آیا قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد خارج خواهد شد؟

قطر ایرویز

شرکت هواپیمایی قطر ایرویز که یکی از مهم ترین اعضای اتحاد هواپیمایی وان ورلد است هفته پیش در نشستی اعلام کرده که احتمالا از این اتحاد خارج خواهد شد. مدیرعامل قطرایرویز، اکبر الباکر خاطرنشان کرده که اگر ایرلاین های دیگر با ایرلاین های خاورمیانه منصفانه برخورد نکنند این اتحاد را ترک خواهد کرد. او به ویژه به دو شرکت هواپیمایی امریکن ایرلاین و کانتاس اشاره کرد و اظهار کرده که در صورت عدم اصلاح رویه و رفتار این شرکت ها تصمیماتی جدی اتخاذ خواهد کرد. قطر ایرویز یکی از بهترین و معتبرترین ایرلاین های دنیاست و مسافران زیادی به دلیل کیفیت خدمات، امنیت پرواز و تسهیلات رفاهی فوق العاده در طول پرواز بلیط هواپیمای این ایرلاین را تهیه می کنند. بنابراین مطمئنا خروج قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد عواقب زیادی را برای صنعت هواپیمایی در پی خواهد داشت. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا در این باره بیشتر صحبت کنیم.

مطالب مرتبط:
معرفی شرکت هواپیمایی قطر ایرویز
قطر ایرویز، بهترین ایرلاین دنیا شد
اتحاد هواپیمایی وان ورلد چیست؟

قبل از آن که به ادامه خبر خروج قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد بپردازیم لازم می دانیم کمی در مورد اتحاد هواپیمایی وان ورلد (OneWorld Alliance) صحبت کنیم. چون ممکن است بسیاری از خوانندگان ما در این باره اطلاعات زیادی نداشته باشند. اتحاد هواپیمایی وان ورلد در واقع یکی از سه اتحاد هواپیمایی مهم و بزرگ در جهان است (در کنار اتحاد استار الاینس و اتحاد اسکای تیم). با گسترش و پیشرفت سفرهای هوایی لزوم ایجاد چارچوب ها و قوانینی برای فعالیت شرکت های هواپیمایی احساس می شد و به همین دلیل اتحادهای هواپیمایی شکل گرفتند. اتحاد وان ورلد در حال حاضر ۱۴ عضو اصلی دارد که از مهم ترین آن ها می توان به بریتیش ایرویز، امریکن ایرلاین، کانتاس و قطرایرویز اشاره کرد. این اتحاد شعار «اتحاد بهترین ایرلاین های دنیا» را برای خود انتخاب کرده و همواره در پی ارائه خدمات و سرویس های بهتر به مسافران این اتحاد است. اعضای این اتحاد در مجموع بیش از ۵۲۷ میلیون مسافر را در سال جابجا می کنند و به این ترتیب بزرگ ترین اتحاد هواپیمایی دنیا به شمار می روند. براساس جدیدترین آمار منتشر شده در اکتبر ۲۰۱۷، اعضای اتحاد وان ورلد دارای ۳۴۴۷ فروند هواپیما هستند و به بیش از ۱۵۸ مقصد در جهان پرواز مستقیم انجام می دهند. حالا با احتمال خروج یکی از مهم ترین اعضا، یعنی قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد نگرانی هایی در بین فعالان صنعت هواپیمایی به وجود آمده است.

خروج قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد که یکی از بزرگ ترین و مهم ترین اتحادهای هواپیمایی است می تواند شکافی عمیق و جبران نشدنی در فعالیت های منطقه خاورمیانه ایجاد کند. چرا که این ایرلاین عربی به نوعی نماینده شرکت های هواپیمایی فعال در خاورمیانه محسوب می شد. قطر ایرویز در چندین سال اخیر شبکه پرواز و مسیرهای هوایی خود را به میزان قابل توجهی گسترش داده است و خود را به عنوان یکی از بهترین ایرلاین ها دنیا مطرح کرده است. بسیاری از مسافرانی که از آمریکا یا اروپا به سمت شرق آسیا می روند اغلب در دوحه توقف دارند و فرودگاه این شهر نقش مهمی در جابجایی های هوایی ایفا می کند. اگر قطرایرویز در اتحاد وان ورلد نباشد، تنها نماینده خاورمیانه در این اتحاد شرکت هواپیمایی سلطنتی اردن است که ایرلاینی به مراتب کوچک تر است.

اتحاد وان ورلد به عنوان یک کل واحد خدمات مختلفی را به مشتریانش ارائه می کند و مسافرانی که عضو باشگاه وان ورلد باشند می توانند از تسهیلات پروازی و امکانات رفاهی آن استفاده کنند. حال در صورت خروج قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد مسافران ایرلاین های دیگر مثل امریکن ایرلاینز، بریتیش ایرویز و کانتاس ممکن با کاهش شدید و قابل توجه مسافر روبرو شوند و مسافران وفادار این شرکت ها ترجیح بدهند با ایرلاین های دیگر سفر کنند. یکی از امتیازات ویژه برای مسافران وان ورلد کسب امتیاز به ازای مسافت پروازی شان بوده است. حالا اگر قطر ایرویز نباشد این مسافران با کاهش امتیاز شدیدی مواجه می شوند و در نتیجه از بسیاری از امکانات و خدمات ویژه این اتحاد نمی توانند برخوردار شوند، پس چرا باز هم از ایرلاین های این اتحاد استفاده کنند؟

اگرچه مدیرعامل ایرلاین عربی هفته گذشته این موضوع را اعلام کرده است، اما هنوز بارقه های امیدی وجود دارد. همان طور که گفتیم مسئولین قطرایرویز خاستار اعمال تغییرات و اصلاح سیاست ها و خط مشی شرکت های عضو اتحاد هستند. در صورتی که این ایرلاین ها این تغییرات را بپذیرند قطرایرویز در اتحاد وان ورلد باقی خواهد ماند. وی اعلام کرده که به اتحاد وان ورلد اولتیماتوم می دهد تا با خواسته های شرکتش موافقت کند و این اتحاد را همچنان به صورت یک اتحاد یکپارچه و یکدست نگه دارد، در غیراینصورت ناچار به خروج قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد می شود. اخیرا روابط قطر ایرویز و ایرلاین آمریکایی یعنی امریکن ایرلاین بسیار تیره و تار شده و ظاهرا این تصمیم گیری در ادامه همان مناقشات و اختلافات بیان شده است.

