باورتان می شود که در هر روز بیش از ۹ میلیون نفر در سراسر جهان با هواپیما سفر می کنند؟ از آن جا که سفر هوایی امکانات بسیاری را از نظر راحتی پرواز فراهم آورده است، خیلی ها خواهان سفر با این وسیله هستند اگر توجه داشته باشید، شما از وقتی که پرواز خود را خریداری می نمایید تا زمانی که به فرودگاه می روید و سوار بر هواپیما می شوید مدام با اصطلاحات خاصی روبرو خواهید شد که ممکن است معنای برخی از آن ها را در نهایت ندانید و شاید اصلا برایتان هم مهم نباشد که بدانید. اما توجه داشته باشید که همین ندانستن، می تواند باعث سردرگمی و گیجی مسافران در فرودگاه شود. حال اگر از کسی هم بپرسید و جواب شما را اشتباه بدهند که دیگر نور علی النور می شود. امروز ما در الی گشت می خواهیم تا برای شما برخی از رایج ترین اصطلاحات پروازی اشتباه را برای شما بازگو نماییم پس در ادامه با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط: علت گریه ی افراد در هنگام پرواز چیست؟ در هنگام پرواز چه تغییراتی در بدن اتفاق می افتد؟ این راه ها زیباترین مسیرهای پرواز در دور دنیا هستند!
مرحله ی آخر پرواز از آن دسته اصطلاحات پروازی اشتباه است که بدون قصد و قرض اشتباه به کار برده می شود و در ۹۰ درصد اوقات، منظور از آن بار معناییش نیست! برای این که از پیچیدگی این گفتار برای شما کمک کنیم بگذارید تا مسئله را برایتان بیشتر باز کنیم.
مرحله ی آخر پرواز در واقع همان فاینال اپروچ (final approach) است که هر شنونده ای انتظار دارد تا هر وقت این واژه را مخصوصا از طرف خدمه ی پرواز و یا دست اندرکاران به گوش شنید به این معنا باشد که پرواز در حال اتمام است و قرار است تا این پرواز به زمین بنشیند ولی چطور همچینی چیزی ممکنن است آن هم در زمانی که هواپیما در ارتفاع ۳ هزار پایی از سطح زمین است؟
درواقع اسم این حالت؛ باید یا فرود نهایی (final descent) باشد و به همین نام هم نشانه گذاری شود اما این واژه نیز اط جمله ی اصطلاحات پروازی اشتباه راج است. در واقع زمانی که هواپیما به حالت فاینال اپروچ می رسد، حتی باید مهمانداران نیز هم سر جاهایشان محکم بنشینند تا عمل فرود هواپیما صورت بگیرد.
چک این فرودگاه یکی از اصلی ترین مراحل سوار شدن به هواپیماست و از جمله مهم ترین اصطلاحات پرکاربرد در فرودگاه است که گاهی حتی در زمره ی اصطلاحات پروازی اشتباه نیز به کار برده می شود. به همین دلیل لازم است معنای آن را بدانیم. وقتی وارد فرودگاه می شوید باید مدارک پرواز مثل پاسپورت، ویزا و بلیط هواپیما را به مسئولین ایرلاین نشان دهید. مسئولین باید بررسی کنند که آیا شما مدارک لازم برای سفر را به همراه دارید یا نه. در غیر این صورت از سوار شدن شما به هواپیما جلوگیری می کنند.
با این که معمولا مردم بخش لاست اند فاند (lost and found) یا همان بخش اشیا گمشده را با گمشده ها اشتباه می گیرند اما به هر حال ما امیدواریم هیچ وقت سر و کارتان به این قسمت نیفتد، اما به هرحال معنای این اصطلاح را نیز توضیح می دهیم. لاست اند فاند به معنای بخش اشیاء و چمدان های گمشده و پیدا شده است. چمدان های گم شده در فرودگاه و در هواپیما به این قسمت تحویل داده می شوند، بنابراین اگر خدای ناکرده وسیله ای را گم کردید می توانید به این بخش مراجعه کنید.
از جمله ی اصطلاحات پروازی اشتباه بعدی که می خواهیم به آن بپردازیم، توقف اجباری است که در صنعت هواپیمایی آن را به عنوان استاپ اور (stopover)، توقف و یا لی اور (layover) نیز می شناسند. در واقع؛ استاپ اور یا همان توقف اجباری هواپیما زمانی به وقوع می پیوندد که مسافران پرواز در سفر خود به شهرها و مقصدهای متفاوت، بیش از ۲۴ ساعت در شهری که متوقف شده اند، اقامت کنند. لی اور هم نیز اصطلاحی است که دقیقا مربوط به توقف های بین دو مقصد مختلف است که کمتر از ۲۴ ساعت در مقصد کمکی به طول می انجامد اما گاهی در کاربرد، از دو اصطلاح لی اور و استاپ اور جا به جا هم استفاده می شود. در این میان بد نیست تا بدانید که، زمانی که هواپیمای خود را عوض می کنید و این روند از یک تا دو ساعت طول می کشد، به آن کانکشن یا ارتباط نیز می گویند.
شاید ندانید که پروازهای مستقیم همان پروازهای بدون توقف نیستند! خیلی بی مقدمه باید به این اصل در اصطلاحات پروازی اشتباه اشاره می کردیم زیرا می تواند اشتباهی زیان بار باشد. پرواز مستقیم پروازی است که با یک شماره پرواز، یک یا چند بار بین مبدا و مقصد توقف می کند. مسافران یا در هواپیما می مانند و یا خارج می شوند و یا هواپیمای خود را عوض می کنند.
تا زمانی که با همان شماره پرواز سفر کنید، آن پرواز به عنوان پرواز مستقیم به حساب می آید. حال شاید برایتان سوال باشد که با اینم همه تکلف، چرا چنین پروازهایی وجود دارند؟ در جواب شما باید بگوییم که این سیستم از چند دهه ی پیش، یعنی زمانی که بلیط هواپیما را از طریق سیستم توزیع جهانی به وسیله ی آژانس های مسافرتی تنها به فروش می رسیده است، وجود دارد. مثلا ببینید اگر مسافری از یک شهر به یک شهر دور می خواسته تا سفر کند، باید در بین راه در یک شهر میان پروازش توقف می کرده است.
البته باید بگوییم که هنوز هم این پرواز ها وجود دارند و در مقایسه با پروازهای بدون توقف طرفداران بیشتری نیز دارد. بسیاری از شرکت های هواپیمایی همین کار را در پیش می گیرند که برای مسافران ممکن است بدون آن که دلیلش را بدانند، قابل درک نباشد. در آخر توصیه می کنیم که اگر می خواهید تا چند ساعت در سفر خود صرفه جویی کنید، بهترین کار رزرو بلیط هواپیمای بدون توقف است.
یکی از اصطلاحات پروازی اشتباه رایج دیگر، اشتباه گرفتن باند فرودگاه در مقابل تاکسی وی است. توجه کنید که زمانی که هواپیما پایین می آید، مسافران می توانند به هرکس که دوست دارند زنگ بزنند. ممکن است شخصی به طور ندانسته بگوید: ما هنوز در باند فرودگاه هستیم. در صورتی که باند فرودگاه یک مسیر باریک است که هواپیما در آن تیک آف می کند یا فرود می آید. هواپیماها از باند فرودگاه به تاکسی وی ها تغییر مسیر می دهند تا شما بتوانید به ساختمان ترمینال فرودگاه برسید. در ضمن توجه داشته باشید که اگر جایی و علی الخصوص در رسانه ها شنیدید که از اصطلاح آسفالت یا تارماک استفاده کردند، اشتباه می باشد. از تارماک یا آسفالت به اشتباهی به جایی تعبیر می کنند که هواپیماها را در آن قسمت پارک می کنند و یا بر روی زمین به حرکت در می آورندالبته درستش این است که به جایی که هواپیماها را در آن پارک می کنند، صحن اصلی فرودگاه گفته شود.
این مورد از سری اصطلاحات پروازی اشتباه رایج در صنعت هواپیمایی، تقصیر خدمه و دست اندرکاران هواپیمایی ها نیست بلکه از اشتباهات رسانه ای نشات می گیرد! هر دو کلمه ی رویداد و حادثه در دو جای مختلف به کار برده می شوند و معانی مختلفی نیز دارند. سازمان بین المللی هوانوردی غیر نظامی، حادثه را در واقع اتفاقی می داند که منجر به جراحت های جدی و یا کشنده ی مسافران و یا خسارت به بدنه ی هواپیما می گردد. اما در مقابل حادثه، رویداد دارای شدت کمتری است و به بی نظمی هایی که در روند معمولی پرواز اتفاق می افتد، مربوط می شود. به طور مثال به این مثال توجه نمایید که عبور هواپیما از روی باند فرودگاه با چند زخم سطحی، یک رویداد برای آن هواپیما و مسافرینش محسوب می شود نه یک حادثه.
یکی از اشتباهات دیگر در بین اصطلاحات پروازی اشتباه این است که برخی از مسافران از روی دانستن و یا نداستن، کار مهماندار و یا خدمه ی پرواز را با کار یک پیشخدمت خانم اشتباه می گیرند. در واقع اشتباه گرفتن و ساختن موقعیت مهماندار در مقابل پیشخدمت خانم یکی از اشتباهات رایجی است که بدون شک همه ی خدمه ی پرواز در زمانی مواجهه با آن، با خونسردی آن را توضیح می دهند. در واقع شما باید بدانید که اصطلاح پیشخدمت، زمان بسیاری است که دیگر استفاده نمی شود و حتی حس بدی را در کارکنان پرواز ایجاد می کند. امروزه و در زمانه ای که در آن قرار داریم، اصطلاح مناسب برای برای خدمه ی پرواز، مهماندار پرواز است.
البته باید به این اعتراف کنیم که ترمینال مسافربری کمتر مورد اشتباه و قضاوت نادرست مفهومی واقع می شود اما به هر حال، گاهی اوقات این اتفاق می افتد که ترمینال های مختلف و با کاربری های متفاوت را همگی برای پرواز بدانند، ترمینال در واقع یکی از اصطلاحات پرکاربرد در فرودگاه است و به ساختمان بزرگی گفته می شود که مسافران در هنگام سوار شدن و پیاده شدن از هواپیما وارد آن می شوند. ترمینال بخشی از فرودگاه است و ممکن است یک یا چند ترمینال در فرودگاه وجود داشته باشند. در فرودگاه های بزرگ معمولا چندین ترمینال وجود دارد و گاهی یک ترمینال به پروازهای داخلی و ترمینال دیگر به پروازهای خارجی اختصاص پیدا می کند.