اشنویه یکی از شهرهای کردنشین و مرزی استان آذربایجان غربی است که در غرب این استان واقع شده است. این شهر مرکز شهرستان اشنویه است و زبان رایج مردم آن کردی سورانی است. این شهر در نزدیکی مرز عراق (اقلیم کردستان عراق) قرار دارد و از نظر جغرافیایی به شهرستان های ارومیه، نقده، پیرانشهر و دو کشور ترکیه و عراق متصل است. با ما همراه باشید تا در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت به معرفی اشنویه و جاذبه های گردشگری آن بپردازیم.
معرفی اشنویه پایتخت گیلاس ایران
اشنویه دارای تاریخچه ای قدیمی است و آثار باستانی متعلق به دوران اورارتو در نزدیکی شهر یافت شده است. در سدههای اول و دوم هجری، اشنو یک شهر حاصلخیز و پررونق بود که تحت حکومت روادیدان، الدگوزیدان، منگبرنیدان و دیگر سلسله های تاریخی قرار گرفت. در سده های بعد، این شهر با جنگ های عثمانی ها، روس ها و آشوری ها روبرو شد و جمعیت زیادی از مردم آن کشته شدند یا مهاجرت کردند.
اشنویه به خاطر باغ های فراوان و محصولات باغبانی معروف است. گیلاس یکی از محصولات اصلی این شهرستان است که به دلیل کم آب بودن منطقه، خوش طعم و خوش رنگ است. به همین خاطر، اشنویه را پایتخت گیلاس ایران نامیده اند.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
تاریخچه اشنویه
اشنویه که قدمتش بالای سه هزار سال است، از شهرهای تاریخی و بزرگ کردستان بوده و هذبانیان (کردهای) آنجا زندگی می کردند. بعضی از این کردها که روادیان نام داشتند، در ارمنستان هم سکونت گرفتند و علی فرزند صدقه رئیس آنها بود. او در آذربایجان حکومت مستقلی راه انداخت و ارومیه را پایتخت خود کرد. اشنویه، خوی، شاهپور، لاهیجان و نقده هم جزو شهرهای تحت فرمانروایی او بودند. بعد از مدتی، در سده های هفتم و هشتم هجری، ارومیه و اشنویه همواره سرنوشت مشابهی داشتند. در جنگ بین علاءالدین (اتابک مراغه) و ابوبکر (اتابک عراق و آذربایجان) در سال ۶۰۲ هجری، علاءالدین صلح پذیرفت و یک قلعه خود را به دست ابوبکر داد. در عوض، ابوبکر هم حکومت اشنویه و ارومیه را به علاءالدین واگذار کرد.
سلطان جلال الدین خوارزمشاه در سال ۶۲۳ هجری ترکمانهای ایوائی را که در اشنویه و ارومیه بودند، شکست داد. بعد از حمله مغولان، پاتریارک نستوری از بغداد به اشنویه آمد. عثمانی ها در سال ۱۲۸۷ شمسی اشنویه را گرفتند و مردم آن را به قتل رساندند. حضور عثمانی ها و روس ها در منطقه، خسارات زیادی به جان و مال مردم اشنویه وارد کرد. روس ها و آشوری ها هم با هم جنگیدند و قحطی شدیدی رخ داد. مردم از گرسنگی و ترس به سمت عراق (موصل و کرکوک) فرار کردند. از ۱۳ هزار نفر جمعیت شهر اشنویه در آن زمان، فقط چند صد نفر زنده ماندند.
آب و هوای اشنویه
اشنویه یک شهرستان در استان آذربایجان غربی است که در غرب دریاچه ارومیه و در مرز با کردستان عراق قرار دارد. این شهرستان از نظر آب و هوا دارای اقلیم سرد معتدل است. دمای هوا در اشنویه در ماه های تابستان حدود ۲۶.۷ درجه سانتیگراد و در ماه های زمستان حدود منفی ۱ درجه سانتیگراد است. میانگین دمای سالانه این شهرستان ۱۳.۳ درجه سانتیگراد است. بارندگی در اشنویه کم است و متعلق به اقلیم نیمه خشک است. میانگین بارندگی سالانه این شهرستان حدود ۴۲۲ میلیمتر است که ۷۰ درصد آن به پاییز و زمستان تعلق دارد.
روستای بیمضرته از جاذبه های دیدنی اشنویه
این روستا پر از جاذبه های گوناگون است. از تاریخ و باستان تا طبیعت زیبا، هر کدام چیزی برای نشان دادن دارند. بیمضرته یکی از روستاهای دیدنی اشنویه است که در جنوب غرب این شهرستان قرار گرفته است. این روستا فقط ۷ کیلومتر با اشنویه فاصله دارد و می توان از جاده سنگان به آن رفت. این روستا دارای دشت های سبز و خوش آب و هوایی است که هر سال گردشگران زیادی را به خود می کشاند. بیمضرته همچنین تپه های منحصر به فرد و جذابی دارد که مورد توجه کسانی که به آن سفر می کنند قرار می گیرد. تپه قلات سید بیمضرته که در این روستا است، یک آثار ملی ایران است و در سال ۱۳۸۶ ثبت شده است.
گورستان اشنویه
گورستان های قدیمی هم جزو آثار تاریخی هستند. اشنویه هم چنین گورستان هایی دارد که بعضی از آن ها تا قرن هفتم هجری برمی گردند. سنگ قبرهای ساده زیادی در این گورستان ها هستند. یک کلیسای قدیمی خراب شده هم در نزدیکی این گورستان است که نشان می دهد مسیحیان در گذشته در این منطقه زندگی می کردند.
جنگل میرآباد
اشنویه پر از جنگل های گوناگون است. روستای میرآباد که در غرب آن و کنار رودخانه گادر است، یکی از این جنگل ها را دارد. رودخانه باعث شده است که این جنگل سرسبز و زیبا باشد. برای رفتن به جنگل میرآباد باید از جاده این شهر به پیرانشهر بروید. بعد از پل پوش آباد، در سمت راست، جاده خاکی هست که به روستای هق و بعد به میرآباد می رسد. این جنگل درختان متنوعی دارد مثل زالزالک ، سیب وحشی، گلابی وحشی، آلو و نسترن. این درختان علاوه بر زیبایی و حفاظت از آب و خاک، میوه های خوشمزه ای هم دارند که مردم از آن ها استفاده می کنند.
سنگ کیله میش
سنگ کیله میش یکی از آثار تاریخی اشنویه است که در غرب این شهرستان در روستای «درود» یا «دڕوو» به معنای (خار) به زبان کوردی قرار دارد. این سنگ نوشته نام معبد، گذرگاه و رشته کوهی را که در مرز ایران و عراق هستند، تعیین کرده است که در گذشته در گردنه کوهی بین اشنویه و رواندوز به عنوان ستون مرزی نصب بود. این سنگ در سال ۱۳۶۵ به دلیل جنگ ایران و عراق به موزه ارومیه منتقل شد.
جمع بندی سفر به اشنویه
اشنویه یک شهرستان در غرب استان آذربایجان غربی است که در مرز با کردستان عراق واقع شده است. این شهرستان دارای آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی متنوع و جذاب است که می تواند برای گردشگران جالب باشد. آب و هوای این شهر سرد معتدل است و میانگین دمای سالانه آن ۱۳.۳ درجه سانتیگراد و میانگین بارندگی سالانه آن ۴۲۲ میلیمتر است. در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت به معرفی جاذبه های دیدنی این شهر همچون سنگ کیله میش، جنگل میرآباد، گورستان اشنویه و روستای بیمضرته پرداختیم.