گرم ترین نقاط زمین تابستان امسال دمای بالای ۴۰ درجه سلسیوس را تجربه کردهاند، یکی از گرمترین نقاط جهان در جنوب ایران شهر اهواز میباشد. طبق پیش بینیهای هواشناسی انجام شده و با توجه به مدلهای هواشناسی تابستان امسال یکی از گرمترین تابستانهای جهان بعد از انقلاب صنعتی میباشد که این گرمای هوا در ماههای ژوئن و ژوئیه ۲۰۲۲ مصادف با تیر و مرداد ۱۴۰۱ بخشهای وسیعی از اروپا، شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیا را فرا میگیرد. در ادامه قصد داریم به شما اطلاعاتی در مورد دلایل این گرمای بیسابقه و تاثیر آن بر زندگی مردم کرهزمین بدهیم، پس با الی گشت همراه باشید.
برای رزرو آنلاین بلیط هواپیما از سامانه الی گشت میتوانید روی عکس کلیک کنید
گرم ترین نقاط زمین در تابستان ۲۰۲۲
نقشه زیر دمای هوای سطحی در نیمکره شرقی زمین را در روز ۱۳ ژوئیه امسال نشان میدهد که الگوی واضحی از یک «موج جوی» با مقادیر متناوب گرم (بخشهای قرمزتر) و سرد (بخشهای آبیتر) در مکانهای مختلف بر روی آن مشخص شدهاست. همانطور که در نقشه زیر مشاهده میکنید سه شهر، شانگهای در چین با دمای ۳۷.۶ درجه سانتیگراد، سویا در اسپانیا با دمای ۴۲.۲ درجه سانتیگراد و شهر اهواز در ایران با دمای ۴۶.۵ درجه سانتی گراد به ترتیب گرم ترین نقاط زمین در روز ۱۳ ژوئیه مصادف با ۲۲ تیرماه ۱۴۰۱ میباشند. ارقام مشخص شده در این نقشه نشان از یک رکورد شکنی گرمای هوا در تابستان امسال است.
-
گازهای گلخانهای دلیل گرمای زمین
“استیون پاوسون” رئیس دفتر اداره جهانی مدلسازی و همگونسازی در مرکز فضایی ناسا گفت: اگرچه یک الگوی واضح از یک موج جوی با مقادیر متناوبی از گرما به رنگ قرمز و سرما به رنگ آبی در مکانهای مختلف وجود دارد. اما این ناحیه بزرگ که گرمای شدید و رکوردشکنی گرما را نشان میدهد، یکی دیگر از شاخصهای واضح انتشار گازهای گلخانهای توسط انسان است. فعالیت انسان باعث ایجاد تغییرات آب و هوایی میشود که بر شرایط زندگی ما تأثیر میگذارند.
گرم ترین نقاط زمین امسال در مناطقی از اروپای غربی از جمله پرتغال، اسپانیا و بخشهایی از فرانسه به دلیل خشکسالیهایی که پیش از این تجربه کردهبود، منجربه وقوع آتش سوزیهای گستردهای شد. در کشور پرتغال در روز ۱۳ جولای تابستان امسال دمای هوا تا ۴۵ درجه سانتیگراد بالا رفت و باعث وقوع آتشسوزی در ۳۰۰۰ هکتار از زمینهای این کشور شد. آتش نشانان در این روز با ۱۴ آتشسوزی فعال مبارزه کردند و بیش از نیمی از کشور پرتغال در این مدت در حالت هشدار قرمز قرار داشت.
مطالب مرتبط
دانشمندان به دفعات تاکید کردهاند تا زمانی که گازهای گلخانهای منتشر میشوند، دمای جهان رو به افزایش خواهد رفت. یکی از دلایل گرم شدن زمین و وقوع موجهای گرمای شدید در چندسال اخیر، انتشار گازهای گلخانهای میباشد. وقوع موجهای گرمای شدید در این چندسال اخیر باعث مرگ و میر بسیاری از افراد در سراسر جهان شده و همچنین آتش سوزیهای گستردهای را هم در جنگلها و مزارع کاشت مواد غذایی به همراه داشتهاست. سازمان ملل در گزارش اخیر خود به این موضوع تاکید کرده که در دهههای آینده تقاضا برای موادغذایی درجهان ۵۰درصد افزایش پیدا میکند و تغییرات اقلیمی نیز باعث میشود تولیدات محصولات کشاورزی ۳۰درصد کاهش یابد.
