نگاهی بر تاریخچه ی صنعت هواپیمایی

هواپیما

با اختراع هواپیما و استفاده ی فراگیر از آن در همان سال های اولیه ی معرفیش به مردم جهان، صنعت های مختلف جانبی پدید آمدند. از صنعت هواپیمایی گرفته تا صنعت فرودگاهی و کنوانسیون های بی شمار. امروز می خواهیم تا به اتفاق شما به بررسی تاریخچه ی صنعت هواپیمایی در جهان بپردازیم و ببینیم که این صنعت از کجا شروع شده، به کجا رسیده و به کجاها خواهد رسید. با الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
آیا می توانیم در هواپیما آب بنوشیم؟
هواپیماها باید چه رنگی باشند؟
اینترنت وای فای در هواپیما چگونه کار می کند؟

از نقطه ی اول تاریخچه ی صنعت هواپیمایی که بخواهیم بگوییم از این جا شروع می شود که در تاریخ ۱۷ دسامبر سال ۱۹۰۳ میلادی بود که در ایالت اوهایو، ۲ برادر که به برادران رایت نیز معروف بودند توانستند وسیله ای را اختراع کنند که انقلابی در صنعت حمل و نقل جهان به وجود آورد. وسیله ای که آن ها اختراع کرده بودند تنها بر روی زمین کاربرد نداشت بلکه اصل کارآیی آن در آسمان ها بود. برادران رایت پس از این که اختراع خود را کمی سر و سامان بخشیدند، در روز ۱۴ دسامبر ۱۹۰۳ را برای اولین پرواز آزمایشی هواپیمای ابداعی خود را انجام دادند که البته موفق هم نشدند.

این دو برادر بعد از اولین شکست خود هرگز دست از این کار برنداشته و تا سه روز بعد از اولین پرواز آزمایشی خود به انجام آزمایشات پروازی خود پرداختند و در نهایت تا ۱۷ دسامبر توانستند که اولین هواپیما یک موتوره ی خود را برای ۴ بار در آسمان به پرواز در آورند و مسبب یک انقلاب بزرگ در صنعت پروازی جهان شوند.

آن ها اختراعشان ار در طول دو سال از زمانی که اولین پروازشان را انجام دهند، با اضافه کردن یک سکان افقی به جلوی هواپیما که آن ها آن را بالابر می نامیدند، توانستند تا تعادل طولی در جلو و یا عقب هواپیما را حفظ نمایند. سال بعد آن ها یک سکان عمودی برای تعبیه در پشت هواپیما اختراع کردند تا بتوانند با کمک آن هواپیما را به سمات های مختلف متمایل کنند و آن را در ارتفاع لازم به پرواز در آورند.

برادران رایت برای انجام پروازهای آزمایشی خود، ناحیه Outer Banks در ایالت کارولینای شمالی ، کمی آن طرف تر از خط راه آهن و حمل و نقل زمینی و همچنین کمی دورتر از کشتی ها در ساحل را که نقطه باد خیز بسیار مناسبی بود، انتخاب نمایند و از هواپیمای دوباله ی آن ها از روی یک ریل پرتاب چوبی به مسافت حدود ۶۰ فوت بیش از ۱۸ متر و در جهت مخالف بادی به سرعت بیش از ۲۰ مایل در ساعت که می شود بیش از ۳۲ کیلومتر در ساعت، به هوا برود.

نزدیک های ظهر در همان روز بود که یکی از کسانی که برای تماشای این پرواز رفته بود و جانی مور نام داشت، پس از دیدن موفقیت برادران رایت، در حالی که بسیار خوشحال بود، شروع به دویدن در کنار ساحل کرد و فریاد زد: آن ها بالاخره موفق شدند، آن ها بالاخره موفق شدند، چقدر خوب شد که آن ها بالاخره پرواز کردند. این داستان خلاصه ای که از اختراع این دو برادر تا به این جا گفتیم تنها قسمت کوچکی از شروع بزرگترین صنعت حمل و نقل دنیا و تاریخچه ی صنعت هواپیمایی است. در سال ۱۹۱۹ و تنها چند وقت پیش از آغاز جنگ جهانی دوم بود که نمایندگان ۳۳ کشور جهان در پاریس دور هم جمع شدند تا برای تدوین قوانین و مقررات ناوبری هوایی، کنوانسیونی را به امضا برسانند که به کنوانسیون پاریس مشهور شد.

با تصویب و امضای این کنوانسیون، نخستین نهاد بین المللی صنعت هوانوردی با نام کمیسیون بین المللی ناوبری هوایی که به مخففش ایکان مشهور است، تشکیل شد و تاریخچه ی صنعت هواپیمایی را شکل می دهد. البته کمی بعدتر در سال ۱۹۲۸ میلادی، با حضور نمایندگان ۱۱ کشور جهان، کنوانسیون دیگری به نام کنوانسیون هاوانا به امضا رسید و تعداد نهاد های بین المللی هواپیمایی به دو نهاد افزایش یافت.

در طول جنگ جهانی دوم کلیه ی فعالیت های اقتصادی، کشاورزی، صنعتی، و تجاری، تحت الشعاع جنگ قرار گرفتند. صنعت هواپیمایی از این امر مستثنی نبود؛ اما با وجود مشکلات متعدد و به رغم ناملایمات فراوان، فعالیت این صنعت پر سود هرگز متوقف نشد و هواپیمایی به حیات خود ادامه داد. پس از پایان جنگ صنعت هواپیمایی مجددا موجب رونق اقتصادی و تجارت شد.

در روزهای پس از جنگ، تقاضا برای جا به جایی بار افزایش یافته بود و این امر در روزهای پایانی جنگ، قابل پیش بینی بود؛ چرا که هواپیماها در واقع پرنده ی قدرتمندی بودند که می توانستند حجم زیادی از بار و مسافر را در مدت زمان بسیار کوتاهی جا به جا نمایند. دذر این جای تاریخچه ی صنعت هواپیمایی کاملا عیان و مشخص بود که صنعت هواپیمایی در اقتصاد جهان پس از جنگ، نقشی حساس و کلیدی خواهد داشت. در آن روزها به نظر می رسید که بسیاری از کشورها مایلند خدمات هواپیمایی کشوری را به صورت تجاری ارائه دهند.

تعدادی از کشورهای صنعتی بحث هایی جدی را برای امضای توافق نامه های سیاسی و دیپلماتیک آغاز کرده بودند تا راه تجاری سازی این صنعت را در کشور خود هموار سازند. از جمله مهم ترین این کنفرانس ها، کنفرانس کبک است که در کشور کانادا برگزار شد. تدوین قوانین هواپیمایی کشوری و نظارت بر اجرای آن از جمله ی اهداف اصلی و مهم این کنواسیون بود.

یکی از نیازهایی که در آن زمان بسیار احساس می شد، نیاز به یکپارچه سازی قوانین و مقررات هوانوردی روز به روز پررنگ تر می شد. به همین دلیل، در ۱۱ سپتامبر سال ۱۹۴۴، از نمایندگان ۵۵ کشور جهان دعوت شد تا برای توسعه ی مطلوب صنعت هواپیمایی کشوری و ایمن تر شدن پروازها و همچنین گسترش همکاری های بین المللی و یکپارچه سازی استانداردهای هوانوردی مجددا تشکیل جلسه بدهند.

در این گرد همایی که در اول نوامبر برگزار شد، در طی آن موافقت نامه ی تشکیل سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری ایکائو به امضای نمایندگان کشورهای حاضر در اجلاس رسید و به این صورت بود که مهم ترین نهاد بین المللی صنعت هوانوردی بنیان گذاشته شد.

از آن زمان، ایکائو با تدوین استانداردها و مقررات لازم، به اعضای خود کمک کرده است که بتوانند همگی پیرو یک قانون واحد در زمینه ی هواپیمایی و فرودگاهی باشند. کنوانسیون ایکائو روز ۷ دسامبر که مطابق با ۱۷ آذر است را روز هواپیمایی نامگذاری کرده و در این روز چشم انداز صنعت هواپیمایی را نیز تعیین و تبیین می کند.

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید