آشنایی با آداب و رسوم مردم عمان

آداب و رسوم عمان شباهت بسیار زیادی به آداب و رسوم ما ایرانی ها دارد، اما بد نیست بدانید که فرهنگ آن ها تغییرات کمتری را در گذر زمان پذیرفته است و نشانه های محدودی از نفوذ فرهنگ غربی در این کشور مشاهده می شود، ولی کلیت فرهنگ مردم در کشور عمان با فرهنگ ایرانیان شباهت های زیادی دارد. در صورتی که قصد مسافرت به کشور عمان را دارید بهتر است با آداب و رسوم این کشور به عنوان یکی از کشورهای محبوب حاشیه خلیج فارس جهت تجارت و گردشگری آشنا شوید.

برای آشنایی با تفریحات توریستی عمان مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می کنیم: در سفر به عمان چه تفریحات توریستی را می توانید تجربه کنید؟

آداب و رسوم عمان | زبان مردم عمان

ناگفته پیداست که زبان رسمی کشور عمان، زبان عربی است. کشور عمان به عنوان یکی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس شناخته می شود و از زبان اصیل عربی برای آموزش، فعالیت های شغلی، گفتگوهای روزانه و غیره استفاده می کنند؛ اما لهجه و گویش مردم عمان صرفا به زبان عربی محدود نیست و صحبت کردن به زبان انگلیسی نیز در میان بسیاری از افراد و بخصوص کسانی که در صنعت دریانوردی فعالیت دارند و در میان کسبه شهر مسقط و صلاله به عنوان مهم ترین شهرهای عمان متداول است.

از آنجا که عمان یکی از مهم ترین مقاصد تجارت دریایی در جهان شناخته می شود و بنادر صنعتی و تجاری بسیار زیادی در این کشور وجود دارد که از قدیم الایام محل فعالیت های مربوط به تجارت دریایی بوده اند، زبان انگلیسی نیز رفته رفته در میان مردم گسترش یافته است.

اهمیت این زبان در سال های گذشته و به دنبال رونق گرفتن صنایع و پیشرفت های چشم گیر در تمامی عرصه ها و بخصوص صنعت گردشگری، بیش از پیش مطرح شده است. زبان هندی، بلوچی و سواحلی نیز سایر زبان هایی هستند که به صورت محدود در این کشور کاربرد دارند.

دین و مذهب در کشور عمان

اغلب مردم عمان مسلمان هستند. دین در این کشور عربی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و بسیاری از قوانین این کشور نیز همانند ایران برخاسته از متون فقهی است. اغلب مردم این کشور همانند سایر کشورهای اسلامی از مذهب اهل سنت پیروی می کنند، اما تعداد شیعیان نیز در این کشور کم نیست. کشور عمان از جمله کشورهایی است که تفرقه میان مذاهب اسلامی وجود ندارد و مردم با هر دین و مذهبی در این کشور محترم شمرده می شوند.

مذهب مردم عمان از نوع اباضیه است که ایرانانیان آشنایی چندانی با آن ندارند؛ این مذهب در زمره کهن ترین مذاهب اسلامی به شمار می رود. با توجه به اهمیت دین و مذهب در این کشور، مناسبت های مذهبی همانند اعیاد قربان و فطر با شکوه خاصی در این کشور برگزار می شوند. ماه رمضان نیز از احترام خاصی میان مردم این کشور برخوردار است. اغلب مردم در این ماه روزه می گیرند و مساجد پر از کسانی است که برای راز و نیاز با پروردگار در ماه رمضان راهی این مکان های مقدس می شوند.

آداب و رسوم عمان | پوشش مردم عمان

پوشش مردم عمان از دو اصل مهم برخاسته است؛ اول اینکه پوشش مردان و زنان باید با قوانین اسلامی تطابق داشته باشد و دیگر اینکه پوشش انتخابی برای مقابله با گرمای هوا یک وضعیت مطلوب را ارائه دهد. این قواعد باعث شده است تا اغلب مردم عمان از لباس هایی بلند و نیمه گشاد استفاده کنند. نوع پوشش در این کشور با اغلب کشورهای عربی شباهت بسیار زیادی دارد.

مردان در این کشور دیشتاشه می پوشند. این لباس به صورت دیداشه، دیداشا و دشداشا نیز تلفظ می گردد. همین لباس در میان مردم جنوبی ایران با همان عنوان اول یعنی دیشتاشه شناخته می شود که لباس بلند و سفید رنگی است که هیچ گونه زرق و برق یا طراحی خاصی ندارد. این لباس ممکن است به رنگ های قهوه ای، کرمی، یاسی یا رنگ های دیگر نیز تهیه شود اما رنگ سفید متداول تر است.

زنان نیز لباس های خلیجی بر تن می کنند و اغلب آن ها حجاب کاملی دارند. آن ها در خیابان از مانتوهایی استفاده می کنند که دارای طرح و رنگ های خلیجی است. اصولا زنان عربی به پوشیدن لباس هایی با زرق و برق فراوان علاقه عجیبی دارند. برخی از زنان از روبند یا دستکش هایی که دست های آنان را بپوشاند استفاده می کنند که دلایل مختلفی دارد. برخی برای حفظ پوست از گزند گرما و نور آفتاب، برخی دیگر برای حفظ حجاب و برخی از آن ها نیز برای استفاده از یک طرح دیگر در پوشش از این موارد بهره می گیرند.

