شبکه شهرهای خلاق یونسکو در این سازمان در سال ۲۰۰۴ و به منظور گسترش همکاری مابین ۱۸۰ شهری که از خلاقیت به عنوان عاملی اساسی برای پیشرفت پایدار شهری خود استفاده کرده بودند ایجاد شد. این شهرها برای رسیدن به هدفی مشترک که از آن طریق با قرار دادن خلاقیت و صنایع فرهنگی در قالب برنامه های توسعه ای در سطح محلی و با همکاری فعال در سطح بین المللی با یکدیگر کار میکردند شروع به فعالیت نموده اند. با الی گشت همراه شوید.
مطالب مرتبط: ثبت موقت خیابان ولیعصر در سازمان جهانی یونسکو یونسکو باغ شاهزاده کرمان را به ۳۵ زبان زنده دنیا معرفی کرد تحول صنعت گردشگری گیلان با ثبت جنگل های هیرکانی در یونسکو
بهمن نامور مطلق، معاون مطالعاتی و مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو در ایران، با تاکید بر هم افزایی ملی بیشتر نهادهای مرتبط در حوزه شهرهای خلاق یونسکو و برندسازی شهری را امری مهم دانسته که کشورها و سازمان های بین المللی از قبیل شوراهای جهانی و یونسکو با آن مرتبط هستند و به آن توجه دارند. نامور مطلق همچنین با اشاره به باور یونسکو که از جمله اساسی ترین محورهای توسعه در جهان را شهرها در نظر گرفته است، اضافه کرد که شهرها نقش مرکزی و تعیین کننده ای در جوامع بشری ایفا میکنند. آینده جهان نیز آینده شهرها بوده و مرزهای کشورها به مراتب کمتر و قدرت و تاکید روی شهرها بیشتر میشود. وی همچنین جهان آینده را جهانی بدون مرز و با تمرکز روی شهرها معرفی کرد، به اندازهای که در این زمینه گامهای بلندی در اروپا برداشته شده است.
معاون مطالعاتی کمیسیون ملی یونسکو ایران، تاکید کرد که سازمان های جهانی در خصوص پیشرفت پایدار شهری، برنامه هایی ارائه میکنند که ما هم در ایران میتوانیم از این موقعیت ها استفاده کرده و آن ها را تبدیل به فرصت نماییم. او همچنین عملکرد ایران را در استفاده از فرصت های جهانی نامناسب دانسته و تاکید کرد که باید بیشتر از پیش در استفاده و بهره برداری درست از این فرصت ها بکوشیم. همچنین تحریم های ناعادلانه آمریکا علیه ایران را زمینه مناسبی برای استفاده صحیح از فرصت های جهانی و حضور هر چه بیشتر ایران در عرصه های بین المللی ارزیابی نمود.
بهمن نامور مطلق مهم ترین طرح یونسکو را طرح شهرهای خلاق یونسکو دانسته که امروز از جمله مهم ترین برندها در توسعه شهری به حساب میآید. از میان این ۱۸۰ شهری که این شبکه را تشکیل داده اند، سهم ایران فقط دو شهر اصفهان و رشت است. در حالی که ایران از تمدن بالایی برخوردار است و باید سهم بیشتری در این شهرها داشته باشد. مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو ایران در مورد همکاری وزارت کشور با این کمیسیون نیز تاکید کرد که وزارت کشور از اهمیت این برند سازی ها و برندهای شهری آگاه بوده و مطلع هستند که شهرهای جهانی مانند شهرهای هوشمند، شهرهای پاک و شهرهای خلاق تا چه اندازه میتوانند در توسعه شهری موثر بوده و در تحقق آن مفید واقع شوند.
او علاوه بر این به برگزاری یک جلسه توسط دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ایران و همچنین مهنام مدیر گروه علوم اجتماعی و انسانی با گروه فرهنگ این کمیسیون و همچنین جمالی نژاد معاون عمران، توسعه وزارت کشور و رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور با رئیس مرکز اطلاع رسانی و امور بین الملل وزارت کشور و مدیران این وزارتخانه اشاره کرده که قرار است برای هماهنگی و هم افزایی بین این کمیسیون و وزارت کشور و انتقال فرصت ها و تجربیات جهانی، فعالیتهایی که هم پوشانی دارند را حذف و دبیرخانه ای در همین راستا ایجاد کنند. نامور همچنین تاکید کرد که در این جلسه قرار شد تا شورای سیاستگذاری برندهای شهری در وزارت کشور راه اندازی شده و در آن نهادهای مربوطه، مانند وزارت امور خارجه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و علاوه بر این کمیسیون ملی یونسکو ایران، با مشارکت یکدیگر در توزیع عادلانه برندها و توسعه شهری ایران همکاری کنند.