سرنوشت نامعلوم قلعه فلک الافلاک

قلعه فلک الافلاک

سرنوشت قلعه فلک الافلاک در هاله ای ابهام

بسیاری از دوستداران و مدافعان آثار تاریخی و باستانی ایران به تازگی در گزارش های خود آورده اند که قلعه ی فلک الفلاک در حال تخریب است و علت آن هم نم و رطوبتی است که این بنا را فرا گرفته است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، این صحبت ها و گمانه زنی ها پس از ایزوگام سقف قلعه برای جلوگیری از پیشروی و بروز نم، بر سر زبان اهالی و دوستداران میراث فرهنگی استان لرستان افتاده است. با ادامه خبر در الی گشت، همراه شوید.

مطالب مرتبط:
کمانچه و چوگان ایرانی در لیست یونسکو ثبت جهانی شدند
اشیای موزه تاریخ ارمنستان به موزه ملی ایران رسید

قلعه فلک الافلاک، از یادگار های دوره ی ساسانیان است که در حال حاضر به خاطر بروز نم و رطوبت به سقف آن، در حال فرو ریختن است و نگرانی بسیاری از کسانی که در زمینه ی آثار باستانی استان لرستان فعالیت می کنند و دوستداران آن هستند را برانگیخته است. طبق گفته ها، دژ شاپور  یا همان قلعه  فلک الافلاک، دیواره هایی پر از ترک پیدا کرده است که می توان روز به روز شاهد بیشتر شدن این ترک ها بود. این قلعه در حال فروریختن است. اولین صحبت ها درباره ی این وضعیت این قلعه، زمانی بر سر زبان ها افتاد که همانطور که در بالا اشاره شد، سقف این بنا، برای جلوگیری از بیرون زدن نم و پیشروی آن، ایزوگام شد. مصادف با این اقدام، کاربران فضای مجازی، پویشی خود جوش برای نجات قلعه فلک الافلاک، به راه انداختند. این پویش با انتشار این جمله که؛ لطفا با انتشار این عکس، صدای خورد شدن این بنای بی نظیر باستانی را به گوش مردم و مسئولان، برسانید را به همراه عکسی از این بنا، در شبکه های مجازی گذاشته و آن را دست به دست در شکه های مجازی، چرخاندند.

افراد شرکت کننده در این پویش، نسبت به وضعیت برج و ترک هایی که دراثر نم و رطوبت در حال گسترش هستند، به مردم و مسئولین، هشدار داده و از مسئولان درخواست کرده اند تا برای این قلعه، فکر چاره ای بکنند. پویش ملی حامیان فلک الافلاک، نامی است که افراد فعال در این پویش به گروه خود داده اند و  در زمینه ی بررسی این بنا، گزارش هایی را تا به حال ارائه کرده اند و قابل ذکر است که برخی از هنرمندان و افراد مشهور هم به این پویش پیوسته اند. طبق بررسی های انجام شده، یکی از مشکلات ی که که برای ادامه ی بقای فلک الافللاک معضل شده است، مرمت های نیمه کاره و میل گردهای بیرون زده از این بنا است. فعالان و حامیان این پویش در قالب یک پوستر از شخص رئیس جمور این گونه درخواست کرده اند که: ما دوست داران میراث فرهنگی ایران از رئیس جمهور تقاضا داریم که علاوه بر تخصیص اعتبار برای تعیین حریم قلعه باستانی فلک الافلاک، بودجه ای کافی برای مرمت و نگه داری از این دژ منحصر به فرد را در نظر بگیرید. این میل گردهای بیرون زده و مرمت های نصفه و نیمه، بلای جان این بنا شده اند.

این افراد برای رساندن پیامشان از راه های مختلف دیگری هم استفاده کرده اند، برای مثال؛ از این پوستر، رونوشتی برای آقای علی اصغر مونسان، رئیس سازمام میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردگشری نیز، فرستاده اند. پس از انتشار این پوستر در فضای مجازی، متن هایی با عنوان؛ یادگار ساسانیان فرو ریخت نیز، در فضای مجازی بین کاربران پخش شد. البته حتمیان و فعالان پویش حامیان فلک الافلاک، این خبر را تکذیب کردند و ضمن این که اذعان کردند که آن ها هرگز چنین چیزی را نگفته اند، گفتند: گروه ما، بر اساس اطلاعاتی که کارشناسان مهندسی و باستان شناسی داده اند و بررسی های روند ۱۶ سال، مرمت های غیر اصولی و نیمه کاره، این تخریب را برای آینده ای نه چندان دور، پیش بینی کرده و می گوییم که این قلعه در برابر زلزله نا امن و شکننده است. پس از انتشار این اخبار، مسئولان به این قضیه واکنش نشون داده و از طریق تریبون های مختلف، این اخبار را تکذیب  کردند.

در پی این واکنش، مدیر کل امور پایگاه های جهانی، آقای فرهاد عزیزی، روز شنبه ۱۲ آذر، ضمن پایدار و مناسب توصیف کردن وضعیت این بنا، افزودند: با توجه به بررسی هایی که توسط کارشناسان و متخصصین  ما بعد از انتشار این اخبار در فضای مجازی انجام شد، مشکل تازه و مخربی برای این فضا رخ نداده و این بنای ازششمند دوره ی ساسانیان در وضعیت مطلوب و پایدار به سر می برد. وی در ادامه افزود: قلعه فلک الافلاک، در چند سال اخیر پیش از مطرح شدن این پویش، با مشکلات زیادی مواجه بوده است که در چند سال اخیر با کمک ها و همکاری مسئولین استان لرستان، اقدامات مرمتی و اصلاحی به جا و خوبی در این قلعه انجام شده است که لازم به ذکر است که بخشی از این اقدامات، اساسی و زیر بنایی و بخش دیگری از آن ها، اضطراری بوده است.عزیزی در ادامه با اشاره به اداره ی بخش های مختلف این قلعه توسط نهادهای مختلف  اضافه کرد که: بودجه و اعتبارات خوبی برای این اثر تاریخی در نظر گرفته شده که بخش قابل ملاحظه ای از این بودجه به آزادسازی قلعه، اختصاص یافته است و دلیل آن هم این است که این قلعه ی تاریخی یکی از کاندیداهای اصلی و مهم ثبت جهانی به شمار می رود و از اولویت های ثبت جهانی مدیریت یکپارچه ،به شمار می رود.

در زمینه ی آزادسازی این قلعه ی تاریخی، نیز تا به الان نتایج خوبی تا به این جا به دست آمده است و بخشی از بنا که در تملک ارتش بوده است، کاملا آزاد و بخشی که در تملک سپاه است، با امضای تفاهمنامه ای میان استانداری و سپاه، این نوید را می دهد که این بنای این قلعه تا سال آینده، کاملا آزاد و در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار می گیرد. همچنین وی در زمینه ی اقدامات مرمتی انجام شده اضافه کرد که: ساماندهی محوطه قلعه و مرمت عمارت سربازخانه، از جمله اقدامات مرمتی انجام شده در این قلعه است. این را هم اضافه می کنم که در سال ۸۴، طرح استحکام این قلعه توسط اداره ی کل میراث فرهنگی استان لرستان، صورت گرفته است. این اقدام، از جمله مسائل ضروری محسوب می گردد. وی در آخر افزود: در حال حاضر به این که کارهای تملک فلک الافلاک به سرعت انجام شود، امیدواریم و در نظر داریم تا یک برنامه ی مدیریت جامع برای این قلعه ی تاریخی تنظیم کنیم تا هرگونه مسئله و مشکل موجود در این قلعه را، مرتفع کنیم. در پایان این خبر اضافه می کنیم که؛ قبل از تشکیل هر گونه پویشی در فضای مجازی، ولی فقیه استان لرستان، در تاریخ ۱۱ بهمن سال ۱۳۹۳، در خطبه های نماز جمعه خرم آباد، این هشداررا مطرح کرده و از بی توجهی نسبت به این بنای تاریخی، گله کرده بودند.

مطالب مرتبط

داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید!

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