پرواز بیزینس کلاس از چه زمانی به وجود آمد و چه تحولاتی در گذر زمان داشته است؟

تاریخچه پرواز بیزینس کلاس

بلیت هواپیمای بیزینس کلاس یا تجاری یکی از کلاس های پروازی است که در بسیاری از ایرلاین ها و شرکت های هواپیمایی ارائه می شود. به طور معمول، این کلاس پروازی را می توان حد وسطی بین پرواز اکونومی و فرست کلاس دانست. البته امروزه بسیاری از شرکت های هواپیمایی خدمات و سرویس های بسیار ممتازی را در بیزینس کلاس خود ارائه می کنند؛ به طوری که خدمات ارائه شده در آن با فرست کلاس برابری می کند. پرواز بیزینس کلاس از نظر کیفیت صندلی، غذا، نوشیدنی، کیفیت و نوع خدمات و سایر امکانات با دیگر کلاس های پروازی متفاوت است. اما آیا می دانید این نوع پرواز از چه زمانی به وجود آمده است؟ کدام شرکت هواپیمایی برای اولین بار بلیت بیزینس کلاس را به مسافران خود ارائه کرد؟ بیزینس کلاس در گذر زمان چه تحولاتی داشته و چه امکاناتی به آن اضافه شده است؟ در ادامه با الی گشت همراه باشید تا مروری بر تاریخچه بیزینس کلاس، از آغاز تا به امروز داشته باشیم.

مطالب مرتبط:
۳ تفاوت بلیط فرست کلاس و بیزنس کلاس
کلاس های پروازی و انواع آن

در سال ۱۹۷۶ هواپیمایی کی ال ام (KLM) سرویس کامل خدمات را برای مسافران اکونومی اش ارائه کرد. در این سرویس مسافران می توانستند در قسمت جلوی بخش اکونومی و درست بعد از بخش فرست کلاس بنشینند. ایرلاین های دیگر مثل ایر کانادا (Air Canada) و یونایتد ایرلاینز (United Airlines) نیز به تبعیت از کی ال ام چنین سرویسی را راه اندازی کردند. به این ترتیب در سال ۱۹۷۸ مفهوم سه کلاس پروازی کاملا رواج پیدا کرده و متداول شده بود. هواپیمایی بریتیش ایرویز در سال ۱۹۷۸ «کلاب کلاس» (Club Class) را معرفی کرد که قسمتی کاملا جداگانه با امکانات ویژه بود. این کلاس پروازی برای متمایز کردن گردشگران از افرادی که در سفر کاری هستند راه اندازی شده بود. هواپیمایی پان آم (Pan Am) اعلام کرد که در جولای ۱۹۷۸ کلاس پروازی «کلیپر کلاس» را معرفی خواهد کرد و در ماه نوامبر ۱۹۷۸ ایرفرانس و پان آم پرواز بیزینس کلاس را رونمایی کردند.

تای ایرلاینز (Thai Airlines) اولین شرکت هواپیمایی بود که از اصطلاح «بیزینس کلاس» برای این نوع پروازها استفاده کرد. با این حال، هواپیمایی کانتاس مدعی است که اولین پرواز به نام بیزینس کلاس را انجام داده است. زیرا این ایرلاین اولین شرکت هواپیمایی بود که سرویس کامل بیزینس کلاس، صندلی های متفاوت از اکونومی و فرست کلاس و قیمت متفاوت و ویژه را به مسافران خود ارائه کرد. به این ترتیب پرواز بیزینس کلاس یا تجاری متولد شد!

همان طور که گفتیم هواپیمایی استرالیایی کانتاس اولین ایرلاینی بود که به طور رسمی بلیت بیزینس کلاس را به مسافران ارائه کرد. در ماه آگوست ۱۹۷۹ هواپیمایی کانتاس در مسیر استرالیا به آمریکا سرویس جدیدی را ارائه کرد که با اکونومی و فرست کلاس تفاوت داشت و «بیزینس کلاس» نامیده می شد. مسافران با پرداخت ۱۵% بیشتر می توانستند به جای پرواز اکونومی از این سرویس جدید استفاده کنند و از کابین جدید با صندلی های بزرگ و جادار و فضای کافی برای قرار دادن پا بهره مند شوند.

در کابین جدید صندلی ها به صورت دوتایی چیده شده بودند، بنابراین مسافران تنها یک صندلی با راهرو فاصله داشتند. در سرویس بیزینس کلاس امکاناتی ارائه می شد که در زمان خود بسیار خاص و ممتاز بود، اما امروزه این امکانات را در پرواز اکونومی استاندارد نیز دریافت می کنیم. خدماتی مثل نوشیدنی رایگان و هدست رایگان برای سرگرم شدن در طول پرواز به مسافران داده می شد، با این تفاوت که در سال ۱۹۷۹ مسافران تنها می توانستند به رادیو گوش دهند و از یک صفحه نمایش بزرگ تصاویر محدودی را تماشا کنند. علاوه بر این، مسافران بیزینس کلاس به صورت جداگانه مرحله چک-این را انجام می دادند و دیگر لازم نبود در صف طولانی منتظر بمانند؛ این مسافران در هنگام دریافت چمدان نیز اولویت داشتند و در طول پرواز نیز منوی غذایی ویژه به آن ها ارائه می شد. تمام این امکانات که در زمان خود بی نظیر بود تنها با پرداخت ۱۵% بیشتر از مبلغ اکونومی به مسافران ارائه می شد.

بخش بیزینس کلاس برای جدا کردن مسافران تجاری با گردشگران و توریست ها راه اندازی شد و هدف، ارائه سفری راحت تر و آرام تر برای این مسافران بود. به همین دلیل یکی از تفاوت های بارز این سرویس با اکونومی، کیفیت و راحتی صندلی های هواپیما بود. در دهه ۱۹۸۰ که تازه این سرویس راه اندازی شده بود مسافران با خرید بلیت بیزینس کلاس می توانستند در صندلی هایی بزرگ تر، راحت تر و جادارتر بنشینند و فاصله بین صندلی ها نیز به نسبت اکونومی بسیار بیشتر بود و فضای بیشتری در اختیار مسافران قرار می گرفت. امکان خم شدن صندلی به عقب و فراهم کردن فضایی راحت برای استراحت و خواب نیز از جمله امکاناتی بود که در اواخر دهه ۱۹۸۰ به مسافران بیزینس کلاس ارائه شد.

در دهه ۱۹۹۰ بحث راحتی و کیفیت دسته صندلی ها به رقابتی تنگاتنگ بین ایرلاین ها تبدیل شد. هر شرکت هواپیمایی تلاش می کرد صندلی راحت تری را به مسافران بیزینس کلاس خود ارائه کند. به مرور صندلی ها بزرگ تر شد، دسته صندلی ها پهن تر و فضایی برای قرار دادن سر و پا نیز در این صندلی ها تعبیه شد.

در دهه ۲۰۰۰ هواپیمایی بریتیش ایرویز اولین ایرلاینی بود که صندلی های تختخواب شو را در پرواز بیزینس کلاس خود ارائه کرد. این صندلی ها کاملا به عقب خم می شدند و به تختخوابی راحت برای استراحت تبدیل می شدند. مسافران بیزینس کلاس در پروازهای طولانی و پروازهایی که در طول شب انجام می شد می توانستند به راحتی بخوابند و در طول سفر کاری شان استراحت کنند. به تدریج خدمات و امکانات بیشتری به بیزینس کلاس ارائه شد و آن را به بخشی پرطرفدار بین مسافرانی که در سفرهای کاری بودند تبدیل کرد.

در دهه ۲۰۱۰ که در آن قرار داریم پرواز بیزینس کلاس به پروازی بسیار خاص و راحت تبدیل شده است. ایرلاین ها در رقابتی تنگاتنگ قرار دارند تا سرویس های ویژه تری را به مسافران خود عرضه کنند. در بسیاری از ایرلاین ها صندلی های بیزینس کلاس در کابین های اختصاصی قرار می گیرد و با دیوارهایی از باقی صندلی ها جدا می شود. مسافران تجاری این امکان را دارند که در فضایی اختصاصی استراحت کنند و در آرامش و سکوت استراحت کنند یا کارهای تجاری شان را در طول پرواز انجام بدهند. بسیاری از ایرلاین ها پا را فراتر گذاشته و کابین هایی اختصاصی و فوق العاده راحت به مسافران خود ارائه می کنند. به طور مثال، قطر ایرویز چندی پیش از تختخواب های دو نفره در پرواز بیزنس کلاس خود رونمایی کرد و سطح رفاه و راحتی این نوع پرواز را به سطحی بالاتر ارتقا داد.

امروزه بخش بیزینس کلاس به بخشی پرطرفدار بین مسافران تبدیل شده است. تا حدی که برخی ایرلاین ها بیزینس کلاس را جایگزین فرست کلاس خود کرده اند و امکانات و سرویس های ممتازی را در طول پرواز ارائه می کنند. روز به روز امکانات بیشتری به بیزینس کلاس اضافه می شود و باعث لذتبخش تر شدن سفر برای مسافران می شود. باید منتظر ماند و دید در سال های آینده این نوع پرواز چه تحولاتی خواهد داشت و چه امکانات دیگری به آن ها اضافه خواهد شد.

منبع: retrowow.co.uk , thepointsguy.com

مطالب مرتبط

در ازمیر سوغاتی چه بخریم؟

روستای درازنو مکانی آرام برای فرار از شلوغی شهر

تفریحات آبی در ازمیر ترکیه