سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان

سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان

هواپیماها با سرعت بسیار زیادی در آسمان حرکت می کنند. هواپیما موتور بسیار قدرتمندی دارد که به آن اجازه می دهد با سرعتی شگفت انگیز پرواز کنند و ساعت ها با این سرعت به حرکت ادامه بدهند. قبلا در مطلب جداگانه ای در مورد سرعت هواپیماهای مسافربری صحبت کردیم و گفتیم که میانگین این سرعت چیزی حدود ۵۷۵ مایل در ساعت (۹۲۵ کیلومتر در ساعت) است. در این مطلب قصد داریم لیست سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان را به شما معرفی کنیم و در مورد میزان سرعت و جزئیات آن با شما صحبت کنیم. در ادامه با الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
هواپیماهای مسافربری با چه سرعتی پرواز می کنند؟
معرفی شرکت هواپیماسازی بوئینگ

سرعت هواپیماهایی که در ارتفاع بالا پرواز می کنند مانند اتومبیل به یک روش محاسبه نمی شود. هرچند واحد مایل در ساعت (mph) برای سرعت هواپیما به کار می رود اما اغلب از گره (knots)، سرعت هوا و عدد ماخ نیز برای تعیین سرعت هواپیما استفاده می شود. به طور مثال، ۱ ماخ برابر با سرعت صوت، یعنی ۷۶۷ مایل در ساعت است. در این مطلب برای رده بندی هواپیماها بر اساس سرعت، از عدد ماخ استفاده شده است.

هرچند هواپیماهای مسافربری هم با سرعتی قابل توجه پرواز می کنند، اما هواپیماهای نظامی اغلب با سرعتی بسیار بیشتر پرواز می کنند. هواپیمای لاکهید بلک برد (Lockheed Blackbird) در سال ۱۹۷۶ توانست با سرعتی حدود ۲۱۹۳ مایل در ساعت پرواز کند. اگر هواپیماهای نظامی را به حساب نیاوریم، دو نوع هواپیما وجود خواهد داشت: هواپیمای مسافربری تجاری مثل بوئینگ ۷۴۷ و هواپیمای مسافربری خصوصی یا جت های اختصاصی. در ادامه ۵ مورد از سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان را به شما معرفی خواهیم کرد. هواپیمای مافوق صوت کنکورد که دیگر خدمات مسافربری انجام نمی دهد سرعت شگفت انگیز ۲.۰۲ ماخ را ثبت کرده بود و اگر همچنان فعال بود با فاصله بسیار زیادی در صدر این لیست قرار می گرفت.

سریع ترین هواپیمای مسافربری جهان که در حال حاضر به جابجایی مسافران می پردازد بوئینگ ۷۴۷-۸i است. این هواپیما به نام بوئینگ بین قاره ای ۷۴۷-۸ نیز شناخته می شود و بزرگ ترین هواپیما در خانواده ۷۴۷ به شمار می رود. هواپیمای بوئینگ ۷۴۷-۸ قادر است با سرعت ۰.۸۶ ماخ پرواز کند اما در حال حاضر تنها توسط سه شرکت هواپیمایی استفاده می شود: لوفت هانزا، کرین ایر (Korean Air) و ایر چاینا (Air China).

در رتبه دوم سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان هواپیمای بوئینگ ۷۴۷-۴۰۰ قرار می گیرد. این مدل پرفروش ترین مدل در خانواده ۷۴۷ به شمار می رود و با ایرلاین بریتیش ایرویز شهرت پیدا کرده است. این هواپیما نیز یکی دیگر از هواپیماهای پهن پیکر و چهار موتوره است و با سرعتی بالغ بر ۰.۸۵۵ ماخ می تواند پرواز کند.

