امرو می خواهیم یکی دیگر از مدل های پرطرفدار و کاربردی شرکت هواپیماسازی ایرباس را به اتفاق شما مورد بررسی قرار دهیم. هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ (Airbus A330)، هواپیمایی است که ما امروز می خواهیم به بررسی مسائل فنی و بازرگانی و تجاری آن در صنعت هواپیمایی جهان بپردازیم. در ادامه با ما در الی گشت در نقد و بررسی هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ همراه باشید.
مطالب مرتبط: معرفی شرکت هواپیما سازی ایرباس معرفی هواپیمای ایرباس آ ۳۲۰ نئو
هواپیماهای ایرباس آ ۳۳۰ در واقع یکی از هواپیماهای جت مسافربری از نوع پهن پیکر است که توانایی جا به جایی مسافران بسیاری را در خود دارد.
همانطور که بالاتر گفتیم و از نام این هواپیما بر می آید این هواپیما یکی از ساخته های شرکت هواپیمایی ایرباس است.
هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ از جمله هواپیماهای پهن پیکر است که توانایی حمل و جا به جایی مسافران زیادی را در خود دارد و به همین خاطر بیشترین موارد استفاده اش برای پروازهایی با مسافت های طولانی و بین المللی است.
اگر بخواهیم به صورت دقیق تر به تاریخچه ی ساخت این هواپیماها بپردازیم، ساخت هواپیمای ایرباس مدل آ ۳۳۰ از سال ۱۹۸۷ میلادی آغاز شد و پس از اتمام مراحل طراحی و ساخت برای نخستین بار در تاریخ ۲ نوامبر سال ۱۹۹۲ میلادی به پرواز در آمد.
بخش مهندسی شرکت ایرباس طراحی و ساخت این هواپیما را دقیقا هم زمان با انجام کارهای پروژه ی ایرباس آ ۳۴۰ انجام داد.
جالب است بدانید که در ابتدا قرار بوده است که آ ۳۳۰ به عنوان جایگزین هواپیمای ایرباس آ ۳۵۰ ساخته و در نهایت جای این هواپیما را بگیرد اما در حال حاضر هواپیمایی که جایگزین آ ۳۵۰ است، هواپیمای آ ۳۳۰ نئو می باشد.
در واقع نسل بعدی و پیشرفته ی این هواپیما به عنوان جایگزین این هواپیماها مطرح گشته است. هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ در دو مدل مختلف ۲۰۰ و ۳۰۰ به شرکت های هوپیمایی ارائه می گردد. ایرباس ۳۳۰ در مدل ۲۰۰، برای سفرهایی با برد بلند و کوتاه و همچنین با ظرفیت حمل ۲۰۰ نفر ساخته می شود.
این هواپیما کوچک تر از مدل ۳۰۰ خود است. مدل ۲۰۰ در نهایت ظرفیت جا به جایی ۲۵۳ نفر که اعم از پرسنل پرواز و مسافرین می باشد را دارا می باشد.
اکثرا از این هواپیما برای دو کلاس پروازی اکونومی و بیزینس کلاس استفاده می نمایند و به طور معمول از این هواپیما برای مسیرهای طولانی استفاده می کنند زیرا، با دارا بودن کابین های بسیار بی صدا و راحت شرایط مناسبی رابرای مسافرین خود فراهم نموده است.
ایرباس آ ۳۳۰ با ظرفیت ۲۰۰ نفر قابلیت صفحه ی نمایش برای هر صندلی و چک کردن ایمیل و تلفن همراه از طریق اینترنت ماهواره ای را دارد.
می رسیم به مدل ایرباس آ ۳۳۰ با گنجایش ۳۰۰ نفر که نسبت به مدل قبلی خود دارای بدنه ای کشیده تر می باشد و همانطور که از نام آن مشخص است، قابلیت حمل ۳۰۰ نفر مسافر را در ۲ کلاس پروازی و برای برد ۱۰۰۹۳ کیلومتر را در خود دارد.
این هواپیما دارای یک کابین بسیار مرفه و مجهز است. درباره ی این دو مدل هواپیمای ایرباس باید این نکته را ذکر نماییم که هردو مدل ۲۰۰ و ۳۰۰ آن برای خدمه ی پرواز خود محل استراحت بسیار راحتی را دارد.
یکی دیگر از نکاتی که باید درباره ی هواپیمای آ ۳۳۰ ذکر شود این است که خلبانانی که می توانند با هر دو مدل های این هواپیما پرواز نمایند، قادر به پرواز با هواپیمای ایرباس آ ۳۴۰ که ۴ موتوره هستند نیز می باشند.
یکی از مشخصات فنی هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ این است که دارای دو موتور توربوفن در زیر دو بال خود می باشد.
حداکثر ظرفیت آن برابر با ۴۴۰ مسافر است و تا ۸۶/۰ ماخ که برابر است با ۹۱۲ کیلومتر بر ساعت نیز سرعت دارد. مدل ایرباس آ ۳۳۰- ۲۰۰ به گونه ای طراحی شده است که برای مسافت های طولانی بسیار مناسب است.
مدل ایرباس آ ۳۳۰- ۳۰۰ نیز مدلی بهبود یافته تر و پیشرفته است. دراین هواپیما فضای بهتری برای مسافران وجود دارد و می توانند پروازی آرام را تجربه نمایند.
هواپیمای آ ۳۳۰-۳۰۰ MRTT نیز تانکر سوخت رسان هوایی است و به عنوان نفربر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این هواپیما همانطور که از مدلش بر می آید از روی هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ برای مقاصد نظامی همچون نفربری و سوخت رسانی ساخته شده است.
بیایید تا کمی مدل نظامی ایرباس آ ۳۳۰ را مورد بررسی قرار دهیم. دقیقا در تاریخ ۲۹ فوریه ی سال ۲۰۰۸ میلادی شرکت دفاعی و هوافضای قاره ی اروپا با مشارکت شرکت ایرباس با شرکت در مناقصه ی ساخت ۱۷۹ فروند هواپیمای MRTT برای جایگزینی ناوگان قدیمی سوخترسان نیروی هوایی برنده مناقصه شد.
ارزش این معامله رقمی برابر با ۴۰ میلیارد دلار برآورد شده است. بیشتر قسمتهای این هواپیماهای نظامی در کارخانههای ایرباس در اروپا ساخته می شوند و در نهایت در مرکز دیگری مونتاژ می گردند. نام دیگر این هواپیماها، KC-30 می باشد.
به عقیده ی بسیاری از کارشناسان حوزه ی هوایی، هواپیمای سوخت رسان ایرباس که از مدل آ ۳۳۰ ساخته شده است، در زمینه های کاربردی بسیار زیادی از جمله ظرفیت حمل سوخت، نفر و بار بسیار بهتر از دیگر مدل ها که محصول کارخانه های دیگر هستند می باشد.
این هواپیما از انعطاف پذیری بسیار بیشتری نسبت به هواپیمای سوخت رسان دیگر برخوردار می باشد و سرعت بالایی نیز دارد.
به موضوع ایرباس آ ۳۳۰ باز می گردیم. هواپیمای ایرباس آ ۳۳۰ تا به الان ۱۷۰۰ سفارش قطعی داشته است. جالب است بدانید که از این تعداد سفارش تا به الان ۲۰۰ فروند برای هواپیماهای ۸۰۰ و ۹۰۰ نئو می باشد که امسال به خریدارانشان تحویل خواهد شد.
و اما این مدل هواپیمای ایرباس در تاریخ ۲۶ دسامبر سال ۲۰۱۶ از طرف شرکت هواپیمایی ایران ایر ۱۰ فروند هواپیمای آ ۳۳۰- ۲۰۰ را به کمپانی ایرباس سفارش داد. برای خرید بلیط ایران ایر می توانید به سایت الی گشت و لینک آن مراجعه کنید.
اولین فروند این سفارش در تاریخ ۱۱ مارس و دومین فروند آن در تاریخ ۲۵ مارس ۲۰۱۷ در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست.
در حال حاضر از طرف شرکت های هواپیمایی ایران، ۸ سفارش قطعی برای خرید هواپیمای ایرباس ۲۰۰-A330 و همچنین ۲۸ فروند سفارش قطعی برای نمونه آ ۳۳۰- ۹۰۰ نئو این هواپیماها در لیست سفارشات ایرباس ثبت شده است.