یکی دیگر از پیامدهای گرمای هوا، افزایش مصرف برق میباشد، بالا رفتن مصرف برق منجربه افزایش مصرف سوختهای فسیلی میشود و آلودگی هوا را به دنبال خواهد داشت که این موضوع نیز چالشهای جدیدی را به همراه دارد.
-
تصویر ماهوارهای از آتشسوزی در مناطقی از اروپای غربی
تصویر زیر مکانهای تشخیص آتشسوزی در کشورهای پرتغال و اسپانیا را نشان میدهد، این تصاویر توسط مجموعه رادیومترها با استفاده از تصویربرداری مادون قرمز مرئی(VIIRS) ثبت و در ماهواره Suomi NPP در روز ۱۲ ژوئیه ۲۰۲۲ مشاهده شدهاست. در این تصویر بخشهایی از آتشسوزی در شهر لاس هردس در غرب مادرید اسپانیا کاملا مشخص میباشد، بیش از ۱۵۰۰ هکتار در آتشسوزی سوختهاست.
-
هشدار گرما در سراسر جهان
در روز ۳ جولای تابستان امسال در کشور ایتالیا گرمای بیسابقه منجربه فروپاشی بخشی از یخچال مارمولادا در دولومیت شد. این تغییر آب و هوایی منجربه وقوع بهمن برف و یخ شد و در پی وقوع این اتفاق ۱۱ نفر کوهنورد در صخرههای این یخچال طبیعی جان خود را از دست دادند.
اداره هواشناسی بریتانیا، در پی پیش بینیهای صورت گرفته مبنی بر گرمای شدید هوا، هشدارهایی را درباره گرمای شدید یا گرمای کهربایی صادر کرد. طبق پیش بینیها انتظار میرفت که دمای هوا همچنان به افزایش خود ادامه دهد و احتمالا رکورد بالاترین سطح گرما در طول تاریخ را بشکند.
در قسمتهای شمالی قاره آفریقا از جمله کشور تونس موج گرمای تابستان امسال منجربه وقوع آتش سوزیهای گسترده در مزارع غلات این کشور شد و آسیبهای جدی به مزارع این کشور وارد کرد. در روز ۱۳ ژوئیه در پایتخت کشور تونس دمای هوا به ۴۸ درجه سانتیگراد رسید، این عدد در ۴۰ سال اخیر یک رکورد محسوب میشود.
کشور چین در شرق آسیا نیز از ابتدای تابستان امسال سه موج گرما را پشت سر گذاشتهاست، این موضوع باعث ایجاد آسیبهای جدی در آسفالت جادهها و کاشی سقفها در این کشور شده و ترکهای وسیعی را در سطح خیابانها ایجاد کردهاست. رصدخانه خوجیاهویی شانگهای (Shanghai Xujiahui Observatory) که سوابق هواشناسی از سال ۱۸۷۳ در آن نگهداری میشوند، بالاترین دمای هوایی را که در روز ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۲ ثبت کرده ۴۰.۹ درجه سانتی گراد میباشد که یک رکورد بیسابقه در این کشور آسیایی است.
“پاوسون” رئیس دفتر اداره جهانی مدلسازی و همگونسازی در مرکز فضایی ناسا گفت: چنین گرمای شدیدی، تاثیر مستقیمی بر سلامت انسان دارد و همچنین، میتواند پیامدهای دیگری نیز به همراه داشته باشد؛ از جمله آتشسوزیهایی که هماکنون در اروپا و آفریقا رخ میدهند و در چند سال گذشته در آمریکای شمالی بیداد کردهاند.
-
هشدارهای مربوط به گرمای هوا در ایران
کارشناسان مرکز فضایی ناسا در ایالات متحده می گویند: ” تابستان سال ۲۰۲۲ موج گرما در جهان رکورد زده است.” طبق پیش بینیهای صورت گرفته توسط کارشناسان سازمان ناسا و براساس مدلهای هواشناسی در کشور ما ایران، دما هوا پس از رسیدن به ۵۲ درجه سانتیگراد در اواخر ماه ژوئن (خرداد ۱۴۰۱) ، در ماه ژوئیه یعنی تیر ۱۴۰۱ در سطح بالایی ماند و رکورد بیشترین دمای هوا در این ماه به اهواز با ۴۶.۵ درجه سانتیگراد تعلق گرفت.