اکبر الباکر مدیرعامل قطرایرویز در نشستی که هفته پیش در شهر نیویورک برگزار شد این موضوع را مطرح کرده است. او امریکن ایرلاین را متهم کرد که با همکاری دلتا سعی دارد شرکت های هواپیمایی عربی مثل قطرایرویز، امارات و الاتحاد را به نقض قوانین متهم کند. ظاهرا امریکن ایرلاین معتقد است که این ایرلاین های عربی در حال استفاده از کمک هزینه ها و منابع مالی غیرقانونی برای رشد و گسترش فعالیت هایشان هستند و وارد نوعی رقابت غیرمنصفانه شده اند. البته شرکت های هواپیمایی خاورمیانه ای کاملا این اتهامات را رد کرده اند و اعلام کرده اند که حاضرند منابع مالی خود را به صورت عمومی منتشر کنند. از نظر آن ها این اقدام امریکن ایرلاین تنها نشانه کارشکنی و تلاش برای جلوگیری از پیشرفت و موفقیت روزافزون ایرلاین های عربی عنوان شده است.

با این حالی که منابع مالی این ایرلاین ها به صورت عمومی منتشر شد باز هم این قائله ختم نشد و امریکن ایرلاین همچنان بر موضع خود پافشاری می کند. این ایرلاین حتی کلیه توافقات خود با قطر ایرویز و الاتحاد را مختوم اعلام کرده و بیان کرده که این همکاری دیگر معنایی برای ما ندارد!

الباکر اظهار کرد که رفتارها و اعمال امریکن ایرلاین با هدف اتحاد وان ورلد مبنی بر رشد و پیشرفت اعضاء کاملا در تناقض است. «اگر ما مدام توسط همکار آمریکایی مان مورد اتهام و حمله قرار بگیریم چرا اصلا باید در چنین اتحادی باقی بمانیم؟» با این حال، سخنگوی اتحاد وان ورلد در بیانیه ای این مباحثات را صرفا اختلاف نظر بین اعضا دانست و اظهار امیدواری کرد که بتواند این مشکلات را به سرعت برطرف کند. از طرفی، امریکن ایرلاین هم گفته است که امیدوار است اتحاد وان ورلد یکپارچه و متحد باقی بماند.

اما این درگیری لفظی و جنگ کلماتی که بین این دو ایرلاین درگرفته است مانع از ادامه جاه طلبی های قطرایرویز نمی شود. این شرکت عربی به تازگی سرمایه گذاری های کلانی روی تعدادی از ایرلاین ها مثل بریتیش ایرویز، ایبریا، کاتای پسیفیک، لاتام و ایرایتالی انجام داده است. همچنین روی ایرلاین جت سوییت که در کالیفرنیا مستقر است و پروازهای چارتر و خصوصی انجام می دهد هم سرمایه گذاری خوبی انجام داده است. علاوه بر این، قطرایرویز در حال برنامه ریزی برنامه توسعه بلندپروازانه خود است و قرار است هر ده روز یک هواپیمای جدید تحویل بگیرد. هواپیماهای جدید و مدرنی مثل ایرباس A350-1000 و بوئینگ ۷۷۷x که هردو جزء هواپیماهای کم مصرف و مقرون به صرفه قرار می گیرند. ناوگان هواپیمایی قطر ایرویز در حال حاضر از ۱۳۲ فروند هواپیما تشکیل شده که به ادعای الباکر «مدرن ترین ناوگان هوایی دنیا» به حساب می آید!

این ایرلاین تصمیم دارد پروازهای طولانی مدت و بدون توقفش را نیز گسترش بدهد. جالب است بدانید که قطرایرویز مدت ها با اجرای پرواز مستقیم و بدون توقف دوحه به اوکلند عنوان «طولانی ترین پرواز بدون توقف جهان» را به خود اختصاص داده بود. این پرواز مسیر ۱۴۵۳۹ کیلومتری دوحه به اوکلند نیوزلند را در مدت زمان ۱۷.۳۰ ساعت طی می کند. با این حال، در اکتبر ۲۰۱۸ سنگاپور ایرلاینز با راه اندازی مسیر پروازی سنگاپور به نیویورک با هواپیمای جدید ایرباس A350-900URL توانست این عنوان را از آن خود بکند و مدت زمان ۱۹ ساعت را به عنوان جدیدترین رکورد طولانی ترین پرواز بدون توقف در دنیا ثبت کند. قطرایرویز همچنین برنامه هایی دارد تا ایرلاین های آمریکایی را تشویق به توقف بین پروازی در دوحه کند تا از این طریق بتواند خدمات و تسهیلات رفاهی اش مثل سالن تشریفات و استراحت و … را به مسافران ارائه کند. خروج قطر ایرویز از اتحاد هواپیمایی وان ورلد اتفاق مهمی است که مطمئنا تاثیر زیادی در کل صنعت هواپیمایی در پی خواهد داشت.

منبع: travelmarketreport.com

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید