استانبول پایتخت اقتصادی کشور ترکیه و یکی از مهمترین شهرها در زمان امپراتوری عثمانی بوده و همین باعث شده تا به عنوان یکی از شهرهای چند ملیتی استانبول معروف شود. به همین دلیل در این شهر زیبا و تاریخی از گذشته تا به امروز علاوهبر مساجد متعدد برای عبادت مسلمانان، کلیساهای بسیاری در نقاط مختلف شهر برای عبادت مسیحیان ساکن در استانبول ساخته شده است. در این مطلب از الی گشت با ما همراه باشید تا گشتی در کلیساهای استانبول بزنیم.
آشنایی با کلیساهای معروف استانبول
کلیسا سنت آنتونی پادوا
یکی از کلیساهای معروف استانبول که در میدان مشهور تکسیم واقع شده کلیسا سنت آنتونی پادوا است. این کلیسا که نام آن از یک کشیش اهل پرتغال گرفته شده، توسط ساکنان ایتالیایی استانبول در سالهای ۱۹۰۶ تا ۱۹۱۲ ساخته شده که به عنوان بزرگترین کلیسا کاتولیک رومی واقع در استانبول شناخته میشود. همچنین معماری این کلیسا یکی از جذابترینها است و در روزهای یکشنبه و روزهای تعطیل خدمات چند زبانهای در این کلیسا ارائه میشود که بهترین زمان برای بازدید از کلیسا سنت آنتونی است.
کلیسا سنت استفان
یکی دیگر از کلیساهای معروف و تاریخی استانبول، کلیسا سنت استفان بلغاری است که در سال ۱۸۹۸ در نزدیکی محله فنر و در سواحل گلدن هورن واقع شده است. بخشهای دیگری از این کلیسا بعدها در اتریش ساخته و با کشتی به استانبول منتقل شد که بیشتر آنها از عناصر پیش ساخته آهن ساخته شدهاند و به همین دلیل به کلیسا آهنین هم معروف است و بعد از بازسازی آن در سال ۲۰۱۸ بار دیگر بازگشایی و اجازه ورود به افراد داده شد.
کلیسا سنت جورج
کلیسا سنت جورج که به کلیسا پدر سالاری مریخ بزرگ هم شناخته میشود متعلق به مسیحیان ارتدکس است و از دیگر کلیساهای استانبول است که در محله فاتح واقع شده و به دلیل معماری سنتی و اشیا قدیمی و کلاسیکی که در این کلیسا قرار دارد در بین گردشگران معروف است. کلیسا سنت جورج دارای نما بیرونی ساده است اما معماری داخل آن برعکس بیرون بسیار غنی و متفاوت است و به سبک ارتدکس سنتی تزیین شده و دارای سه قسمت شبستان، محراب و هشتی که متشکل از نمادهای حضرت الیاس و سنت جورج است تشکیل شده است. این کلیسا همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۴ عصر به روی گردشگران باز است.
بهترین هتل های استانبول را با تخفیف ویژه از اینجا رزرو کنید
کلیسا چورا
کلیسا چورا که در محله فاتح قرار دارد و به نجات دهنده مقدس معروف است در دوران بیزانس ساخته شده و دارای معماری بیزانس که با کاشیها، موزاییکها و نقاشیهای آن دوره تزیین شده است. این کلیسا از جمله کلیساهای استانبول است که به دلیل شاهکار معماری آن در بین گردشگران محبوبیت زیادی دارد. این کلیسا شامل ۳ ساختمان، بدنه اصلی، ورودی و یک کلیسا کوچک است. زمان بازدید از کلیسا چورا در فصل بهار و تابستان از ساعت ۹ صبح تا ۷ شب و در فصل پاییز و زمستان از ساعت ۹ صبح تا ۵ عصر است.
کلیسا سانتا ماریا دراپریس
کلیسا سانتا ماریا دراپریس متعلق به مسیحیان کاتولیک رومی است که در سال ۱۴۵۳ توسط خانواده دراپریس در منطقه بیاوغلو استانبول ساخته شد. این کلیسا یک محراب دو طبقه دارد که تندیسی زیبا از مریم مقدس در بالای آن نصب شده است. اجازه ساخت این کلیسا به دستور سلطان عبدالحمید دوم صادر شد و به همین دلیل بالای سر در آن نام سلطان عبدالحمید دوم نوشته شده است. اگر در سفر به استانبول قصد بازدید از کلیسا سانتا ماریا را دارید روزهای شنبه تا دوشنبه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲ ظهر و ۲ تا ۴ عصر میتوانید به کلیسا بروید.
