اروپایی آنتالیا، همچون چارلز تکسیر (در دهه ۳۰ قرن نوزدهم) و لانکورونسکی لهستانی چیزی از آن نگفته‌اند.

در اواخر قرن نوزدهم، کاشف لهستانی، کارول لانکورونسکی، دروازه هادریان را اینگونه توصیف کرد: «در حال حاضر، این دروازه در عمق چند فوتی مدفون شده و فقط از قسمت خارجی قابل رویت است، چرا که قسمت داخلی آن پوشیده شده است. ساختارهای تازه به‌خاطر شرایط ویژه‌ای که با آن روبرو شده‌اند، این بنا را به‌خوبی حفظ کرده‌اند. به‌عبارت‌دیگر، (این دروازه) مدت‌هاست که توسط دیواری که نمای بیرونی را پوشانده، محافظت می‌شود و شکاف ایجاد شده در آن به‌سختی چند سال پیش به وجود آمده.»

گفتنی است متن کامل ساختار بنا و توصیف دقیق از آن به همراه نقشه‌های دقیق از دروازه را محقق همراه او یعنی جورج نیمن، منتشر کرده است. شاید باورش سخت به نظر برسد ولی نمایش کلی دروازه هادریان و بازسازی آن تا دهه ۵۰ قرن بیستم و بیشتر از ۶۰ سال بعد از بازدید لانکورونسکی صورت نگرفته بود!

اما شاید بخواهید بدانید ویژگی‌های ظاهری دروازه هادریان چیست و از نظر معماری چگونه ساخته شده. همان‌طور که گفتیم به این دروازه، دروازه سه قوسه هم گفته می‌شود چرا که دارای ۳ طاق یک اندازه و یک‌شکل است که به شیوه کلاسیک طاق‌های نصرت دوران روم باستان ساخته شده. این طاق‌ها هرکدام عرضی معادل با ۴.۱۵ متر و ارتفاعی معادل با ۶.۱۸ متر دارند. ارتفاع کل بنا هم از سنگ‌فرش خیابان تا آخرین نقطه سرستون‌ها حدود ۸ متر اندازه گرفته شده است. نمای دروازه هادریان شهر آنتالیا از هر دو سو بسیار زیبا و باشکوه بوده و از ۴ ستون تزیینی سفید مرمری به سبک قرنتی در ساخت آن استفاده شده. در کل هشت ستون موجود در این بنا در دو سمت چهارپایه نگهدارنده طاق‌های آن واقع شده. گفتنی است در پایه این ستون‌ها برای استحکام بخشیدن به بنا و بالابردن مقاومت آن، از سنگ گرانیت به جای مرمر استفاده شده.

درباره تزیینات ستون‌ها لازم است بدانید سرستون‌ها از راسته مرکب هستند، به این معنی که پیچ‌های سرستون یونی را با برگ‌های آکانتوس راسته کورنتی ترکیب کرده‌اند. گلدسته بالای ستون‌ها که در دو طرف دروازه امتدادیافته ۲.۸ متر ارتفاع دارد و از یک آرشترو، خط قابی تزیین شده با نقوش گل و قرنیز تشکیل شده. تزیینات قرنیز، نشان‌دهنده سر شیرها است. طاق‌های بشکه‌ای بر روی قوس‌ها با کیسون‌ها تزیین شده که هر کدام دارای تزیینات مشخصی همچون نقوش گل‌های مختلف مانند رز هستند.

 در کنار دروازه هادریان دو برج متعلق به دوران تاریخی متفاوت از امپراتوری روم و بیزانس وجود داشته است. جالب است بدانید برج جنوبی به نام برج جولیا سانکتا (tower of Julia Sancta) معروف است و در سمت چپ بلوار آتاتورک ترکیه واقع شده. برج شمالی هم در سمت راست این بلوار قرار گرفته است. لازم به ذکر است در نیمه اول قرن ۱۳ میلادی، سلطان سلجوقی علاءالدین کیقباد دستور بازسازی این برج به‌جای‌مانده از دوران روم را داد. همچنین بر اساس بعضی نظریه‌ها و کتیبه‌های سنگی نصب شده بر روی آن به زبان ترکی قدیم اما با دستخط عربی، معماری متفاوت دو برج اطراف دروازه نشان از ساخت مستقل آن نسبت به این برج‌ها دارد.

روی‌هم‌رفته دروازه هادریانوس دارای ۳ قوس، ۲ نمای ستونی، چهار دکل و ۲ برج و یک حیاط است و گردشگران می‌توانند در بخش پایین برج‌ها کتیبه‌ای منقوش به زبان ترکی با دست خط عربی را ببینند. گفتنی است که وجود تمام ویژگی‌های ذکر شده دروازه هادریان آنتالیا  را به زیباترین و ارزشمندترین دروازه پامفیلیا مبدل کرده است.

اگر پس از خواندن درباره دروازه هادریان ترغیب شده‌اید از این بنای باستانی دیدن کنید در ادامه با الی گشت همراه باشید. اول از همه باید بدانید که بازدید از این دروازه کاملاً رایگان بوده و به‌صورت ۲۴ ساعته می‌توان از آن دیدن کرد. حدوداً یک تا دو ساعت طول می‌کشد تا بتوانید کاملاً از این محوطه تاریخی دیدن کنید.

