ثبت ژئوپارک طبس در یونسکو

ثبت ژئوپارک طبس در یونسکو

بهشت زمین شناسی ایران در یونسکو ثبت می‌شود

خبر خوبی که این روزها در زمینه صنعت گردشگری کشورمان مطرح شده، باز شدن ثبت سومین ژئوپارک ایران در سازمان جهانی یونسکو است. طبس که عنوان بهشت زمین شناسی را یدک می کشد، به عنوان سومین ژئوپارک پیشنهادی ایران برای ثبت جهانی مطرح شده است. پیش از این ژئوپارک قشم یکبار در سال ۱۳۸۵، برای نخستین بار عضو شبکه جهانی جهت ثبت در این سازمان شد، اما در سال ۱۳۹۱ نیز خارج شده بود، اما با تلاش و همکاری سازمان های ذی ربط توانست در اردیبهشت ۹۶ به ثبت در این سازمان برسد. حال صحبت از باز شدن پرونده سومین ژئوپارک ایرانی جهت ثبت در سازمان یونسکو مطرح است. در ادامه خبر ثبت ژئوپارک طبس در یونسکو همراه الی گشت باشید.

مطالب مرتبط:
ساخت اولین هتل با جنگل های بارانی در دبی
برگزاری نمایشگاه موزه لوور در تهران

همانطور که در بالا اشاره کردیم، برای ثب ژئوپارک قشم در سال ۱۳۸۵ یکبار تلاش کردیم که با مشکلاتی روبرو اما سرانجام در اردیبهشت ۹۶، با تلاش جامعه محلی، کارشناسان و مدیران و همچنین حمایت کامل مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم توانستیم این جاذبه طبیعی را به ثبت در یونسکو برسانیم. دومین پرونده مربوط می شود به ژئوپارک ارس که در سال ۱۳۸۷ باز و برای ثبت جهانی به یونسکو پیشنهاد شد که هنوز هم به سرانجامی نرسیده است. ایران همزمان درحال آماده کردن پرونده سومین ژئوپارک برای ثبت در یونسکو است.

وصال یحیی شیبانی مدیر ژئوپارک و نماینده معاونت استانداری و فرمانداری ویژه طبس در امور جهانی شدن ژئوپارک و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور این شهرستان از جمله افرادی‌ست که تلاش بسیاری را برای مطالعه این ژئوپارک به همراه سه نفر از دانشجویانش انجام داده و توانسته پرونده آن را به مرحله ثبت جهانی برساند. او در مورد پرونده ثبت جهانی ژئوپارک طبق گفت که سختی ها و مشکلات متعددی پیش رو ما بود که از جمله آنها آشنا نبودن مردم منطقه با اصل مفهوم ژئو پارک است.

وی تاکید کرد که پایه و اساس ژئوپارک، زمین‌شناسی است؛ اما همه مفهوم آن در این علم خلاصه نمی‌شود. ژئوپارک ترکیبی از فرهنگ، هنر، حیات وحش، طبیعت، مذهب و اقتصاد محلی را شامل می شود، همچنین او ادامه داد که ژئوپارک دنبال گردشگر تخصصی است. افرادی که برای تفریح دنبال آتش روشن کردن و خراب کردن محیط هستند، یا سرمایه‌گذاری که دنبال کافی‌شاپ است، جامعه هدف ما نیست، این فعالیت‌ها برای ژئوپارک قابل هضم نیست.  با این حال شهر کوچک است و کار بیشتری را می‌طلبد. ما به زمان و جلسات بیشتری نیاز داریم تا دیگران را متقاعد کنیم.

وصال یحیی شیبانی در ادامه توضیحات خود این چنین بیان که مطالعات اولیه درباره ژئوپارک طبس، از سال ۱۳۸۹ شروع شد و در مراحل اولیه ما به شناسایی و نام گذاری این منطقه مشغول بودیم؛ البته فیلمی هم در این زمینه ساخته شد. همزمان با مطرح شدن شرکت‌های دانش بنیان در کشور، ما هم شرکتی را با این عنوان در شهرستان طبس راه‌اندازی کردیم که از سمت شهر یزد حمایت می‌شد. آن زمان طبس جزو استان یزد بود. از آنجا که هیات علمی دانشگاه بودم، حمایت‌ها و خدمات کوچکی را از دانشگاه طبس نیز دریافت می‌کردیم تا کارهای مطالعاتی را پیش ببریم. تمامی نتایجی که در مطالعاتمان بدست آوردیم را در کتاب اطلس میراث زمین شناسی طبس گردآوری نمودیم که در آن تمامی ژئوسایت های ملی و بین المللی به تفکیک مشخص شده اند و قرار است در اردیبشهت ماه سال ۹۷ در قشم از آن رونمایی شود.

 

طرح ثبت ژئوپارک طبس در سازمان یونسکو از سال گذشته وارد فاز اجرایی شده است و مراحل اولیه آن که ثبت ملی آن است، در سازمان زمین‌شناسی انجام شده، ما در حال پیگیری هستیم تا جهانی شدن این ژئوپارک ایرانی را هم محقق نماییم.

مطالب مرتبط

داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید!

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