کاوش های جدید در قلعه الموت قزوین
در ادامه کاوش های باستان شناسی دژالموت در قزوین، ساخت و سازهایی مربوط به دوره قاجار، آثاری مربوط به دوره صفویان و اسماعیلیه کشف شد. سرپرست چهاردهمین فصل کاوش های باستان شناسی دژالموت قزوین، حمید چوبک اعلام کرد: تا کنون سیزده فصل از کاوش های باستان شناسی از سال ۱۳۸۱ در این منطقه انجام شده و اکنون بعد از پنج سال که از توقف، فصل چهاردهم این کاوش ها مجدد از سر گرفته شده است. در ادامه همراه با الی گشت باشید تا از کشف آثار تاریخی در دژ الموت بیشتر بدانیم.
مطالب مرتبط: کشف لایه های تاریخی جدید در شهر ری مسجد تاریخی در ارجان بهبهان کشف شد کشف یک محوطه تاریخی مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد در بوشهر
در کاوش های جدید، یافته های باستان شناسی سفالینه ها، تزئینات معماری، کاشی و آجر، آثار سنگی، آثار فلزی، سکه، صدف و استخوان را شامل می شود که از دوران اسماعیلیه در سده های ۷-۵ قمری دوره پس از اسماعیلیه و در سده های ۱۳-۸ هجری دوره صفوی و قاجار کشف شد. سرپرست این کاوش ها نیز در ادامه و در خصوص کشف آثار تاریخی در دژ الموت، بر اهمیت شناسایی و کشف باروی محصور کننده قلعه در لبه پرتگاهها به جهت حفاظت بقایای اندک دیوارههای باقی مانده، بازسازی و ایمن سازی قلعه تاکید کرد و به منظور دستیابی به این اهداف اعلام کرد که ایجاد کارگاه های کاوش در بخش های شمال شرقی دروازه قلعه بالا، جنوب غربی مولاسرا، دروازه قلعه پایین و بخش جنوب غربی قلعه پایین در دستور کار است و باستان شناسان در حال حاظر مشغول کاوش در قسمت های یاد شده هستند.
چوبک نیز اعلام کرد شناسایی یک کانال آب دستکند با پوششی خرپشته ای از لاشه سنگ های ورقه ای را یکی از دستاوردهای این کاوش دانست و اظهار داشت که این کانال به موازات پهنای دروازه و در امتداد جنوب به شمال و در صخره ای ایجاد شده و امکان دارد کاربری آن انتقال پساب مجموعه ساختمانی گنبدخانه به بیرون از قلعه بوده است.
این باستان شناس نیز کشف بخشی از باروی قلعه در بخش قلعه پایین و دیوارهای فضاهای جانبی مولاسرا در بخش شمال غربی را یکی دیگر از دستاوردهای این فصل از کاوش دانست و در خصوص کشف آثار تاریخی در دژ الموت اعلام کرد ساخت و سازهایی از دوره قاجار مربوط به چوپان ها و دامپروران برای مستقر شدن موقتی در بخش قلعه بالا و در قلعه پایین در لایه های فوقانی کارگاه ها نیز کشف شده است و در زیر آنها، علائم زیستی مربوط به دوره صفوی از جمله دو اتاق مجاور با بخاری دیواری کشف و شناسایی شده است.
حمید چوبک همچنین اعلام کرد آثار متعلق به دوره اسماعیلیه در زیر لایههای صفوی وجود دارد. پلکان ها، دیوارهای قطور با ضخامتی در حدود دو متر مربوط به فضاهای مولاسرا و تزئینات کاشی فیروزه ای و کاشی زرین فام نشان از این دارد که یک کاخ دژ متعلق به دوره اسماعیلیه وجود دارد. کشف آثار تاریخی در دژ الموت و بررسی عناصر معماری و تزئینات وابسته به معماری حاکی از آن است که مجموعه بناهای قلعه حسن صباح با معیارها و استانداردهای آن زمان ساخته شده است و همچنین در کارگاه های مورد کاوش از معماری دستکند جهت ایجاد فضاهای مورد نیاز استفاده و بهره برداری شده است.
این کارشناس باستان شناسی با اشاره به این که دژ الموت بیشتر از بیست هزار مترمربع مساحت دارد، اظهار داشت: پیش از کاوشها سطح قلعه با خاک پوشیده شده و سطحی نامشخص داشت و از سال ۱۳۸۱ با کاوش های صورت گرفته بخشی از آثار مشخص و بازسازی دژ نیز امکان پذیر شده است.