غذای هواپیمایی سنگاپور
بالا بردن کیفیت غذای هواپیما یکی از دغدغه های شرکت های هواپیمایی است. می دانیم که در ارتفاع بالا، طعم و مزه غذاها را متفاوت احساس می کنیم، به همین دلیل ارائه غذایی با کیفیت و البته خوشمزه در ارتفاع ۱۱۰۰۰ متری کار چندان ساده ای نیست. اما شرکت هواپیمایی سنگاپور ایرلاینز (Singapore Airlines) یکی از بهترین غذاهای هواپیما را به مسافران خود ارائه می کند. این ایرلاین کشور سنگاپور که جزء بهترین ایرلاین های دنیا به شمار می رود روزانه ۵۰۰۰۰ وعده غذا آماده می کند. این حجم بالای غذا در یک روز با استفاده از مواد اولیه تازه و با بهترین کیفیت آماده و طبخ می شود. اما سنگاپور ایرلاینز چنین چطور روزانه ۵۰۰۰۰ غذا آماده می کند؟ در این مطلب مروری خواهیم داشت بر کیترینگ و غذای هواپیمایی سنگاپور ایرلاینز. با الی گشت همراه باشید.
کیفیت غذای هواپیمایی سنگاپور
مطالب مرتبط: معرفی شرکت هوایپمایی سنگاپور بهترین ایرلاین های آسیا در سال ۲۰۱۷
همان طور که گفتیم هواپیمایی سنگاپور بارها در بین بهترین ایرلاین های دنیا قرار گرفته است. همچنین به دلیل کیفیت بالای غذاهایش (حتی در کلاس اکونومی) نیز جزء بهترین ایرلاین ها محسوب می شود. کیفیت و تنوع غذای هواپیمایی ایرلاینز یک سر و گردن بالاتر از رقبایش قرار می گیرد.
هواپیمایی سنگاپور اولین ایرلاینی بود که تنوع و امکان انتخاب سرگرمی و غذا را به مسافران خود ارائه کرد و در حال حاضر روزانه ۵۰.۰۰۰ وعده غذا تهیه و سرو می کند. در پروازهایی که با ایرباس ای ۳۸۰ این ایرلاین انجام می شود مسافران بیش از ۵۰ گزینه غذایی پیش رویشان دارند! نکته مهم و حائز اهمیت در مورد غذای هواپیمایی سنگاپور این است که غذاهای سرو شده یخ زده نیستند و از مواد اولیه تازه آماده می شوند.
هواپیمایی سنگاپور چطور روزانه ۵۰.۰۰۰ وعده غذا آماده می کند؟!
هواپیمایی سنگاپور برای تهیه این حجم بالای غذا با شرکت گیت گورمت (Gate Gourmet) قرارداد دارد. این شرکت بزرگ ترین شرکت کیترینگ هواپیمایی مستقل در جهان است و دفترش در فرودگاه زوریخ در سوئیس قرار دارد. این شرکت کیترینگ ۱۲۲ آشپزخانه دارد که در پنج قاره جهان به ارائه خدمات غذایی می پردازد و سالانه ۲۵۰ میلیون وعده غذا آماده می کند.
در ادامه برخی از اسرار و رموز آشپزخانه سنگاپور ایرلاینز را به شما معرفی می کنیم تا با روند آماده سازی ۵۰.۰۰۰ وعده غذا در روز بیشتر آشنا شوید.
هر روز ۳۰ نفر از کارکنان شرکت گیت گورمت اختصاصا به آماده سازی غذای هواپیمایی سنگاپور مشغول هستند. نکته جالب این است که کارکنان تنها ۵ ساعت فرصت دارند تا ۱۵۰۰ وعده غذا را برای پروازهای کامل آماده کنند. این غذاها شامل غذاهای غربی، آسیایی و منوی ویژه است و هرکدام تیمی جدا و دستور تهیه جداگانه ای دارند.
برای این که غذاهای مربوط به هر منطقه طعمی مشابه غذاهای واقعی آن منطقه داشته باشد اندازه گیری های دقیقی توسط سرآشپز انجام می شود تا میزان مواد اولیه و ادویه جات به اندازه صحیح باشد. یک اشتباه کوچک در دستور تهیه غذا می تواند منجر به نابودی و دورریز ۱۴ کیلوگرم غذا شود! بنابراین میزان نمک، ادویه ها و سایر مواد اولیه می بایست با دقتی بسیار بالا تعیین شود و در تمام فرآیند پخت نیز نظارت دقیقی صورت بگیرد.
سخت ترین و پیچیده ترین غذایی که در آشپزخانه آماده می شود غذاهای مربوط به مناطق خاص است. زیرا این غذاها گاهی شامل محدودیت مذهبی نیز هستند و برخی مواد غذایی را نباید به هیچ وجه در آن ها استفاده کرد. سرآشپزها و کارکنان برای آماده سازی این غذاها باید درک کامل و جامعی از فرهنگ آن منطقه داشته باشند.
به طور میانگین، در طول یک هفته آشپزخانه سنگاپور ایرلاینز حدود ۵۸۹ کیلوگرم فیله گاو، بیش از ۲۰۰ گالن خامه و ۹۶۱۵۰ قرص نان مصرف می کند. تقریبا تمام گزینه های منو (به جز بادام سوخته) در محل آشپزخانه تهیه و آماده می شوند.
غذای هواپیمایی سنگاپور ایرلاینز علاوه بر تازگی، کیفیت بالا و طعم بی نظیر، تنوع بسیار بالایی نیز دارد. این تنوع به حدی است که منوی غذا هر یک یا دو ماه یک بار عوض می شود. برای اینکه سرآشپز منوی جدید را ارائه کند یک تا سه ماه زمان لازم است.
آشپزخانه مجهز و مدرن سنگاپور ایرلاینز از دستگاه خاصی استفاده می کند که دمای داخل هواپیما را شبیه سازی می کند. به این ترتیب طعم غذاها در این آشپزخانه با طعم غذا در داخل هواپیما و ارتفاع تفاوت چندانی نخواهد داشت. تنها موضوعی که قابل شبیه سازی نیست فشار کم هوا در داخل هواپیماست. فشار هوا باعث کاهش توانایی ما برای حس کردن طعم شوری و شیرینی غذاها می شود. همچنین گرم کردن مجدد غذا باعث کاهش این طعم می شود. به همین دلیل سرآشپزها برای ارائه غذایی خوش طعم و پرمزه میزان نمک و ادویه ها را با توجه به این شرایط استفاده می کنند.
غذای هواپیمایی سنگاپور لازم است مجددا گرم شود اما باید نکات بهداشتی نیز کاملا رعایت شود. به همین دلیل غذاها به صورت کامل پخته نمی شوند تا گرم کردن مجدد باعث خشک شدن آن ها نشود. تعادلی ظریف باید در این رعایت شود تا کیفیت غذا همچنان مطبوع باقی بماند. برخی غذاها مثل فیله ماهی برای گرم کردن مجدد مناسب نیستند، به همین دلیل در این مورد از ماهی های چرب تر استفاده می شود.
بو و عطر غذا نیز یکی از مولفه های مهم در غذای هواپیمایی سنگاپور است. غذاها باید علاوه بر طعم خوب، بوی مطبوعی نیز داشته باشند. موادی مثل کلم ممکن است در هواپیما بوی نامطبوعی ایجاد کنند، به همین دلیل در استفاده از آن ها باید تعادل رعایت شود.
پس از آماده شدن غذاها، آشپزخانه ۴ ساعت فرصت دارد تا غذاها را تا میزان ۱۰ درجه سلسیوس خنک کند. برای حفظ سلامت و بهداشت غذاها، لازم است وعده های غذا سریعا خنک شوند. زیرا باکتری ها در دمای بین ۲۵ تا ۶۰ درجه با سرعت بالایی رشد می کنند. اگر سرد کردن غذاها بیش از ۴ ساعت طول بکشد گیت گورمت کلیه غذاها را دور می ریزد و کار آماده سازی غذاها را از ابتدا شروع می کند.
هواپیمایی سنگاپور روزانه از ۷۰۰۰۰ قطعه قاشق، چنگال و چاقو استفاده می کند. شرکت گیت گورمت برای شستشوی این تعداد ابزار غذاخوری از ماشین های ظرفشویی ویژه ای استفاده می کند. در این ماشین ها به جای مایع ظرفشویی از ترکیب آب و مواد معدنی استفاده می شود تا نهایت تمیزی و جلا حاصل شود.
تیمی جداگانه به عنوان تیم تقسیم بندی غذا وظیفه دارند که اندازه وعده های غذایی را بررسی کنند. تمام وعده های غذایی می بایست به یک اندازه و مساوی باشند. این تیم تنها ۴۵ دقیقه وقت دارد تا غذا را به ۱۵۰۰ وعده غذا تقسیم کند. در تمام این مدت دمای غذاها باید زیر ۱۵ درجه سلسیوس نگه داشته شود.
هر کلاس پروازی بسته بندی جداگانه ای نیاز دارد. در بخش اکونومی، غذاها در بسته بندی فویل پیچیده می شوند و در همین بسته بندی گرم و سرو می شوند. در بخش بیزینس کلاس و فرست کلاس غذاها به صورت جداگانه و همراه با دورچین و سس سرو می شوند. مهمانداران ابتدا غذاها را گرم می کنند و بعد آن ها را داخل بشقاب می ریزند و با دقت، مطابق دستورالعمل ایرلاین تزئین می کنند. کیفیت غذای هواپیمایی سنگاپور ایرلاینز اتفاقی نیست و همان طور که دیدیم هزینه بالایی صرفه آماده سازی این غذاها می شود. رعایت اصول بهداشتی، حفظ تازگی و کیفیت مواد غذایی و طعم خوش غذاها از جمله استانداردهایی هستند که در تهیه غذاها به دقت رعایت می شوند.
منبع: businessinsider.com