برای آشنایی با جزیره مینو ابتدا باید همسایههای نزدیک به جزیره را شناخت
آبادان و خرمشهر نزدیک جزیره مینو واقع شده است، طوری که برای رسیدن به این جزیره زیبا باید از این دو شهر مدد جست.
شهرستان آبادان، شبهجزیرهای بسیار زیبا نزدیک به جزیره مینو است به طول ۴۶ کیلومتر و عرض بین ۳ تا ۲۰ کیلومتر در دلتای اروندرود، بین رودهای بهمنشیر و کارون و اروند و در ۱۱۰ کیلومتری اهواز در دهانه ورودی خلیجفارس و در همسایگی کویت و عراق قرار دارد.
شهر آبادان مرکز شهرستان بین ۳۰ درجه و ۲۲ دقیقه و ۳۰ ثانیه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۱۲ دقیقه و ۳۰ ثانیه درازای خاوری از نصفالنهار گرینویچ قرار گرفته و بلندی آن از سطح دریا ۲ متر است. شهرستان آبادان حدود ۱/۲۰۶۳ کیلومترمربع مساحت دارد.
شهرستان آبادان شهری که به جزیره مینو بسیار نزدیک است پرآبترین شهر استان خوزستان بهحساب میآید چرا که دو رودخانه اروند و بهمنشیر در آن جریان دارند و با وجود پالایشگاه نفت، کارخانه پتروشیمی و با دسترسی آن به آبهای آزاد جایگاه مهمی در اقتصاد کشور به خود اختصاص داده است.
رونق آبادان
کشاورزی در آبادان به کشت و پرورش درخت خرما (نخل) اختصاص دارد. تعداد نخلهای موجود در این ناحیه که جلوهای از آن را در جزیره مینو میتوان مشاهده کرد را ۴ میلیون اصله برآورد کردهاند که از انواع خرماها میتوان ‘سعمران برهی’، ‘قنطار’، ‘حلاوی’، و ‘بریم’ را نام برد.
بازار ته لنجیهای این شهر مملو از مسافرانی است که برای خرید به این بازار هجوم میآورند و حال و هوای خاصی به آن بخشیده است. دیگر بازار و بازارچههای شهر زیبای آبادان اعم از خیابان امیری، بازار ماهی، بازار بزرگ شهر، بازار کویتیها و دیگر مناطق تجاری آن شاهد حضور شمار زیادی از مسافران و گردشگران از اقصی نقاط کشور است.
بر اساس آخرین سرشماری بهعملآمده جمعیت شهرستان آبادان بالغ بر ۲۹۰ هزار نفر است.
خرمشهر زیبا در نزدیکی جزیره مینو
شهرستان خرمشهر در نزدیکی جزیره مینو در بین ۴۸ درجه و یک دقیقه تا ۴۸ درجه و ۳۰ دقیقه طول شرقی نصفالنهار گرینویچ و ۳۰ درجه و ۱۹ دقیقه تا ۳۰ درجه و ۵۸ دقیقه عرض شمالی از خط استوا، یکی از شهرهای جنوبی استان خوزستان است که نام قبلی آن محمره بوده است طبق آخرین سرشماری با ۱۷۵ هزار نفر جمعیت، در ناحیه باتلاقی و پست دلتای رودخانه اروندرود واقع شده است.
اقتصاد خرمشهر
خرمشهر زیبا اولین و بزرگترین بندر خاورمیانه تا قبل از جنگ تحملی بوده است و هم اکنون دومین بندر کانتینری کشور است. موقعیت استراتژیک و تجاری این بندر از دیرباز باعث توسعه این شهر شده بود
جلوه خرمشهر
گذر رود کارون از دل این شهر و تقسیم آن به دو بخش و پلهای ارتباطی میان این دو بخش بر فراز رودخانه پرخروش و مواج کارون، جلوه زیبایی به آن بخشیده که با قایقها و کشتیهای در حال عبور بهویژه قایقهای مسافری و رستورانهای شناور بر روی آب با جلوههای دلانگیز در دل شب این زیباییهای کارون و شهر خرمشهر صدچندان میشود. اما صحنهی وصفناپذیر غروب خورشید در افق آسمان خرمشهر و سرخی افق آمیخته با نخلهای سر به فلک کشیده آن را هیچ نقاش زبردستی نتوانسته است بهرسم کشد و هیچ شاعری به وصف ننشسته است. ازاینرو رونق تجاری و توسعه انسانی خرمشهر همواره موجب حسادت دشمنان و مصدر چشم داشت و طمع استعمارگران بوده تا جایی که این شهر شاهد و عرصه چند جنگ بزرگ که در آن از جزیرههای خود همچون جزیره مینو کمک گرفته است در طول تاریخ بوده است.
