در راستای گسترش روابط فرهنگی بین دو کشور ایران و اتریش، سفیر اتریش استفان شولتز، از معاون میراث فرهنگی درخواست کرد تا با تشکیل کمیته سپر آبی اقدام موثری به منظور حفاظت از میراث فرهنگی منطقه برداشته شود، این کمیته بین المللی با این هدف و بیشتر در مقابل بلایای طبیعی و جنگ ها و از سال ۱۹۹۶ در بسیاری از کشورهای جهان به نام سپر آبی یا Blue Shield تشکیل شده است که به عنوان صلیب سرخ فرهنگی نیز از آن یاد می شود با الی گشت همراه باشید تا در ادامه از جزییات این خبر مطلع شوید.
مطالب مرتبط : تلاش سازمان میراث فرهنگی کشور برای توقف حراج اشیای تاریخی ایران در لندن رییس سازمان میراث فرهنگی: تغییر سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه مشکلی را حل نمی کند. معرفی دوره راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی (تورلیدر فرهنگی)
در کمیته سپر آبی از پنج سازمان به نام های زیر در آن عضویت دارند:
- شورای بینالمللی آرشیوها
- شورای بینالمللی موزهها
- شورای بینالمللی محوطههای تاریخی
- فدراسیون بینالمللی انجمنها و موسسات کتابخانهای
- شورای هماهنگی انجمنهای آرشیوهای سمعی و بصری
طی نشستی که سفیر اتریش در ایران و کارل فون هابسبورگ رئیس انجمن کمیتههای ملی (blue shield) با معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران داشتند در خصوص اهمیت فعالیت های بین المللی جهت حفاظت از میراث فرهنگی ایران و منطقه بحث و گفتگو شد.
سفیر اتریش در ایران گفت:
نظر به اینکه ایران و اتریش در قرن های گذشته روابط گسترده و طولانی در قرون گذشته داشتند که به حدود ۷۰۰ سال پیش می رسد و ابراز امیدواری کرد که این روابط همچنان تداوم داشته باشد. او ادامه داد که کمیته سپر آبی تاکنون در بیش از ۴۰ کشور جهان تشکیل شده و همانند سازمان هلالاحمر و صلیب سرخ وظیفه اش حفاظا از میراث فرهنگی در جهان است. این کمیته نیز یکی از شاخههای یونسکو می باشد و قصد دارد تا با آموزش و برنامه ریزی صحیح و به موقع مانع از تخریب میراث فرهنگی شوند.
این کمیته نیز به گونه ای هدف گذاری شده است که قبل از اینکه بحرانی رخ دهد می بایست اقداماتی در جهت جلوگیری از تخریب آثار تاریخی صورت پذیرد. در واقع این کمیته از سازمانهایی که با موزهها، آرشیوها، پشتیبانی های صوتی و تصویری، کتابخانهها و همچنین بناهای تاریخی و سایتها همکاری دارند، تشکیل می شود. استفان شولتز نیز اعلام کرد برای تشکیل مرکزی در ایران و همکاری در آموزش نیروهای متخصص آمادگی لازم را دارد. تمام افراد و ارگان هایی که با این کمیته همکاری می کنند ماموریت دارند برای محفاظت از میراث فرهنگی جهان با هماهنگ سازی و آماده سازی برای پاسخ به شرایط اضطراری تلاش کنند.
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد که کشور ایران در زمان بحران در حفاظت از آثار تاریخی سابقه خوبی دارد و علاوه بر اینکه ستاد بحران در ایران برای این مواقع تشکیل شده است، نیروهای نظامی نیز به منظور حفاظت از میراث فرهنگی در این زمان ها، دورههای مرتبط را آموزش دیده اند و همچنین یگان حفاظتی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز نقش پر رنگی را در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی دارد که به اینها می توان انجمنها و تشکل های میراث فرهنگی و افراد محلی نیز در آگاهی بخشی در جامعه نقش بسیار موثری دارند.
سفیر اتریش نیز با تجمید از ایران افزود که ایران با کمیته های یونسکو از قبیل پلیس اینترپل، UNIDRA، UNIODC و پلیس Carabinaryایتالیا همکاری بسیار خوبی دارد و در جهت حفاظت از میراث فرهنگی دوره های آموزشی کاربردی را برای افراد متخصص در گمرک، میراث فرهنگی، پلیس و سازمان امنیت با همراهی ارگان های مختلف برگزار کرده است و در مجامع و کنوانسیون های حفظ مواریث بشر، صلح، حفاظت از میراث فرهنگی و محیط زیست عضویت دارد.