برای مسافرت های هوایی یکی از مهمترین مسائلی که مطرح می گردد بار مجاز پرواز و راهنمای خرید اضافه بار است. در واقع مسافرت های هوایی و همه ایرلاین ها همانند سایر شیوه های حمل و نقل، محدودیت هایی را برای حمل بار در نظر گرفته اند که در صورت افزایش میزان بار موظف به پرداخت هزینه هستید. در این مقاله سعی کرده ایم میزان بار مجاز و راهنمای خرید اضافه بار در پروازهای داخلی و خارجی را برای شما شرح دهیم. پیشنهاد می کنیم قبل از خرید بلیط و آماده کردن بار و وسایلی که می خواهید در پرواز خود حمل کنید این مقاله را مطالعه نمایید.
فهرست مطالب
میزان بار مجاز ایرلاین های داخلی
بخش قابل توجهی از مسافرت های داخلی در این دوره به صورت هوایی و با خرید بلیط از ایرلاین های داخل کشور صورت می گیرد. میزان بار مجاز در پروازهای داخلی با توجه به اینکه چه نوع بلیطی را تهیه کرده اید متفاوت است. کلاس های بالاتر این شرایط را برای شما فراهم می کنند تا بار بیشتری را حمل کنید و بلیط هایی با کلاس های معمولی نیز اصولا میزان بار مجاز شما در ایرلاین ها را کاهش می دهند.
آنطور که پیداست در تمامی ایرلاین های داخلی میزان بار مجاز در کلاس اکونومی ۲۰ کیلوگرم و در کلاس بیزنس ۳۰ کیلوگرم است. در این خصوص می توان به ایرلاین های زاگرس، کاسپین، قشم ایر، تابان، کیش ایر، ماهان، آسمان، آتا و ایران ایر اشاره کرد. این نکته را مدنظر قرار دهید که میزان بار مجاز برای هر فرد به صورت جداگانه تعیین می شود اما در اغلب ایرلاین ها میزان بار مجاز برای کودکان به میزان ده کیلوگرم در نظر گرفته شده است.
سفرهای هوایی دارای قوانین و شرایط بسیار مهم دیگری هم هستند که میتوانید تمامی آنها را در صفحه مسافرت با هواپیما مطالعه کنید.
هزینه اضافه بار در ایرلاین های داخلی
مسلما همه ما می توانیم در زمان جمع کردن وسایل قبل از مسافرت هوایی، یک تجدیدنظر جزیی کرده و برخی از وسایل غیر ضروری را حذف کنیم اما اغلب وسایلی که حمل کرده ایم در زمره وسایل مهم و ضروری قرار دارند. این مسئله در خصوص دانشجویان داخلی و خارجی در زمان آغاز سال تحصیلی اهمیت بیشتری دارد. این قشر از جامعه مجبور هستند وسایل زیادی را به شهر محل تحصیل خود حمل کنند و اصولا اغلب آن ها با مسئله خرید اضافه بار مواجه می شوند.
اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که به غیر از بار مجاز پرواز باید هزینه اضافه بار هم پرداخت کنید حتما از شرایط ویژه حمل بار و خرید اضافه بار ایرلاین مورد نظرتان مطلع شوید تا در فرودگاه بابت هزینه های درخواستی دچار مشکل نشوید.
محاسبه هزینه بار
محاسبه هزینه بار توسط مسافر کار راحتی نیست چرا که پارامترهای مختلفی برای محاسبه این هزینه وجود دارد. در واقع میزان اضافه بار بستگی به قیمت بلیط، طول پرواز، کلاس پرواز، وزن و تعداد بسته هایی دارد که قرار است در قسمت حمل بار گنجانده شوند. معمولا تمام ایرلاین ها برای محاسبه هزینه اضافه بار ، به ازای هر یک کیلوگرم بار اضافه، مبلغی را مشخص میکنند. این نکته هم حائز اهمیت است که امکان دارد شکل بسته بندی و ابعاد بار شما طوری باشد که مشمول هزینه اضافی شود.
به طور کلی قاعده محاسبه مبلغ هزینه بار اضافه برابر است با ۱ درصد قیمت بلیط به ازای هر کیلوگرم بار اضافه ای که توسط مسافر حمل می شود. درواقع اگر شما ۵ کیلوگرم اضافه بار داشته باشید، باید به اندازه ۵ درصد قیمت بلیط خودتان را به عنوان هزینه بار اضافه به ایرلاین مورد نظر پرداخت کنید. این را هم اضافه کنیم که در برخی از ایرلاین ها درصدی که برای اضافه بار در نظر گرفته اند بیش از یک درصد و در برخی دیگر هم کمتر از یک درصد است. به همین دلیل بهتر است برای محاسبه هزینه بار با ایرلاین مورد نظر تماس بگیرید.
اضافه بار صرفا به کالاهای سنگین اختصاص ندارد. بارهایی همانند حیوانات خانگی و لوازم ورزشی نیز به صورت ویژه حمل می شوند و هرچند ممکن است وزن آن ها کمتر از بار مجاز پرواز باشد با این حال به صورت اضافه بار حمل می شوند و هزینه های مربوط به اضافه بار ایرلاین به آنها تعلق می گیرد.
میزان بار مجاز دستی در ایرلاین های داخلی
ما همیشه تاکید کرده ایم که بهتر است در پروازهای خود، بار زیادی را به قسمت کابین نبرید. منظور از بار دستی همان بسته و محموله هاییست که در قسمت کابین هواپیما حمل می کنید. با این حال افراد در برخی از موارد ترجیح می دهند بخشی از بار را به قسمت کابین بیاورند. از جمله این موارد می توان به حمل لپتاپ، جواهر گرانبها، کیف های دستی و … اشاره کرد. برخی از افراد هم ممکن است محموله سنگینی نداشته باشند و برای جلوگیری از معطلی های داخل فرودگاه، آن را به قسمت کابین ببرند.
محدودیت هایی هم در این زمینه وجود دارد. ایرلاین ها با توجه به ابعاد باکس هایی که در بالای سر مسافران تعبیه شده است محدودیت هایی را مقرر می کنند که شامل ابعاد، طول و عرض و در کل شامل حجم و حتی شامل وزن بار می شود. هرچند ممکن است پروازهای مختلف ابعاد مختلفی را در نظر بگیرند اما به صورت کلی ابعاد ذیل یک استاندارد مهم در زمینه حمل بار دستی در پروازهای داخلی است:
- طول و عرض و ارتفاع بار دستی نباید بیشتر از ۵۶، ۴۵ و ۲۵ سانتی متر بیشتر باشد.
وزن بار هم باید بین ۵ الی ۷ کیلوگرم باشد. در این خصوص باید به ایرلاینی که انتخاب کرده اید دقت کنید. البته این اعداد مربوط به پروازهای با کلاس اکونومی است. پروازهایی با کلاس بالاتر شرایط بهتری را فراهم می کنند؛ به عنوان مثال کلاس بیزینس و فرست کلاس اجازه حمل بار دستی تا ۱۵ کیلوگرم را به شما می دهد. این اعداد ممکن است از یک ایرلاین به ایرلاین دیگر متفاوت باشند. بهتر است قبل از بسته بندی بار و حمل محموله های مورد نظر خود از شرایط حمل بار در قسمت بار و کابین هواپیما آگاهی پیدا کرده و شرایط را به خوبی بسنجید.
میزان بار مجاز ایرلاین های خارجی
میزان بار مجاز پرواز در ایرلاین های خارجی متفاوت است. برخی از آن ها میزان بار مجاز پرواز را همانند پروازهای داخلی ایران از نوع اکونومی تعیین کرده اند و برخی دیگر هم شرایط بهتری را فراهم کرده اند تا مسافران بتوانند بدون پرداخت هزینه بار اضافه، بار بیشتری را حمل کنند. از جمله ایرلاین های خارجی که بار مجاز پرواز را همان ۲۰ کیلوگرم در نظر گرفته است ترکیش ایر نام دارد. البته این میزان مربوط به کلاس اکونومی است و در کلاس های بالاتر می توان بار بیشتری را حمل کرد.
-
بار مجاز در کلاس اکونومی، کلاس بیزنس و کلاس فرست
در این میان شرکت KLM بار مجاز در کلاس اکونومی را ۲۳ کیلوگرم و در کلاس بیزنس و فرست ۳۲ کیلوگرم اعلام کرده است. البته محدودیت هایی هم از حیث تعداد چمدان وجود دارد. شرکت KLM در کلاس تجاری خود میزان بار مجاز پرواز را حداکثر به دو چمدان که در مجموع ۳۲ کیلوگرم هستند، محدود کرده است. در واقع شما حتی از حیث تعداد چمدان نیز محدودیت دارید. مسافران در فرست کلاس نیز می توانند ۳ چمدان حمل کنند که حداکثر وزن آن ها به ۳۲ کیلوگرم می رسد.
شرکت هواپیمایی لوفت هانزا در اکونومی کلاس یک چمدان ۲۳ کیلوگرمی و در پریمیوم اکونومی ۲ چمدان با مجموع ۲۳ کیلوگرم را مجاز می داند. بنابراین اگر مسافر این ایرلاین هستید تعداد چمدان ها را هم چک کنید. بار مجاز پرواز این شرکت در کلاس بیزنس دو چمدان است که باید در مجموع ۳۲ کیلوگرم باشند. در فرست کلاس هم حداکثر بار مجاز ۳۲ کیلوگرم است با این تفاوت که مسافران می توانند آن را در ۳ چمدان تقسیم کنند. بنابراین از این بابت شباهت زیادی به شرکت KLM دارد.
شرکت هواپیمایی قطر و اماره متحده عربی محدودیت خاصی از حیث تعداد چمدان تعیین نکرده اند اما بار مجاز پرواز در این ایرلاین ها در کلاس اکونومی بستگی به درجه آن از ۲۵ الی ۳۰ کیلوگرم است. این میزان در بیزینس کلاس به ۴۰ کیلوگرم و در فرست کلاس به ۵۰ کیلوگرم می رسد.
هزینه اضافه بار در ایرلاین های خارجی
اگر احساس می کنید بار زیادی را حمل کرده اید و احتمال اینکه با هزینه اضافه بار مواجه شوید بهتر است زودتر از طبق معمولتان به فرودگاه بروید. هرچند قواعد خاصی برای تعیین هزینه اضافه بار مشخص شده است اما همیشه اختلافاتی هم بر سر این مسئله به وجود می آید چرا که پارامترهای مختلفی در تعیین اضافه بار موثر هستند و نمی توان صرفا به همان قانون یک درصد اکتفا کرد.
میزان بار مجاز دستی در ایرلاین های خارجی
بار مجاز پرواز صرفا به قسمت بار هواپیما مربوط نمی شود و شامل قسمت کابین هم می شود. شما باید در قسمت کابین هواپیما، بارهایی را حمل کنید که از حیث وزن و ابعاد هیچ گونه مشکلی را ایجاد نکنند. با توجه به اینکه محفظه های تعبیه شده برای هر صندلی و هر مسافر، در ایرلاین های مختلف تفاوت های فاحشی با یکدیگر دارند بهتر است برای اطلاع از وضعیت بار مجاز پرواز در قسمت کابین به اطلاعات مربوط به حمل بار در ایرلاین موردنظرتان توجه کنید.
اگر می خواهید از میزان بار مجاز دستی در قسمت کابین هواپیمای ایرلاین های خارجی اطلاع داشته باشید باید به قسمت اطلاعات این ایرلاین ها مراجعه نمایید. در خصوص مهمترین ایرلاین های خارجی باید بگوییم که ایرلاین اروپایی KLM میزان بار دستی مجاز را برای پروازهای کلاس اکونومی حداکثر ۷ کیلوگرم و برای کلاس بیزنس ۱۵ کیلوگرم در نظر گرفته است. شرکت هواپیمایی ترکیش ایر میزان بار دستی مجاز را برای همه کلاس های پروازی خود به میزان ۸ کیلوگرم اعلام کرده است. شرکت لوفت هانزا و قطرایر و امارات نیز مانند KLM میزان بار مجاز دستی را در کلاس اکونومی ۷ کیلوگرم و در بیزنس کلاس و فرست کلاس ۱۵ کیلوگرم اعلام کرده اند.
خرید بار جداگانه چیست؟
برخی بلیتهای ارزان قیمتی که در ایرلاینهای مختلف به فروش میرسند، بدون بار هستند، یعنی تنها میزان بار مجاز شما یک کیف یا ساک دستی است که همراه خود به داخل کابین هواپیما میبرید. به همین دلیل قیمت این قبیل بلیتها کمتر و ارزانتر است و شما برای حمل بار خود باید هزینهای جداگانه پرداخت کنید. پس از تهیه این بلیتهای بدون بار، میتوانید میزان بار مدنظر خود را به بلیت خود اضافه کرده و هزینه آن را پرداخت کنید.
ایرلاینهای اروپایی مثل ایبریا، ایزی جت و رایان ایر؛ همچنین پروازهای داخلی کشور مالزی و تایلند که بلیت ارزان به فروش میرسانند روی بلیت اولیه، باری را در نظر نمیگیرند.
نتیجهگیری درباره بار مجاز پرواز
میزان بار مجاز در پرواز امری مهم است که باید به آن توجه کنید. قوانین حمل بار در پروازهای داخلی و خارجی عمدتا یکسان است؛ اما مقدار تعیین شده بار مجاز میتواند متغیر باشد. در مقاله امروز، تمرکز الی گشت بر روی بار مجاز پرواز خارجی بود. در این پروازها بسته به شرکت هواپیمایی، نوع بلیت و مسیر پرواز شما، میزان بار مجازی که میتوانید همراه خود داشته باشید، متفاوت است. اگرچه پیشنهاد میکنیم قبل از خرید بلیت خود از بار مجاز پرواز خارجی خود مطمئن شده و آن را رعایت کنید، اما اگر با اضافهبار روبهرو شدید با پرداخت مبلغی اضافهتر میتوانید بار خود را تحویل فرودگاه دهید. البته در نظر داشته باشید که نرخ مبلغ اضافهبار هر پرواز هم میتواند متفاوت باشد. پس باید برای آن آمادگی لازم را داشته باشید.
سوالات متداول درباره بار مجاز پرواز
۱. سنگینی چمدان چه مشکلی ایجاد میکند؟
طبق قوانین هوایی و برای فشار کمتر به عوامل حمل چمدان در فرودگاهها وزن مشخصی برای هر چمدان تعیین گردیده است.
۲. هزینه اضافهبار چگونه حساب میشود؟
فاکتورهای مختلفی مانند تعداد، وزن و حجم بار اضافی روی هزینه نهایی اضافهبار اثرگذار هستند، ولی بهصورت کلی، هزینه اضافهبار بهازای هر کیلوگرم، معادل یک درصد از مبلغ بلیت شما در همان سفر در نظر گرفته میشود.
۳.آیا گمرک در تعیین هزینه میزان بار اضافه تاثیر دارد؟
مقررات گمرکی در تعیین میزان هزینه اضافهبار بسته به نوع کالای همراه مسافر متغیر است.
۴.در صورت داشتن اضافهبار چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
چنانچه تمایل به بردن بار بیشتر از حد مجاز دارید، باید ۳ ساعت قبل از زمان پرواز در فرودگاه حضور پیدا کنید تا با پرداخت هزینه بار اضافه، مجاز به حمل آن در سفر خود باشید.
۵. بار مجاز پرواز خارجی سطح اکونومی چقدر است؟
عمدتا میزان بار مجاز پرواز خارجی با بلیت اکونومی تا حداکثر ۳۰ کیلوگرم است. البته باید در نظر داشته باشید که میزان باز میتواند برای هر شرکت متفاوت باشد.
۱۲ نظرات