کوالالامپور پایتخت کتاب جهان در سال ۲۰۲۰
مالزی کشوری با عمر کوتاه ۶۱ ساله است ، اما حرکت این کشور در جهت گسترش علم و فرهنگ موجب شده تا از طرف سازمان جهانی یونسکو ، کوالالامپور پایتخت کتاب جهان در سال ۲۰۲۰ انتخاب گردد. کوالالامپور با تمرکز بر آموزش جامع ، توسعه جامعه مبتنی بر دانش و تشویق به خواندن برای مردم این شهر به عنوان پایتخت کتاب جهان انتخاب شده است. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا در مورد جزییات دریافت این عنوان بیشتر بدانیم.
تاریخچه انتخاب پایتخت کتاب جهان
مطالب مرتبط: چطور از کوالالامپور به پنانگ برویم؟ گشت و گذار در بهترین بازارهای خیابانی کوالالامپور اطلاعات پروازی کامل سفر به کوالالامپور
سازمان فرهنگی آموزشی یونسکو در جهت ارتقای رشد فرهنگ و ترغیب به مطالعه در کشورهای مختلف از سال ۲۰۰۱ اقدام به انتخاب پایتخت های کتاب و از سال ۲۰۰۴ اقدام به انتخاب پایتخت های ادبی کرده است. این انتخاب برای شهرها هیچ گونه آثار مالی به همراه نداشته و تنها در جهت ایجاد توسعه الگوهای کتابخوانی در شهر ها مورد استفاده قرار می گیرد. به نقل از ایرنا از جمله شهر هایی که در سال های گذشته به عنوان پایتخت کتاب جهان معرفی شده اند می توان به آتن (یونان) ، مادرید (اسپانیا) ، دهلی نو (هند) ، آمستردام (هلند) ، بوینس آیرس (آرژانتین) ، اسکندریه (مصر) ، مونترال (کانادا) ، بیروت (لبنان) و بانکوک (تایلند) اشاره کرد.
کوالالامپور از مدت ها قبل درخواست خود را برای انتخاب این عنوان در یونسکو مطرح کرده بود که در نهایت کوالالامپور پایتخت کتاب جهان در سال ۲۰۲۰ انتخاب شده که بیستمین پایتخت کتاب از سال ۲۰۰۱ تاکنون می باشد. با وجود اینکه کوالالامپور رتبه پنجاه و سوم از فهرست شصت و یک کشوری با سوادترین کشور ها را به دست آورده است اما تلاش ها و درخواست نویسندگان این کشور در جهت ایجاد راهکارهای گسترش کتابخوانی موجب دریافت این عنوان برای مالزی شده است. ایران نیز تاکنون دوبار در سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۱۱ درخواست خود را برای کسب این عنوان در یونسکو مطرح نموده است.
نحوه انتخاب عنوان پایتخت کتاب جهان
یونسکو با استفاده از نظرات کمیته مشورتی شامل مراکز انجمن ناشران بین المللی کتاب ، اتحادیه بین المللی فروشندگان کتاب و اتحادیه بین المللی انجمن کتابخانه ها ، شهر پایتخت جهانی کتاب را معرفی می کند. شهرهایی این عنوان را دریافت خواهند کرد که امکانات شهری و سازماندهی فعالیت ها و زیرساخت های شهری آن ها مجهز به روش های ترویج کتاب و کتابخوانی باشند.
دلایل انتخاب کوالالامپور پایتخت کتاب جهان
بر اساس نظر کارشناسان یونسکو ، یکی از مهمترین دلایل انتخاب عنوان کوالالامپور پایتخت کتاب جهان در سال ۲۰۲۰ اجرای پروژه زیست محیطی مشهور این شهر به نام رودخانه زندگی (River Of Life) است. این پروژه که توسط شهرداری کوالالامپور در حال انجام بوده و اجرای آن تا سال ۲۰۲۰ به اتمام خواهد رسید موجب توسعه کتابخانه ها و فراگیر شدن فضاهای مرتبط با کتابخوانی در فضای بسته یا آزاد و همچنین گسترش فرهنگ کتابخوانی از طریق تغییر در زیر ساخت های شهری شده است.