استخوان های ۲۸۰۰ ساله کودک ۱۰ ساله!
کاوشگران و باستان شناسان خبر از کشف تازه ای دادند. خبرها حاکی از آن است که کاوشگران در تلاش های باستانشناسی خود به یافته های جدیدی دست یافتند و موفق به کشف بقایای استخوان های ۲۸۰۰ ساله کودک ۱۰ ساله در همدان شدند. این کاوش ها که در میدان امام خمینی شهر همدان صورت گرفته از سوی باستان شناسان قدمت آن به ۲۸۰۰ سال پیش تخمین زده می شود. مسئول کاوش های میدان امام خمینی در گفتگویی با خبرنگار واحد خبر از زمان آغاز و روند فعالیت های انجام شده و همچنین سایر کشفیات باستان شناسی در منطقه خبر داد. در ادامه برای آگاهی بیشتر از جزییات خبر با الی گشت همراه باشید.
توضیحات سرپرست تیم کاوش
مطالب مرتبط: گنجنامه همدان مقصد دوستی تاریخ و طبیعت روستای رنسانس در همدان!
محمد شعبانی مسئول و سرپرست تیم باستان شناسی کاوش های میدان امام خمینی همدان توضیحاتی درباره جزییات این عملیات باستان شناسی و کشف استخوان های ۲۸۰۰ ساله ارائه داد و گفت؛ این جسد که مربوط به بقایای کودکی حدودا ۱۰ ساله می باشد زمان تدفین آن مربوط به ۲۸۰۰ سال پیش است که مقارن عصر آهن در ایران می باشد. شعبانی در ادامه درباره چگونگی قرار گرفتن کودک در محل نیز توضیح داد و اشاره کرد که بقایای جسد کودک مذکور به صورت تاق باز در محل تدفین قرار گرفته است. وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا همراه جسد مکشوفه آلات و ابزار دیگری نیز بوده و آیا این جسد تنها کشف میدان امام خمینی این شهر بوده گفت: اخیرا با توجه به اهمیت این منطقه و حساسیت باستان شناسان نسبت به موضوع، کاوش های دیگری نیز در این منطقه صورت گرفته که ما به طور مستمر اطلاع رسانی می کنیم. اما اینکه آیا آلات و ابزار دیگری هم همراه کودک بوده یا خیر باید گفت بله همچنان که گفته شد کودک به صورت تاق باز دفن شده و به همراهش شئی سفالین و به رنگ خاکستری در داخل گور و کنار کودک مدفون شده بود همچنان که کارشناسان باستان شناسی و محققین و متخصصین تاریخ می دانند نحوه و چگونگی تدفین در عصر آهن را به یاد می آورد بنابراین ما جسد را مربوط به عصر آهن در ایران می دانیم که قدمت قابل توجهی است.
سایر موارد مکشوفه
این کارشناس تیم مورد بحث پیرامون سایر آثار مکشوفه و موارد دیگری از تدفین در محل گفت؛ علاوه بر کشف استخوان های ۲۸۰۰ ساله در همین محل و البته در بخش دیگری از کارگاه مورد نظر یک مورد تدفین دیگر نیز یافت شده که پژوهش ها و بررسی های کارشناسان و متخصین امر بر روی این مورد در حال انجام است. شعبانی همچنین درباره اقدامات کاوشگرانه پیشین تیمش در همین منطقه ادامه داد؛ حدود اواخر مهرماه سال جاری که شهرداری اقدام به ساخت و سازهایی جهت بهبود و زیبا سازی میدان کرده بود و ساخت مسیر پیاده روی میدان امام همدان را در نظر داشت در جریان کند و کاوها و خاک برداری، یک سر ستون سنگی کشف شد که کارشناسان ما قدمت آن را برای دوره ایلخانان می دانند. همچنین بررسی های دیگری نیز صورت گرفت که از جمله آن می توان به کشفی در پیرامون گنبد علویان در محلی بنام کوچه جراحان شهر همدان صورت گرفت اشاره کرد که حاصل آن یافت شدن بقایایی از اسکلت یک زن و مرد در یک تابوت سنگی بود. جالب است بدانید که این تابوت سنگی را کارشناسان با بررسی های انجام شده متعلق به دوره اشکانی می دانند و همچنین یک نکته جالب تر اینکه بدانید از دوره پیش از اشکانیان یعنی سلوکیان نیز ما به آثاری در این نقطه دست یافته ایم که از آن جمله یک پایه ستون می باشد و همچنان که اشاره شد طبق نظر کارشناسان ما، آن را از آثار دوره تاریخی ایران و به احتمال بسیار زیاد عصر سلطه سلوکیان بر این سرزمین می دانند، علاوه بر آن یک عدد خمره ذخیره روغن و نیز یک سنگ آسیاب روغن گیری همراه با آنچه که ذکر شد از محل مورد نظر به دست آمده است.
مهم ترین دغدغه اهل تاریخ و فرهنگ
گفتنی است، مقامات مسئول سازمان میراث فرهنگی و کارشناسان و محققین تاریخ و باستان شناسی همدان همواره با دقت نظر و حساسیت ویژه ای به موضوع پرداخته و همچنان به تحقیقات و کشفیات خود با تلاش بی وقفه در این منطقه ادامه می دهند. به گفته یکی از مسئولین میراث فرهنگی همدان، پس از کشف برخی مواد فرهنگی به همراه دو تابوت از این بخش تلاش کارشناسان دلسوزانه بر آن واقع شده تا در نهایت دقت و بدو ن کمترین آسیب رسانی به اشیای مدفون شده و یا کشف شده، به آثار و یافته های بیشتری دست یابند چرا که اهمیت این کشفیات در این نقطه بر کسی پوشیده نیست. از سوی دیگربه جز موارد اشاره شده و مکشوفه در محدوده میدان امام خمینی و نیز خیابان اکباتان شهر همدان تکه هایی که احتمالا از ظروف سفال دوره های گذشته می باشد از آن جا به دست آمده این تکه سفال ها بازمانده، دوره های تاریخی گوناگونی را در بر می گیرد و می توان گفت از دوره مادها تا نخستین دوران اسلامی می باشد. یادآور می شود؛ به نظر می رسد در حال حاضر یکی از اصلی ترین دغدغه های اهالی فرهنگ، متولیان امر، کارشناسان و متخصصین و محققین، رسانه و سایت های خبری و سایر علاقمندان این حوزه، تلاش برای ایجاد یک سایت موزه جهت ارائه و نمایش دست یافت های اخیر باستان شناسان به مخاطبان و نیز ادامه بررسی ها و کشفیات در منطقه مورد نظر می باشد چرا که با توجه به اهمیت موضوع و منطقه از نظر تاریخی ادامه این کشفیات و کاوش ها را ضروری می سازد.
به طور کلی می توان گفت با توجه به اهمیت این منطقه و شهر همدان از نظر تاریخی، که خواستگاه سلسله ها و حکومت های تاریخی قابل توجهی می باشد در تاریخ از اهمیت ویژه ای نزد محققان و کارشناسان برخوردار می باشد. چنان که همدان را از کهن ترین و باستانی ترین شهرهای جهان و نیز قدیمیترین شهر ایران دانسته اند و لقب پایتخت تاریخ و تمدن ایران را به آن نسبت داده اند. این نخستین پایتخت در دوره مادها که پایه گذار اولین شاهنشاهی ایران زمین بودند گنجینه های بسیاری در خود نهفته دارد که از این منظر تامل و توجه بیشتری را به خود می طلبد. گنجینه هایی که از محوطه باستانی هگمتانه و نیز گنج نامه ای از دوره طلایی و درخشان تاریخی این سرزمین یعنی هخامنشیان به دست آمده و همچنین این نکته قابل ذکر است که این منطقه در بسیاری از ادوار تاریخی همچون اشکانیان، ساسانیان، خاندان بویه و آل سلجوق یکی از پایتخت های آنان بوده موضوع را بیش از پیش با اهمیت می سازد. تیم خبری الی گشت شما را به دیدن این نقطه تاریخی و پر گنج و گهر کشورمان فرا می خواند.