 اما شاید بخواهید بدانید چه فصلی از سال برای بازدید از این دروازه تاریخی مناسب‌تر است. شما می‌توانید در تمام فصول از این بنا دیدن کنید اما بسیاری از افراد فصل تابستان را موقع مناسبی برای رفتن به آنتالیا می‌دانند چرا که در این فصل می‌توانند به تفریحات آبی هم بپردازند. اما اگر می‌خواهید در زمان خلوت‌تری از این بنا دیدن کنید و از مناظر زیبای دریای مدیترانه لذت ببرید ما فصل پاییز و زمستان را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

در مورد آب‌وهوای آنتالیا هم لازم است بدانید که این شهر آب‌وهوای مدیترانه‌ای دارد و تابستان‌های آن گرم و خشک و زمستان‌هایش سرد و مرطوب هستند. در بهار و پاییز هم هوای آن بسیار خنک و مناسب سفر است.

دروازه هادریان در شهر آنتالیا، ناحیه مورات پاشا، محله باباروس و منطقه باستانی کالیچی قرار گرفته. برای بازدید از آن می‌توانید از سیستم حمل و نقل عمومی پیشرفته آنتالیا مانند اتوبوس، تراموا و تاکسی استفاده کنید و خود را به این مکان تاریخی و استثنایی برسانید. لازم به گفتن نیست که استفاده از تراموا و اتوبوس بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر است و استفاده از تاکسی بسیار سریع‌تر شما را به مقصد می‌رساند. ۱۶ ایستگاه تراموا برای ورود به منطقه کالیچی وجود دارند و گردشگران می‌توانند در ایستگاه Fittingly پیاده شده و به سمت دروازه بروند.

اما شاید بخواهید با یک تیر چند نشان بزنید و پس از بازدید از دروازه هادریان به مکان‌های دیدنی نزدیک این بنای تاریخی همسری بزنید. پس لازم است بدانید جاذبه‌های گردشگری‌ای همچون برج ساعت، مناره شفاف، استحکامات بندر رومی، مسجد مناره کشیک، موزه سونا اینان کایراک کالیچی، پارک یاوز اوزجان، موزه اسباب‌بازی آنتالیا، خانه‌موزه آتاتورک، پارک آبی یا همان دلفین لند آنتالیا و آکواریوم آنتالیا حدوداً در نزدیکی این دروازه قرار دارند و می‌توانید با مدیریت زمان خود از آنها هم دیدن کنید.

گرچه خود شهر قدیمی کالیچی هم بسیار دیدنی بوده و دارای خانه‌های چوبی و گلی قدیمی است و قدم‌زدن در آن تجربه جالبی است.

مطالب مرتبط

ییولی مناره‌ای با قدمتی ۸۰۰ ساله در آنتالیا و مقصدی محبوب برای گردشگران

راهنمای کامل حراجی های آنتالیا

هتل‌ها و رستوران‌های مختلفی در نزدیکی این بنای باستانی وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم. از جمله این رستوران‌ها که می‌توانید برای غذاخوردن از آنها استفاده کنید باید از پیتزا فلافل روکا، رستوران دیککت ات، رستوران وانیلا، رستوران مانجو بورگر، کافه رستوران بیروت، رستوران کوفتیسی رمیز، رستوران حسن آگا و رستوران اوتانتیک نام برد. هتل‌های دوگان، آتالا، اسکار بوتیک، است الگانس، آلپ پاشا بوتیک، اسکی ماسال، تولیپان، دوغان و پانسیون وایت گاردن هم از جمله اقامتگاه‌های نزدیک به این دروازه رومی هستند که می‌توانید برای اسکان از آنها استفاده کنید.

دروازه هادریان یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم تاریخی کشور ترکیه و شهر آنتالیاست که هر ساله گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند. این دروازه متعلق به دوران روم باستان بوده و به‌افتخار ورود هادریانوس ساخته شده و دارای سه طاق یا قوس است و تنها دروازه رومی موجود در شهر آنتالیاست. این دروازه در حقیقت بخشی از دیواری بوده که دور شهر کشیده شده بوده و در حال حاضر در بخش قدیمی آنتالیا و منطقه کالیچی واقع شده.

این بنا به شیوه کلاسیک رومی طراحی و ساخته شده و تزیینات بسیار زیبایی دارد که آن را تبدیل به یکی از زیباترین جاذبه‌های تاریخی کشور ترکیه کرده. بازدید از این سازه باستانی رایگان است و در اطراف آن هم جاذبه‌های گردشگری متفاوتی وجود دارد که می‌توانید از آنها دیدن کنید. الی گشت به شما پیشنهاد می‌کند اگر به آنتالیا سفر می‌کنید بازدید از دروازه هادریان را از دست ندهید.

دروازه هادریانوس در ۱۳۰ پس از میلاد به‌افتخار ورود هادریانوس و در زمان امپراطوری روم باستان ساخته شده است.

دروازه هادریان در کشور ترکیه و شهر آنتالیا، ناحیه مورات پاشا، محله باباروس و منطقه باستانی کالیچی قرار گرفته است.

این دروازه تنها دروازه متعلق به روم باستان در آنتالیاست که به‌خودی‌خود یک موزه باستان‌شناسی است و بازدید از آن شما را وارد دنیای کهن روم باستان می‌کند.

بله شما می‌توانید در هر ساعت از روز و هر روز از هفته از این بنای تاریخی دیدن کنید.

بازدید از این دروازه باستانی رایگان است و نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست.

برج ساعت، مناره شفاف، استحکامات بندر رومی، مسجد مناره کشیک، موزه سونا اینان کایراک کالیچی، پارک یاوز اوزجان، موزه اسباب‌بازی آنتالیا، خانه‌موزه آتاتورک، پارک آبی یا همان دلفین لند آنتالیا و آکواریوم آنتالیا از جمله مناطق دیدنی اطراف دروازه هستند.

بله. شما می‌توانید با استفاده از اتوبوس، تراموا و تاکسی به‌راحتی و با هزینه کم خودتان را به این بنای تاریخی برسانید.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد