غار شاپور اول شاهکاری که از دل کوه که مجسمه شاپور در آن تراشیده شده است و اکثر گردشگران داخلی و خارجی را با تمام هیجان و جذابیت خاص به سمت خود می کشاند.
هنگامی که قصد سفر به استان فارس را دارید به شما پیشنهاد میدهیم از شهر تاریخی و دیدنی بیشاپور دیدن فرمایید. شهر تاریخی بیشاپور در شهرستان کازرون واقع شده است که یکی از مناطق دیدنی و باستانی ایران به شمار میرود.
شهر بیشاپور که در قسمت شمالی کازرون قرار گرفته است توسط شاپور اول در دوره ی حکومت ساسانیان احداث شده است. زیباییهای فراوانی را در طبیعت این شهر خواهید دید بهگونهای که جزو پایتخت زمستانی شاپور اول خوانده میشود هچنین جزو شهرهای مشهور و برجسته ی زمان ساسانیان به حساب میآید.
در این شهر جاذبه های توریستی و گردشگری فراوانی به چشم میخورد از جملهٔ این آثار میتوان به معابد و مقبره و سازههای دفاعی بیشماری اشاره کرد ولی از همه معروفتر و جذابتر که گویای داستانهای فراوانی است باید به مجسمهٔ شاپور اول اشاره کرد.
برای خرید بلیط هواپیما، قطار و رزرو هتل به الی گشت مراجعه کنید
فهرست مطالب
مجسمه شاپور اول در دل غاری تراشیده شده است که به غار شاپور شهرت گرفته است. غار شاپور در انتهای تنگ چوگان واقع است که در مسیری چهارکیلومتری از شهر بیشاپور قرار گرفته است.
در جادهای که به این غار نزدیک میشوید شاهد مجسمهای عظیم بر دهانهٔ غار شاپور خواهید بود که با چشم مسلح بهراحتی در این فاصله دیده میشود.
در مسیر رسیدن به دهانهٔ غار شاپور طبیعت بکر و رؤیایی را نظارهگر خواهید بود و هر لحظهاش شادابی و حیات نویی را به شما هدیه می دهد در ورودی غار در نگاه اول شما مجسمهای غولپیکر را میبینید که با خلاقیت و ذوق هنری خاصی از دل کوه سنگی تراشیده شده است.
درست حدس زدید این همان چهرهٔ واقعی شاپور یکم از دوره ی ساسانی است. طریقهٔ تراشیدن این سازهٔ زیبا و حیرتآور بهگونهای است که پس از گذشت ۱۷۰۰ سال همچنان باشکوه و محکم پا برجاست.
گفتیم علت نامگذاری غار شاپور به دلیل حضور مجسمهٔ تراشیده شده از تصویر شاپور اول در دوره ی ساسانیان بوده است ولی دلیل این پیکرتراشی در دلسنگ این بوده است که زمانی شاپور اول در نبرد با ادیسپوس از رومیان پیروز میشود به عنوان نماد پیروزی و قدرت در این مکان مجسمهٔ شاپور یکم را قرار میدهند.
مجسمه شاپور در غار شاپور دارای آوازه ی جهانی است و به عنوان مرکزی فرهنگی و تاریخی در ایران خوانده میشود.
قابلذکر است که بگوییم در استان فارس غارهای دیگری هم وجود دارد از جمله غار بابا جابر و نیاسر که متأسفانه هیچگونه ربطی به غار شاپور از لحاظ همزمانی دوره ی حکومت ندارد.
باید بگوییم که این غارها مربوط به ما قبل از دوره ی ساسانیان است و مربوط به یک سری از مناسبات و آیین و رسوم خاص خود است. بنابراین غار شاپور جدای غارهای دیگر در سطح استان فارس بوده است.
غار شاپور را بر روی دیوارهٔ غاری سنگی خواهید دید که بهصورت نیمدایرهای شکلگرفته است. در هنگام ورود به دهانهٔ غار فقط مجسمهٔ شاپور را نمیبینید بلکه بر دیوارههای ورودی غار نقشهای برجستهای از تاریخ در دوره ی ساسانی را به تصویر کشیده است.