-
ارتباط افزایش حوادث طبیعی با تغییرات آب و هوایی
تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر موجب تاثیرات منفی بر سلامت انسانها شدهاست. بیل فریست، جراح پیوند قلب و ریه که در زمینه ارتقای بهداشت و سلامت روان نیز فعالیت میکند، میگوید : تغییرات آب و هوایی باعث افزایش مرگ و میر ناشی از سکته قلبی میشود.
همچنین تغییرات آب و هوایی شدت وقوع حوادث طبیعی همچون گردبادها را افزایش داده تا جایی که در گردبادهای اخیر در آمریکا، ۵ ایالت آمریکا را با هم در نوردیدند و دست کم جان ۸۹ نفر را گرفت.
سوالات متداول
-
گرم ترین نقاط زمین در تابستان ۲۰۲۲ کدام شهرها میباشند ؟
سه شهر، شانگهای در چین با دمای ۳۷.۶ درجه سانتیگراد، سویا در اسپانیا با دمای ۴۲.۲ درجه سانتیگراد و شهر اهواز در ایران با دمای ۴۶.۵ درجه سانتی گراد به ترتیب گرم ترین نقاط زمین در روز ۱۳ ژوئیه مصادف با ۲۲ تیرماه ۱۴۰۱ میباشند.
-
شرایط آب و هوایی در شهر شانگهای کشور چین در تابستان امسال به چه صورتی بودهاست؟
کشور چین در شرق آسیا نیز از ابتدای تابستان امسال سه موج گرما را پشت سر گذاشتهاست، این موضوع باعث ایجاد آسیبهای جدی در آسفالت جادهها و کاشی سقفها در این کشور شده و ترکهای وسیعی را در سطح خیابانها ایجاد کردهاست. رصدخانه خوجیاهویی شانگهای (Shanghai Xujiahui Observatory) که سوابق هواشناسی از سال ۱۸۷۳ در آن نگهداری میشوند، بالاترین دمای هوایی را که در روز ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۲ ثبت کرده ۴۰.۹ درجه سانتی گراد میباشد که یک رکورد بیسابقه در این کشور آسیایی است.
-
گرم ترین نقاط زمین در ایران، امسال کدام شهر کشور میباشد؟
در ایران، دما هوا پس از رسیدن به ۵۲ درجه سانتیگراد در اواخر ماه ژوئن (خرداد ۱۴۰۱) ، در ماه ژوئیه یعنی تیر ۱۴۰۱ در سطح بالایی ماند و رکورد بیشترین دمای هوا در این ماه به اهواز با ۴۶.۵ درجه سانتیگراد تعلق گرفت.
نتیجهگیری
افزایش دمای هوا در چند سال اخیر، به دلیل انتشار بیش از حد گازهای گلخانهای یکی از چالشهای جدی مردم کره زمین بودهاست. تغییرات آب و هوایی و خشکسالیهای چند سال اخیر باعث شده، وقوع حوادث آتش سوزی در جنگلها و طوفانهای مرگبار افزایش چندین برابری پیدا کنند. همه این حوادث تاثیر مستقیمی بر سلامت انسانها در جهان گذاشته و موجب افزایش بیماران قلبی و ریوی شده و مرگ و میر به شکل فزایندهای در بین این بیماران بالا رفتهاست.
باتوجه به پیش بینیهای انجام شده توسط سازمان فضایی ایالات متحده آمریکا (ناسا)، تابستان امسال موج گرما در جهان رکورد زده است. مطابق بررسیهای صورت گرفته در روز ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۲ مصادف با ۲۲ تیر ۱۴۰۱،سه شهر شانگهای در چین با دمای ۳۷.۶ درجه سانتیگراد، سویا در اسپانیا با دمای ۴۲.۲ درجه سانتیگراد و شهر اهواز در ایران با دمای ۴۶.۵ درجه سانتی گراد گرمترین نقاط کره زمین در این روز بودهاند. موج گرمای شدید امسال موجب آسیب به زیرساختهای کشورهای متخلف و سلامت مردم آنها شدهاست. همان طور که گفته شد گرمترین شهر جهان در تابستان ۲۰۲۲ شهر اهواز در جنوب کشورمان ایران بودهاست، اگر شما هم علاقه دارید بیشتر با آب و هوای نقاط مختلف ایران و جهان آشنا شوید با الی گشت همراه باشید.