کشف گردنبند، دستبند و اشیایی با قدمت ۲۵۰۰ سال!

قاچاق عتیقه

با توجه به این که کشور ما ایران از تاریخ و تمدنی غنی برخوردار است، پیشینیان اشیا ارزشمندی را نگهداری می کردند که بسیاری از آن ها به مرور زمان از دست رفته اند و یا در میان خاک مدفون شده اند. اگرچه برخی از این نمونه ها در موزه های ایران و سراسر جهان نگهداری می شوند. با این حال هر روز خبری منبی بر کشف اشیا عتیقه جدید را در جابه جای کشورمان می شنویم که متاسفانه گاهی اوقات به دست قاچاقچیان می افتد. در روز دوم خرداد گردنبد و دستبندی طلا احتمالا متعلق به دوران ساسانی و ۶۰ قطعه شی تاریخی با بیش از ۲۵۰۰ سال کشور کشف و ضبط شد.

مطالب مرتبط:
موزه آذربایجان در تبریز، یکی از مهمترین موزه های باستان شناسی ایران
قلعه فلک الافلاک ، بازمانده ساسانیان در خرم آباد

در روز دوم خرداد ماه سال ۱۳۹۷ فرمانده یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد که نیروهای یگان حفاظت از میراث فرهنگی استان تهران موفق به کشف و ضبط گردنبند و دستبند طلا مربوط به دوران ساسانی شدند. طبق گفته های سردار امیر رحمت الهی فرمانده یگان حفاظت: طی گزارش واصله از دوستدارن میراث فرهنگی درخصوص خرید و فروش اشیا تاریخی توسط قاچاقچیان اموال تاریخی، تیم عملیات یگان حفاظت استان تهران پس از انجام اقدامات و بررسی های اولیه و احراز صحت خبر   تیمی زبده از کارکنان یگان را تشکیل داد.

آن ها با انجام تحقیقات گسترده، ضمن شناسایی افراد دخیل در امر قاچاق اموال تاریخی و  اخذ دستور مقام  قضایی با هماهنگی اداره پلیس مبارزه با کالای قاچاق و ارز آگاهی تهران، طی عملیاتی موفق به کشف اشیا عتیقه از جمله یک عدد گردنبند و دستبند از جنس طلا و دستگیری دو نفر قاچاقچی اموال تاریخی شدند.

طبق نظریه های اولیه ای که کارشناسان میراث فرهنگی در باره این اشیا کشف شده بیان کرده اند آن ها از ارزش تاریخی بسیار زیادی برخوردارند و قدمتشان احتمالا به دوران پادشاهی ساسانیان بازمی گردد.

اما کشف اشیا عتیقه در روز گذشته به همین دستبند و گردنبند تاریخی ختم نمی شود بلکه نیروهای انتظامی در گنبد کاووس هم موفق به کشف ۶۰ قطعه تاریخی شدند. طبق گفته های سرهنگ محمود علی فر: ماموران شهرستان گنبد کاووس موفق شدند فردی را که در واحد صنفی خود اقدام به نگهداری اشیای عتیقه می کرد، شناسایی و تحت کنترل قرار دهند.

روزیکم خرداد مأموران با اطمینان از وجود اشیا عتیقه در واحد صنفی مورد نظر و هماهنگی مراجع  قضایی در بازرسی از محل دو تنگ سفالی، دو قطعه مجسمه حیوان سفالی، درپوش ظرف فلزی، آیینه مفرغی، ۵۰ عدد سکه قدیمی وچهار قطعه از قطعات شکسته سفال و شیشه کشف کردند. در این رابطه دو نفر دستگیر شدند و پس از تشکیل پرونده به مراجع قضایی ذیربط ارجاع داده شدند.

کارشناسان میراث فرهنی و اشیا عتیقه پس از بررسی اشیا کشف شده سن آن ها را در حدود ۲۵۰۰ سال پیش تخمین زنده اند.

اما طبق قانون و برای حفظ آثار ملی کشورمان: (کسانی که بخواهند تجارت اشیای عتیقه را کسب خود قرار دهند، باید از دولت کسب اجازه کرده باشند، همچنین خارج کردن آنها از مملکت به اجازه دولت باید باشد). بر طبق همین قانون بین کسانی که به صورت اتفاقی موفق به کشف اشیا عتیقه شده اند و یا افرادی که به حفاری پرداخته اند تفاوت وجود دارد.

قانون درمورد کشف اتفاقی عتیقه:

اگر فردی اتفاقی به چنین اشیایی دست یابد، باید سریعا مراتب را به سازمان میراث فرهنگی اطلاع دهد. هر گاه مقامات مربوطه دولتی این اموال را قابل ثبت در فهرست آثار ملی دانستند، نصف آن اموال به کاشف واگذار شده یا قیمت عادله آن با توجه به نظر کارشناسان و متخصصان به او داده می ‌شود و دولت اختیار دارد که نصف دیگر را هم ضبط یا بلاعوض به کاشف واگذار کند. همچنین اگر فرد از تقدیم اشیا به دولت خودداری کند، کل اشیای کشف شده به نفع دولت ضبط می ‌شود.

قانون در رابطه با حفاری های غیر مجاز:

حفاری تجاری جرم است. قانون مجازات اسلامی ایران خرید و فروش اموال تاریخی وفرهنگی حاصل از حفاری غیرمجاز را ممنوع می‌ داند و برای این کار مجازات در نظر گرفته است، خریدار و فروشنده علاوه ‌بر ضبط اموال فرهنگی، به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال محکوم می ‌شوند.

مطالب مرتبط

داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید!

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