احداث مجموعه فرهنگی شمس تبریزی در خوی

شهر ارومیه در هر گوشه و کنار خود، در هر کوچه و خیابانش، با تک‌تک آجرهایش و حتی با دانه‌دانه سنگ‌فرش‌هایش شما را شگفت‌زده و متحیر می‌کند. این شهر سرتاسر تاریخ، فرهنگ، قدمت و زیبایی است و شما هر طرف که سرخود را بچرخانید جاذبه‌هایی را مشاهده می‌کنید که همانند آن‌ها در هیچ کجای جهان وجود ندارد! به این شهر اگر رفتید تمام آن را هم ببینید، هم در خاطرتان ثبت کنید و هم تا می‌توانید از آن فیلم و عکس تهیه کنید. ما در ادامه این مطلب قرار است در مورد یک مجموعه فرهنگی در خوی نزدیک به ارومیه که تا پایان سال ۱۴۰۳ قرار است به بهره‌برداری برسد، با شما گفتگو کنیم.

آدرس: آذربایجان غربی، شهرستان خوی.

مجموعه فرهنگی شمس تبریزی مراحل پایانی خود را طی می‌کند.

در واقع در سال ۱۳۹۷ و درست در شهریورماه همین سال “چهارمین همایش بین‌المللی شمس و مولانا” برگزار شد که در مراسم اختتامیه آن “آقای علی‌اصغر مونسان” که وزیر وقت ریاست‌جمهوری در آن سال بودند، در کنار ریاست سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور  اعلام کردند که به‌زودی در شهر خوی، یک مجموعه فرهنگی تحت عنوان مجموعه بزرگ فرهنگی شمس تبریزی احداث و افتتاح خواهد شد.

این مجموعه قرار بود در مکان آرامگاه این عارف و شاعر بزرگ ایرانی ساخته شود. در ادامه درست در تاریخ ۲۶ ماه سال ۱۳۹۷ هم کلنگ ساخت این مجموعه به زمین زده شد و حالا این مجموعه به پایان مراحل ساخت خود نزدیک می‌شود.

مدیرکل وقت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور در آذربایجان غربی اذعان داشتند که مصادف با سفر ریاست‌جمهوری به آذربایجان غربی، کلنگ احداث مجموعه فرهنگی شمس تبریزی هم زده شده و حالا تمام دست‌اندرکاران در حال اجرای این مجموعه فاخر فرهنگی هستند.

“آقای جلیل جبلی” افزودند که این پروژه، یک پروژه بسیار ارزشمند محسوب می‌شود که با هدف رونق صنعت گردشگری در استان آذربایجان غربی و کشور ایران، دستور ساخت آن داده شده است. البته این پروژه از همان ابتدا به‌شدت هم مورد استقبال قرار گرفت. بر اساس برآوردهای انجام شده، بعد از پایان‌یافتن این پروژه گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور عازم ایران و آذربایجان غربی خواهند شد تا از این جاذبه فرهنگی دیدن کنند.

پروژه فرهنگی شمس تبریزی قرار است در زمینی با مساحت ۷ هزارمتر مربع و زیربنایی معادل ۲ هزارمتر مربع در مکان آرامگاه عارف و شاعر بزرگ ایران، شمس تبریزی اجرا و ساخته شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی “آقای جلیل جباری” اذعان داشتند که اعتباری که برای این پروژه لحاظ شده است معادل ۱۵۰ میلیارد ریال بوده که اگر تأخیری در برآورد هزینه‌ها و تخصیص و واریز آن‌ها ایجاد نشود، این پروژه سه‌ساله به اتمام خواهد رسید.

مقبره شمس تبریزی از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که به راحتی شخصیت و دیدگاه شمس تبریزی را به‌واسطه طراحی فضاهای ایجاد شده، به بازدیدکنندگان معرفی خواهد کد. یکی از اولویت‌های اصلی در اجرای این پروژه این بود که از همان ابتدا اِلِمان اصلی این مجموعه فرهنگی ساخته شود تا یک نشان روشن و ملموس برای آشناشدن هرچه بیشتر گردشگران و مسافران با این مجموعه فرهنگی باشند.

البته مناره شمس تبریزی متعلق به دوره و قرن ششم هجری قمری است که در مکان آرامگاه این عارف و شاعر قرار دارد و به عنوان یکی از آثار فاخر ملی به ثبت هم رسیده است. مجموعه فرهنگی شمس تبریزی قرار است مکانی برای گرد هم آمدن عارفان و صوفیان خوشنام و شهیر ایرانی باشد که در شمال غرب شهر خوی و درست در محل امامزاده سید بهلول گرد هم جمع خواهند شد. البته باید به این موضوع هم اشاره کرد که به‌واسطه وجود آرامگاه شمس تبریزی، می‌توان گفت که شهر خوی ظرفیت بسیار زیادی در پذیرش و جذب گردشگران فرهنگی دارد.

با درنظرگرفتن ظرفیت کشور ایران در پذیرایی از شاعران و عرفایی که هر ساله در بزرگداشت شمس تبریزی عازم ارومیه می‌شوند، می‌توان به این موضوع پی برد که کشور ما پتانسیل‌های گردشگرپذیری را داشته و می‌تواند حجم عظیمی از مسافران و گردشگرانی را که با اهداف حضور در مجامع تاریخی و فرهنگی عازم ایران می‌شوند، پوشش دهد. البته ما هنوز هم نیاز به تأمین زیرساخت‌هایی داریم که بتوانند خدمات‌رسانی به توریست‌ها و گردشگران را بهتر انجام دهند.

آقای مونسان رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در سخنرانی شهریورماه سال ۱۳۹۷ خود تأکید داشتند که گردشگری صنعتی بزرگ و جهانی است که ابعاد گوناگون اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی داشته و به‌خوبی می‌تواند موجبات درآمدهای ارزی کلان را برای یک کشور فراهم کند. از سمت دیگر صنعت گردشگری می‌تواند بر روی ابعاد فرهنگی و اجتماعی هم تأثیر گذاشته و در کنار اشتغال‌زایی، کمک کند که فرهنگ،  آداب و رسوم‌ و چیستی و چگونگی یک ملت به سایر نقاط جهان منتقل شود. البته باید تأکید کرد که صنعت گردشگری به طور متوسط تا دو و نیم برابر بیشتر از سایر بخش‌ها قادر است موجبات ایجاد شغل را فراهم کرده و موجب رونق اقتصادی شود.

تمام این موارد در کنار یکدیگر توجیهاتی هستند که می‌توان با لحاظ‌کردن آن‌ها به دلایلی محکم برای ساخت و ایجاد این مرکز فرهنگی بین‌المللی رسید.

بر اساس پیگیری‌های انجام شده مشخص شد که مجموعه بزرگ فرهنگی شمس تبریزی در خوی تا فروردین‌ماه ۱۴۰۳ پیشروی ۷۰ درصدی در ساخت داشته و امید می‌ رود که تا سال ۱۴۰۳ این مجموعه تکمیل گردد. البته پایان یافتن این مجموعه منوط به تخصیص و تزریق اعتبارات تا پایان سال است که در نتیجه به بهره‌ برداری کامل این مجموعه ختم خواهد شد.

“آقای کریم علی نژاد” فرماندار خوی در بازدیدی که در تاریخ ۴ فروردین‌ماه ۱۴۰۳ از این پروژه انجام دادند، اظهار کردند که گردشگران، توریست‌ها و مسافرانی که برای زیارت مقبره شمس تبریزی عازم خوی می‌شوند لایق دریافت خدماتی مفید و شایسته هستند. این مجموعه یک‌قدم بزرگ در جهت ارتقا و معرفی تمدن، هنر و فرهنگ این سرزمین است. چه خوب است که تمام جهان بدانند شمس تبریزی جایگاهی قوی به لحاظ عرفانی، مذهبی و فرهنگی در میان ما ایرانیان داشته که بعد از سفر خود از قونیه و سکنی‌گزیدن در خوی، در سرزمین اصلی خود، دار فانی را وداع گفته است.

ساخت مجموعه‌های بزرگ و عظیم فرهنگی مانند مجموعه فرهنگی شمس تبریزی در خوی، می‌تواند گامی مهم و مؤثر در معرفی هرچه بهتر تاریخ و تمدن غنی سرزمین ایران باشد. واقعیت این است که هنوز هم ملت‌هایی در جهان هستند که در انزوای کامل زندگی می‌کنند و اطلاعی از تمدن‌های بزرگ و عظیم سرزمین‌های دیگر ندارند. در همین راستا هر چقدر بیشتر مجموعه‌های فرهنگی ساخته شده و با رویکرد معرفی تاریخ و تمدن ایران به جهانیان عرضه شوند، ما هرچه بیشتر و بهتر می‌توانیم به جایگاه اصلی خود به لحاظ فرهنگ و هنر و تمدن دست پیدا کنیم. 

مطالب مرتبط:
با موزه های تبریز آشنا شوید
۷ دلیل برای سفر به قونیه
از قونیه، خانه ابدی مولانا چقدر می دانید؟

مطالب مرتبط

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

کم جمعیت ترین کشورهای جهان