گوشهٔ راست ورودی تنگه چوگان توجه شما به آثاری از قلعه جلب میشود که بیانگر این است در این ناحیه دژ نگهبانی برای ورودی به این تنگه ساختهاند. کف دره چوگان بستر رود شاپور را میبینید که از طریق چهارراههایی آب را به داخل شهر بیشاپور هدایت میکند.
غار شاپور در دل کوه سنگی در تنگه چوگان واقع شده است که مشرف بر دشت زیبا و خوش آبوهوایی است دهانهٔ اولیه غار شاپور دارای ۳۰ متر طول است به همراه ۱۵ متر ارتفاع که مجسمهٔ شاپور در آن قرار گرفته است.
در ورودی دهانهٔ غار در قسمت چپ غار شاپور شما دخمهای را میبینید که فقط قسمتی از آن ساخته شده است. در حدود ده متر که قدمزنان به داخل غار شاپور پیش میروید مجسمه شاپور را میبینید که در ارتفاعی بیش از ۶ متر بنا شده است.
این همان مجسمهای است که تصویر شاپور اول حکومت ساسانیان را به نمایش گذاشته است. مجسمهٔ شاپور نماد قدرت و جلال شاپور اول در دوره ی ساسانیان است.
همانطور که گفتیم بر دیوارههای کتیبههایی حکاکی شده است یکی از کتیبه های موجود بر دیوارهٔ غار شاپور ترجمهٔ کتیبه با نقش رجب است و یک سری توضیحات کاملتری همراه دارد دررابطهبا بازسازی مجسمه شاپور که بعد از گذشت ۱۰۰۰ سال از طریق ارتش در سال ۱۳۳۶ صورتگرفته است.
هنگامی که وارد غار شاپور میشوید شما چهار ایوان را خواهید دید که از دهانهٔ غار به سمت داخل راه دارد. ایوان اول را با ایوان دوم مقایسه میکنیم میفهمیم بیشترین اختلاف ارتفاعی در بین ایوانها را این جا دارد و در حدود ۱۰ پله است.
درحالیکه فرق ایوان دوم با ایوان سوم در ۸ پله بوده است و در نهایت تنها اختلاف ارتفاعی ایوان سوم با ایوان چهارم در ۷ پله است اما با این تفاوت که از باقی ایوان ها وسیع تر و گسترده تر می باشد.
به دلیل وسیعتر بودن ایوان چهارم بهراحتی میتوانید با ۱۲ پله به عمق غار شاپور پیش روید. البته باید بگوییم که این ایوان ها قدمت دوره ی ساسانی را ندارند بلکه در سال ۱۳۳۶ برای بهتر دیده شدن وراحتی عموم برای بازدید از مجسمه باشکوه شاپور ساخته شده است.
مطالب مرتبط
غار شاپور دارای چند تالار مهم تا انتهای غار است که در انتهای یکی از تالارها در سمت چپ غار شاپور نظارهگر دو آبانبار خواهیم بود که فاصلهٔ دو آبانبار در غار شاپور در حدود ۵ متر است که در دل غار کنده شده است.
اگر بخواهیم از مشخصات آبانبار غار شاپور بگوییم این است که هر آبانبار مساحتی در حدود سهدرچهار متر را ایجاد کرده و آبانبار بعدی در حدود سهدرچهار متر است که هر کدام از آبانبارهای غار شاپور در حدود یک متر عمق دارد.
هدف از ایجاد آبانبار در غار شاپور به این دلیل بوده است که هنگامی آبها از سقف غار شاپور به کف آن میچکد در این موقعیتی که ایجاد کردهاند (آبانبار) جمع میشود و آب موردنیاز ساکنین این شهر بیشاپور را تأمین میکند.
در طبیعت بکر و دوستداشتنی که غار شاپور وجود دارد در قسمت چپ آبانبارها شما یک آبشار سنگی زیبا را میبینید همچنین در نزدیکی آن یک گودال عظیم با قطری در حدود ۱۰۰ و عمقی در حدود ۳۰ متر قرار گرفته است.
