ترافیک هوایی در حال پرواز
ترافیک هوایی به تردد هواپیماهای مختلف در مسیرهای گوناگون پروازی گفته میشود، ترافیک هوایی و کنترل آن یکی از مهمترین چالشهای صنعت هوانوردی در داخل و خارج ایران میباشد. شاید برایتان جالب باشد اگر به شما بگوییم درست در لحظهای که شما به آسمان بالای سرتان نگاه میکنید و آن را خالی از هر شی میبینید، تعداد زیادی هواپیما در آسمان در حالت تردد و جابجایی مسافران به مقاصد مختلف میباشند. در روز اول ژانویه سال ۲۰۱۷ که خلوتترین روز ترافیک هوایی در آن سال بوده، از آسمان جهان حدود ۳۳۵۴ هواپیما تردد داشته است و در روز ۵ آگوست ۲۰۱۷ که شلوغترین روز ترافیک هوایی در آسمان جهان در آن سال بوده، ۱۲۸۵۶ هواپیما از آسمان عبور کردهاست که رقم بسیار قابل توجهی میباشد.
ترافیک هوایی معمولا توسط کنترلرهای مختلفی در زمین رصد و مورد بررسی قرار میگیرد تا یک پرواز به سلامت به مقصد برسد و توقف کامل نماید، شغلی بسیار حساس که انجام آن نیازمند دقت و تسلط بسیار زیادی است. جهت خرید بلیط هواپیما برای مقصدهای داخلی و خارجی میتوانید از سایت الی گشت ارائه دهنده خدمات مربوط به سفر استفاده نمایید، تیم الی گشت قصد دارد شما را بیشتر با جزئیات مربوط به ترافیک هوایی آشنا نماید، لطفا تا انتها با ما همراه باشید.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
کنترل ترافیک هوایی چگونه انجام میگیرد؟
کنترل ترافیک هوایی اولین بار در فرودگاه کرویدون لندن در سال ۱۹۲۰ آغاز شد، کنترل هوایی سرویسی است که توسط کنترلرهای ترافیک هوایی که در روی زمین هستند، ارائه می شود. در واقع وظیفه کنترلرهای ترافیک هوایی، کنترل هواپیما روی زمین و تا محدوده مشخصی که هواپیما از فرودگاه فاصله میگیرد، میباشد. کنترلرهای ترافیک هوایی در برج مراقبت فرودگاه مستقر هستند و در طول مسیر پرواز نیز خلبان با برقراری ارتباط با آنها میتواند درخواست مشاوره را از کنترلرهای ترافیک هوایی داشته باشد. هدف اصلی از کنترل ترافیک هوایی در کل دنیا جلوگیری از تصادف هواپیماها، ساماندهی و تسریع جریان ترافیک هوایی میباشد.
کنترل ترافیک هوایی نیز بر مبنای قوانین بین المللی انجام میشود و کنترلرهای ترافیک هوایی برای پیشگیری از برخورد بین هواپیماها، قوانین این حوزه را به صورت کامل اجرا میکنند. قوانین ترافیک هوایی تضمین میکنند که هر هواپیما همیشه از حداقل فضای خالی در اطراف خود بهرهمند باشد. برای پیشگیری از برخورد هواپیماها با هم بسیاری از هواپیماهای مدرن امروزی مجهز به سیستم پیشگیری از برخورد هستند تا خلبان پیش از وقوع هر اتفاقی نسبت به نزدیک شدن بیش از حد هواپیماهای دیگر هشدار لازم را دریافت نمایند. وجود این سیستم باعث میشود، پرواز با ایمنی بیشتری انجام گیرد.
بار مجاز ایرلاین ها و راهنمای خرید اضافه بار
برج مراقبت محل استقرار کنترلرهای ترافیک هوایی
مطالب مرتبط: آیا هواپیما بوق دارد؟ چرا هواپیما باید در ارتفاع خیلی بالا پرواز کند؟
قطعا برج مراقبت هر فرودگاه نقطه آغاز رصد ترافیک هوایی توسط کنترلرهای آن فرودگاه میباشد، وظیفه کارکنان برج مراقبت کنترل محدوده فرودگاهها و نظارت تصویری بر نحوه انجام پروازها است. برج مراقبت ساختمانی بلند مرتبه دارای پنجره به صورت دور تا دور میباشد که در محوطه باند پرواز قرار دارد، کنترلرهای ترافیک هوایی در این برج بلند مرتبه مستقر هستند. کنترلرها مسئول تفکیک و حرکت صحیح هواپیماها و وسایل نقلیهای هستند که روی تاکسی ویها یا باندهای فرود حرکت میکنند. کنترلرها علاوهبر نظارت بر هواپیما در داخل فرودگاه بر هواپیماهایی که در اطراف فرودگاه تا شعاع ۱۸ کیلومتری پرواز میکنند هم نظارت و مسئولیت دارند. حیطه فعالیت کنترلرهای برج مراقبت به سه گروه تقسیم میشود، کنترلر محلی یا کنترلر هوایی، کنترلر روی زمین و مسئول دادههای پروازی. در فرودگاههای پرتردد و شلوغ در کنار کنترلرهای ذکر شده، افرادی هم به عنوان برنامه ریز حرکت روی زمین فعالیت میکنند.
کنترلرها با استفاده از تجهیزات کنترلی مانند نمایشگرهای مراقبت که در اغلب برج مراقبتهای فرودگاههای بزرگ در اختیار کارکنان قرار دارد، پروازها را رصد مینمایند، این نمایشگرها شامل نقشه منطقه، موقعیت هواپیماهای مختلف و تگهای دادهایی هستند که متشکل از شناسنامه هواپیما، سرعت، ارتفاع و دیگر اطلاعاتی میشود که در پروسههای داخلی تشریح شدهاند. از دیگر تجهیزات موجود در برج مراقبت فرودگاهها میتوان به رادار مراقبتی ثانویه اشاره کرد، این رادار برای ترافیک هواپیماهایی که نشست و برخاست می کنند، استفاده میشود. کنترلرها در شرایط جوی نامطلوب میتوانند از رادارهای حرکت سطح و سیستمهای کنترلی استفاده نمایند تا ترافیک را در منطقه مورد نظر خود مدیریت کنند.
خرید ارزان ترین بلیط هوایپمای داخلی و خارجی
چگونه میتوان ترافیک هوایی را زنده مشاهده کرد؟
در دنیای آنلاین امروز برای تماشای ترافیک هوایی میتوانید از انواع وب سایتها و اپلیکیشنها برای رصد پروازهای داخلی و خارجی استفاده کنید. سایتها نقشه پروازهای داخلی و خارجی را به صورت زنده و همراه با حرکت هواپیماها نمایش میدهند و شما میتوانید با تماشای آنها از تعداد پروازهای روزانه در مناطق مختلف، مسیرهای پروازی پرتردد و یا مناطق پرواز ممنوع مانند کشورهای در حال جنگ، با خبر شوید. همچنین میتوانید یک پرواز را به طور ویژه رصد کرده و از زمان برخاستن تا نشستن هواپیما را مشاهده نمایید. در ادامه چند مورد از سایتهای معروف بین المللی را که از طریق آنها میتوان پروازها را مشاهده کرد، به شما معرفی میکنیم.
۱. فلایت اویر (FlightAware)
در سایت فلایت اویر میتوانید علاوهبر مشاهده وضعیت پرواز هواپیماهای تجاری در کل دنیا، وضعیت پروازهای خصوصی و چارتر را نیز در آمریکا و کانادا ردیابی نمایید. این سایت به شما امکان جستجو بر اساس مسیر، خط هوایی، شماره پرواز و کد فرودگاه را میدهد.
۲. فلایت استیتس (FlightStats)
قطعا فلایت استیتس یکی از بهترین ردیابهای پرواز به صورت زنده میباشد که به شما این اجازه را میدهد که از طریق شماره پرواز، مسیر یا فرودگاه خاصی را ردیابی نماید. هر شماره پروازی که در سایت جستجو نمایید، اطلاعات آن در قسمت پروازهای من ذخیره میشود تا بعدا راحت به آن دسترسی داشته باشید. وجود نقشه زنده ردیاب پرواز یکی از ویژگیهای مهم این سایت میباشد که موقعیت دقیق هواپیما را روی نقشه نشان میدهد.
۳. اپلیکیشن فلایت برد (Flight Board)
اگر دوست دارید ردیابی پروازها روی دستگاه موبایل و یا تبلت انجام دهید، نسخه اندروید و IOS اپلیکیشن فلایت برد برای استفاده شما در دسترس میباشد. در اپلیکیشن فلایت برد امکان جستجو و ردیابی یک پرواز خاص براساس شماره، مقصد یا خط هوایی امکان پذیر است. همچنین جابهجایی سریع بین پروازهای خروجی و ورودی در یک فرودگاه خاص، فقط با یک اشاره در این اپلیکیشن حرفهای انجام میگیرد.
۴. وبسایت فلایت رادار (FlightRadar۲۴)
فلایت رادار ۲۴ یکی از پرطرفدارترین سایتهای ردیابی پرواز در جهان میباشد، سرویس رادار پرواز در این سایت به هر کسی اجازه میدهد مسیر هر پرواز تجاری در کل دنیا را در رادار پرواز خود ردیابی نماید، این وب سایت رابط کاربری بسیار مفرح و سرگرم کنندهای دارد. زمانی که وارد این سایت میشوید، موقعیت جغرافیایی و تعداد هواپیماهای موجود در آن منطقه اولین چیزی است که به شما در لحظه ورود به این سایت نمایش داده میشود. وقتی که کسی از ایران به این سایت وارد شود، در ابتدا ترافیک هوایی ایران را میبیند اما هر چقدر که زوم تصویر را کم کند، هواپیماهای بیشتری را میتواند با حرکت روی نقشه نگاه کند.
در این سایت اگر روی هر هواپیما کلیک کنید اطلاعات پرواز آن هواپیما به شما نشان داده میشود. با استفاده از این سایت میتوانید پرواز مورد نظر خود را که عزیزانتان در آن قرار دارد، از مبدا تا مقصد به صورت آنلاین دنبال نمایید. در این سایت میتوانید تمام پروازهایی را که در لحظه از بالای سرتان عبور میکند را رصد کنید که این امکان در نوع خود بسیار جالب و هیجان انگیز است.
وبسایت مشاهد ترافیک آنلاین: flightradar24.com
کدام منطقه ها بیشترین و کمترین ترافیک هوایی را دارند؟
با استفاده از سایتها و اپلیکیشنهای مختلف که برخی را به شما معرفی کردیم، میتوانید نقاط پرتردد را در نقشه هوایی جهان ببینید. با حرکت روی نقشه اگر به سمت اروپا و یا آمریکا حرکت کنید، با ترافیک هوایی زیادی روبهرو میشوید. در قاره آفریقا که وسعت زیادی دارد، هواپیماهای بسیار کمی درحال تردد میباشند ولی در نقطه مقابل در قاره اروپا ترافیک هواپیماهای عبوری بسیار زیاد است.
اگر بروی نقشه منطقه تبت را نگاه کنید، متوجه خلوتی آسمان این منطقه خواهید شد که دلیل آن عدم تردد هواپیماها در این منطقه از جهان میباشد. مکان دیگری که تقریبا هیچ هواپیمایی در آسمانش پرواز نمیکند، کره شمالی است. در آسمان کشور روسیه نیز تعداد هواپیماها بسیار اندک میباشد.
برای خرید بلیط هواپیما چارتری ارزان اینجا را کلیک کنید.
مشکلات ترافیک هوایی
شرایط جوی و ترافیک از مهمترین مشکلات روزمرهای است که سیستمهای کنترل ترافیک هوایی با آن سروکار دارند، این موضوع در فرودگاههای مختلف و با توجه به حجم پروازهای ورودی و خروجی روزانه در هر فرودگاه متغیر میباشد. چندین عامل تعیین کننده حجم ترافیکی هستند که در یک بازه زمانی مشخص در یک فرودگاه ایجاد می شود، به طور کلی از زمانی که چرخهای یک هواپیما زمین را لمس میکند تا وقتی که سرعت خود را کم کرده و به آخر باند برسد، این فرآیند زمانی حدود ۱ تا ۴ دقیقه طول میکشد که با توجه به نوع هواپیما، شرایط جوی و سایر موارد ممکن است تغییر کند.
شرایط جوی یکی از آن پارامترهایی است که بر حجم ترافیک هوایی تاثیر میگذارد، باران، یخ، مه، برف یا حتی تگرگ روی باند فرود میتواند سبب افزایش زمان فرود و توقف یک هواپیما شود. در شرایط جوی ناپایدار یک هواپیمای در حال فرود زمان بیشتری برای کاهش سرعت و خروج نیاز داشته و در نتیجه امکان فرود ایمن پایین میاید که در این شرایط کنترلرهای فرودگاه زمان بیشتری را برای راهنمایی خلبان صرف میکند. در شرایط جوی نامناسب باید بین هواپیماهای در حال فرود فاصله بیشتری وجود داشته باشد که این موضوع نیز یکی از مشکلات ترافیک هوایی محسوب میشود.
کنترل ترافیک هوایی در ایران
در کشور ایران که ۹۶ مسیر هوایی مختلف به طول ۵۸۵۰۰ کیلومتر مربع وجود دارد، مدیریت و کنترل ترددهای هوایی بر عهده مرکز کنترل فضای کشور و برجهای مراقبت در فرودگاهها میباشد. مرکز کنترل فضای ایران برای مدیریت ترافیک هوایی کشور ۴۰۰ دستگاه، تجهیزات، سیستم های ارتباطی، کمک ناوبری و نظارتی دارد که به وسیله آنها به ناوگان هوایی کشور خدمات ارائه میدهد. ارائه خدمات در فضای کشور نیز به طور ویژه از طریق مرکز کنترل تهران انجام میگیرد، همچنین برای موارد ضروری نیز در فرودگاه امام یک مرکز کنترل جایگزین نیز نصب شده است.
سوالات متداول
۱. کنترلرهای ترافیک هوایی در برج مراقبت فرودگاه چه مسئولیتهایی دارند؟
برج مراقبت ساختمانی بلند مرتبه دارای پنجره به صورت دور تا دور میباشد که در محوطه باند پرواز قرار دارد، کنترلرهای ترافیک هوایی در این برج بلند مرتبه مستقر هستند. کنترلرهای ترافیک هوایی مسئول تفکیک و حرکت صحیح هواپیماها و وسایل نقلیهای هستند که روی تاکسی ویها یا باندهای فرود حرکت میکنند.
۲. برای مشاهده ترافیک هوایی به صورت آنلاین چه امکاناتی وجود دارد؟
در دنیای آنلاین امروز برای تماشای ترافیک هوایی میتوانید از انواع وب سایتها و اپلیکیشنها برای رصد پروازهای داخلی و خارجی استفاده کنید. سایتها و اپلیکیشنها نقشه پروازهای داخلی و خارجی را به صورت زنده و همراه با حرکت هواپیماها نمایش میدهند که از جمله معروفترین آنها میتوان به وبسایت فلایت رادار، اپلیکیشن فلایت برد، سایت فلایت استیتس و سایت فلایت اویر اشاره کرد.
۳. در کدام مناطق از جهان ترافیک هوایی به دلیل عدم تردد هواپیماها وجود ندارد؟
اگر بروی نقشه منطقه تبت را نگاه کنید، متوجه خلوتی آسمان این منطقه خواهید شد که دلیل آن عدم تردد هواپیماها در این منطقه میباشد. مکان دیگری که تقریبا هیچ هواپیمایی در آسمانش پرواز نمیکند، کره شمالی است.
نتیجهگیری
ترافیک هوایی و کنترل آن یکی از مباحث مهم و حساس در صنعت هوانوردی جهان میباشد که هم از طرف صاحب نظران در این حوزه رصد میشود و هم مردم عادی علاقه زیادی به آن دارند به همین دلیل سایتها و اپلیکیشنهای بسیاری در این حوزه به صورت تخصصی فعالیت میکنند. برای سفر با هواپیما میتوانید از سایت الی گشت بلیط پرواز داخلی و یا خارجی خود را با با بهترین قیمت و در اسرع وقت خریداری نمایید، سایت الی گشت به صورت ۲۴ ساعته به علاقه مندان سفر خدمات ارائه میدهد.
منبع: businessinsider.com