۱۴ تیرماه روز ملی قلم گرامی باد!

قلم

یکی از مهم ترین عوامل در پیشرف تمدن انسان ها پیدایش خط بود که موجب شد انسان ها بتوانند تجربیات و دانسته های خود را به یکدیگر منتقل کنند. از سال های بسیار دوری مانند ساسانیان برای قلم جایگاه ویژه ای قائل بودند و در ماه تیر جشم نویسندگان را برگزار می دادند. در تمدن اسلامی نیز نوشتن جایگاه بالایی دارد و در دومین سوره نازل شده بر پیامبر به قلم سوگند یاد شده است. با استفاده از نگارش و یا مطالعه آن چه دیگران نوشته اند می توانیم مرزهای اطرافمان را گسترش دهیم و دانش و تجربیاتمان را فزونی بخشیم. برای اطلاع از دلیل انتخاب روز ۱۴ تیر ماه به عنوان روز ملی قلم و هدف از آن با الی گشت همراه شوید.

مطالب مرتبط:
مسابقه بزرگ سفرنامه نویسی الی گشت
چطور شروع به نوشتن سفرنامه خودکنیم؟
اجرای بیابانی که اسم هزاران نفر بر روی آن ظاهر شده است!

از روزگاران بسیار دور نوشتن و دستاورد آن از جایگاه بالایی برخوردار بود و ایرانیان در جشن تیرگان که روز سیزدهم این ماه برگزار می شد قلم را پاس می داشتند. از جمله دلایلی که برای آن ذکر شده این است که در این روز، هوشنگ، پادشاه ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شناخت و آنان را گرامی داشت، مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند. دلیل دیگری هم که برای این جشن ثبت شده، این است که به نوشته‌ ابوریحان بیرونی، سیزدهم تیرماه، روز ستاره‌ تیر یا عطارد است و چون عطارد، کاتب ستارگان است، می‌ توان سیزدهم تیرماه را روز نویسنده نامید.

بعد از انقلاب اسلامی، بسیاری از اهل قلم و بزرگانی چون محمدعلی سپانلو انتخاب سیزدهم تیرماه را به عنوان روز ملی قلم و نویسنده پیشنهاد دادند، سرانجام انجمن قلم روز چهاردهم  تیر ماه را به عنوان روز ملی قلم نام گذاری کرد. البته این روز هنوز کاملا شناخته شده نیست و برخی از اهالی نوشتن نیز از آن اطلاعی ندارند.

از حدود بیست هزار سال پیش انسان شروع به نوشتن کردن و نزدیک به ۶۰۰۰ سال پیش نوشتاری مدون پدید آمد. خط و زبان مهم ترین عامل پیشرفت بشر بودند و موجب شد انسان ها بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و تجربیات خود را به یکدیگر و آیندگانشان منتقل کنند. از مواردی که برای نوشتن به کار می رفت می توان به سنگ، چوب، پوست حیوانات، برگ درختان، استخوان، موم، ابریشم، پنبه و کاغذ اشاره کرد.

امروز هرکسی می تواند شروع به نوشتن کند و هر چیزی را که می خواهد بنویسد. راه های بازنشر و تکثیر آن نیز بسیار است. برخی می نویسند و به کمک آن می سازند و به رشد فکری جامعه کمک می کنند. برخی اما از نوشتن برای پیشبرد اهداف شومشان استفاده می کنند. گروهی دیگر واقعیت ها را آشکار می کند. آشکارها را نهان می کند. می توان گفت قلم تاثیری جاودان خواهد داشت.

امروز این تاثیر را بیش از پیش می توان احساس کرد. چرا که با پیشرفت تکنولوژی به راحتی می توان مطالب را انتشار داد و تمامی افراد در هر کجا که باشند و هر شرایطی که داشته باشند می توانند به آن دسترسی داشته باشند. این پیشرفت موجب شده تا بتوانیم از تجریبات منحصر به فرد افراد بهره مند شویم و در مدتی کوتاه آگاهیی زیادی کسب کنیم. متاسفانه مطالب بی فایده نیز می توانند با همین سرعت انتشار یابند. امیدواریم که همواره قلم در دست اهلش باشد و راه روشنایی  را برای عموم جامعه بگشاید.

مطالب مرتبط

داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید!

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