روز زمین پاک
روز زمین پاک به عنوان روزی جهت قدردانی از محیط زیست و ارتقاء سطح دانش است. به همین جهت یک بار در نیمکره شمالی و یک بار در نمیکره جنوبی برگزار می شود. علاوه بر این سازمان ملل متحد نیز این روز را جشن می گیرد. این رسم را یکی از فعالان صلح به نام جان مک کانل در سال ۱۹۶۹ در اجلاس یونسکو معرفی کرد و توسط سناتور امریکایی گیلورد نلسون به عنوان یک جلسه آموزشی در مورد محیط زیست بنیان گذاشته شد. در بسیاری از کشورها در روز ۲۲ آوریل مصادف یا ۲ اردیبهشت روز زمین است و بسیاری از جوامع هفته زمین را با آغاز روز زمین جشن می گیرند و همه آن هفته را به فعالیتهای مرتبط با محیط زیست انجام می دهند. روزی که باید بسیاری از اعمال و رفتارهای خود را در مواجهه با محیط اطراف اصلاح کنیم . معمولا در این روز طی دعوتی بصورت اینترنتی و هماهنگ با طبل نوازی جشن گرفته می شود.
تاریخچه زمین
مطالب مرتبط : ۱۵ اسفند روز درختکاری و دوستی با طبیعت ۱۳ مورد از تمیزترین شهرهای جهان
اگرچه سن زمین مشحص نیست ولی کارشناسان اعتقاد دارند که در حدود ۴.۶ میلیارد سال گذشته و در اثر برخورد ابرهای صفحه ای، شکل گرفته است که در ابتدا سیاره های کوچکی شکل گرفت و در پی برخورد آنها با هم سیاره های بزرگتری شکل گرفتند تا اینکه در این میان زمین متولد شد. همچنین در حدود ۴۵۰۰ میلیون سال گذشته جرمی به اندازه مریخ با زمین برخورد کرد که بخش عظیمی از آن پراکنده و مابقی جذب زمین شد، بخشهای پراکنده شده در مدار زمین قرار گرفتند و رفته رفته متراکم شدند تا توده ای به نام ماه شکل گرفت. جالب آنکه نزدیک به ۴ میلیارد سال گذشته بر اثر بمباران سیاره ها و ستاره ها ، شکل زمین را متحول ساخت بدین صورت که این اجرام مملو از آب قسمت اعظم آب اوقیانوس ها را تشکیل دادند.
پس از مدتی اکسیژن وارد اتمسفر شد و حیات شکل گرفت . در ابتدا و چیزی حدود ۶۵۰ میلیون سال پیش زمین به صورت یک گلوله برفی و یخی بود. پس از آن تحولات بسیاری رخ داد و در نهایت حدود ۲۷۰ میلیون سال پیش ابتدا ابرقاره ای بر روی زمین شکل گرفت و سپس شروع به تکه تکه شدن کرد و یک سوم از سطح زمین را تشکیل داد. انسان امروزی در دوره هولوسن حدود ۱۱۵۰۰ سال پیش بر زمین پای نهاد.
انقلاب صنعتی ارمغان انسان
انسان پس از سال ها زندگی در زمین و تجربه زندگی در غارها رفته رفته جوامع کوچک و بزرگ را تشکیل داد، شهرها پدید آمد و انسان وارد دوره جدید از زندگی شد. انسانها تحولات و دگرگونی بسیاری را در زمین باعث شدند نیروی ماشین جایگزین انسان شد کارخانه ها پدید آمد و حمل و نقل نیز ماشینی شد. این تغییرات آلودگی های بسیاری از جمله آلودگی آب و آلودگی هوا را در زمین باعث شد و منابع نیز به دست انسان رو به نابودی
توصیه هایی در راستای حفظ زمین پاک
بشر ناگهان متوجه شد که سوخت ها چگونه حیات او به خطر انداخته است و به فکر چاره افتاد . راه کارهایی از جمله مصرف سوختهای سبز و غیر مضر برای طبیعت ، برنامه ریزی در استفاده از منابع و .. از جمله این اندیشه هاست.
شاید بیشتر از همیشه، امروز و به این بهانه، حفظ زمین پاک، طبیعت دوستی و فعالیتهای انسانی مرتبط با منابع طبیعی مثل بازیافت زباله و امثال اینها اهمیت پیدا می کند . به همین بهانه در ادامه به بررسی و توصیف این گونه از فعالیتها می پردازیم..
- اشاعه فرهنگ استفاده از گیاه به جای گوشت
بسیاری از جنگلها و مزارع برای تغذیه حیوانات از بین می روند زیرا حیوانات معمولا در این مناطق رشد می یابند ، حال آنکه استفاده از گیاهان و پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی نه تنها برای سلامت انسانها مفید است بلکه تا حد زیادی از نابودی جنگل ها و مراتع جلوگیری می کند.
- مصرف کمتر کاغذ و جایگیزینی فرآیندهای الکترونیکی
بدیهی است که منابع تولید کاغذ، درختان هستند بنابراین اتخاذ سیاستها و تصمیماتی در جهت کاهش مصرف کاغذ کمک شایانی به حفاظت منابع طبیعی و جلوگیری از نابودی جنگها می کند و از طرفی دیگر کاغذ بعد از استفاده موجب تولید زباله که خود موجب از بین رفتن زیبایی های طبیعت و زمین پاک است.
- اصلاح الگوی مصرف سوخت و ذخیره انرژی
امروزه شهرهای زیادی در دنیا از آلودگی ناشی از مصرف سوخت رنج می برند که موجب انتشار گازهای آلاینده و سمی می شود به عنوان مثال یکی از آنها رعایت اصولی در خصوص سالم بودن نحوه سوخت و بازبینی فنی خودرو هاست. این اصول می تواند شامل تعویض فیلتر هوا و روغن بصورت منظم خودرو، تنظیم باد و تخلیه بار اضافی در صندوق عقب باشد . همچنین صرفه جویی در مصرف منابع انرژی از جمله آب، برق و گاز نیز می تواند دستیابی به اهداف داشتن زمین پاک بسیار تاثیر گذار باشد.
- کمک به بازیافت ظروف پلاستیکی و شیشه ای
این دست از ظروف به دلیل اینکه زمان طولانی برای تجزیه لازم دارند و اینکه باعث افزایش زباله های صنعتی می شوند ، باید باریافت شوند. بازیافت آنها هم به آلودگی کمتر محیط و آبهای سطحی کمک می کند و هم می توان برای ساخت محصولات جدید از آنها استفاه کرد.
- بازیافت زباله های الکترونیکی
محصولات الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی مثل کادمیوم، جیوه ، سرب و آرسنیک و.. هستند که برای محیط بسیار خطرناک هستند که با پیشرفت تکنولوژی این نوع از زباله ها روز به روز در حال افزایش است ، بنابراین با بازیافت این گونه از زباله ها بویژه تلفن همراه های قدیمی و استفاده از آنها برای تولید محصولات جدید می توان آلودگی محیط زیست، هوا و آب را کاهش داد.