پیرترین و جوان ترین کشورها
امروز نرخ زاد و ولد در اکثر کشورهای پیشرفته کاهش چشم گیری داشته و میانگین سنی آن ها در حال افرایش است. در واقع طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی می توان گفت که تا سال ۲۰۲۵ جمعیت افراد بالای ۶۰ سال جهان به حدود ۲ میلیاد نفر خواهد رسید. این امر جهان را با چالشی تازه مواجه خواهد کرد. از جمله این مشکلات می توان به افزایش هزینه های بهداشتی و مراقبت، کاهش نیروی کار و حقوق بالای جمعیت بازنشستگان اشاره کرد. برای اطلاع از میانگین سنی پیرترین و جوان ترین کشورها در جهان با الی گشت همراه شوید.
مشکلات پیر شدن جمعیت
مطالب مرتبط: پدربزرگ ۱۰۱ ساله، پیرترین ماجراجوی دنیا! راز عمر جاودان مردم این شهر چیست؟!
همان طور که ذکر شد میانگین جمعیت با سن بالا مشکلات قابل توجهی را در پی خواهد داشت. البته دقت داشته باشید که کشورهای جوان تر، لزوما دارای رشد جمعیت و نرخ بیشتر زاد و ولد نیستند بلکه شاید میانگین سن عمر افراد در آن نسبت به کشورهای دیگر کمتر باشد به بیان دیگر در تعدادی از کشورهای بالای این رتبه بندی به دلایل بهداشتی ، اجتماعی و …. افراد کمتری به سن پیری رسیده و درنتیجه میانگین سنی کل جمعیت کمتر می شود.
در کشورهایی که جمعیت بازنشستگان آن نسبت به جمعیت جوان زیاد شود مراقبت از افراد سال خورده سخت تر شده و پرداخت حقوق های بازنشستگان نیز با مشکل همراه می شود. در دهه های گذشته با پیشرفت علم پزشکی، رشد بهداشت و افزایش دسترسی افراد به آن ها و کاهش جنگ و مرگ و میرهای ناشی از آن طول عمر افراد افزایش قابل توجهی داشته است.
همان طور که در آمارهای پیرترین و جوان ترین کشورها در ادامه خواهیم دید مشخص است کشورهای توسعه یافته و پیشرفته طول عمر بیشتری دارند. علاوه بر کیفیت زندگی بهتر و دسترسی بالا به بهداشت و درمان آن ها از عموما از تغذیه مناسب تری هم برخوردار هستند و همین عوامل باعث بالا رفتن امید به زندگی در آن ها شده است.
مشکلات اغلب کشورهای جوان
پیرترین و جوان ترین کشورها هرکدام به نحوی با مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. البته این گفته ها بدان معنی نیست که کشورهای جوان وضعیت مناسبی دارند بلکه بیشتر آن ها به خاطر سطح زندگی پایین، عدم دسترسی به بهداشت و درمان و تغذیه نامناسب طول عمر کمی دارند و امید به زندگی در آن ها بسیار پایین است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که پیری جوامع می تواند تهدیدی برای اقتصاد در سراسر جهان باشد و دولت ها باید با سیاست های مناسب به حل این مشکلات بپردازند.
امروزه جهان ۷.۶ میلیارد نفر جمعیت دارد که حدود ۸.۵ درصد از آن ها بالای ۶۵ سال سن دارند و پیش بینی می شود که در آینده ای نه چندان دور این تعداد به ۱۷ درصد افزایش یابد.
در اغلب کشورهای پیر نرخ باروری کاهش چشم گیری داشته و امید به زندگی بالا است. ژاپن در لیست پیرترین کشورهای جهان جایگاه چهارم را کسب کرده و ۲۵% از مردم آن بالای ۶۵ سال سن دارند.
پیرترین کشورهای جهان
۱- موناکو ۵۱.۱
۲- آلمان ۴۶.۵
۳- ژاپن ۴۶.۱
۴- سنت پیر و میکلون ۴۴.۶
۵- ایتالیا ۴۴.۵
۶- اتریش ۴۴.۳
۷- جزایر ویرجین ایالات متحده ۴۴.۲
۸- سان مارینو ۴۳.۶
۹- یونان ۴۳.۵
۱۰- اسلوونی ۴۳.۵
جوان ترین کشورهای جهان
۱- نیجر ۱۵.۱
۲- اوگاندا ۱۵.۵
۳- مالزی ۱۶
۴- مالاوی ۱۶.۳
۵- زامبیا ۱۶.۷
۶- سودان جنوبی ۱۶.۸
۷- موزامبیک ۱۶.۹
۸- بوروندی ۱۷
۹- بورکینافاسو ۱۷
۱۰- چاد ۱۷.۲
از میان ۲۲۹ کشور بررسی شده که به ترتیب از جوان ترین به پیرترین کشورهای جهان مرتب شده اند ایران با میانگین سنی ۲۹.۴ در رتبه ۱۰۸ قرار گرفت.
۱ نظرات
اگر پیری جمعیت در ژاپن ناشی از افزایش امید به زندگی هست چرا جمعیتش طی ده سال اخیر در حال کم شدن هست؟ سالی تقریبا ۴۰۰ هزار نفر از جمعیت ژاپن کم میشه. دلیلش اینه که بیشتر عمر میکنن؟ بهداشت و درمان پیشرفته تره و مرگ و میر کمتره در نتیجه سال به سال از جمعیتشون کم میشه؟ جاده هاشون ایمن تره تلفات کمتره در نتیجه جمعیتشون رو به کاهشه؟ خیلی ریز یه جا تو متن اشاره کردین که فرزند آوری کمه تو ژاپن. بله دلیل اصلی پیر شدن و کاهش جمعیت همینه. البته به کاهش جمعیت که تو این متن هیچ اشاره ای نشده. اما چرا فرزند آوری اینقدر کم شده؟ چرا از نظر درصد خودکشی در ژاپن جزء ۱۰ کشوره بد تره؟