ثبت ملی سیلوی اهواز در فهرست آثار ملی ایران
در سال ۱۳۱۵ نقش بنای سیلوی اهواز طراحی شد و در سال ۱۳۱۹ با هزینه ای برابر با ۱۵ میلیون ریال ساخت آن به پایان رسید. خبری که در روزهای اخیر سال ۱۳۹۷ در خبرگزاری های رسمی کشور مطرح شده است ثبت ملی سیلوی اهواز در فهرست آثار ملی کشور است. سید حکمتالله موسوی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به اینکه بنای صنعتی سیلو اهواز که به عنوان اثر شاخص کلانشهر اهواز در تاریخ معاصر و شکل گیری شهر مدرن از آن یاد میشود گفت: با تأیید کارشناسان سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران با شماره ۳۲۱۶۲ ثبت شد. با توجه به اهمیت خبر ثبت ملی سیلوی اهواز در ادامه این مطلب خبری از مجله ی گردشگری الی گشت می خواهیم بیشتر در مورد آن صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط: ساسانیان نیز در مراسم مذهبی خود نذری می دادند ایران آماده ثبت جهانی جاده ابریشم است ثبت موقت خیابان ولیعصر در سازمان جهانی یونسکو
همانطور که در بالا گفتیم که روزهای اخیر در دی ماه ۱۳۹۷ خبرهایی مبنی بر ثبت ملی سیلوی اهواز که دارای قدمتی حدود ۸۰ سال هستند، در خبرگزاری های اعلام شده است. سید حکمت الله موسوی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره رسمی به ثبت ملی سیلوی اهواز داشت، نیز اظهار داشت: این سیلو در ساحل غربی رود کارون و در حریم این رودخانه قرار دارد و محل نگهداری و ذخیره سازی غلات به خصوص گندم می باشد.
در ادامه موسوی افزود: این سیلو در سال ۱۳۱۵ شمسی طراحی و احداث ساختمان آن در سال ۱۳۱۷ شمسی آغاز شد و عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۱۹ شمسی با هزینه ۱۵ میلیون ریال پایان یافت.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی خوزستان، سید حکمتالله موسوی بیان کرد: ساختمان اصلی بنا شامل یک ۶۰ استوانه ذخیره غلات است که در ۳ ردیف ۲۰ تایی احداث شده و این مخازن ذخیره را یک ساختمان مستطیل شکل با بازشوهای متعدد احاطه کردهاند و در بالای استوانهها ساختمان مستطیل دیگری با سقف شیروانی دیده میشود.
وی نیز ادامه داد که ارتفاع مجموعه اصلی سیلو ۵۱ متر بوده و یک برج ۴ طبقه که در زیر آن زیرزمینی احداث شده است و در سمت شمال سیلو و با ارتفاعی بیش از ساختمان اصلی به آن متصل است و یک تونل به طول ۱۴۵ متر و به عرض ۸۲/۲ متر به آن متصل میشود که گندمها را به وسیله نوار نقاله از سیلو به برجی که در ساحل رودخانه قرار دارد و سپس به کشتی منتقل میکرده است.
این مقام مسئول در این رابطه بیان داشت: مصالح به کار رفته برای ساخت این سازه از دیوارهای پیش ساخته بتنی مسلح ساخته شده و جنس درب ها و پنجره نیز چوبی است، ضمن اینکه چندین ساختمان مستطیل شکل اداری و صنعتی به صورت متصل و یا جدا از بنا در محوطه سیلو قرار دارد و جزو مجموعه سیلوی بزرگ اهواز محسوب میشوند.
سید حکمت الله موسوی به ویژگی های خاص این اثر نیز اشاره کرد و گفت: خوزستان از نظر تولید و خرید محصول استراتژیک گندم رتبه نخست را در کشور دارد و علاوه بر این از پتانسیل مناسبی در عرصه ذخیرهسازی گندم در سطح کشور برخوردار است.
وی همچنین با بیان اینکه، در حال حاضر ظرفیت ذخیره سازی در مراکز دولتی و خصوصی استان خوزستان بیش از یک میلیون تن بوده و سیلوی اهواز با سابقه ای نزدیک به ۸۰ سال مهم ترین آن ها به شمار می رود. همچنین این اثر به عنوان اثر شاخص شهر اهواز در تاریخ معاصر و شکلگیری اهواز مدرن است، اظهار کرد: سیلوی اهواز با ظرفیت ۳ هزار و ۲۰۰ تن دومین سیلوی کشور بعد از سیلوی تهران محسوب میشود.
در ادامه سرپرست ادامه کل میراث فرهنگی خوزستان افزود: این سیلو به ۳ راه آبی (رود کارون)، شوسه و راه آهن دسترسی دارد و به عنوان محل صادرات گندم در منطقه جنوب کشور به کشورهای همسایه حائز اهمیت فراوان بوده است. به علاوه فرم بنا و شیوه قرارگیری آن در ساحل و چشم انداز زیبای کارون به خصوص اتصال آن به برجی که در آب رودخانه احداث شده، به عنوان یک نماد شهری یکی از جاذبههای تاریخی این شهر محسوب شود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی خوزستان، با بیان این که سیلوی اهواز بنایی تاریخی به حساب می آید و در مالکیت شرکت بازرگانی دولتی ایران و در اختیار اداره کل غله خوزستان است نیز تصریح کرد: ثبت بناهای تاریخی در فهرست آثار ملی اولین گام در حفظ و صیانت از میراث فرهنگی کشور است، اما نباید تنها به این اتفاق بسنده کرد بلکه باید برای احیا و مرمت بناهای تاریخی از مشارکت نهادهای متولی که در بهرهبرداری از این آثار سهیم میشوند، استفاده شود.
موسوی در پایان صحبت های خودش با اشاره به اینکه با ثبت سیلوی اهواز در فهرست آثار ملی این اثر تاریخی تحت حمایت قانونی قرار گرفت، بر تعیین عرصه و حریم این اثر تأکید کرد و ادامه داد: امیدواریم در آینده نزدیک بتوانیم تعیین عرصه و حریم این اثر زیبای تاریخی شهر را نیز عملی کنیم.
۱ نظرات
با سلام
عکس های اول و دوم که به نام سیلوی اهواز ثبت ملی شده است مربوط به سیلوی ۱۶ هزار تنی تبریز می باشد . لطفا اطلاعات صحیح را وارد فرمائید . باتشکر
ا . ج از تبریز