رونمایی از سردیس هخامنشی در زاهدان
یک سردیس هخامنشی که به گفته کارشناسان متعلق به سده پنجم پیش از میلاد برای اولین بار در موزه منطقه جنوب شرق در زاهدان رونمایی شد. این اثر ارزشمند در دهه ۱۳۱۰ و طی حفاری ها و کاوش های تخت جمشید کشف شده بود، اما متاسفانه چندی بعد از کشف به سرقت رفت و سال ها دور از وطن به سر می برد. اما خوشبختانه با پیگیری مسئولین این اثر فاخر دوباره به میهن عزیزمان بازگشت و برای اولین بار در موزه منطقه ای جنوب شرق زاهدان به نمایش درآمد. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا در مورد این خبر مهم بیشتر بدانیم.
سردیس هخامنشی
مطالب مرتبط: امپراتوری هخامنشی، حکومتی برای بسیاری از ملت ها | قسمت اول سرباز هخامنشی به تهران باز می گردد کشف ۵۰۰ گور باستانی از دوره هخامنشی در استان کرمان
به گزارش الی گشت و به نقل از ایرنا، علیرضا جلالزایی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این مراسم در مورد این سردیس اظهار داشت: این اثر بخشی از نقش برجسته سرباز هخامنشی با سپر و نیزه ای در دست، مربوط به سده پنجم پیش از میلاد است.
آقای جلالزایی در ادامه اضافه کرد: این اثر فاخر و باارزش در فاصله سال های ۱۳۱۱-۱۳۱۲ در کاوش های موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو در تخت جمشید توسط ارنست هرتسفلد کشف شده بود، اما متاسفانه در سال ۱۳۱۶ و بر اثر غفلت و عدم توجه کافی مسئولین آن وقت، به سرقت رفت. این قطعه نقش برجسته ۱۵ سال بعد یعنی در سال ۱۳۳۰ توسط یک مجموعه دار خصوصی خریداری و به موزه هنرهای زیبای مونترال کانادا اهدا شد.
بازگشت سردیس هخامنشی به ایران
به گفته علیرضا جلالزایی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان: نقش برجسته سرباز هخامنشی نزدیک به ۶۰ سال در این موزه به نمایش گذاشته شده بود تا اینکه در سال ۱۳۹۰ مجددا به سرقت رفت. سرانجام با پیگیری مسئولین و طبق حکم دفتر دادستانی منطقه منهتن نیویورک، این اثر ارزشمند و تاریخی در سال ۹۶ از یک موسسه حراج آثار هنری نیویورک مصادره شد. سازمان میراث فرهنگی بلافاصله پس از اطلاع از این موضوع اقدامات حقوقی خود را آغاز و جمهوری اسلامی ایران در سال ۹۶ با ارائه مدارک مالکیت، استرداد این اثر تاریخی را از دادگاه نیویورک درخواست کرد.
جلالزایی در ادامه افزود: با هماهنگی مرکز خدمات حقوقی ریاست جمهوری، مرکز دیوان لاهه، وزارت امور خارجه و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ثابت شد که این شیء تاریخی متعلق به ایران است و دادستانی آمریکا در همان سال رای نهایی خود را مبنی بر استرداد این اثر به ایران صادر کرد. در نهایت این اثر تاریخی در ۱۳ شهریور ۹۷ تحویل غلامعلی خوشرو نماینده دائم ایران در سازمان ملل شد و دکتر حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران در بازگشت خود از سفر نیویورک این اثر را به ایران بازگرداند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان ادامه داد: سردیس هخامنشی برای اولین بار پس از بازگشت به ایران در موزه بزرگ خراسان رضوی به مدت یکماه به نمایش درآمد. سیستان و بلوچستان به دلیل داشتن پیشینه تاریخی و ظرفیت های فراوان امروز به عنوان دومین استان میزبان تندیس هخامنشی است.
جلالزایی گفت: این تندیس بعد از ۸۰ سال اسارت از امروز تا ۱۵ فروردین در موزه منطقه جنوب شرق برای بازدید عموم به نمایش گذاشته شده است. امیدواریم بقیه آثار تاریخی جمهوری اسلامی ایران که به سرقت رفته اند، هرچه سریعتر به کشور بازگردانده شوند.
موزه منطقه ای جنوب شرق
موزه منطقه ای جنوب شرق در شهر زاهدان قرار دارد و یکی از بزرگ ترین و مهم ترین موزه های ایران به حساب می آید. این موزه با مساحتی بالغ بر ۱۴ هزار متر مربع و ۱۰ هزار متر مربع زیربنا به نمایش آثار و اشیائ تاریخی و باستانی منطقه جنوب شرق ایران (شامل استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان) می پردازد و به همین دلیل هم موزه منطقه ای جنوب شرق نامیده می شود. این موزه دارای سه طبقه است و در سه بخش اصلی باستان شناسی، مردم شناسی و بوم شناسی به معرفی این منطقه تاریخی می پردازد. علاوه بر آثار و اشیاء تاریخی مکشوفه، لباس و پوشاک سنتی و محلی، غذاها و خوراکی سنتی و همین طور اطلاعات خوبی راجع به جانوران بومیِ این منطقه هم به بازدیدکنندگان ارائه می شود.
از آن جا که استان سیستان و بلوچستان و به ویژه شهرهای زاهدان و چابهار در تعطیلات سال نو مقصد بسیاری از سفرهای نوروزی هستند پیشنهاد می کنیم در سفر به این خطه حتما از موزه منطقه جنوب شرق هم دیدن بفرمایید و با فرهنگ، تاریخ و سبک زندگی باستانی این منطقه از ایران عزیزمان بیشتر آشنا بشوید.