امکان بازدید از شهر زیرزمینی سامن مهیا شد

شهر زیرزمینی سامن تاریخی

‌ باب الله فتحی، معاون استاندار و فرماندار شهرستان ملایر از ایجاد امکان بازدید گردشگران از شهر زیرزمینی سامن خبر داد و اعلام کرد که با توجه به پیشینه و سابقه مدنیت و شهرنشینی در شهر سامن این اثر ارزشمند تاریخی یکی از ظرفیت های توسعه گردشگری در این منطقه به شمار می رود و می بایست بیشتر به آن توجه شود. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا از این اثر تاریخی بیشتر بدانیم.

مطالب مرتبط:
مسجد تاریخی در ارجان بهبهان کشف شد
کشف ۵۰۰ گور باستانی از دوره هخامنشی در استان کرمان
کشف یک شست پای باستانی دنیا را شوکه کرد! + تصویر

در ۱۵ کیلومتری ملایر در استان همدان، این شهر پنهان یا زیرزمینی که احتمالا در دوره قبل از اشکانی شهری مخفی بوده و بعدها از آن به عنوان گورستان استفاده می ‌شده، قرار دارد. کاوش ‌‏های باستان‏‌ شناسی در محوطه ‏‌ای زیرزمینی موجب شد تا در سامن شهری پنهان کشف شود که در یک بستر سنگی ساخته شده است. احتمال می رود این شهر زیرزمینی متعلق به دوره پیش از اشکانی است و از برخی بخش های آن برای به خاک سپردن مردگان استفاده شده است. تقریبا ۲۵ اتاق از این شهر زیرزمین کشف شده که در این اتاق ‌ها مقدار زیادی اسکلت که به دوره اشکانی تعلق دارد، وجود دارد که زمان های دور دست نخورده است. در کنار اسکلت ‏‌ها نیز هدایای قرار داشته است.

با توجه به مطالعات باستان ‌شناسی، این شهر پنهان بیش از ۳ هکتار مساحت دارد و قسمتی از شهر زیر زمینی سامن به دلیل وجود رطوبت زیاد امکان کاوش ندارد. بخشی از این شهر احتمالا در زیر خانه مردم واقع شده است و به همین خاطر ممکن است که در آن قسمت ‌ها فاضلاب شهری نیز به شهر زیرزمینی وارد شده باشد. شهر زیرزمینی سامن در زمانی کشف شده که مخابرات استان همدان در حال کشیدن کابل فیبر نوری از زیر زمین بود. به همین دلیل با اخذ مجوزی از سوی پژوهشکده باستان‏ شناسی، هیاتی که از تعدادی کارشناسان شامل باستان ‏شناس، انسان ‏شناس، کارشناسان مرمت و … تشکیل شد و شروع به کاوش‌‏ های خود در این شهر زیرزمینی کرد و در نهایت فضاهای دست کند را با حدود ۲۵ اتاق، سالن و راهروهای ارتباطی کشف کرد.

در ابتدا شواهد حاکی از آن بود که این فضاهای کشف شده مربوط به دوره پیش از اشکانی می باشد. با توجه به این کاوش ها می‏‌ توان این احتمال را داد که در ابتدا این فضاها با معماری خاص جهت انجام مراسم مذهبی بوده است. این شواهد نشان می دهد که این مراسم مذهبی احتمالا به طور مخفی و در زیر زمین صورت می پذیرفته است. همچنین این احتمال نیز وجود دارد که در دوره اشکانی از این فضاها نیز به عنوان محل تدفین مردگان استفاده می شده است. این شهر زیر زمینی که ۳ تا ۶ متر زیر زمین است، کانال ‌های حفر‌ شده درون آن به مرور در دوره‌های تاریخی حفر شده‌ اند و در اطراف آن‌ ها همچنین اتاق‌ های متعددی وجود دارند.

کانال های حفر شده در شهر زیرزمینی سامن به لحاظ سبک و ساختار معماری، بسیار خاص هستند و کاربری مخصوص داشته‌ اند. در این کانال‌ ها و بعد از پاک ‌سازی، ۶۰ اسکلت شناسایی شدند که در ۹ اتاق واقع شده بودند و بر اساس بررسی‌ های انسان‌ شناسی تا حدودی این احتمال وجود دارند که این تدفین ها به صورت تدفین باز انجام شده ‌اند. علاوه بر این، ۶ مورد از بقایای انسانی که به طور دقیق نشان می‌ دهند، این اتاق ‌ها در نهایت به عنوان محل تدفین استفاده می‌ شدند، به‌ گونه ای که استخوان‌ ها را جمع می‌ کردند و مجدد  همه را تدفین می کردند. از مجموع ۶۰ اسکلت یافت شده، ۱۶ مرد، ۲۶ زن، ۱۴ کودک و یک نوزاد شناسایی شدند که جنسیت ۳ مورد از آن ‌ها نیز غیر قایل تشخیص است.

مطالب مرتبط

داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید!

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

۱ نظرات

... 1401-01-09 - 10:56 ب.ظ
هنوز بازگشایی نشده - فروردین ۱۴۰۲
افزودن نظر