چرا طعم ها در هواپیما متفاوت هستند؟

طعم متفاوت غذا در هواپیما

طعم متفاوت غذاها در هواپیما

تا کنون به این مسئله فکر کرده اید که در مسافرت های هوایی خود، طعم غذاها با غذاهایی که تا به حال یا اصلا دو الی سه ساعت قبل از سوار شدن به هواپیما خورده اید، متفاوت است؟ آیا اصلا تا کنون متوجه این تفاوت در مزه ی غذاها شده اید؟ اگر جوابتان آری است، باید بگوییم که در همه ی هواپیماهای جهان مزه ی غذاها با غذاهای دیگر متفاوت است. اگر هم جوابتنان خیر است، در ادامه با الی گشت همراه باشید تا با هم مروری بر علل این امر داشته باشیم.

مطالب مرتبط:
۶ تکنولوژی که صنعت هواپیمایی را در سال ۲۰۱۷ متحول کرد
زبان های هواپیمایی!

تمام کسانی که مسافرت های هوایی تا به کنون داشته اند، همگی متفق القول در برابر این سوال که آیا مزه ی غذاها در مسافرت های هوایی متفاوت است با غذاهای دیگر یا خیر، جواب مثبت داده اند و متوجه این تفاوت شده اند. عده ای برای توجیه این پدیده، دلایل علمی مطرح می کنند که می تواند این مشکل را توجیه کنند. دلایلی همچون رطوبت بسیار کم کابین، بسته بندی صنعتی این غذاها و عوامل روان شناختی چون تاثیر استرس پرواز در ذائقه ی انسانی را برای توجیه علمی این پدیده بیان می کنند. در ارتفاع ۴۰۰۰ پایی از زمین،هر چیزی که بخورید، مزه ای متفاوت نسبت به آن طعمی که از آن خوراکی در ذهن دارد و چشیده اید را می دهد. آب میوه طعمی متفاوت است، غذاها طعمشان متفاوت است و برای این پدیده تغییر طعم غذا، دلایل علمی وجود دارد. غذاهایی که برای هواپیمایی ها تهیه و تدارک دیده شده است، از نظر ارزش های غذایی کم ایراد ندارند و بسیار به آنها اشکال وارد است. از مواد طبخ این غذاها و انتخاب کیفیت آن ها و شیوه ی طبخ آن ها گرفته تا منجمد کردن غذاها، خشک کردن آن ها و بسته بندی غذاها، همگی باعث پایین آمدن سطح کیفیت غذاها و تغییر طعم آن ها می شود. اگر تا به حال متوجه این موضوع نشده اید یا به آن شک داردید، با خرید بلیط  از الی گشت و یک مسافرت اکتشافی جالب در هواپیما، به این مسئله شخصا پی ببرید.

البته این مسئله را نیز باید اضافه کنیم که سرآشپزهای هواپیماها، برای بالابردن سطح کیفیت و رضایت مسافران در زمینه ی آشپزی و انتخاب مواد پخت و شیوه های پخت غذا، در روش های خود بسیار بازنگری کرده و از روش های جدیدی در پخت غذاهایشان استفاده می کنند و دراین راه نیز به نظر می آید که پیشرفته ای چشمگیری نیز داشته اند. از بین غذاهایی که در هواپیمایی ها سرو می شوند، غذاهایی با طعم  شور و یا شیرین، بیشتر از غذاهای دیگر دستخوش تغییر در مزه و طعم می شوند. موسسه تحقیقاتی و مطالعاتی فرانهوفر طی تحقیقاتی که در این زمینه انجام داده به این نتیجه رسیده است که جو کابین و تاثیر روانی پنهانی که بر روی شما می گذارد، توانایی چشایی و تشخیص طعم و مزه ی شما از طعم ها را تا حدود ۳۰ درصد پایین می آورد. گویا که پرزهای چشایی که بر روی زبان وجود دارند، بی حس می شوند. البته ناگفته نماند که طعم های دیگری همچون تند، تلخ و شور تا اواسط پرواز، طعم خود را حفظ می کنند و پرزهای چشایی شما درباره ی آنها به درستی عمل می کنند. اگر می خواهید غذای شما طعم از دست رفته اش را بازیابی کند، اگر مناسب نوع غذای شماست، به آن نمک بیشتری اضافه کنید تا طعم غذای شما به اعتدال برسد. البته ناگفته نماند که آشپزهای هواپیمایی ها از قبل این کار را انجام می دهند و هنگامی که غذای پخته شده را روی زمین بخورید، مزه اش بسیار با غذایی که در هواپیما خورده اید از نظر شوری و نمک، متفاوت است.

در بین عوامل گفته شده ای که در طعم غذاهای هواپیما تاثیر می گذارد می توان به این مسئله نیز اشاره کرد، رطوبت داخل کابین هواپیما در واقع از رطوبت کمتری نسبت به برخی از بیابان ها، برخوردار است که در اکثر موارد رطوبت موجود در کابین هواپیما به کمتر از ۱۲ درصد نیز می رسد. در چنین محیطی نیز در اثر فشار جوی و رطوبت داخل هواپیما رایحه ها حتی در حس بویایی شما شروع به تغییر می کنند . اما این مسئله با شروع اوج گرفتن هواپیما به یک باره کاهش پیدا می کند. البته در تحقیقات و یافته های جدید پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که شاید فقط رطوبت و فشار کم، باعث تغییر طعم غذاها و نوشیدنی ها نمی شود. طبق این یافته ها حس چشایی انسان در شرایط مختلف، مثل حضور در مکان های شلوغ و پر سر وصدا، طعم شوری و شیرینی غذا را نسبت به مکان های خلوت تر کمتر حس می کنند و ازاین رو با توجه و تمرکز بر روی این مطلب به این نتیجه رسیده اند که شرایط روانی و احساسی نیز بیشتر بر روی فهم انسان از مزه ی غذاها می انجامد. در واقع دراثر تکانه های عصبی تاثیر گزار و فعل و انفعالات شیمیایی انسان در شرایط مختلف بر روی درک چشایی او از ترکیب ۵ طعم مختلف و پیشوند خوشمزه و یا بدمزه تاثیر گذار است. البته این برای آشپزهای هواپیمایی می تواند به عنوان یک توجیه در برابر عکس العمل های متفاوت در برابر طعم غذاهایشان تلقی گردد. در واقع می تواند در عادی ترین واکنششان را اینگونه توجیه کنند که به خاطر عوامل روانی و علمی و جوی، مزه ی غذایشان عوض شده است و در هر صورت مسافری پیدا خواهد شد که غذا باب میلش نباشد.

یکی از نکاتی که درباره ی طعم ها  در هواپیمایی ها وجود دارد این است که طعم برخی از ادویه ها  همانند هل، کاری و گرد لیمو در ارتفاعات تند تر و بیشتر حس می شود و مسافران به جز طعم غذاهایشان این طعم ها را بسیار بیشتر احساس می کنند.  این نکته را در نظر داشته باشید که حتما قبل از مسافرت هایتان با هواپیما، از خوردن غذاهایی چون غذاهای سرخ کردنی که حد زیادی از چربی اشباع شده دارند و منجر به ناراحتی معده می شوند، مواد غذایی حاوی سدیم مثل نمک که می تواند برای شما نفاخ باشد و حبوباتی همچون نخود ویا لوبیا را قبل از پرواز مصرف نکنید تا سفری راحت داشته باشید و دچار مشکلات جسمانی داخل هواپیما و در هنگام سفر نشوید.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد