همه چیز درباره هواپیماهای ATR

هواپیماهای ATR

احتمالا تا به حال چندین بار اسم هواپیمای ATR (ای تی آر) به گوشتان خورده است چون شرکت هواپیمایی ایران ایر در سال ۲۰۱۶ با شرکت هواپیماسازی ATR قرار داد بست تا در سال های پیش رو تعدادی هواپیما از این شرکت تحویل بگیرد و ناوگان هواپیماهای خود را نوسازی کند. تا به حال چند تا از این هواپیماها به ایران تحویل داده شده و در کشور به پرواز در آمده است. از آنجایی که تعداد زیادی از این هواپیماها در آینده نزدیک در ایران استفاده می شود حتما دانستن اینکه این هواپیماها چه ویژگی هایی دارند، توسط چه شرکتی و در کجا تولید می شوند برایتان جالب است. می خواهیم شرکت سازنده هواپیمای ATR و در کل هواپیماهای ATR را به شما معرفی کنیم الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
ورود دو فروند ATR72 به ناوگان ایران ایر
فردا چهار فروند هواپیمای ATR به ایران وارد می شود

هواپیمای ATR (ای تی آر)  برای سفرهای منطقه ای و کوتاه مدت استفاده می شوند و برای سفرهایی با مسافت های بسیار زیاد به کار نمی روند از طرفی در این هواپیماها خبری از ۲۰۰ تا ۳۰۰ مسافر نیست چون تعداد صندلی های این هواپیما محدود و زیر ۱۰۰ نفر است. ای تی آر یک تولید کننده هواپیمای فرانسوی ایتالیایی است که پایگاه اصلی آن در فرودگاه بین المللی تولوز-بلانیاک در شهر بلنیک کشور فرانسه قرار دارد. این کمپانی هواپیماسازی در سال ۱۹۸۱ با دست به دست هم دادن دو کمپانی ایتالیایی و فرانسوی شکل گرفت و از آن زمان تا به حال هواپیماهای ATR 42  و ATR 72 را می سازد. این شرکت تا به حال بیش از ۱۵۰۰ هواپیما فروخته و بیش از ۲۰۰ اپراتور در بیش از ۱۰۰ کشور دنیا دارد.

دو شرکت سازننده این هواپیما ها کمپانی «لئوناردو» از ایتالیا و کمپانی «ایرباس» از فرانسه هستند که کار ساخت این هواپیما را بین خود تقسیم کرده اند. محل کمپانی ایتالیایی در نزدیکی ناپل ایتالیا قرار دارد و وظیفه اش ساخت بدنه هواپیما و بخش های دم است. کمپانی فرانسوی ایرباس هم بال های هواپیما را در شهر بوردو در غرب فرانسه مونتاژ می کند. ساخت نهایی این هواپیما در شهر تولوز فرانسه انجام می شود به طوری که به طور کلی کارهایی مثل مونتاژ نهایی، تست پرواز و تحویل هواپیما در این شهر انجام می شود.

تاریخچه هواپیمای ای تی آر

همانطور که گفتیم کمپانی سازنده ای تی آر از ابتدای دهه ۱۹۸۰ کار خود را شروع کرد و تا امروز حدود ۱۵۰۰ هواپیما ساخته که در نقاط مختلف دنیا  از جمله ایران استفاده می شود. می خواهیم مختصری درباره زمان ساخته شدن این هواپیماها صحبت کنیم تا با مراحل پیشرفت این کمپانی آشنا شوید:

دهه ۱۹۸۰: ای تی آر در ۴ نوامبر ۱۹۸۱ کار خود را شروع کرد و سه سال بعد در آگوست ۱۹۸۴، اولین هواپیمای  ای تی آر ۴۲ که در آن از موتور PW120 استفاده می شد اولین پرواز خود را انجام داد.  ژانویه ۱۹۸۶ نوع دیگری از ای تی آر به اسم ATR 72 هم به پرواز درآمد. با نزدیک شدن به پایان این دهه، تعداد هواپیماهای این کمپانی روز به روز بیشتر می شد تا اینکه دویستمین هواپیمای ای تی آر در سال ۱۹۸۸ به تای ایرویز تحویل داده شد.

دهه ۱۹۹۰: روزهای خوب پیشرفت این کمپانی ادامه پیدا کرد تا اینکه سیصدمین ای تی آر در سپتامبر ۱۹۹۲ به ایرلاینی از فنلاند و پانصدمین ای تی آر در سپتامبر ۱۹۹۷ به ایرلاینی از آمریکا تحویل داده شد.

دهه ۲۰۰۰:  ششصدمین ای تی آر که از نوع ۷۲-۵۰۰ بود در آوریل ۲۰۰۰ به ایر دولومیتی و هفتصدمین ای تی آر ۷۲-۵۰۰ هم در سپتامبر ۲۰۰۶ به ایرلاینی از هند داده شد. اما اوج پیشرفت این کمپانی زمانی بود که در اکتبر ۲۰۰۷ اولین هواپیمای سری ۶۰۰ را راه اندازی کرد و به خاطر همین در سال ۲۰۰۸ گواهی سیستم مدیریت ایزو ۱۴۰۰۱ دریافت کرد. درباره اینکه هواپیماهای سری ۶۰۰ چه ویژگی هایی دارد در ادامه حرف می زنیم.

دهه ۲۰۱۰: اولین هواپیمای ۷۲-۶۰۰ به شرکت رویال ایر ماروک داده شد. در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۵ بود که قرار داد تاریخی ای تی آر امضاء شد و ۱۵۰۰ امین هواپیمای این شرکت هم فروخته شد. اتفاق مهم و قابل توجه برای ما ایرانی ها در ۱ فوریه ۲۰۱۶ بود که ای تی آر قرار داد مهمی را با ایران ایر بست تا ۴۰ ایر تی آر ۷۲-۶۰۰ را به ایران تحویل دهد. با خرید بلیط پرواز ایران ایر شانس سوار شدن به این هواپیما را به دست می آورید.

محصولات کمپانی هواپیماساز ATR

این شرکت دو محصول اصلی دارد که هر کدام انواع و سری های مختلفی دارند: ATR 72   و ATR 42    که تعداد صندلی های آن ها با هم فرق دارد: اولی ۵۰ و دومی ۷۰ صندلی دارد ؛ درباره هر کدام از آن ها بیشتر حرف می زنیم:

یک هواپیمای دو موتوره توربوپراپ است که برای سفرهای منطقه ای و کوتاه مدت استفاده می شود. ۴۲ نشان دهنده تعداد صندلی های این هواست که معمولا بین ۴۰ تا ۵۲ صندلی است. این هواپیما تا جولای ۲۰۱۷ دچار ۳۲ حادثه هوایی شده است که آخرین آن ها در دسامبر ۲۰۱۶ بود که هواپیما سقوط کرد و ۴۷ نفر در پاکستان کشته شدند.

یک هواپیمای دو موتوره توربوپراپ است که برای سفرهای منطقه ای و کوتاه مدت استفاده می شود. ۷۲ نشان دهنده تعداد صندلی های این هواست که معمولا بین ۷۲ تا ۷۸ صندلی است. این هواپیما تا جولای ۲۰۱۷ دچار ۱۶ حادثه هوایی شده است که آخرین حادثه مرگبار آن در فوریه ۲۰۱۵ اتفاق افتاد. در این حادثه هواپیما در رودخانه کیلونگ تایوان سقوط کرد و از ۵۸ مسافر ۱۵ نفر نجات پیدا کردند و بقیه از بین رفتند.

ویژگی های ATR سری ۶۰۰

ای تی آر ۶۰۰ که ایران از آن خریداری کرده در جنبه های مختلفی پیشرفت هایی داشته است که از آن جمله استفاه از موتور PW127M است که قدرت تیک آف را ۵ درصد افزایش داده است. در سری ۶۰۰ از آخرین نوآوری ها در تکنولوژی کابین خلبان استفاده شده است؛ LCD ساده تر و پیشرفته تر، ایمنی بیشتر، افزایش کنترل خلبان، هزینه نگهداری کمتر و کم شدن وزن از ویژگی های این سری هستند. در این هواپیما از کامپیوتری چند منظوره استفاده می شود که ایمنی پرواز و ظرفت های عملیاتی را افزایش داده است. از دیگر ویژگی های قابل لمس برای مسافران، صندلی های راحت تر و جای چمدان های بزرگ تر است. از طرفی این هواپیما می تواند در هر سفر مسافتی بین ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ کیلومتر را طی کند.

منبع: en.wikipedia.org

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید

۱۰ نظرات

ساسان 1397-03-10 - 8:16 ب.ظ
دیدار ما کوهای دنا
ناشناس 1399-10-04 - 11:28 ب.ظ
ی بار من با این هواپیما بلیط گرفتم برم کیش موقع تیک آف نزدیک بود چپ کنه و از اول تا اخراج پرواز فقط تکون میخورد خیلی هم بد همش فکر میکردم الانه که بیفته
حمیدرضا درس 1400-01-14 - 1:04 ب.ظ
من از شهرستان خوی به تهران با این هواپیما امدم نه میتونم بگم بده و نه خوبه برای جهان سومه نمیگم بده اما اونطوری که باید بی صدا و کیفیت احساس بشه توش نبود
ايمان الماسي 1400-06-22 - 8:50 ق.ظ
بايد ديد دوستاني كه سوار شده اند، اي تي ار 72 هاي ايران اير (برجامي) رو مي گويند يا اي تي ار 72 هاي شركت آسمان؟ چون خيلي باهم فرق مي كنند. هم از نظر مدل ، سال ساخت و قدرت موتور و هم از نظر فناوري به كار رفته در راحتي مسافر ، ايمني و... توضيح اينكه: هواپيماهاي ايران اير تقريبا نو و مدرن هستند ولي هواپيماهاي آسمان پا به سن گذاشته و با فناوري قديمي.
رضا 1402-08-25 - 0:36 ق.ظ
سلام من مسافر آبادان به تهرانم این هواپیما نتونست فرود بیاد و دوباره برگشت به تهران دلیلشم بارندگی در آبادان بود .همه پروازها نشستن و دوباره پرواز کردن ولی ATR نتونست تا صبح اینجا الاف شدیم
علی رحمتی 1400-11-16 - 11:34 ق.ظ
بنظرم آسمان بوده چون فرودگاه خوی فقط با قشم و آسمان پرواز. داره
پشیمان از پرواز ملخی 1401-02-21 - 9:21 ب.ظ
سلام دوستان امروز ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ سوار هواپیما پرواز تهران به اصفهان ایران ایر شدم موقع بلتد شدن خیلی لرزش داشت موقع ارتفاع کم کردن و فرود هم همین طور موقع فرود دیگه حس کردم پشت یک موتر طوار ناشی سوار شدم تمام امام ها رو صدا زدم حس میکنم دوباره متولد شدم
غلامرضا 1401-07-21 - 3:20 ق.ظ
با سلام ،من الان مسافر پرواز ATRایران ایر هستم به سمت اردبیل .باید بگم چندمین باره سوارش میشم ،نمیشه گفت مثل هواپیماهای جت راحت و عالیه ولی اونقدرها که دوستان مبالغه می‌کنند بد هم نیست .وکسی هم زور نکرده سوارش بشین،اتفاقا این هواپیماهای ایران ایر از نوع خیلی پیشرفتش هستند که از نظر سیستم‌های ناوبری و ادوات پروازی با ارباس ۳۰۰_۶۰۰ برابری می‌کنند. دوستان لطفا اول برید اطلاعاتتون زیاد کنید بعد نظر بدید .۱۴۰۱/۷/۲۱
رسول ابو قداره 1401-10-29 - 5:52 ب.ظ
هواپیماهای کوچک از هر مدلی متاسفانه برای سفر با نگرانی های بسیاری مواجه است نظیر تکان های شدید یا احتمال سقوط به همین دلیل بهترین گزینه برای مسافرت هوایی هواپیماهای پهن پیکر است
محمد هادی صداقت 1402-09-30 - 2:03 ق.ظ
سلام هیچ وقت هواپیمایی که ۵۰ تا مسافر گنجایش دارد را با یک هواپیمای ۲۰۰ یا ۴۰۰ نفره یا بیشتر مثل بویینگ ۷۰۷ یا ۷۴۷ مقایسه نمیکنن . هواپیما هر چی کوچیک تر باشد میزان لرزش و بالا پایین بیشتری داره .واین هم دلیل بر ما ایمن بودنش نیست
افزودن نظر