معرفی جزیره مینو
جزیره مینو از جزیرههای ایران در استان خوزستان است. این جزیره درگذشته نام صلبوخ داشته و قبل از آن جزیرهی محله نام داشت، این جزیره بین آبادان و خرمشهر واقع شده و دوشاخه اروندرود آن را فرامیگیرد.
وسعت جزیره مینو
این جزیره دارای ۱۰ متر ارتفاع از سطح دریاست و در فاصله ۱۰ کیلومتری خرمشهر است. بزرگترین قطر جزیره مینو ۶/۲ کیلومتر و مساحت آن ۱۷/۸ کیلومترمربع است. مینو شهر، شهر کوچکی است که در آن قرار گرفته است و بزرگترین آبادی این جزیره است. این شهر جمعیتی در حدود ۱۲٬۰۰۰ نفر دارد. این شهر تفریح گاهی برای مردم آبادان و خرمشهر بهحساب میآید.
مطلب مرتبط
کسبوکار جزیره مینو
کشاورزی و پرورش دام در جزیره مینو جایگاه خاصی دارد. زندگی مردم مینو شهر درگذشته مبتنی بر دامداری و کشاورزی بوده است وجود نخل زبان زد بوده و در حال حاضر با تأسیس شرکتهای صنعتی (پالایشگاه آبادان، پتروشیمی و…) برخی از ساکنین مینو شهر علاوه بر دامپروری و کشاورزی در این نوع شرکتها فعالیت میکنند. باتوجهبه رودهای فراوان، روستاهای مینو شهر از نوع روستاهای نامنظم خطی یا طولی هستند که در امتداد یک رود یا جاده شکلگرفتهاند در جزیره مینو ۵ نهر جریان دارد که دو تا از آنها از رود جرف و سه تا از آنها از اروندرود منشعب میشوند.
این جزیره از معدود نقاط جهان است که آبیاری بهوسیله جزرومد آب انجام میشود و به وسیلهای نیاز نیست. جزیره مینو سراسر از نخلستان پوشیده شده که محیطزیست مناسبی برای زیست پرندگان مهاجر است. همچنین نیزارهای انبوه آن پناهگاه حیوانات وحشی مانند گراز است. ساکنان مینو از مردمان شریف و مهماننواز عربها هستند و به همین سبب، زبان رایج مردمان شهر عربی است.
جزیره مینو از جاذبههای گردشگری نزدیک به دو شهر خرمشهر و آبادان است و ویژگیهای گردشگری، اقلیمی و فرهنگی خاصی دارد و به همین دلیل سالانه تعداد زیادی گردشگر ماجراجو را به خود جذب میکند.این جزیره که در استان خوزستان قرار گرفته، به نخلستانهای زیبایش مشهور است. جزیره پر از نخل و نیزارهای انبوه است و از پوشش جانوری قابلتوجهی برخوردار است. برخی از نخلهای سوخته این منطقه ناشی از جراحات باقیمانده از جنگ است. مینو شهر بزرگترین منطقه مسکونی این جزیره است که گاهی کل جزیره را به این نام میخوانند. این منطقه از نظر غنیبودن تاریخ و زیباییهای طبیعی از اهمیت بالایی برخوردار است.
۴ جاذبه دیدنی اطراف جزیره مینو
جاهای دیدنی زیادی در نزدیکی جزیره مینو قرار دارند که به ۴ مورد آن اشاره میکنیم.
۱. بازار آبادان: این بازار در ۱۰ کیلومتری جزیره مینو قرار دارد. با هر نیاز و سلیقهای که به این بازار بروید، دستخالی برنمیگردید.
۲. موزه آبادان: این موزه در ۱۰.۸ کیلومتری جزیره مینو است. ۶۳۰ اثر تاریخی در موزه آبادان وجود دارند که از قدمت بسیار بالایی برخوردارند. اغلب آنها، اکتشافات تاریخی شوش و چغازنبیل هستند.
۳. تالاب شادگان: یکی از تالابهای بزرگ ایران که در ۷۰ کیلومتری جزیره مینو است. تالاب شادگان، تشکیل شده از سه تالاب خور موسی، شادگان و خور الامیه است.
۴. موزه جنگ خرمشهر: این موزه در ۱۸ کیلومتری جزیره مینو قرار دارد. آثار ارزشمند بهجامانده از ۸ سال دفاع مقدس در این موزه نگهداری میشود. این موزه همواره یادآور شجاعت مردم ایران است.
از دیگر جاذبههای دیدنی جزیره مینو میتوان به آشنایی بافرهنگ مردم این منطقه که بیشتر از طوایف عرب هستند نام برد. شاید باورش سخت باشد ولی قدمت این جزیره بر اساس برخی منابع به دوران سومریها باز میگردد. با سفر به این جزیره، میتوانید در دل تاریخ قدم بزنید. همچنین در این جزیره اسکلهها و مکانهای تفریحی برای مسافران تهیه شده است تا تجربه سفر به این منطقهی بکر لذتبخشتر شود.
آبوهوا و گردشگری جزیره مینو
هوای جزیره مینو در بیشتر روزهای سال گرم است. مردم در تمام فصول سال به این جزیره زیبا سفر میکنند، ولی میزان سفرها در تابستان بسیار اندک است. بهجز تابستان، میزان سفرها در بقیه فصول زیاد است. بهترین زمان سفر به جزیره مینو، از اواسط پاییز تا اواسط بهار است.
غذاهای جنوبی در مینوشهر
در جزیره مینو میتوانید انواع غذاهای محلی جنوبی و عربی را امتحان کنید و همچنین توصیه میکنیم قهوهی عربی را از دست ندهید. غذاهایی مانند مچبوس، کپه، خورشت قلیه، انواع ماهیهای شکم پر و بسیاری دیگر از جمله غذاهای محلی هستند که میتوانید در این جزیره تهیه کنید.
سوغات جزیره مینو
سوغاتیهای جزیره مینو، بخشی از فرهنگ مردم این منطقه است. از جمله سوغاتیهای جزیره مینو، میتوان به ۳۰ نوع خرما و صنایعدستی زنان بومی جزیره مینو اشاره کرد.
جزیره مینو با نخلستانهای زیبا هر بینندهای را مسحور زیبایی خود میکند و با نخلهایی سوخته از جراحتهای بهجامانده از دوران جنگ میگوید. این نخلستانهای انبوه در فصل خاصی از سال میزبان پرندگان مهاجر میشود، پرندگانی که با حضور خود بر زیبایی این جزیره میافزایند.
جزیره مینو و دفاع مقدس
این جزیره که تفریحگاهی برای مردم آبادان و خرمشهر بهحساب میآید خاطرات بسیاری را از دوران دفاع مقدس در خود جایداده است.
حماسه جزیره مینو
صبح روز سی ویکم شهریورماه ۱۳۵۹، ناگهان مرزنشینان جزیره مینو بر فراز نخلهایشان چند فروند هواپیمای عراقی را دیدند که با آرایش رزمی، از آسمان این جزیره گذشتند و بهسوی آبادان رفتند، چند ثانیه پس از آن بمبهایشان روی فرودگاه و پالایشگاه نفت آبادان رها شد.
مردمان جزیره مینو که از ماهها پیشآهنگ جنگ را شنیده و زهر دشمنی بعثیها را چشیده بودند، خود را آماده رویارویی با دشمن ساختند، اما دستهایشان خالی بود و چاره را به سپاه و ارتش سپردند.
این جزیره مرکز ثقل رزمندگان دوران دفاع مقدس در عملیات غرورآفرین «کربلای چهار» بود. عملیاتی که در آن رزمندگان پرتوان ارتش اسلام با عبور از رودخانه اروند یکی از مستحکمترین خطوط دفاعی ساحلی جهان را درهم کوبیدند.
در این مکان مقدس گردانهای غواص حماسهای را خلق کردند که پس از گذشت سالها هنوز حماسه آنها زنده و پابرجا است.
تاریخچه
حداقل تا سال ۱۸۸۰ میلادی، جزیره مینو، متعلق به طایفههای نصار و دریس (از طایفههای خوزستان)، بوده است. تا سال ۱۳۷۵ نیز مینوشهر را با نام چومه میشناختند. جزیره مینو، نقش مهمی نیز در هشت سال دفاع مقدس داشته است. مردم این جزیره در روزهای ابتدایی جنگ، رشادتهای مثالزدنی از خود نشان دادند. همچنین در اواخر جنگ، جزیره مینو در عملیات های والفجر ۸ و کربلای ۴، نقش مهمی را ایفا کرده است و شاهد اتفاقات جنگی بسیاری بوده است.
مسیرهای دسترسی
بهترین راه برای رسیدن به جزیره بعد از رسیدن به استان خوزستان رفتن به یکی از شهرهای خرمشهر یا آبادان است.
رفتن از سمت خرمشهر: در ابتدا باید مسیرتان را در جاده به سمت جنوب ادامه دهید و تقریباً بعد از ۱۲ کیلومتر رانندگی به مقصد خواهید رسید.
رفتن از سمت آبادان: درصورتیکه قصد داشتید از این سمت به این جزیره بروید باید ۱۲ کیلومتر از آبادان به سمت غرب رفته تا به مقصد برسید. یک راه دیگر هم رفتن به فرودگاه آبادان و طیکردن فاصله کوتاه ۷ کیلومتری تا جزیره مینو است.
در همین حوالی روستاهای زیبایی به نامهای روستای معاف خرمشهر، روستای بدریه خرمشهر، روستای نقشه حیر آبادان و روستای قانمیه هم ارزش دیدن دارند.