در رده سوم سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان به جای یک مدل هواپیما، دو هواپیما قرار دارند. بوئینگ ۷۸۷ سری دریم لاینر هواپیمایی دور برد و دو موتوره است و با سرعت ۰.۸۵ ماخ حرکت می کند. هواپیمای دیگر متعلق به شرکت رقیب بوئینگ، یعنی ایرباس است: هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ بزرگ ترین هواپیمای مسافربری جهان نیز محسوب می شود و با همین سرعت در کنار بوئینگ ۷۸۷ در رده سوم سریع ترین هواپیماهای جهان قرار می گیرد.

پنجمین هواپیما بوئینگ ۷۷۷ است که هواپیمایی پهن پیکر و دو موتوره است که عمدتا توسط بریتیش ایرویز و امارات در پروازهای طولانی مدت استفاده می شود. هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ با سرعتی معادل ۰.۸۴ ماخ می تواند پرواز کند و به جابجایی مسافران بپردازد. به این ترتیب، هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ در رتبه پنجم سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان قرار می گیرد.

همان طور که دیدیم تفاوت سرعت این هواپیما بسیار جزئی و اندک است. سرعت هواپیما صرف نظر از قدرت  و توان موتور، به عوامل متعددی مثل مصرف سوخت، اقتصادی بودن، سیاست های شرکت و شرایط پرواز بستگی دارد. این طور نیست که قرار باشد با حداکثر سرعتی که می توانید از نقطه A به نقطه B پرواز کنیم.

پاتریک اسمیت، خلبان و نویسنده کتاب اسرار محرمانه کابین خلبان، در مورد سرعت هواپیما می گوید: «حداکثر سرعت برای هر پرواز متفاوت است. اگر هواپیما طبق زمانبندی پرواز کند بنابراین با حداکثر سرعتی که از نظر مصرف سوخت نیز به صرفه است پرواز خواهیم کرد. اگر پرواز با تاخیر انجام شده باشد و افزایش مصرف سوخت نیز مشکلی نداشته باشد بنابراین خلبان اجازه دارد کمی سرعت را افزایش بدهد.»

او توضیح می دهد که در یک پرواز طولانی ۱۳ ساعته بین نیویورک و توکیو با کمی افزایش سرعت می توان چندین دقیقه سریع تر به مقصد رسید و در زمان صرفه جویی کرد.

شرایط جوی و سرعت باد نیز می تواند به افزایش سرعت هواپیما کمک کند. در شرایطی که باد مساعد در جریان باشد هواپیما می تواند سریع تر از سرعت میانگین پرواز کند. در سال ۲۰۱۵، بوئینگ ۷۷۷ که متعلق به شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز بود سرعتی معادل ۱۱۹۸ کیلومتر در ساعت یا به عبارتی ۰.۹۷ ماخ را گزارش کرد. این سرعت به این معناست که پرواز نیویورک-لندن در مدت زمان ۵ ساعت و ۱۶ دقیقه انجام شد و ۹۰ دقیقه در زمان سفر صرفه جویی شد.

در رده بندی که ذکر کردیم تنها هواپیماهای مسافربری تجاری را در نظر گرفتیم. اما اگر بخواهیم هواپیماهای خصوصی را نیز در نظر بگیریم نتیجه ای متفاوت خواهیم داشت. بسیاری از ورزشکاران، سیاستمداران و هنرمندان مشهور هواپیمای خصوصی دارند و این هواپیماها گاه با سرعتی به مراتب بیشتر از هواپیماهای مسافربری حرکت می کنند. هواپیمای Cessna Citation X+ درسال ۱۹۹۶ با اسم X معرفی شد و در سال ۲۰۱۰ با عنوانX+  ارتقا پیدا کرد. این هواپیما قادر است با سرعت ۰.۹۳۵ ماخ پرواز کند.

به گفته اسمیت، شرکت های هواپیمایی و سازندگان هواپیما همیشه سرعت بیشتر را مد نظر ندارند. زیرا اگر به سرعت ۱ ماخ نزدیک بشوند امکان شکستن دیواره صوتی به وجود خواهد آمد و مصرف سوخت به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد؛ به همین دلیل از لحاظ اقتصادی نیز چنین کاری اقتصادی نیست.

منبع: traveller.com.au

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد