قروت، شاید این نام غذا برای خراسانی ها آشناتر باشد، غذای خوشمزه ای که از جنس کشک است. فرهنگ غذای محلی قروت خراسان جنوبی بعد از گردهمایی که متشکل از هزار و دویست نفر بود، در فهرست میراث کشور ثبت شد. اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، بعد از برگزاری سفره بنفش بیرجندی و ارائه این غدا برای اعضای حاضر در گردهمایی که از بیرجندیهای مقیم تهران تشکیل شده بود، دانش فرهنگ غذای محلی قروت خراسان جنوبی در بیست و سو تیر ماه در فهرست میراث کشور ثبت گردید. برای آشنایی بیشتر با این غذای محلی در ادامه با الی گشت همراه باشید.
در همین زمینه نیز مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل ابراز نمود که تاثیر غذا و فرهنگ یک رابطه دو طرفه است. به همان ترتیبی که محیط و فرهنگ باعث می شود این نوع غذای های محلی شکل بگیرد، این غذاها نیز بر فرهنگ تاثیر می گذارد. توجه به نماد غذای محلی قروت در ادبیات شفاهی، تاثیرش بر زبان و استفاده از واژه های غذایی مثل همین قروت در سایر موارد از جمله مباحثی می باشند که در فرهنگ خراسان جنوبی و کلا خراسان وجود دارد، به عنوان مثال در میان محلی های این استان گفته می شود وقتی می خواهند کالایی را از شخصی به یادگار بگیرند به صاحب کالا می گویند این جنس بوی قروت می دهد که معنی آن ” لطفا آن را به من به یادگار بده” می باشد.
در واقع امروزه قروت با هویت جمعی خراسان جنوبی آمیخته شده، به طوری که وقتی فردی ازمقامات رسمی به بیرجند سفر می کند، قروت هم در کنار غذاهای دیگر سرو میشود. از طرفی دیگر ارائه قروت در رستورانها و سفره خانههای این شهر و ارائه نوع جدیدی از پیتزای قروت و نهایتا برگزاری سفره بنفش بیرجندی و سرو این غذا برای تعداد زیادی از بیرجندیهای مقیم تهران نشان می دهد که غذای قروت با هویت اجتماعی و فرهنگی مردم این دیار گره خورده است.
این غذا به مانند بسیاری از غذاهای لذیذ مشابه آن، از فرآوردههای دامی تهیه می گردد و رنگ زیبای آن نظر شما را به خود جلب خواهد کرد. این غذای خوشمزه از گذشته ها دورتر توسط مردم این منظقه استفاده می گردیده بطوری که سرمایداران و اعیان نیز از لذت خوردن قروت نمی توانسته اند چشم پوشی کنند. این غذا به صورت سرد و گرم تهیه و مصرف می گردد. برای تهیه آن بصورت گرم می بایست مقداری پیاز یا سیر سرخ شده را با کمی نمک، فلفل سیاه و دارچین مخلوط کرده و بعد از آن قروت را به اضافه میکنند، سپس آن را بر روی حرارت می گذارند، نکته قابل توجه آن است که قبل از آن که به جوش بیاید از روی حرارت باید بر داشته شود که بدین صورت آماده سرو می باشد. قروت گرم را نیز گاهی با بادمجان، سیب زمینی، کدو و سبزیجات پخته مثل اسفناج هم می توان میل کرد. قروت در حال حاظر از جمله غذاهای سنتی بیرجند و سایر شهرهای خراسان جنوبی و حتی خراسان بزرگ است که در بیشتر بخش های این منطقه مصرف می گردد.