آداب معاشرت در میان مردم عمان

مردم عمان نیز همانند ما در زمان دیدن دوستان و آشنایان به آن ها دست می دهند. بوسیدن نوک دماغ فرد یکی از آداب و رسوم مردم عمان در این شرایط است، اما از روبوسی نیز استقبال می شود. آن ها دست چپ را نامحترم می دانند و تمامی احوال پرسی های خود را با دست راست انجام می دهند. در زمان صحبت کردن از یکدیگر فاصله می گیرند و این فاصله میان زنان و مردان بیشتر است.

در زمان صحبت کردن به هیچ وجه به پای خود اشاره نمی کنند و یا وسیله ای را با پا حرکت نمی دهند. کلا این عمل در میان مردم عمان زشت تلقی شده و اگر شما مرتکب این عمل شوید قطعا مورد شماتت واقع می شوید. به هیچ وجه از انگشتان دست خود برای اشاره به چیزی استفاده نمی کنند و اگر مثلا بخواهند به مکانی یا شخصی اشاره کنند تمام دست خود را به سمت طرف می گیرند.

اگر پوشش شما مناسب نباشد مثلا به عنوان یک زن از لباس های غیر اسلامی استفاده کرده باشید یا به عنوان یک مرد از پوشش مناسبی برخوردار نباشید با شما صحبت نمی کنند و حتی ممکن است اجازه معامله را نیز به شما ندهند. انجام حرکات سخره آمیز در مکان های عمومی ممنوع است و اگر مقابل مساجد و مکان های مقدس این اعمال را انجام دهید مجازات می شوید.

آداب و رسوم عمان | غذاهای عمانی

مردم عمان همانند سایر کشورهای عربی به غذا اهمیت بسیار زیادی می دهند، با این حال مردم تن پروری نیستند. غذاهای آن ها با طبع غذاهای هندی و خاورمیانه ای شباهت بسیار زیادی دارد. حلوای عمانی یکی از مهم ترین دسرهایی است که نباید در سفر به کشور عمان فراموش شود. قهوه عمانی نیز گزینه دیگری است که اصولا همراه حلوا سرو می شود و طعم فوق العاده ای دارد.

در این کشور غذاهای پرکالری و حجیم همانند انواع برنج ها و گوشت های سفید و قرمز سرو می شود، اما اگر شما علاقه ای به این نوع غذاها ندارید می توانید غذاهای ساده تری همانند پیتزا و ساندویچ سفارس دهید. دنده کباب یکی از گزینه های پیشنهادی است که در این کشور به صورت خوراک دنده گوسفندی نیز تهیه می شود و حتی در کافه ها نیز سرو می گردد. این پیشنهاد می تواند خاطره ای دل انگیز از کشور عمان را برای شما رقم بزند.

نمادهای این کشور

پرچم سه رنگی که به صلح و آرامش اشاره دارد مهم ترین نماد این کشور محسوب می شود. تصویر سلطان قابوس به عنوان پادشاه این کشور که تاثیر بسیار زیادی در رونق عمان داشته است در میان مردم ارزش بسیاری دارد. لنج یا قایقی که دارای بادبان های سه گوش است و به قرن هشتم بازمی گردد جزء جدایی ناپذیر فرهنگ این کشور محسوب می گردد.

خنجر نیز وسیله دیگری است که عمانی ها رشادت و سلحشوری خود را با آن به دیگران نشان می دهند. مردان عمانی در مهمانی ها و مجالس مختلف، خنجر را به کمر بسته و آن را نوعی زینت مردانه به حساب می آورند. مجسمه کندرسوز نیز نماد دیگری است که نوع مینیاتوری و کوچک شده آن در تمامی منازل عمانی ها وجود دارد.

آداب و رسوم عمان | رعایت پاکیزگی در میان مردم عمان

مردم عمان به نحو وسواس گونه ای به پاکیزگی اهمیت می دهند. گذر از دو یا چند خیابان در شهر مسقط کافی است تا به اوج زیبایی و پاکیزگی خیابان ها پی ببرید. پاکیزه بودن خیابان ها به گونه ای است که شما نیز به صورت ناخودآگاه دیگر حاضر به ریختن زباله در معابر نخواهید بود. مردم این کشور برخلاف آنچه که در بسیاری از کشورهای نزدیک حط استوا می بینیم همواره خوش عطر و آراسته هستند.

گرمای هوا هرگز این بهانه را دست مردم نداده است تا با کثیف بودن خیابان ها کنار آمده و آن را امری عادی تلقی کنند. پاکیزگی خیابان ها به نحوی است که چشم هر بیننده ای را مسحور خود می کند. این پاکیزگی در مساجد و بناهای مذهبی به اوج خود رسیده است. مردم عمان در تهیه غذاها و نوشیدنی ها نیز بسیار تمیز و وسواس گونه عمل می کنند.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد