صنعت هواپیمایی و مسافرت هوایی امروزه به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده است و تصور سفر به برخی مکان ها بدون استفاده از هواپیما غیرممکن است. اما این صنعت تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است و پیشرفت های امروزی را مدیون افرادی هستیم که در این کار پیشگام بوده اند. امروز می خواهیم در مورد اولین ها در صنعت هواپیمایی صحبت کنیم و در مورد کسانی صحبت کنیم که با تلاش هایشان صنعت هواپیمایی را یک گام به جلو برده اند. این افراد هریک در زمینه ای خاص رکورددار هستند و باعث شکل گیری صنعت هواپیمایی و سفر هوایی امروزی شده اند. همه کم و بیش در مورد برادران رایت اطلاع داریم و می دانیم که اولین پرواز موفق را انجام داده اند و آغازگر تاریخ سفر هوایی بوده اند. اما در زمینه های دیگر چقدر اطلاع دارید؟ با الی گشت همراه باشید تا با برخی از مهم ترین اولین ها در صنعت هواپیمایی آشنا شویم.
مطالب مرتبط: نگاهی بر تاریخچه ی صنعت هواپیمایی آشنایی با ۷ زن رکوردشکن در تاریخ صنعت هواپیمایی ۸ معمای اسرارآمیز صنعت هواپیمایی
پرواز مدرن و با استفاده از موتور و نیروی مکانیکی باید از جایی شروع می شد و این کار در واقع، از بالون موتوردار آغاز شده است. اولین بالون پروانه دار توسط ژنرال ژان باتیست ماری مونیه در سال ۱۷۸۴ و درست یکسال پس از پرواز اولین بالون امتحان شد. سه پروانه روی یک محور مشترک قرار داشت و باعث می شد بالون با سرعت ۳ کیلومتر در ساعت پرواز کند. البته این بالون صرفا حرکت می کرد و کنترلی روی جهت و مسیر وجود نداشت.
وقتی به اولین پرواز تاریخ فکر می کنیم احتمالا سریع برادران رایت به ذهنمان می آید. این دو برادر البته در این صنعت پیشگام بوده اند اما باید بدانید که اولین پرواز را این دو انجام نداده اند. با این حال اولین پرواز کنترل شده و موفق را برادران رایت انجام داده اند و به همین دلیل نامشان در تاریخ ثبت شده است. در سال ۱۹۰۳ برادران رایت موفق شدند بر فراز شهر کیتی هاک پرواز کنند. هواپیمای آن ها دارای موتوری گازوئیلی بود و به کمک دو بال که به یکدیگر متصل شده بودند هدایت می شد. این اولین بار بود که قابلیت کنترل هواپیما در آسمان با موفقیت انجام می شد. برادران رایت در زمینه های بسیاری رکورددار هستند: رکورد اولین مانور هوایی در سال ۱۹۰۴ و رکورد پرواز در آسمان به مدت بیش از نیم ساعت در ساعت ۱۹۰۵ از جمله اولین ها در صنعت هواپیمایی است که مدیون این دو برادر است.
یکی دیگر از اولین ها در صنعت هواپیمایی مربوط به اولین پروازی است که بر فراز اقیانوس اقیانوس اطلس انجام شده است. در سال ۱۹۱۹ خلبان والتر هینتون با هواپیمایی که مجهز به موتور لیبرتی بود موفق شد بر فراز اقیانوس اطلس پرواز کند. املیا ارهارت خلبان زن مشهور و افسانه ای نیز اولین زنی بود که توانست این پرواز تک نفره را در سال ۱۹۳۲ انجام بدهد.
بارونس ریموند دو لا روش (Baroness Raymonde de la Roche ) اولین زنی است که موفق به دریافت گواهینامه خلبانی شده است. این زن فرانسوی در سال ۱۹۰۹ دوره خلبانی اش را پشت سر گذاشت و موفق به دریافت مجوز خلبانی شد.
پرواز اگرچه در بسیاری زمینه ها باعث تسهیل زندگی مردم شد اما دور از ذهن نبود که پای جنگ و نبرد به آسمان ها هم باز شود. در جریان جنگ جهانی اول نیروهای متفقین و خلبان های آلمانی در نبردی هوایی درگیر شدند و به این ترتیب یکی از اولین ها در صنعت هواپیمایی شکل گرفت: اولین نبرد هوایی! در آن زمان هنوز هواپیماها مجهز به ابزارهای جنگی پیشرفته نشده بود و افراد داخل هواپیماها در حالی که در نزدیکی هم پرواز می کردند با استفاده از هفت تیر و تفنگ به یکدیگر شلیک می کردند. البته همان طور که انتظار می رود چنین مدل نبردی خیلی هم کاربردی نبود و بیشتر تیرها به خطا می رفت.
اولین اسکادران یا گردان هوایی مستقل در سال ۱۹۱۸ مورد استفاده قرار گرفت. این گردان توسط نیروی هوایی ایالات متحده هدایت می شد و از هواپیماهایی با موتور لیبرتی استفاده می شد.
در سال ۱۹۲۴ تحت فرماندهی فردریک مارتین چهار هواپیمای دو باله داگلاس متعلق به نیروی هوایی ایالات متحده از سیاتل پرواز کردند و اولین پرواز دور دنیا را آغاز کردند. دو هواپیما از این ۴ هواپیما موفق شدند پس از ۱۷۵ روز این ماموریت را به انجام برسانند. به این ترتیب یکی از هیجان انگیزترین اولین ها در صنعت هواپیمایی با موفقیت انجام شد.
یکی دیگر از اولین ها در صنعت هواپیمایی مربوط به سرعت پرواز است. در سال ۱۹۴۷ چاک ییگر از نیروی هوایی ایالات متحده پرواز مشهور و افسانه ای اش را انجام داد و با هواپیمای x-1 که توسط شرکت Bell ساخته شده بود با سرعتی بیشتر از سرعت صوت پرواز کند. دایانا بارناتو، خلبان انگلیسی نیز اولین زنی است که در سال ۱۹۶۳ توانست دیواره صوتی را بشکند و با سرعتی فراصوت پرواز کند.
سولار چلنجر (Solar Challenger) نام اولین هواپیمای خورشیدی است که توانست مسافت زیادی را پرواز کند. خلبان این هواپیما جنیس براون بود و موفق شد در سال ۱۹۸۰ مسافت ۶ مایل را در ۲۲ دقیقه پرواز کند.
دیک روتان و جینا ییگر با هواپیمای Voyager موفق شدند یکی از اولین ها در صنعت هواپیمایی را به نام خود ثبت کنند. این دو خلبان در سال ۱۹۸۶ اولین پرواز دور دنیا بدون سوخت گیری را در مدت زمان ۲۱۶ ساعت با موفقیت انجام دادند و در این زمینه رکورددار شدند. استیو فوست نیز اولین خلبانی است که همین مسیر را تنها و بدون سوخت گیری در سال ۲۰۰۵ انجام داده است.
منبع: hartzellprop.com