آشنایی با هواپیمای ایرباس آ ۳۸۰ | Airbus A380
در دنیای هواپیماها، همواره از نظر بزرگی و کوچکی رقابت زیادی بین هواپیماها و سازندگانشان وجود دارد. طبیعتا هر چه یک هواپیما بزرگ تر باشد مخصوصا از نوع هواپیماهای مسافربری، تعداد مسافر بیشتری را در خود پذیرا است اما مسئله تنها تعداد مسافر و یا حتی بار و محموله نیست. در پی این بزرگی، امکانات و تکنولوژی های بیشتری نیز در هواپیما برای مسافران و خدمه ی پرواز نیز وجود دارد، مسافت های طولانی تر را می تواند بپیماید،… و بسیاری از مزایای دیگر. امروزه هواپیمای ایرباس آ ۳۸۰ (Airbus A380) به عنوان بزرگ ترین و غول پیکرترین هواپیمای مسافربری جهان به حساب می آید. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق هم این هواپیمای غول پیکر از محصولات شرکت هواپیماسازی ایرباس را به اتفاق هم مورد بررسی قرار دهیم.
تاریخچه ی ساخت هواپیمای ایرباس آ ۳۸۰
مطالب مرتبط: معرفی شرکت هواپیما سازی ایرباس هواپیمایی امارات، مالک بزرگ ترین ناوگان ایرباس ای ۳۸۰ در دنیا!
پیش تر در معرفی شرکت ایرباس نیز به این مطلب اشاره نموده بودیم که، در صنعت هواپیماسازی رقابتی بین شرکت های بوئینگ و ایرباس در زمینه ی ساخت هواپیماهای جدید و پیشرو در تکنولوژی وجود دارد.
در ادامه باید بگوییم که پس از گذشت ۲۰ سال از ساخت هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ که بازار بسیار موفقی در عالم پرواز داشت، نیاز به ساخت هواپیمایی جدیدتر و حتی به روزتر در جهان احساس می شد.
دیگر وقت آن رسیده بود که هواپیمایی وارد بازار جهانی شود که از پیشرفت های عمده در فناوری طراحی، مواد و روشهای جدید در ساخت آن استفاده شود.
در اوایل دهه ی ۱۹۹۰ میلادی بود که رقابت نفسگیری بین این دو شرکت رقب و همچنین مک دانل داگلاس به وجود آمد.
شرکت هواپیما سازی ایرباس با طرح A3XX و بوئینگ با طرح ۷۴۷X و مک دانل داگلاس با طرح MD-12 فعالیت های رقابتی خود را برای ورود به بازار پروازهای جهانی آغاز کردند.
در توضیح روند این رقابت باید بگوییم که در ابتدا طرح مک دانل داگلاس پس از مدتی به علت شکست در بخش بازاریابی توسط کارگزارش، از گردونه ی رقابت کنار گذاشته شد.
ویدیو از هواپیما ایرباس آ۳۸۰
البته پس از خریداری این شرکت توسط بوئینگ در سال ۱۹۹۷، مک دانل داگلاس برای همیشه از این رقابتها خارج شد و تنها دو شرکت همیشه رقیب ایرباس و بوئینگ در این عرصه باقی ماندند.
باید بگوییم که هدف شرکت ایرباس برای پروژه ای که در پیش رو داشت این بود که هواپیمای غول پیکر جدیدی را وارد بازار نماید که هزینه های عملیاتی آن ۱۵ درصد از هزینههای عملیاتی ساخت هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ بسیار کمتر باشد.
شرکت بوئینگ نیزدر همین حال طرح جدید خودرا که برای رقایت با ایرباس آماده می کرد، ویژگی بارزی را به آن اضافه می نمود که عبارت بود از اعمال پاری از تغییرات بر روی هواپیمای ۷۴۷ معروفش که در نهایت منجر به افزایش ظرفیت مسافر و کاهش هزینه های عملیاتی می گشت. سیاست بوئینگ برای ساخت هواپیمای جدید اینگونه بود که برای کاهش هزینههای پژوهش و طراحی، از بالهای هواپیمای بوئینگ ۷۴۷، کابین خلبان این مدل و طراحی داخلی بوئینگ ۷۷۷ استفاده کند.
باید این مورد را لحاظ کنیم که برنامه ی شرکت هواپیمایی بوئینگ برای به پایان رساندن طرح ۷۴۷X با موفقیتی که انتظار می رفت، همراه نبود.
در آخر روسا و مدیران بوئینگ اصلا ترغیب به ادامه ی این پروژه نشدند و در در سال ۲۰۰۱، ساخت این پروژه را برای همیشه متوقف نمودند.
از آن زمان به بعد شرکت هواپیماسازی بوئینگ فعالیتهای شرکت را بر روی دو طرح به صورت عمده و کلی متمرکز نمود؛ بهینهسازی بوئینگ ۴۷۴ و تحقیق و بهسازی بر روی ساخت هواپیماهای کوچک تر با بُرد بلند که البته در نهایت منجر به ساخت هواپیمای بوئینگ ۷۸۷ شد.
تا به اینجا متوجه شدیم که برای ۲ شرکت هواپیمایی مک دانل داگلاس و بوئینگ در این رقابت برای ساخت هواپیمای بزرگ تر چه آمد اما در ادامه به بحث هواپیمای در دست ساخت شرکن ایرباس می رسیم.
بحران مالی که در جنوب شرق آسیا در اواخر دهه ی ۱۹۹۰ پیش آمد، شرکت ایرباس تصمیم گرفت که که طرح ساخت هواپیمای جدیدیش را به نحوی تغییر دهد.
این تغییرات شامل موارد خاص و زیادی بود از جمله این که هزینههای عملیاتی ساخت هواپیمای جدید تا ۲۰ درصد کمتر از هزینههای عملیاتی ساخت بوئینگ ۷۴۷ شود.
در نتیجه به این صورت شرکتهای هواپیمایی تشویق شدند تا برای صرفه جویی در هزینه های جاری خود از طرح ساخت هواپیمای جدید ایرباس نیز پشتیبانی نمایند.
در نهایت با اتخاذ این سیاست ها و رقابت ها، ایرباس توانست تا نخستین هواپیمای مسافربری کاملاً دو طبقه ی خود را تکمیل نماید.
]این هواپیمای جدید مزایایی همچون: کاهش قابل ملاحظه ی مصرف سوخت، استفاده از فناوری های جدید و نوین در ساخت مواد کامپوزیت مصرفی در ساخت هواپیما، تکنولوژی های مدرن هدایت هواپیما و کاهش هزینه های نگهداری نسبت به هر صندلی را برخوردار باشد.
طرحی که در ابتدا با نام A3XX شروع به ساختش نمودند، در نهایت به هواپیمای A380 تغییر نام داد. این هواپیما در سال ۲۰۰۲ وارد مرحله تولید شد و تولید اولین نمونه ی تجاری این هواپیما از ماه مه سال ۲۰۰۴ آغاز شد.
این هواپیما که امروزه به عنوان بزرگ ترین هواپیمای مسافربری جهان شناخته شده است، گنجایش ۵۵۵ صندلی را با بردی برابر با ۸ هزار مایل پرواز بدون توقف داد. این هواپیما برای اولین بار در آوریل سال ۲۰۰۵ میلادی به پرواز درآمد.
اولین پرواز این هواپیما با موتورهای رولزرویس انجام گرفت. بعد از اولین پرواز، در اواخر سال ۲۰۰۷ بود که این هواپیما با سفارش شرکت هواپیمایی سنگاپور و سایر شرکتهای سفارش دهنده، به صورت رسمی وارد چرخه ی استفاده ی صنعت هواپیمایی جهان گردید.
با مشخصات ایرباس آ ۳۸۰ بیشتر آشنا شوید
همانطور که تا به الان متوجه شدید، هواپیمای مسافربری پهن پیکری که دارای چهار موتور و همچنین دو طبقه است، را ایرباس آ۳۸۰ می نامند و بر طبق توضیحاتی که در بالاتر ذکر کردیم، این هواپیما توسط شرکت ایرباس طراحی و ساخته شده است.
در اکتبر سال ۲۰۰۷ نخستین پرواز این هواپیمای غول پیکر از سنگاپور به مقصد سیدنی استرالیا برای شرکت هواپیمایی سنگاپور انجام شد.
همانطور که بالاتر نیز گفتیم، ایرباس آ ۳۸۰ توانایی جا به جایی مسافران زیادی را دارد و اکثرا کاربرد آن در سفرهای بینالمللی و مسافتهای طولانی مدت است.
بالاتر گفتیم که شمار صندلی های این هواپیما به ۵۵۵ نفر می رسد اما باید این نکته را نیز اضافه نماییم که در مدل پروازهای اکونومی کلاس این گنجایش تا ۸۵۳ نفر نیز، قابل افزایش می باشد.