مطالب مرتبط : قانون سفر بدون ویزای ایرانیان به روسیه تصویب شد فرانسه اخذ ویزا را برای ایرانیان راحت می کند هجوم گردشگران خارجی به سمت ایران/ صدور ویزای الکترونیکی
در سال های گذشته سامانه های آنلاین تقاضای ویزا در کشورهای مختلف و به منظور صرفه جویی در زمان و هزینه و همچنین پیشگیری از ازدحام متقاضیان ویزا در سفارت خانه ها، شروع به کار کرد که این سیستم نیز اکنون در ایران فعال گردید که با استفاده از آن متقاضیان ویزا می توانند به سهولت مراحل ثبت نام و بارگذاری مدارک مورد نیاز را انجام دهند و حال اگر نیاز به حضور در سفارت خانه برای مصاحبه یا تحویل اصل پاسپورت بود، مراجعه صورت می گیرد. لازم به ذکر است که این سیستم برای ورود به ایران فعال است و اتباع خارجی با توجه به هدف سفر خود، برای دریافت ویزای ایران به سامانه ویزای الکترونیک ایران که توسط وزارت امور خارجه راه اندازی شده است، مراجعه می کنند. درخواستهای ثبت شده در این سامانه به صورت الکترونیکی از طریق اینترنت برای قسمت کنسولی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ارسال می شود. کارشناس مرتبط اطلاعات مربوطه را مورد بررسی فرار داده و در صورت نیاز تقاضای مصاحبه حضوری را خواهد داد. بعد از آن و بر اساس اطلاعات موجود در خصوص امکان ارائه ویزا تصمیم گیری می شود.
با توجه به هدف سفر، ویزاهای غیر مهاجرتی ایران به بخش های زیر تقسیم بندی میشوند که می توانید از طریق سامانه ویزای الکترونیک ایران اقدام کنید.
نوع A – ورود
برای آن دسته از اتباع خارجی شامل اعضای هیئت علمی و محققین، رانندگان انتقال کالا یا مسافر، اعضای هیئت های رسمی، سیاسی، اقتصادی، هنری، تیمهای ورزشی و … صادر می گردد که دارای دعوتنامه از وزارتخانهها، سازمانها، نهادها و شرکتهای دولتی و خصوصی معتبر باشند و به جهت انجام مذاکره، عقد قرارداد، مذاکره جهت سرمایهگذاری، راهاندازی دستگاههای خریداری شده و… قصد دارند به ایران سفر کنند. مدارک مورد نیاز برای این دسته از متقاضیان شامل دعوت نامه معتبر، تکمیل فرم درخواست و مصاحبه درنمایندگی (در صورت نیاز) می باشد.
نوع B – توریستی
گردشگرانی که صرفا با هدف گردشگری درخواست ویزا می کنند و بدین منظور باید فرم درخواست ویزا تکمیل و مصاحبه در نمایندگی (در صورت نیاز) را انجام دهند.
نوع C – زیارتی
از نام این نوع ویزا مشخص است که با چه هدفی است و مخصوص گردشگران اماکن مقدس هستند و مخصوص جهانگردان مسلمان است، این ویزا برای آن دسته از مسلمانان خارجی صادر میشود که به قصد زیارت اماکن مقدس وارد ایران میشوند. مدارک مورد نیاز برای این دسته از متقاضیان تکمیل فرم و مصاحبه در نمایندگی (در صورت نیاز) می باشد.
نوع D – سیاسی و نوع S – خدمت
برای ماموران موقت نمایندگیهای سیاسی، دفاتر سازمانهای بینالمللی مقیم ایران، میهمانان موقت دیپلماتهای خارجی مقیم و ماموران ثابت اعزامی و ..، دارندگان گذرنامه سیاسی و خدمت می باشد که قصد سفر به ایران را دارند، صادر می گردد. برای دریافت این ویزا باید فرد متقاضی دارای گذرنامه سیاسی یا خدمت باشد و فرم درخواست را تکمیل نماید.
نوع E – تحصیلی
به منظور تحصیل و برای دانش آموزان، دانشجویان، محققان یا طلاب حوزه صادر می گردد که قصد تحصیل در ایران را دارند که بدین منظور باید از وزارت علوم، آموزش و پرورش یا مراکز علمی مورد تایید پذیرش تحصیلی دریافت کرده باشند و فرم درخواست را تکمیل کنند.
نوع F – ویزای کار
مخصوص کارگران، کارشناسان، متخصصان صنعتی و پزشکی، مهندسان و … می باشد که قصد اشتغال در ایران را دارند. مدارک مورد نیاز برای آنها شامل اخذ پذیرش کار از کارفرمای شاغل در ایران که به تایید وزارت کار رسیده باشد و تکمیل فرم درخواست است.
نوع G – عبور / ترانزیت
مسافرت به یک کشور ثالث از خاک ایران هدف متقاضیان این نوع ویزا می باشد که در سامانه ویزای الکترونیک ایران قابل درخواست است و معمولا رانندگان، تجار و گردشگران درخواست این نوع ویزا را دارند که بدین منظور می بایست فرم درخواست را تکمیل کنند و ویزای کشور مقصد را ارائه دهند.
نوع H – مطبوعاتی
این نوع ویزا مختص افراد درگیر و مرتبط به انواع رسانه از قبیل رسانه های دیداری، شنیداری، مکتوب، دیجیتالی و دست اندرکاران هر نوع گزارش، فیلم و… که با هدف انجام امور کاری خود به ایران سفر می کنند و معمولا خبرنگاران، تهیه کنندگان، تصویربرداران و … متقاضی آن هستند. برای دریافت آن باید فرم مربوطه را تکمیل و مجوز مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای را دریافت کنند.
نوع I – سرمایه گذاری
مخصوص تجار و سرمایه داران و به منظور سرمایه گذاری در پروژه های مختلف است که مدارک مورد نیاز برای دریافت آن تائیدیه سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران و تکمیل فرم درخواست ویزا می باشد.
نوع M – خانواده
آن دسته از بانوان ایرانی که طبق قانون با مردان خارجی ازدواج کردهاند و برای اخذ برخی تسهیلات به همسر و فرزندان مشترک خارجی آنها، امکان دریافت ویزای خانواده برای این گروه فراهم می گردد. بدین منظور ارائه رضایت قانونی پدر برای فرزندان و تکمیل فرم درخواست الزامی است.
نوع T – درمانی
با هدف انجام امور معالجه و درمان در یکی از مراکز معتبر داخل کشور که مخصوص بیماران جسمی است و باید از یکی از مراکز درمانی معتبر پذیرش درمانی دریافت کرده باشند و فرم درخواست ویزا را تکمیل کنند.
انواع درخواست ویزا به صورت زیر تقسیم بندی می شود.
درخواست فردی
درخواست دریافت ویزا به صورت انفرادی برای متقاضیان سفر به ایران یکی از مواردی است که متقاضیان می توانند اقدام کنند.
شرکتهای خصوصی
برخی از شرکتهای معتبر خصوصی و یا دولتی که قصد دعوت از کارشناسان، متخصصان یا تجار خارجی را برای حضور در ایران دارند، میتوانند درخواست ویزا را به عنوان میزبان برای آنها سفارش دهند.
آژانسهای مسافرتی
برخی از آژانسهای مسافرتی و گردشگری مثل الی گشت که تورهای متنوعی را در مسیرهای مختلف برگزار می کند برای مسافران خود در هر مسیر درخواست ویزا می کند که این امر نیز برای آن دسته از گردشگرانی که ایران رابه عنوان مقصد برگزیدند امکان پذیر است.
سازمانها و نهادهای دولتی
سازمانها و نهادهای دولتی نیز در پاره ای اوقات که قصد میزبانی اتباع خارجی را در ایران دارند، میتوانند فرآیند درخواست ویزا را برای مهمانان خود در سیستم ثبت و پیگیری کنند.
- ثبت الکترونیکی درخواست ویزا
اولین مرحله از فرایند دریافت ویزا ثبت الکترونیکی درخواست در سامانه ویزای الکترونیک ایران است که باید اطلاعات مورد نیاز را با دقت تکمیل کرد و در صورت عدم تکمیل به موقع این فرم و پست الکترونیکی نهایتا ۳ روز پس از ثبت درخواست، انصراف در نظر گرفته می شود و این درخواست از سیستم خود به خود حذف می گردد.
- مراجعه حضوری
شرکت در یک مصاحبه حضوری برای برخی از درخواستکنندگان دریافت ویزا ممکن است اجباری باشد در یک جلسه مصاحبه حضوری شرکت کنند، اگرچه بسیاری از درخواست کنندگان نیازی به شرکت در جلسه حضوری ندارند و بدون آن صلاحیت دریافت ویزا را خواهند داشت.
- پیگیری درخواست
مراجعه به صفحه بررسی وضعیت درخواست ویزا می تواند متقاضیان را از وضعیت درخواست خود مطلع کند.
حداکثر ۱۰ روز کاری طول میکشد تا فرآیند بررسی درخواست ویزا به اتمام برسد. در صورتی تغییری در وضعیت درخواست خود مشاهده نکردید می توانید به منظور دریافت ویزا به نزدیک ترین نمایندگی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید. اما در صورتی در وضعیت درخواست تغییری رخ دهد، ایمیلی شامل اطلاعات مربوط به وضعیت درخواست به آدرس پست الکترونیکی متقاضی ارسال می گردد.
جهت تکمیل و ثبت درخواست الکترونیکی ویزا در سامانه، مدارک زیر نیاز است :
- گذرنامه
- برنامه سفر
- رزومه علمی، کاری یا حرفهای
- اسکن عکس پرسنلی مطابق با مشخصات و ویژگی های اعلام شده در زمان ثبت درخواست در سامانه
- اسکن صفحه اول گذرنامه مطابق با مشخصات و ویژگی های اعلام شده در زمان ثبت درخواست در سامانه
- سایر اطلاعات که شامل مدارکی که برخی از درخواستکنندگان با توجه نوع روادید درخواستی لازم است مدارک دیگری را جهت تکمیل درخواست خود ارائه کنند.
در خصوص این نوع ویزا باید گفت که اتباع سایر کشورها که از امکان دریافت این نوع ویزابرخوردار هستند، میتوانند ویزای خود را از طریق فرودگاه های بینالمللی ایران دریافت کنند. بدین ترتیب که فرد متقاضی می بایست فرم الکترونیکی درخواست ویزا را تا دو روز قبل از سفر و از طریق سامانه ویزا الکترونیکی تکمیل و برگه تایید ثبت نام را چاپ کند و در مرحله بعد ملزم است این برگه را به گیشه ویزا در فرودگاه ارائه داده و هزینههای مربوطه را با ارز یورو در فرودگاه به بانک پرداخت نماید. در ادامه کمی از موضوع سامانه ویزای الکترونیکی ایران فاصله می گیریم و سایر دسته بندی های دریافت ویزا را ارائه می دهیم.
ویزاهای مهاجرتی (Immigrant visas)
این نوع ویزا مختص افرادی است که هدف مهاجرت و تغییر محل زندگی به کشور دیگر دارند
ویزاهای رسمی(Official visas)
این نوع ویزا نیز ویژه مقامهای رسمی و افرادی است که برای انجام ماموریتهای دیپلماتیک عازم کشورهای دیگر میشوند.
انواع ویزا بر اساس مراحل صدور ویزا
- کشورهایی که از ویزا معاف هستند برای سفرهای توریستی نیازی به دریافت ویزا ندارد.
- کشورهایی که قبل از سفر به آنجا می بایست جهت تهیه ویزا اقدام کرد. ولی معمولااکثر کشورهای جهان برای اتباع ایرانی در این دسته قرار می گیرند که پیش از سفر باید با مراجعه به سایت سفارت آن کشور لیست مدارک مورد نیاز را تهیه کرده و بع از آن جهت دریافت ویزا و نوبت اقدامات لازم ا انجام داد.
- ویزا در بدو ورود (visa on arrival): برای دریافت آن نیازی به تعیین وقت قبلی یا مراجعه حضوری به سفارت نیست و فقط در هنگام ورود به کشور مقصد ( در برخی از کشورها باید یک سری مدارک ارائه گردد) مهر یا برچسب ویزا در پاسپورت ضمن پرداخت وجه درج میشود.
- ویزای الکترونیک(e-Visa) کلیه اطلاعات در این نوع ویزا از طریق شماره گذرنامه دریافت می شود و مراحل صدور ویزا به صورت اینترنتی انجام می گردد و تا فبل سفر هیچ برچسب یا مهری در گذرنامه درج نمی گردد.
۲ نظرات