کلیسا ایا ایرنه
کلیسا ایا ایرنه که در محله فاتح و حیاط کاخ توپکاپی قرار دارد، جز اولین کلیساهای استانبول است که در استانبول قدیم (قسطنطنیه) ساخته شد. این کلیسا تاریخی به کلیسا حاجیا ایرنه یعنی قطعه مقدس معروف است که در قرن ۵ و ۸ میلادی تخریب شده و دوباره بازسازی شد. در حال حاضر کلیسا ایرنه محل برگزاری موسیقی کلاسیک و کنسرتهای فستیوال بینالمللی استانبول است. برای بازدید از این کلیسا همه روزه به جز روزهای سهشنبه میتوانید به کلیسا ایا ایرنه بروید.
کلیسا روح القدوس
یکی دیگر از کلیساهای قدیمی استانبول کلیسا روح القدوس است که در سال ۱۸۴۶ در منطقه شیشلی بنا شد. این کلیسا به سبک باروک ساخته شده و مرکز اصلی روحانی کاتولیکهای لاتین وکیل استانبول بود. همچنین نام چهار پاپ روی تابلوهای یادبود در دیوارهای کلیسا به منظور خوشآمدگویی نوشته شده است و در زیر قسمت مرکزی کلیسا یک معبد تاریخی قرار دارد که محل دفن اسقف اعظم مونس و موسیقیدان دربار سلطان محمود دوم جوزپه است.
کلیسا کریمیا
یکی دیگر از کلیساهای استانبول که یک کلیسا انگلیسی است و به یاد سربازان انگلیسی که در جنگ کریمیا کشته شدند در قرن نوزدهم ساخته شده کلیسا کریمیا است. این کلیسا که در منطقه تکسیم واقع شده در اواخر قرن نوزدهم به پایان رسیده و دارای معماری زیبایی است که با سنگهایی که از کشور مالتا آوردهاند تزیین شده است. در حال حاضر در کلیسا کریمیا همچنان مراسم عشا ربانی روزهای یکشنبه به یاد سربازان کریمیا برگزار میشود.
کلیسا حاجیا تریادا
کلیسا حاجیا تریادا که به ایا تریادا هم شناخته میشود یکی از کلیساهای ارتدکس استانبول است که در سال ۱۸۸۰ در منطقه بیاوغلو ساخته شد. این کلیسا به عنوان بزرگترین کلیسا ارتدکس یونانی استانبول شناخته میشود که به دلیل نقاشیهای زیبا، برجهای دوقلو ناقوس، تزیینات ساک لاریوس مگاکالیس و آثار مرمر مجسمه ساز الکساندروس کریکلیس در بین گردشگران محبوبیت زیادی دارد.
کلیسا سنت گرگوری
یکی از کلیساهای تاریخی استانبول که در منطقه کاراکوی قرار دارد کلیسا سنت گرگوری است. این کلیسا در سال ۱۴۳۱ ساخته شده و به عنوان قدیمیترین کلیسا استانبول شناخته میشود که در اثر آتشسوزی قرن هجدهم به کلی نابود شد. در حال حاضر بنایی که به عنوان کلیسا سنت گرگوری در این محله میبینید در سال ۱۹۶۶ توسط معماری ارمنی بازسازی و از نو بنا شد.
کلیسا سنت ماری
یکی دیگر از کلیساهای معروف استانبول که در منطقه بالت و گلدن هورن واقع شده کلیسا سنت ماری است که به عنوان تنها کلیسا ارتدکس شرقی شناخته میشود. این کلیسا در قرن دهم میلادی ساخته شده و در قرن سیزدهم توسط پرنسس ماریا که قرار بود با هلاکو خان مغول ازدواج کند که قبل از رسیدن ماریا به مغولستان هلاکو خان از دنیا رفت و با جانشین او، اباقاخان مغول ازدواج کرد و به مغولستان رفت و بعد از ترور شدن خان به قسطنطنیه بازگشت از نو ساخته شد.
در آخر
شهر استانبول یکی از شهرهای چند ملیتی و چند فرهنگی ترکیه و از مهمترین شهرهای توریستی این کشور است. این شهر زیبا از گذشته اهمیت زیادی داشته و محل زندگی بسیاری از افراد با نژاد، مذهب و دین مختلف بوده و به همین دلیل کلیساهای استانبول را در نقاط مختلف شهر میتوانید ببینید که بیشتر آنها به دلیل تاریخی بودن جنبه گردشگری دارند و در بین گردشگران بسیار معروف هستند.