سفر به قلعه دره سی، یکی از جذابترین و به یاد ماندنیترین تجربهها برای گردشگران و طبیعتدوستان است. این منطقه گردشگری، در دل جنگلهای حفاظت شده ارسباران و در نزدیکی شهرستان کلیبر استان آذربایجان شرقی واقع شده است و از جاذبههای طبیعی، تاریخی و گردشگری بسیاری برخوردار است. بهترین زمان برای بازدید از این جاذبه طبیعی، فرار از گرمای ششماهه اول سال و ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قلعه دره سی، یکی از معروفترین جاذبههای طبیعی و گردشگری ایران، ادامه مطلب تهیه شده توسط مجله گردشگری الی گشت را مطالعه نمایید.
شهرستان کلیبر
شهرستان کلیبر در شمال شرقی استان آذربایجان شرقی و در فاصله ۱۸۱ کیلومتری شهر تبریز واقع شده است. این شهرستان از غرب به شهرستان ورزقان، از جنوب به شهرستانهای اهر، از شرق به استان اردبیل و از سمت شمال به شهرستان خدا آفرین میرسد.
این شهرستان با مساحت ۲۰۷۲ کیلومترمربع، زمانی پایگاه نظامی حکومتهای ساسانی و هخامنشی بوده است. از مهمترین وقایع تاریخی رخ داده در این منطقه، میتوان به قیام سردار بابک خرمدین علیه حکومت عباسیان اشاره نمود که حدود ۲۰ سال به طول انجامید و در نهایت با شکست لشکر خرمدین، این منطقه به دست اعراب افتاد.
شهرستان کلیبر دارای جاذبههای طبیعی، تاریخی و گردشگری متعدد و متنوعی است که در ادامه به معرفی یکی از معروفترین اماکن دیدنی آن، قلعه دره سی، میپردازیم.
قلعه دره سی کجاست؟
قلعه دره سی، درهای جنگلی و سرسبز است که در جنگلهای ارسباران، در شمال استان آذربایجان شرقی و در ۳ کیلومتری جنوب غربی شهرستان کلیبر، در جوار قلعه بابک، قرار دارد. این بنا، در جنوب قلعه بابک واقع شده و دارای صعبالعبورترین مسیرها برای رسیدن به قلعه بابک است.
آواز انواع پرندگان کوچک و بزرگ در دل جنگل در شب و روز مایه آرامش شما گردشگران عزیز خواهد بود. این جاذبه طبیعی در دل جنگلهای نفسگیر ارسباران، محل زندگانی پرندگانی مانند کبک و پرندگان شکاری مانند شاهین و همینطور پرندگان خوشالحان است.
اهمیت قلعه دره سی و مناطق اطراف آن
قلعه دره سی، به دلیل موقعیت جغرافیایی و تنوع زیستی و اکولوژیکی در این منطقه، از اهمیت بالایی برخوردار است که در ادامه به برخی از این موارد میپردازیم:
- بخشی از این منطقه در سال ۱۹۷۶ در شمار اندوختگاههای زیست کره برنامه انسان و کره مسکون (MAB) قرار گرفته و به ثبت رسیده است.
- یکی از کمیابترین پرندگان به نام سیاه خروس در این منطقه زندگی میکند.
- مهمترین منبع تغذیه دام عشایر این منطقه، بافت گیاهی ویژه جنگلهای ارسباران و قلعه دره سی است.
- جشنواره زغال اخته به جهت معرفی جاذبههای گردشگری و مناطق دیدنی جنگلهای ارسباران، از جشنهایی است که در منطقه گردشگری قلعه دره سی شهرستان کلیبر برگزار میشود.
- امکاناتی از قبیل هتل، اتاقکهای آماده، چادرهای اقامتی، سرویس بهداشتی، آب، برق و تلفن در این منطقه فراهم شده است.
جاهای دیدنی اطراف قلعه دره سی
میتوان گفت، قلعه دره سی، تنها جاذبه گردشگری در منطقه شهرستان کلیبر نبوده و در اطراف آن انواع جاذبههای طبیعی، تاریخی و گردشگری به چشم میخورد، که از جمله آنها میتوان به قلعه بابک، قلعه پشتو، قلعه پیغام، مقبره شاه قاسم، حمام قدیمی کلیبر، جنگل ارسباران، پارک جنگلی مکیدی، آب گرم موتاللیق، پل شاه عباس و پلهای خدا اشاره نمود. در ادامه به معرفی مهمترین و معروفترین جاهای دیدنی در اطراف این قلعه میپردازیم:
قلعه بابک کلیبر
قلعه بابک خرمدین، یکی از معروفترین بناهای تاریخی در نزدیکی کلیبر است که صلابت و قدرت این شخص که از مبارزین دوران حکومت عباسیان بوده است را نشان میدهد. قلعه بابک خرمدین از جمله آثاری است که به ثبت ملی رسیده و به عنوان محبوبترین جاذبه گردشگری این منطقه است.
از نکاتی که هنگام بازدید از این بنای تاریخی میبایست رعایت شود، میتوان به، به همراه داشتن مواد غذایی مورد نیاز، پوشیدن کفشهای مناسب برای پیادهروی طولانی و انتخاب لباس مناسب و کلاه اشاره نمود. بهترین زمان برای بازدید از قلعه بابک اواخر فصل بهار و تابستان، در هوای گرمتر و معتدلتر است.
آدرس قلعه بابک کلیبر: استان آذربایجان شرقی، ۱۳ کیلومتری کلیبر
قلعه پشتو کلیبر
قلعه پشتو یک بنای تاریخی بسیار زیباست که بر روی کوه هشت سر واقع شده و از دو طرف به کوه و درههای خطرناک مشرف شده است. بنابراین رفت و آمد به این منطقه برای همه گروههای سنی مناسب نبوده و مسیر باریک و تنگ آن برای کوهنوردان و طبیعتگردان راحتتر است.
جالب است بدانید قلعه پشتو در آذرماه ۱۳۸۷ به عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است. سنگ، ملات گل و آجر، مصالح به کار رفته در ساخت قلعه هستند. بهترین زمان برای بازدید از قلعه پشتو در نزدیکی قلعه دره سی، فصلهای گرم و معتدل سال است؛ زیرا سفر به اقلیم کوهستانی این منطقه در فصول بارانی و سرد مانند زمستان بسیار خطرناک است.
آدرس قلعه پشتو: استان آذربایجان شرقی، جاده اهر-کلیبر، ۱۲ کیلومتری هوراند، کوه هشت سر
قلعه پیغام کلیبر
این قلعه در گذشتههای دور در زمان ساسانیان و اشکانیان، راه ورودی به کلیبر بوده و دسترسی به آن نسبت به سایر قلعههای تاریخی این منطقه مانند قلعه دره سی، آسانتر است. قلعه پیغام بالای کوهی قرار گرفته و پایین دره مشرف به رود بزرگ کلیبر است، بنابراین در فصول گرم و معتدل سال مانند بهار چشماندازی خیرهکننده و زیبا ایجاد میکند.
قلعه پیغام کلیبر از آثار تاریخی جذاب و دیدنی کلیبر است که میتواند جز لیست دیدنیهای خیرهکننده کلیبر قرار گیرد؛ بازدید از این اثر تاریخی به تمام علاقهمندان به تاریخ این مرز و بوم توصیه میشود.
آدرس قلعه پیغام: استان آذربایجان شرقی، ۱۰ کیلومتری جنوب کلیبر، روستای پیغام
امامزاده شاه قاسم کلیبر
این امامزاده در روستای پیره لر از توابع شهرستان کلیبر، در بالای تپهای واقع شده بوده و از لحاظ تاریخی و مذهبی از اهمیت بالایی میان بومیان منطقه برخوردار است. امامزاده شاه قاسم از فرزندان اما موسی کاظم (ع) بوده که هنگام ورود امام رضا (ع) به ایران، او نیز وارد این خاک میشود و بعدها توسط مأمون عباسی به شهادت میرسد.
آدرس امام زاده شاه قاسم کلیبر: استان آذربایجان شرقی، کلیبر، روستای پیره لر
حمام قدیمی کلیبر
حمام قدیمی کلیبر که به حمام قدیمی شاه عباس نیز معروف است، در زمان شاه عباس صفوی به عنوان استراحتگاهی برای استقرار کراوانها ساخته شد. امروزه از این حمام تاریخی، تنها گنبدهای نورگیر آن بهجامانده که تحت عملیات بازسازی میراثفرهنگی قرار گرفتهاند. حمام قدیمی کلیبر، در از جمله جاذبههای تاریخی دیدنی در اطراف قلعه دره سی محسوب میشود.
آدرس حمام قدیمی کلیبر: استان آذربایجان شرقی، کلیبر، مرکز شهر
جنگل ارسباران
جنگلهای ارسباران از بینظیرترین و معروفترین پوششهای گیاهی ایران است، که وسعتی به اندازه ۱۲ هزار هکتار دارد. این جنگلها علاوه بر اینکه زیستگاه انواع گونههای گیاهی و جانوری هستند، از اهمیت تاریخی بالایی نیز برخوردارند. قلعههای استراتژیک و تاریخی بسیاری در بخشهای مختلف این منطقه وجود دارد که نشاندهنده نقش تاریخی این جنگل در سالهای دور است.
امروزه، بخشهای بسیاری از این جنگلها تحت حفاظت زیست محیطی قرار گرفته است. بهترین زمان برای سفر به جنگلهای ارسباران، اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان است. برای سفر به این منطقه مانند سایر جنگلنوردیها، امکانات لازم را به همراه داشته باشید.
آدرس جنگل ارسباران: استان آذربایجان شرقی، کلیبر، جنگل ارسباران
بهترین زمان بازدید از قلعه دره سی
سرسبزی پوشش گیاهی و شکوفههای درختان قلعه دره سی، در فصل بهار در کنار رودهای خروشان و آبشارهای خیرهکننده که از آب چشمههای کوهستانها سرچشمه میگیرند، زیبایی بینظیری را به وجود میآورند.
در فصل پاییز گرمای رنگهای قرمز و نارنجی برگهای رنگارنگ درختان، حس و حال متفاوتی را به فضا میدهد. بنابراین میتوان گفت، مراتع و کوههای این منطقه در تمام فصول سال از زیبایی منحصر به فرد و مختص به خود برخوردارند. اما به طور کلی، بهترین زمان برای بازدید از قلعه دره سی، ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر است. به عبارتی بهار و اوایل تابستان، مناسبترین اوقات برای سفرهای ماجراجویانه به این منطقه هستند.
راههای دسترسی به قلعه دره سی
برای دسترسی به قلعه دره سی، میبایست ابتدا خود را به شهرستان کلیبر رسانده و از آنجا به طی کردن مسیری ۳ کیلومتری به این قلعه میرسید. متأسفانه شهرستان کلیبر، امکانات رفت و آمد هوایی و ریلی نداشته و تنها میتوانید با وسایل حمل و نقل جادهای مانند اتوبوس و یا خودروی شخصی به این شهرستان سفر کنید.
بنابراین هر کجای ایران که هستید، ابتدا میبایست از طریق راههای هوایی، ریلی و یا جادهای خود را به تبریز رسانده و سپس طی مسافتی ۱۸۱ کیلومتری، به شهرستان کلیبر برسید. از تبریز تا کلیبر حدود دو ساعت و نیم طول میکشد. همچنین میتوانید از سمت اردبیل راهی این شهر شوید، که در این صورت باید به سمت شهر اهر رفته و از آنجا وارد شهرستان کلیبر شوید. فاصله اردبیل تا کلیبر نیز در حدود ۲۲۰ کیلومتر است و سه ساعت و نیم زمان میبرد.
اقامت در قلعه دره سی
در محدوده قلعه دره سی، به دلیل طبیعت بکر آن، اقامتگاهی برای سکونت وجود ندارد و از آنجایی که این قلعه در ۳ کیلومتری شهرستان کلیبر واقع شده است، میبایست برای اقامت در نزدیکی قلعه، به اقامتگاههای موجود در این شهرستان مراجعه نمایید.
شهرستان کلیبر با آب و هوایی معتدل و کوهستانی، انواع جاذبههای طبیعی، تاریخی و گردشگری را در خود جای داده و سالانه میزبان تعداد زیادی از گردشگران سراسر ایران است؛ بنابراین، در این شهرستان امکانات رفاهی و اقامتی مناسبی تعبیه شده است. شما میتوانید با توجه به تعداد نفرات و بودجه خود، در انواع هتلها، سوییتها و ویلاهای این شهرستان اقامت داشته باشید.
سؤالات متداول
۱) قلعه دره سی کجاست؟
قلعه دره سی، در شمال استان آذربایجان شرقی و در ۳ کیلومتری جنوب غربی شهرستان کلیبر، در جوار قلعه بابک، قرار دارد.
۲) بهترین زمان بازدید از قلعه دره سی چه موقعی است؟
بهترین زمان برای بازدید از قلعه دره سی، ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر است.
۳) آیا امکان اقامت در منطقه قلعه دره سی وجود دارد؟
بله، شما میتوانید با طی کردن ۳ کیلومتر به شهرستان کلیبر رسیده و در این منطقه، در انواع هتلها، اقامتگاهها، سوییت ها و ویلاهای اجارهای اقامت داشته باشید.
۴) معروفترین جاذبههای گردشگری در اطراف قلعه دره سی کدامند؟
قلعه بابک، قلعه پشتو، قلعه پیغام، مقبره شاه قاسم، حمام قدیمی کلیبر، جنگل ارسباران، پارک جنگلی مکیدی، آب گرم موتاللیق، پل شاه عباس و پلهای خدا از معروفترین جاهای دیدنی در این منطقه هستند.
سخن پایانی
در مطلب فوق به معرفی قلعه دره سی، یکی از جاذبههای دیدنی و گردشگری در شمال غربی کشور واقع در استان آذربایجان غربی، شهرستان کلیبر، پرداخته شده است. این مکان دیدنی و جاذبههای طبیعی، تاریخی و گردشگری اطراف آن، علاوه بر اهمیت زیست محیطی آن که به دلیل قرار گرفتن در دل جنگلهای ارسباران است، از اهمیت تاریخی بالایی برخوردارند. بنابراین اگر از دوستداران طبیعت ایران و علاقهمند به کشف مناطق جدید هستید، سفر به منطقه کلیبر و نواحی جنگلهای ارسباران، به شدت توصیه میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره برگزاری تورهای متنوع برای بازدید از قلعه دره سی، میتوانید با کارشناسان آژانس گردشگری الی گشت در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط
۲ نظرات
با سلام و عرض ارادت
مطالبتان بسیار عالی و کاربردی بود سپاسگزارم
فقط در قسمت پایانی نوشتید که کلیبر در استان آذربایجان غربی هست لطفا اصلاح بکنید
سپاس دوباره
باسلام و عرض ادب
اولا سپاسگذارم از مطالب ارزنده، تقریبا جامع مدیرمسئول محترم و سایر دست اندرکاران تلاشگرمجله وزین گردشگری الی گشت، فقط درصورت امکان با اطلاعات جامع تر از دنیای گردشگری این شهرستان، بیش از پیش به پرمحتوا بودن این اطلاعات ارزشمند ( نه تنها در مورد کلیبر بلکه همه جای ایران عزیز مان ) این مطلب تان را تکمیل بفرمایید
می توانید به آبشارهای زیبای آغویه، آبشار گوار، آبشار شبخانه، قلعه آغویه و غار وایقان امام زاده شاه قاسم در مجاورت حمام آبگرم متاللیق در روستای پیره لر و طبیعت بی نظیر کوه های سئحراما، اقامتگاه های بومگردی منطقه و….. اشاره بفرمایید
و ای کاش مثل ویکیپیدیا قابل ویرایش بود تا علاقمندان با اطلاعات جامع تری کمک تان کنند در معرفی ایران زیبای مان کمک حالتان می شدند
و نکته پایانی این که اگر مجله الی گشت با امکانات Translate همراه بودعالی تر می شد
بازهم تلاش تان قابل ستایش است دستمریزاد❤️❤️