غار شاپور یکی از مراکز بزرگ فرهنگی و تاریخی مشهور در ایران است و به همین دلیل اکثر کارشناسان و متخصصین تاریخنگار بر این باور هستند که در دل غار شاپور مطمئناً گنجی نهفته است. ایدهٔ کاملاً درستی است زیرا غارها مکانی امن برای غنیمتها و اشیا گرانبها است و به دنبال آن ارزشمندبودن غار شاپور باعث میشود چنین ایدهای قوت بیشتری به خود بگیرد.
با توجه به تحقیقات بهعملآمده دربارهٔ گذشتگان در دفن کردن گنجها و میراثهای ارزشمند خود در دل غار و کوهها اما متأسفانه چنین نگرشی دربارهٔ غار شاپور صحت ندارد شاید به دلیل مراقبت و نگهداری صحیح و همیشگی از غار شاپور چنین ذهنیتی ایجاد شود اما واقعاً محل دفن گنج در آن نبوده است.
کارشناسان تمام تحقیقات خود را دربارهٔ تمامی ساختار غار شاپور انجام دادهاند و هیچگونه گنجی را در آن نیافتهاند جز این که مجسمهٔ باشکوه شاپور اول که بر همگان عیان است.
در تندیسی که از شاه در غار شاپور میبینید تصویری از شاپور با لباسی بلند و آراسته و با تمام ظرافت خاصی که در آن بهکاررفته است بر تن دارد که در کمر آن شمشیر را وصل کرده است و تمامی این ویژگیها را میتوانید ببینید.
اگر چه دست راست شاپور شاه بر روی کمر خود قرار گرفته است و دست چپ شاه بر روی شمشیر جای دارد زیبایی و وقار خاصی را به مجسمهٔ شاپور داده است. ریش تقریباً بلند شاپور شاه که از حلقهای گذشته است را باوقار تمام نظارهگر خواهید بود. در آخرسر تاج زیبا و دیدنی را بر سر شاپور شاه خواهید دید که بر روی موهای بلند وی قرار داده شده است.
خبر ناراحتکننده از سرگذشت مجسمهٔ شاپور اول این است که متأسفانه دستهای مجسمه شاپور شکسته شده است و دلیل اصلی آن زلزلهای است که در آن دوران رخداده و سبب دگرگونشدن مجسمه شاپور شده بود که نهایت در سال ۱۳۳۶ از طریق ارتش ایران این سازه دگرگون شده را تعمیر کرده و در محل اصلی خودش بنا نهاده اند. اما با نهایت تاسف طریقه ی قرار گرفتن مجسمه و تعمیر آن کاملا غیر حرفه ای صورت گرفته است.
اگرچه عملیات مرمتکردن مجسمه شاپور انجام گرفت ولی هنوز قسمت استحکامبخشی و مقاومت سازی مجسمه شاپور انجام نگرفته است و هنوز احتمال خرابی و سقوط بعضی از متعلقات آن وجود دارد.
برای این که بخواهید از تمام قسمتهای دیدنی غارشاپور و آن منطقه دیدن کنید بهتر است از توصیههای ما دررابطهبا رفتن به آن مطلع شوید
یکی از مهمترین عوامل داشتن آمادگی جسمانی فرد است زیرا منطقهای که غارشاپور هست طبیعتی دستنخورده و بکر است بهگونهای که باید از میان زمینهای کشاورزی و بوتهها و درختان جنگلی رد شوید و پیادهروی لذت بخشی همراه شما خواهد بود.
در کنار این پیادهروی لازم است که از کفشهای مناسبی استفاده کنیم کفشهایی که سابقهٔ لغزش نداشته باشند و بهراحتی در شرایط سخت بتوانند شما را به مقصد برسانند.
در کنار کفشهای مناسب پیادهروی لازم است یک سری لوازم جانبی همراه خود داشته باشید حتماً همراه خود آب آشامیدنی و مقداری خوراکی و چراغقوه داشته باشید که اگر زمان گردش و بازدید شما از منطقهٔ زیبا و بکر تنگ چوگان طول بکشد نگران نباشید و حتی در ورود به غار اگر چنانچه قسمتی از آن تاریک بود از طریق چراغقوه میتوانید مسیر خود را بیابید.
۳ نظرات