کشف کتیبه سه زبانه در نقش رستم
یکی از پر اهمیت ترین جاذبه های ایران که جزئی از تاریخ کشورمان محسوب می شود، مجموعه تاریخی نقش رستم است. در این مجموعه آرامگاه چند پادشاه بزرگ هخامنشی مثل داریوش و خشایارشا، اردشیر اول و داریوش دوم در نقش رستم قرار دارد. آرامگاه چند پادشاه بزرگ هخامنشی مثل داریوش و خشایارشاه، اردشیر اول و داریوش دوم در نقش رستم قرار دارد. اما در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر کشف کتیبه سه زبانه در نقش رستم در خبرگزاری های رسمی مطرح شده است. در جزئیاتی که از این خبر مطرح شده است وجود یک شخصیت بلندپایه هخامنشی ثبت نشده است و این کشف از دستاوردهای نیم اخیر تاریخ ایران نیز بوده است. در ادامه همراه با ما باشید تا بیشتر درباره کشف کتیبه سه زبانه در نقش رستم خدمتتان اطلاعات لازم را خدمتتان ارائه دهیم.
مطالب مرتبط: راه اندازی شورای راهبردی کمیسیون ملی یونسکو در یزد برگزاری بازارچه ی سنتی و صنایع دستی با استفاده از فضای مجازی کرمان برای پذیرایی از مسافران نوروزی اعلام آمادگی نمود
با توجه به آنچه که در بالا به آن اشاره شد، پژوهشگر مستقل حوزه فرهنگ و زبانهای باستانی ایران درباره جزئیات کشف کتیبه سه زبانه در نقش رستم گفت: کتیبهای جدید و سه زبانه که تاکنون از دیدگان مخفی بوده است، در آثار تاریخی نقش رستم کشف شد که به یک شخصیت هخامنشی ثبت نشده در تاریخ اشاره دارد.
مجتبی درودی در این خصوص نیز اضافه کرد: این کتیبه در دامنه کوه و در اطراف مقبره داریوش در نقش رستم قرار دارد و به دلیل پنهان ماندن در بین رسوبات و پوششهایی که در طی دو هزار سال گذشته در این محل ایجاد شده، تاکنون از دیدهها مخفی مانده بود.
کاشف این کتیبه باستانی ادامه داد: این کشف در حوزه زبانشناسی، ایران شناسی و تاریخ از دستاوردهای تاریخی نیم قرن اخیر محسوب میشود.
در ادامه این صحبت ها درودی با بیان این که کتیبه سه زبانه کشف شده با همراهی سهیل دلشاد دانشجوری دکتری دانشگاه برلین به طور کامل خوانده و ترجمه شده است نیز اضافه کرد: این کتیبه هخامنشی به سه زبان شامل دو خط به زبان فارسی باستان، یک خط عیلامی و یک خط بابلی نوشته شده است.
این پژوهشگر مستقل در حوزه ی فرهنگ و زبان های باستان ایران نیز افزود: کتیبههای نقش رستم پیش از این حدود ۷۰ تا ۸۰ سال قبل توسط اشمیت کشف و خوانده شده بود. و همچنین این کتیبه تاکنون دیده نشده و به طور اتفاقی زمانی که در حال عکسبرداری از این محوطه بودم آن را مشاهده کردم.
درودی در ادامه نیز این طور بیان کرد: متن این کتیبه در خصوص یکی از شخصیتهای بلندپایه دربار هخامنشی و ایران باستان است که تاکنون هیچ اشارهای در تاریخ به آن نشده بود.
با بیان اینکه درودی این کشف بزرگ را در نشستی که روز سه شنبه ۱۰ بهمن داشته است به همت بنیاد ایران شناسی شاپور شهبازی در دانشگاه شیراز مجموعه ایران گردی سرو شیراز و همچنین انجمن صنفی راهنمایان ایران گردی و جهانگردی فارسی رونمای می شود به خبرگزاری های رسمی کشور چنین بیان کرد که در این مراسم عکس و جزئیات بیشتری درباره این کتیبه منتشر میشود.
نقش رستم نام مجموعه ای باستانی در روستای زنگی آباد واقع در شمال شهرستان مرودشت استان فارس است که در فاصله حدود ۶ کیلومتری تخت جمشید قرار دارد. این محوطه ی باستانی در واقع یادمانهایی از عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای داده است و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی همواره مورد توجه بوده است. آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشی، نقش برجستههای متعددی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقشبرجستهٔ ویرانشدهای از دوران عیلامیان در این مکان قرار دارد.