هواپیماها در این دهه بیشتر از هر زمان دیگری برای حمل و نقل مورد استفاده قرار می گیرند. مثلا، شما آخرین بار چه مدت قبل با این وسیله به سفر رفتید؟ محققان می گویند که هر ساله بین ۵ تا ۱۰ درصد جمعیت جهان با هواپیما سفر می کنند. این اعداد و ارقام واقعا حیرت انگیز است! بسیاری از مردم به همین دلیل فکر می کنند که سفر با هواپیما و تاثیر آن بر محیط زیست می تواند اتفاقی ناگوار باشد. با این وجود همه چیز در حال تغییر به نظر می رسد. بر اساس تخمین سازمان بین المللی هواپیمایی غیرنظامی (ایکائو) در سال ۲۰۱۶ حدود ۳.۷ میلیارد مسافر از طریق هواپیما جا به جا شده اند و از سال ۲۰۰۹ به بعد نیز هر سال یک رکورد جدید در این مورد به ثبت رسیده است. طبق اطلاعاتی که توسط انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی منتشر شده، تا سال ۲۰۳۵ این عدد به ۷.۲ میلیارد سفر خواهد رسید! در نتیجه، همانطور که بر تعداد هواپیماها افزوده می شود، آمارهار مربوط به سفرهای هوایی هم افزایش پیدا می کند. در این مقاله به موضوع تاثیر سفرهای هوایی بر محیط زیست می پردازیم.
مشکل انتشار گازهای گلخانه ای در سفر با هواپیما و تاثیر آن بر محیط زیست
مطالب مرتبط: عمر مفید هواپیما چقدر است؟ زیبایی های شب در شهرهای جهان از پنجره هواپیما معتبرترین بلیط هواپیما را از کجا تهیه کنیم؟
هواپیماها نیز مانند تمامی وسایل نقلیه کربن دی اکسید تولید می کند که از جمله گازهای گلخانه ای محسوب می شود. آنچه در آمار و ارقام آمده این است که صنعت حمل و نقل عامل تولید دو درصد از گاز کربنیکی است که به هوا فرستاده می شود. طبیعتا هواپیماها تنها بخشی از این اعداد و ارقام را در بر می گیرند.
نکته دیگر این است که بنا بر گفته های محققین، آنچه حقیقتا مایه نگرانی درمورد گرم شدن کره زمین به نظر می رسد، گاز دی اکسید کربن نیست. گازهای گلخانه ای دیگر از قبیل اکسیدهای نیتروژن، بخار آب و ذرات گرد و غبار تاثیری جدی بر افزایش دمای زمین دارند. این محققان می گویند که تاثیر گازهایی که نام بردیم، حداقل دوبرابر بیش از گاز کربن دی اکسید است!
در حقیقت، با این که استفاده از وسایل حمل و نقل امروزی میزانی از آلودگی تولید می کنند اما اگر شما گیاهخوار نباشید یا با دوچرخه تردد نکنید، چندان هم سبزتر و محیط زیستی تر از کسی که با هواپیما سفر می کند نیستید!
برای جلوگیری از افزایش دمای کره زمین چکار کنیم؟
سفر با هواپیما این روزها یک بخش غیرقابل انکار از رفت و آمد است اما جالب است بدانید که خودروها آلودگی بیشتری نسبت این وسایل نقلیه عظیم تولید می کنند! بنابراین، به طور خلاصه سفر با هواپیما و تاثیر آن بر محیط زیست در مقایسه با دیگر آلاینده قابل اغماض است.
و اگر بخواهیم صادقانه تر صحبت کنیم، افزایش جمعیت بشری نیز در رتبه نخست آلایندگی در جهان قرار دارد. از آنجا که استفاده از وسایل و خدماتی که در نهایت منجر به آزاد شدن دی اکسید کربن در جو کره زمین می شود، اهمیتی فردی و جمعی در جلوگیری از گرم شدن تنها کره ای دارد که در آن حیات یافت شده است. در همین رابطه، برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، چندین صنعت مختلف عزم خود را جزم کرده اند تا راه حلی برای این مسئله پیدا کنند.
با این همه اگر قصد داشته باشید تا به عنوان یک فرد مستقل برای کاهش آلودگی اقدام کنید، راه های مختلفی وجود دارد که می توان آن ها را امتحان کرد. اما چه راه هایی ممکن است وجود داشته باشد؟
چطور برای داشتن زمینی پاک تر تلاش کنیم؟
اگر واقعا به حفظ کره خاکی علاقه دارید، شاید بهترین کار این باشد که از خانه کمک را شروع کنید! لامپ ها را عوض کنید و برای روشنایی از لامپ های کم مصرف بهره بگیرید. با این روش چندین برابر گرمای کمتری را به اطراف می فرستید؛ یا اگر فکر می کنید این کار خیلی سخت است، از نور خورشید برای خشک کردن لباس ها استفاده کنید!
علاوه بر این ها، روش هایی مانند بازیافت، شستن لباس ها با آب سرد یا استفاده از خودروهای هیبریدی نیز می تواند بسیار موثر باشد.
بخش حمل و نقل به تنهایی قادر به حل تمامی مسائل نیست
در سال ۲۰۱۶ بخش حمل و نقل در جهان، به ویژه حمل و نقل هوایی وعده هایی درمورد کاهش میزان آلودگی داد و طی توافق نامه ای با سازمان ملل متحد بنا شد تا میزان انتشار گاز کربن دی اکسید سالانه کاهش پیدا کند. یکی دیگر از طرح های بلندپروازانه ای که در این توافقنامه آمده، کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن به میزان ۵۰ درصد تا سال ۲۰۵۰ است. محققان می گویند که به طور کلی چهار روش وجود دارد که به کمک آن ها می توان انتشار دی اکسید کربن را کاهش داد.
یکی از آن ها استفاده از هواپیماهای کارآمدتر است اما سرمایه گذاری مهم تر، استفاده از سوخت های پایدار تر مانند سوخت های سبز است که با طبیعت سازگاری بیشتری داشته باشند. علاوه بر این، سازماندهی ترافیک هوایی هم می تواند یکی از راه های بهینه سازی مصرف سوخت باشد و به کاهش مصرف آن منجر بشود. با این روش ها سفر با هواپیما و تاثیر آن بر محیط زیست تا حد زیادی تعدیل شده است.
چه نوع از هواپیماها برای محیط زیست خطرناک است؟
پژوهشگران همچنین بر این واقعیت تاکید می کنند که بیش از آنکه پروازهای مسافری باعث ایجاد آلودگی شود، پروازهای تبلیغاتی که در نقاط دیگر جهان بسیار پرطرفدار است، آلوده کننده به شمار می آید. به همین دلیل شاید کمی کلیشه ای به نظر برسد اما مدیران سازمان های حمایتی و NGO های محیط زیستی بر این موضوع توافق دارند که باید سوخت های فسیلی باید نرخ گران تری داشته باشند و استفاده از آن ها دشوارتر باشد. این کار به طور چشمگیری میزان استفاده از آن ها را کاهش خواهد داد.اگر دوست دارید تا با بزرگترین فجایع صنعت هواپیمایی آشنا شوید، مطلب الی گشت را در این زمینه بخوانید.
در این مقاله، به سفر با هواپیما و تاثیر آن بر محیط زیست پرداختیم و اینکه چطور می توان به صورت فردی و جمعی از آلودگی ها کم کرد. با هم دیدیم، هرچند که هواپیما مانند هر وسیله دیگر آلودگی ایجاد می کند، اما موارد دیگری هم هستند که آلایندگی بیشتری دارند و با رعایت آن ها می توان از آلودگی هوا کاست. نظر شما چیست؟ به نظر شما تغییر سوخت موثرتر است یا شیوه حمل و نقل؟ آنچه در این زمینه فکر می کنید را برای ما بنویسید.
۱ نظرات
اگر تصور کنید که در طول روز چه تعداد پرواز در حال انجام است، متوجه خواهید شد با چه معضل بزرگی مواجه هستیم. طبق اظهارات سازمان جهانی بهداشت و سازمان ملل متحد، آلودگی هواپیماها میتواند بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی، از جمله سرطان ریه را در پی داشته باشد و در مقیاس گسترده میتواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد. در گزارشی اعلام شد که هر هواپیما بیش از سه هزار خودرو آلودگی تولید میکند. همچنین بنابر آمار آژانس محیطزیست اروپا، هواپیماهای فعلی هر چند تعدادشان نسبت به خودروها بسیار کمتر است، اما بازهم بیش از پنج برابر بیشتر از خودروها و ۱۰ برابر بیشتر از قطارها آلاینده کربنی وارد جو کره زمین میکنند.